24 mei 2020

Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google

Trackingsoftware tegen COVID-19 met API
6 min leestijd
Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google
Uitleg
6 min leestijd

In steeds meer landen wordt er op dit moment geëxperimenteerd met apps om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Apps wisselen via bluetooth gegevens met elkaar uit en als jij dan later besmet blijkt met het virus, krijgt iedereen die een bepaalde periode bij jouw buurt was een bericht. Dit werkt ook als je in contact bent geweest met een besmet persoon.

Om deze applicaties goed te laten functioneren en de privacy te waarborgen hebben Apple en Google begin april een samenwerking aangekondigd en hebben ze een COVID-19 API ontwikkeld. De API om de corona-apps te doen werken is sinds iOS 13.5 beschikbaar en maakt het mogelijk om de traceer-functie te activeren. Hoe dit allemaal precies werkt en hoe je privacy beschermd wordt lees je hieronder terug.

Samenwerking Apple en Google

In een persbericht van Apple en Google is te lezen dat de twee bedrijven samenwerken aan een traceerfunctie voor corona-apps. Sinds 1 mei zal er een API, verschijnen die ontwikkelaars van corona-apps en overheden kunnen gebruiken. De techgiganten komen dus niet met een eigen applicatie, maar wel met de techniek die achter zo'n app schuilgaat.

Trackingsoftware tegen COVID-19

Wanneer je in nauw contact komt met iemand die besmet is met COVID-19 kun je het virus oplopen, om die reden zijn er nu in veel landen strenge maatregelingen en contactverboden. Omdat we straks weer naar een 'normale' samenleving willen toegaan is het belangrijk dat we een alternatieve manier vinden om elkaar te waarschuwen. Daarom willen veel overheden, waaronder Nederland, gebruik gaan maken van de moderne technologie.

traceerfunctie

Met behulp van een app willen ze in kaart brengen wie besmettelijk is en anderen waarschuwen wanneer ze in de buurt zijn geweest van een besmette persoon. Om dit te kunnen verwezenlijken is een applicatie nodig en trackingsoftware. Apple en Google gaan het ontwikkelen van die apps makkelijker maken met behulp van een API.

Het systeem is gebaseerd op bluetooth-tracking en zal ervoor zorgen dat smartphones met elkaar gegevens kunnen uitwisselen op de achtergrond. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van Bluetooth Low Energy, een techniek met een laag energieverbruik en is vrijwel standaard aanwezig op iedere smartphone.

ook interessant
Corona-emoji's en stickers downloaden en gebruiken via WhatsApp en iMessage
Corona-emoji's en stickers downloaden en gebruiken via WhatsApp en iMessage

Uitleg hoe je de Corona-emoji's en stickers van Esther en Joran kunt downloaden en gebruiken via WhatsApp en iMessage.

Werking van Corona-apps

Dankzij Bluetooth Low Energy en de API van Apple en Google kan de corona-app gegevens met elkaar uit te wisselen. Je telefoon krijgt een uniek ID en telkens als deze voor minstens 10 minuten in de buurt is van het toestel van anderen volgt er een korte digitale begroeting. De telefoons die beide de Corona-app hebben geïnstalleerd, wisselen op dat moment elkaars ID uit. Deze gegevens (inclusief datum en tijd) worden anoniem in een databank op je telefoon opgeslagen en zijn niet te herleiden naar een persoon. Daarnaast wordt er een tijdelijke centrale database met besmette personen (anonieme ID's) bijgehouden.

Je telefoon controleert regelmatig de digitale begroetingen en vergelijkt deze met een centrale database. Als blijkt dat iemand tijdens deze ontmoeting besmet is met het coronavirus, ontvang je een melding. Dit kan ook achteraf plaatsvinden, stel je bent drie dagen geleden in de buurt geweest van iemand die achteraf besmet blijkt te zijn krijg je alsnog een melding. De bedoeling is dat je dan in zelfquarantaine gaat tot je zeker weet dat je niet meer ziek of besmettelijk bent.

Corona-app in werking

Foto: BBC

Uiteindelijk moet de overheid en appontwikkelaars bepalen hoe doorgegeven wordt of je besmettelijk bent. De bedoeling is dat je in de app aangeeft dat je besmet bent zodat je mensen die je de afgelopen dagen hebt 'ontmoet' kunt waarschuwen. Bij het doorgeven wordt gevraagd of je jouw uniek ID anoniem naar een centrale server wil sturen zodat andere gealarmeerd kunnen worden. In Nederland zullen we waarschijnlijk handmatig moeten aangeven of je besmettelijk bent en ligt de verantwoordelijkheid bij de burger.

Werking corona-app kort uitgelegd

  1. Twee mensen ontmoeten elkaar
  2. De telefoon wisselen via bluetooth op de achtergrond ieders ID uit
  3. ID's worden geregistreerd in een lokale database op de telefoon
  4. Een persoon wordt ziek en geeft dit via de app door
  5. ID wordt verzonden naar een centrale server
  6. Eerdere digitale ontmoetingen worden vergeleken
  7. Iedereen die in contact is geweest met de besmettelijke persoon ontvangt een melding

Privacy staat voorop

Sinds de AVG-wet is privacy een ding, toen bekend werd dat Nederland een app wil inzetten om het virus in kaart te brengen was al snel paniek in het land. Hoe zit het dan met mijn privacy? Kan de overheid mij volgen en voortdurend zien waar ik ben? Nee, en dat maken Apple en Google ook heel duidelijk. Omdat er gebruik wordt gemaakt van digitale begroeting via bluetooth is het volgen van je locatie niet nodig. Je moet immers alleen weten met wie je in contact bent geweest en niet waar.

Apple en google

Als je een lijst hebt met alle telefoons die elkaar hebben begroet is het voldoende. De begroeting gebeurt anoniem en zijn niet te herleiden tot een persoon. Om misbruik te voorkomen wordt het unieke ID van ieder apparaat om de 15 mintuten ververst. Uiteraard onthoudt je telefoon deze gegevens wel zodat je later wel gewaarschuwd kunt worden.

In dit gedetailleerd document legt Apple uit hoe de techniek precies zal gaan werken

API beschikbaar voor ontwikkelaars

In iOS 13.5 heeft Apple de COVID-19 API, om de traceerfunctie mogelijk te maken, toegevoegd. Ontwikkelaars en overheden kunnen nu aan de slag om een applicatie te ontwikkelen die deze API gebruikt. Hierbij is het goed om te weten dat Apple niet standaard een traceer-app heeft toegevoegd aan iOS 13.5, ze hebben er alleen voor gezorgd dat overheden op een veilige en vooral privacyvriendelijke manier corona-apps kunnen maken. iOS maakt het mogelijk om anoniem ID's uit te wisselen met andere smartphones, deze ID's worden 14 dagen bewaard op je iPhone en worden daarna gewist. Sinds iOS 13.5 kunnen overheden een applicatie in de App Store plaatsen en kunnen consumenten deze downloaden. Zolang jij deze niet downloadt, kan je geen ID's uitwisselen.

COVID-19 API uitschakelen

Apple's COVID-19 API is vanaf iOS 13.5 standaard aanwezig en kan niet uitgeschakeld worden, maar dat hoeft ook niet. Zolang een applicatie er geen gebruik van maakt zal deze niet geactiveerd worden. Het uitwisselen van ID's (het zogeheten 'traceren') kan voorlopig alleen maar door een app gebeuren en niet standaard door iOS. Wel kun je via onderstaande stappen meldingen over COVID-19 ontmoetingen uitschakelen:

  1. Open Instellingen
  2. Navigeer naar 'Privacy'
  3. Tik op 'Gezondheid'
  4. Open 'Blootstelling aan COVID-19'
  5. Schakel 'Blootstelling bijhouden' uit

Corona-app traceerfunctie uitschakelen

Via deze instellingen kun je ook de apps bekijken die toegang hebben tot de COVID-19 functie van iOS en kun je de blootstellingscontroles van de afgelopen 14 dagen opvragen. Ook kun je meteen in één keer alle logbestanden verwijderen.

Later standaardfunctie in iOS en Android

Op termijn wil Apple en Google de functie ook standaard in iOS en Android inbouwen. Nu is het zo dat alleen toestellen die de Corona-app hebben geïnstalleerd de digitale begroeting uitwisselen. Door het als standaardfunctie te integeren zal dit ervoor zorgen dat alle toestellen (na een software-update) de begroeting kunnen uitvoeren. Dan wordt de technologie nauwkeuriger en wordt er meteen een miljoenenpubliek bereikt. Uiteraard kun je als eigenaar zelf beslissen of je dit standaard wil inschakelen.

Apple past een soortgelijke techniek nu al toe, via de Zoek mijn app. Sinds iOS 13 en macOS Catalina kan de Zoek mijn-app ook apparaten lokaliseren die offline zijn. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de bluetooth-chip in het apparaat en alle iPhones, iPads en Macs die in de buurt zijn, hiervan hoef je zelf niet de eigenaar te zijn. Hoe dat precies zit hebben we in onderstaand artikel uitgelegd.

ook interessant
Zoek mijn-app: Offline zoeken naar Apple apparaten in- of uitschakelen
Zoek mijn-app: Offline zoeken naar Apple apparaten in- of uitschakelen

Het offline zoeken naar Apple apparaten via de Zoek mijn applicatie uitschakelen op een iPhone, iPad of Mac.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt07/02/2024 12:54
Categorie Gezondheid, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • De eerste stap is nu gezet en dit wilden ze zo snel mogelijk beschikbaar maken. Of het ooit standaard in iOS komt is momenteel niet duidelijk, hangt waarschijnlijk van de vraag van overheden af of het nog nodig is. Nu moet een andere app alles nog regelen, in principe is het beter als de software het zelf kan.

    Beantwoorden
  • Later standaardfunctie in iOS? Ze hadden beloofd om het na het hele Corona gebeuren terug uit het iOS te halen.

    Beantwoorden
  • Hoe alles in de praktijk gaat werken is nog de vraag, zeker in de situatie die jij aankaart. Daar is voorlopig nog geen antwoord op.

    Beantwoorden
  • Het lijkt mij erg lastig vast te stellen. Hoe wil je dat doen met mensen die in flatgebouwen wonen of in rijtjes huizen. Als jij op een bank zit en in het huis naast je (stel op <1.5m afstand) zitten twee mensen ook op de bank. Eén daarvan test positief. Dan krijg jij ook plotseling een bericht. Hetzelfde geldt voor verdiepingen..
    Dat was ook een van de problemen die tijdens de Apathon naar voren kwam.

    Of hebben ze hier wel een duidelijke oplossing voor gevonden?

    Beantwoorden
  • Het klopt dat volgens bluetooth-uitvinder Jaap Haartsen de techniek van bluetooth niet nauwkeurig genoeg voor contactonderzoek naar corona. Dit omdat het bereik van het signaal, varieert tussen de één en de twintig meter en dus onvoldoende zekerheid geeft over de daadwerkelijke afstand tussen mensen.

    Wel kunnen op deze manier apparaten perfect met elkaar communiceren en geeft het een goed beeld over de telefoons die elkaar hebben ontmoet. Naast de afstand kijkt de app straks ook naar de duur van bij elkaar zijn waardoor er ook gefilterd wordt. Misschien krijg je dan onterecht een melding als je in een restaurant hebt gezeten en paar tafels verder iemand COVID-19 had, maar het is dan altijd nog beter dan geen melding.

    Daarnaast zegt Jaap dat het in samenwerking met de API van Apple en Google beter zal werken omdat dit nog nauwkeuriger geregeld kan worden. Bluetooth een klein onderdeel van wat een goede hulp zou kunnen zijn om de samenleving weer op de rit te krijgen, het moet gezien worden als hulpmiddel en niet als oplossing.

    Beantwoorden
  • Ik had eerder begrepen dat Bluetooth te onnauwkeurig was voor een dergelijke applicatie. Is dat dan nu niet meer waar, of iets waar we dan gewoon mee moeten “leven”.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store