30 december 2010

Slimme mappen gebruiken in OS X Finder

In Mac OS X heb je de beschikking over de ‘Slimme mappen’, helaas is deze functie bij veel Mac OS X gebruikers nog onbekend. Met de ‘Slimme mappen‘ kan je heel eenvoudig een virtuele map aanmaken met bestanden die voldoen aan bepaalde zoekcriteria.

Een slimme map kan handig zijn wanneer een bepaald type bestand opgeslagen is in verschillende mappen op je harddisk. Zo kunnen er PDF bestanden aanwezig zijn op je bureaublad, in de download map en de Documenten-map. Door een slimme map aan te maken kan je al deze PDF bestanden terugvinden in één virtuele map.

De eenvoudigste manier om een slimme map in OS X Finder aan te maken is de toetscombinatie cmd⌘ + alt⌥ + N of via de menubalk: Archief ▸ Nieuwe slimme map. Na het activeren van de functie verschijnt er een nieuw OS X Finder venster.

Typ in het zoekveld (rechtsboven) het bestandstype waar je naar wilt zoeken, voor ons voorbeeld gebruiken we .pdf (vergeet niet de punt voorafgaand aan de extensie!). Selecteer in de zoekbalk de optie: ‘Zoek in: Naam’, hiermee geven we aan dat we alleen in de bestandsnamen willen zoeken en niet in de inhoud van bestanden. Eventueel kun je met de ‘+’-knop (rechts van de ‘bewaar’-knop) extra zoekcriteria zoals Soort, Naam, Inhoud, Laatst geopend, etc toevoegen.

Klik op de ‘Bewaar’-knop om de zoekopdracht te bewaren als slimme map, standaard wordt de slimme map in de navigatiekolom van OS X Finder toegevoegd. Je kan de slimme map op iedere gewenste locatie bewaren om snel toegang te krijgen tot de bestanden die aan de zoekcriteria voldoen. Standaard worden de slimme mappen opgeslagen in de map:

~ thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Bewaarde zoekacties

De inhoud van een slimme map wordt automatisch geupdate door Spotlight, wanneer je een bestand verwijderd dan zal deze ook direct zijn verdwenen uit de slimme map. Wanneer je de slimme map zelf verwijderd dan heeft dit geen enkele invloed op de bestanden die zich in de slimme map bevinden.Reacties


 • Maarten 30 december 2010 om 9:49

  Allemachtig !!! Zulke tips, daar kan ik echt wat mee…

  Richard,

  Hier zijn we bij op ons kantoor jaren mee bezig en werk nu met een duur MS document-beheerssysteem waarvoor je eerst meerdere dagen op cursus moet! Maar dan zoek je je nog het ‘apezuur’! Heb je het gevonden, dan kun je er niets mee, want staan de rechten niet juist?!?!

  Thuis op mijn MAC gooi ik alles op een hoop en met Spotlight kom ik er meestal wel achter. Maar deze nieuwe methode kan ook een berg voor mij oplossen.

  Groet,

  Maarten

 • Wim Walter 30 december 2010 om 10:37

  Richard,

  Bedankt voor deze tip. Ik heb echter nog een vraag. Als ik de xlsx wil bewaren in een slimme map selecteert hij ook xlsx.pdf. Hoe los ik dat op?

  Wim

 • Hendricus 30 december 2010 om 10:47

  @Wim Walter. Je kunt geen bestanden opslaan in een slimme map. Een slimme map is een opgeslagen zoekactie. De oplossing voor je probleem is de slimme map laten zoeken op extensie. Een plaatje zegt meer dan woorden, dus hier een voorbeeld van zo’n slimme map: http://dl.dropbox.com/u/28570/appletips.png

 • Wim Walter 30 december 2010 om 10:50

  Richard,

  Ik heb het al gevonden. Sorry, ik had wat langer naar je tip moeten kijken.

  Groet,

  Wim

 • Constant Coolsma 30 december 2010 om 15:36

  In de loop der jaren zijn er heel wat handleidingen op mijn Mac komen te staan. Ik moest daar vaak naarstig naar zoeken, tot ik een jaar geleden een slimme map maakte waar alles in verschijnt waarvan de naam ‘handleiding’, ‘gebruiksaanwijzing’, ‘manual’ enzovoort bevat.

 • Thomas 1 januari 2011 om 11:31

  Ik heb pas een mac aangeschaft en probeer nu ook een slimme map aan te maken, maar dat lukt alleen maar met een verwijzing bv. handleiding maar maak ik nog een regel aan met manual dan zie ik niets meer.
  Zoals de link hierboven van de zipbestanden lukt niet omdat ik de regel een of meer van de volgende zijn waar bij mij niet in de lijst voorkomen.

 • MacOostende 31 juli 2011 om 22:51

  Slimme mappen kan je ook gebruiken in Mail (gebruik het zoekveld in je knoppenbalk en je kan de zoekactie opslaan) en in Adresboek (zelfde methode). Je krijgt zo dynamische postbussen / dynamische adreslijsten.
  In iTunes bestaat de slimme afspeellijst, maar die kan je maar aanmaken via het menu Archief.

 • JanSr 19 maart 2015 om 10:59

  Hoe krijg ik al mijn presentaties in één slimme map in beeld?
  Als criterium heb ik nu:
  bestandsextensie is pps en dat werkt.
  maar ik wil ook ppt en pptx bestanden zien.
  Je zou dan extra criteria willen toevoegen met OR ertussen, bestaat zo iets?

  Of bijvoorbeeld een wildcard zoals *, dus bijvoorbeeld pp*

Een reactie toevoegen: