4 september 2016

Gebruikmaken van tags in Finder op een Mac

Sinds OS X 10.9 Mavericks is het mogelijk om tags te gebruiken in Finder op een Mac. In principe is het is de tag-functie een verbeterde uitwerking van het oude ‘Labels’. Via tags is het mogelijk om bestanden en mappen te markeren met een kleur, de reden hiervoor kan verschillend zijn.

De bedoeling van tags is mappen, bestanden en documenten te groeperen. Zo kun je bijvoorbeeld alle content van je werk een bepaalde tag geven. Door te sorteren op deze tag zie je in één oogopslag alle gekoppelde bestanden.

Tags aanmaken en weergeven in Finder

Tags kun je aanmaken en beheren via de voorkeuren van Finder. Dit doe je via Finder ▸ Menubalk ▸ Finder ▸ Voorkeuren. Open het tabblad 'Tags’, direct wordt een overzicht weergegeven van alle beschikbare tags. Klik met een secundaire klik (rechtermuis knop) op de tag om de naam of kleur te wijzigen.

Finder tags aanmaken en beheren in macOS OS X

Met behulp van de plus-knop kun je direct een nieuwe tag toevoegen, met de min-knop verwijder je geselecteerde tags. Vink vervolgens de tags aan die je in de navigatiekolom wilt tonen. Sleep nu je 7 meest favoriete Tags naar het Tags-vak onderaan het venster, deze tags worden weergegeven in het context-menu in Finder.

Finder tags toevoegen aan een bestand of map

Om een tag toe te kennen aan een bestand of map dien je deze te selecteren, open met behulp van een secundaire muisklik het context-menu en selecteer de gewenste tag. Daarnaast kun je ook het bestand of map onmiddellijk in de navigatiekolom slepen naar de gewenste tag, automatisch wordt de tag toegekend aan het bestand of map.

tags toekennen aan bestanden in Finder

Getagde bestanden en mappen bekijken

Open Finder en klik in de navigatiekolom op de kleur en tag die je wilt bekijken. Direct worden alle bestanden die deze tag hebben gekregen getoond. Daarnaast kun je via de zoek-functie cmd⌘ + F ook de tags als criteria gebruiken (kies van voor de optie 'Andere' en zoek naar Tags'.

Lees ook: Bestanden onmiddellijk verwijderen in Finder


Reacties


 • Ruud

  5 september 2016 om 21:20

  Ik heb al mijn bestandsnamen van een tag voorzien erg handig
  Zo heb ik een PDF tag en een Jpeg tag maar ook een Doc tag en een TXT tag en een MP3 tag
  Effe een afbeelding of MP3 zoeken is erg makkelijk nu 😀

 • Zsa Zsa

  5 november 2016 om 14:47

  Ik kan geen kleuren-tags meer toevoegen aan mijn bestanden of mappen, en er dus ook niet op ordenen. Ze zijn dus niet onzichtbaar, maar ze worden niet meer aangemaakt. Dit is ws aan de orde sinds ik een update naar Yosemite heb gedaan. (10.10.5) Hoe zou dit verholpen kunnen worden?

 • Marc

  10 december 2016 om 18:24

  Ik zit ook met een vraagje
  Kan je ook kleuren bijmaken voor de tags?
  Uiteraard is men vraag opgelost wanneer het maximum 7 tags is dat je kan gebruiken

 • Wesley Fabry

  10 december 2016 om 20:53

  @marc de keuze aan kleuren is inderdaad beperkt. Tags zelf niet.

 • diederick

  31 januari 2017 om 13:55

  Ik had in de navigatiekolom onderaan staan “zoek naar”, vond ik handig is verdwenen…. Hoe krijg ik dat terug?

 • Jodie

  8 februari 2017 om 18:27

  Ik heb verongeluk een aantal tags verwijderd, kan ik deze op een of andere manier nog terug krijgen of kan je geen nieuwe tags aanmaken?

 • Wesley Fabry

  9 februari 2017 om 7:10

  @diederick war bedoel je precies?

  @jodie als je ze hebt gewist denk ik dat je dit niet ongedaan kunt maken. Wel kun je nieuwe toevoegen en dus weer handmatig de bestanden gaan koppelen aan de tags. Hoe je nieuwe tags aanmaakt lees je terug in bovenstaand artikel.

 • Rob

  6 mei 2017 om 11:16

  @Wesley: Is het ook mogelijk om een meervoudige selectie te maken van tags? Heb je oplossing van cmd+F gevonden en die werkt prima, maar ik heb een hele waslijst aan tags en heb ze niet allemaal scherp. Het zou dan handig zijn, dat je er meerdere ‘gewoon’ kunt selecteren…
  (Nog mooier zou een taxonomie zijn, maar gok dat dat iets te ver gaat voor huis-tuin-en-keuken gebruik, niet?)

 • Wesley Fabry

  6 mei 2017 om 16:25

  @rob meerdere combinaties is volgens mij mogelijk met slimme mappen: https://www.appletips.nl/slimme-mappen-gebruiken-in-os-x-finder/

 • Fons

  27 oktober 2017 om 8:05

  In de navigatie kolom van Finder heb ik ook tags ondergebracht. Na de installatie van macOS High Sierra Versie 10.13 heb ik met het gebruik ervan problemen. Nadat ik een file onder een van de tags geopend heb en weer sluit, is de tag aan dit document automatisch verwijderd.

  Het zou fijn zijn als dit probleem opgelost zou kunnen worden, alvast dank voor eventuele reacties.

Een reactie toevoegen: