2 september 2020

iOS 13.7 activeert traceerfunctie voor iedere gebruiker, maar niet in Europa

Blootstellingsmeldingen zonder Corona-app
5 min leestijd
iOS 13.7 activeert traceerfunctie voor iedere gebruiker, maar niet in Europa
COVID-19
5 min leestijd

Toen Apple en Google hun COVID-19 API aankondigde was het al de bedoeling dat in een later stadium de functie standaard geactiveerd zou worden voor iedere gebruiker. Sinds iOS 13.7 is dit het geval en is de technologie voor de traceerfunctie geactiveerd voor alle iPhone-gebruikers. Hierdoor kan de functie werken zonder Corona-app, maar voorlopig nog niet in Europa.

In eerste instantie was een Corona-app van een overheidsinstantie verplicht om de COVID-19 API en functie te activeren, dit is niet meer nodig. Dit zorgt ervoor dat honderdduizenden iPhones, en ook Android toestellen, anoniem met elkaar kunnen communiceren. Blijkt het dat je besmet bent met het COVID-19 virus? Dan kun je al je contactpersonen waarmee je contact heb gehad waarschuwen.

iOS 13.7 voegt ingebouwde blootstellingsmeldingen toe

Apple noemt de traceerfunctie blootstellingsmeldingen en kan sinds iOS 13.7 geactiveerd worden zonder tussenkomst van een Corona-app. Zodra iOS 13.7 is geïnstalleerd en je regio of land de optie ondersteund, vraagt je iPhone of je de blootstellingsmeldingen voor COVID-19 wil activeren. Je kunt dit weigeren of accepteren door op 'Ga door' te tikken. Vervolgens vraagt iOS in welke land of regio je bent (Nederland of België) en daarna is de functie, indien mogelijk geactiveerd.

iOS 13.7 activeert digitale begroetingen voor iedere gebruiker zonder Corona-app

Nog niet actief in Europa

Hoewel Apple de mogelijkheid nu standaard heeft ingebouwd, is de 'automatische traceerfunctie' nog niet actief in Europa. De Exposure Notifications Express-optie is momenteel alleen te gebruiken in vier regio's in de VS: Virginia, Washington D.C., Nevada en Maryland. Wanneer de functie wereldwijd geactiveerd wordt, is momenteel niet bekend.

Hoe werken de automatische digitale begroetingen?

De ingebouwde blootstellingsmeldingen van iOS 13.7 werken precies zoals de meeste Corona-apps en de functionaliteit is vrijwel gelijk aan de Nederlandse CoronaMelder-app. Alleen heb je nu geen extra app meer nodig en wordt alles geregeld door iOS.

Dankzij Bluetooth Low Energy kunnen smartphones met iOS 13.7 of de nieuwste Android-versie, digitale begroetingen uitwisselen mits ze de optie hebben geactiveerd. Je telefoon krijgt een uniek ID dat om de 15 minuten gewijzigd wordt. Telkens als je iPhone voor minstens 10 minuten in de buurt is van het toestel van anderen volgt er een korte digitale begroeting. Op dat moment wisselen de telefoons elkaars huidige ID uit. Deze gegevens, inclusief datum en tijd, worden anoniem in een logboek op je telefoon opgeslagen en zijn niet te herleiden naar een persoon. Daarnaast wordt er een tijdelijke centrale database met anonieme ID's van besmette personen bijgehouden.

werking blootstellingsmeldingen voor COVID-19 API

iOS en Android controleren regelmatig de digitale begroetingen en vergelijken deze met de centrale database. Als blijkt dat iemand tijdens deze ontmoeting besmet is geraakt met het coronavirus, ontvang je een melding. Dit kan ook achteraf plaatsvinden, stel je bent drie dagen geleden in de buurt geweest van iemand die achteraf besmet blijkt te zijn krijg je alsnog een melding. De bedoeling is dat je dan in zelfquarantaine gaat tot je zeker weet dat je niet meer ziek of besmettelijk bent.

Werking blootstellingsmeldingen kort uitgelegd

  1. Twee mensen ontmoeten elkaar
  2. De telefoon wisselen via bluetooth op de achtergrond ieders unieke ID uit
  3. ID's worden geregistreerd in een lokale database op de telefoon
  4. Een persoon wordt ziek en geeft dit via de app door
  5. ID wordt anoniem verzonden naar een centrale server
  6. Eerdere digitale ontmoetingen worden vergeleken
  7. Iedereen die in contact is geweest met de besmettelijke persoon ontvangt een melding

Besmetting doorgeven

Op dit moment is de automatische blootstellingsmeldingen net gelanceerd, in de omschrijving van de functie wordt aangegeven dat iedereen een diagnose van COVID-19 kan melden aan alle digitale begroetingen. Dit zou misbruik in de hand kunnen werken. Via de Nederlandse CoronaMelder kun je bijvoorbeeld alleen via de GGD doorgeven dat je besmet bent aan de hand van een unieke code. Voorlopig is het afwachten hoe iOS dit precies zal afhandelen in bijvoorbeeld Nederland en België.

ook interessant
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

Nederlandse CoronaMelder-app waarschuwt je als je een besmet iemand hebt ontmoet. Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

Privacy staat voorop

Sinds de AVG-wet is privacy een ding, toen bekend werd dat Nederland een app wil inzetten om het virus in kaart te brengen was al snel paniek in het land. Hoe zit het dan met mijn privacy? Kan de overheid mij volgen en voortdurend zien waar ik ben? Nee, en dat maken Apple, Google en ook de makers van de NL CoronaMelder-app ook heel duidelijk. Omdat er gebruik wordt gemaakt van digitale begroeting via bluetooth is het volgen van je locatie (GPS) niet nodig. Je moet immers alleen weten met wie je in contact bent geweest en niet waar.

traceerfunctie

Als je een lijst hebt met alle telefoons die elkaar hebben begroet is het voldoende. De begroeting gebeurt anoniem en zijn niet te herleiden tot een persoon of locatie. De functionaliteit wordt dus niet gekoppeld aan een persoon of naam. Om misbruik te voorkomen wordt het unieke ID van ieder apparaat om de 15 mintuten ververst. Uiteraard onthoudt je telefoon deze gegevens wel zodat je later wel gewaarschuwd kunt worden. Alle digitale ontmoetingen (ID's) worden lokaal, versleuteld en anoniem voor maximaal 14 dagen opgeslagen op je iPhone.

Voordeel van automatische activatie

Doordat iOS 13.7 en Android de digitale begroetingen standaard activeren worden meteen een hele boel smartphones toegevoegd aan het lijstje. Dit was bij de Corona-apps van de overheid minder het geval. De apps werden wel vaak gedownload, maar te weinig, waardoor ze eigenlijk weinig toevoegde aan de bestrijding van het coronavirus.

Land of regio bepalen blootstellingsmeldingen

Nu de blootstellingsmeldingen standaard worden geactiveerd krijgen niet alleen de mensen die een Corona-app hebben geïnstalleerd een melding nadat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, maar ook de overige personen via een iOS-melding. Het is dan aan de gebruiker om te bepalen of ze in thuisquarantaine gaan, zich laten testen of niet.

Bij Corona-apps was het altijd zo dat beide smartphones de app geïnstalleerd moesten hebben voor deze begroetingen kon uitwisselen. Dit is niet meer nodig wanneer iOS standaard de optie ondersteunt. Hierdoor kun je ook ontmoetingen uitwisselen als je bijvoorbeeld in het buitenland bent.

ook interessant
Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google
Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google

De COVID-19 API en traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google, via bluetooth kunnen ID's worden uitgewisseld en worden gewaarschuwd.

iOS 13.7 traceerfunctie uitschakelen

Sinds iOS 13.5 is de techniek die dit allemaal mogelijk maakt, de zogeheten COVID-19 API, standaard aanwezig op de iPhone en wordt automatisch geactiveerd tenzij je dit weigert of uitschakelt. Het uitschakelen van de traceerfunctie gaat als volgt:

  1. Open Instellingen
  2. Navigeer naar 'Blootstellingsmeldingen'
  3. Schakel 'Blootstelling bijhouden' uit

iOS 13.7 traceerfunctie uitschakelen

Via deze instellingen kun je ook de apps bekijken die toegang hebben tot de COVID-19 functie van iOS en kun je de blootstellingscontroles van de afgelopen 14 dagen opvragen. Ook kun je meteen in één keer alle logbestanden verwijderen.

ook interessant
Uitwisselen van ID's voor Corona-apps beheren, uitschakelen of verwijderen
Uitwisselen van ID's voor Corona-apps beheren, uitschakelen of verwijderen

Handleiding hoe je het uitwisselen van ID's voor Corona-apps kunt beheren, uitschakelen of verwijderen via de optie blootstellingsmeldingen.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt02/09/2020 09:01
Categorie Gezondheid, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • @Carlo / Wesley

    Ik heb net even gebeld met de helpdesk van de Coronamelder app en uitgelegd gevraagd omdat ik ook een een aantal overkomende codes een waarde 1 had staan in mijn blootstellings logboek.

    De uitleg van de helpdesk was duidelijk. Je bent dan inderdaad in contact geweest met iemand die Corona positief is en dat gemeld heeft in zijn app na contact met GGD maar dat contact was of te ver weg van jou (in het “veilige gebied van afstand vanaf 1,5 meter) of te kort in de buurt om een potentieel risico te vormen op besmetting omdat diegene bijvoorbeeld voorbij fietste. Als je de app opent en geen melding ziet is er niks aan de hand.

    Beantwoorden
  • De lijst toont geen contactmomenten, maar de de opvraag van de codes door de CoronaMelder-app. Om de 15 minuten wisselt je iPhone van code en dat wordt neergezet in dit bestand. Ik vermoed wel dat 1 moet aangeven dat er een match is gevonden met een besmet iemand, maar dat weet ik niet zeker.

    Beantwoorden
  • Ik heb een melding van CoronaMelder van de overheid dat ik op een bepaalde datum in contact ben geweest met een besmet iemand. Nu ben ik huisarts en wil ik weten op welk tijdstip dat contact langer dan 15min heeft geduurd. Als ik in Instellingen>Blootstellingsmeldingen>Status van blootstelling bijhouden>blootstellingscontrole kijk naar de lijst met contact-momenten staan er 4 contactmomenten van die dag met “0” achter “Aantal overeenkomende codes”. Is het zo dat hier “1” komt te staan als er een contact is gelogd met iemand die corona heeft?

    Beantwoorden
  • Voor Belgie werkt het precies al.

    Beantwoorden
  • Je moet blijkbaar wel regio per regio registreren. Voor België lijkt het Honda is wat in het artikel staat) al te lukken, als ik voor Nederland wil registreren wordt ik verwezen naar een app die ik op de Belgische App Store niet kan vinden …

    Beantwoorden
  • Dat is inderdaad een basis Leo, maar dat doet Apple eigenlijk al: https://www.appletips.nl/offline-zoeken-uitschakelen/

    Beantwoorden
  • Vraag:Ik heb er geen verstand van maar, Kan je nu op basis deze techniek nu ook ‘Tile’-achtige producten maken ? Je hebt dan een gigantisch onafhankelijk netwerk op beide platforms operationeel!

    Beantwoorden
  • Wat ik mij wel afvraag is of je zonder de app dan ook in verbinding met de GGD staat, eerst maar even afwachten. Nu de Nederlandse app in gebruik en nu na een week een melding dat ik met 0 besmette mensen in aanraking ben geweest, maar pas per 1 sept. gaat hij echt in werking.
    @Eric: ook na de volgende update kan je het Corona programma altijd uitzetten maar iemand als jij gelooft dan natuurlijk niet dat het ook echt uitstaat. Als je zelf slechte gedachten hebt dan verwacht je dat vanzelf ook van een ander en jij bent natuurlijk heel erg belangrijk!

    Beantwoorden
  • Nou dat wordt voor mij dus de laatste update, ze kunnen veel zeggen. Ik blijf kritisch, privacy is nu al ver te zoeken in deze digitale wereld.

    Beantwoorden
  • @Gitta ze willen natuurlijk het liefst dat alle smartphones het kunnen gebruiken, maar helaas zijn er ook hardwarematige beperkingen en kunnen oudere telefoons dit simpelweg niet gebruiken o.w.v. ontbrekende onderdelen of een te zware belasting op het systeem.

    @Kor ben ik ook benieuwd naar, kan behoorlijk misbruik van gemaakt worden.

    Beantwoorden
  • Dan ben ik wel benieuwd hoe een betrouwbare melding van besmetting wordt gedaan. Het moet niet zo zijn dat je door een valse melding voor niks in quarantaine gaat.

    Beantwoorden
  • Dan moet je telefoon wel jong genoeg zijn om 13.7 te installeren. De helft van de wereldbevolking heeft een toestel dat te oud is, dus die bereik je er niet mee. Niet zo slim dus van de makers.

    Beantwoorden
  • Dit werkt over de hele wereld, dus als je naar het buitenland gaat worden de ontmoetingen ook geregistreerd, mits de andere ook iOS 13.7 of de nieuwste versie van Android hebben geïnstalleerd en de traceerfunctie actief hebben.

    Beantwoorden
  • Dat lijkt mij een veel praktischere en betere manier om het te doen in vergelijking met ieder land zijn eigen app … gaat dit werken over de hele wereld of enkel in België / Nederland ?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store