9 februari 2017

Mac: Namen van meerdere bestanden in één keer wijzigen (batch rename)

Finder icoon

Sinds OS X Yosemite is het mogelijk om in één keer meerdere bestandsnamen te wijzigen in Finder. Tot voorheen was dit niet mogelijk en was je genoodzaakt dit handmatig aan te passen of een applicatie van derde te gebruiken.

De naam in één keer van meerdere documenten wijzigen (batch rename) is fantastisch, handig wanneer je een serie foto's hebt gemaakt of belangrijke documenten. Automatisch zal Finder deze dezelfde naam met een opeenvolging toe te kennen.

De naam van meerdere bestanden wijzigen (batch rename) op een Mac

• Open Finder
• Navigeer naar een map met meerdere bestanden
• Selecteer alle bestanden die je wilt wijzigen, houdt de command⌘-toets ingedrukt

Klik vervolgens met behulp van een secundaire klik (rechtermuisknop) op één van de gemarkeerde bestanden. Selecteer in het pop-up menu de optie 'Wijzig naam van x onderdelen'. Er opent nu een pop-venster waar je de mogelijkheid krijgt alle bestanden te voorzien van en nieuwe naam met een opeenvolging.

Meerdere namen wijzigen met batch rename in Finder

In het dropdown-menu kun je het beste 'Opmaak' selecteren, dan kun je zelf een naam toekennen en de naamnotatie kiezen. Maar het is ook mogelijk een bepaald gedeelte van een bestandsnaam te wijzigen. Kies dan voor de optie 'Vervang tekst'. Als laatste kun je ook nog tekst toevoegen aan alle bestandsnamen. Waarschijnlijk zul je de optie 'Opmaak' het meeste gaan gebruiken omdat je hier meer bewegingsvrijheid in hebt.

Lees ook: Mappen altijd bovenaan weergeven in FinderReacties


  • Eric van der Vegt

    11 februari 2017 om 14:02

    Tjee das een mooie functie. Thanks voor de Tip!
    Echter, in OS Sierra hoef je niet meer de cmd-toets in te drukken. Alleen rechtermuis klik bij een selectie.

Een reactie toevoegen: