Menu

29 juni 2016

El CapitanOS X El Capitan: Split View, twee apps naast elkaar gebruiken

split view os x

De belangrijkste toevoeging in OS X El Capitan is Split View. Het was een functie die veel OS X gebruikers wenste, eindelijk is het mogelijk om twee applicatie naast elkaar te gebruiken in schermvullende weergave.

Split View werkt snel en is makkelijk in gebruikt. Echter moet je wel weten hoe je Split View activeert en moet je even de handigheid vinden.

Split View activeren in OS X

De meeste applicatie van Apple en een select aantal applicaties van derde ondersteunen deze functie. Daarnaast kun je Split View alleen activeren wanneer er één van de twee applicaties schermvullend wordt weergegeven. We leggen de functie uit aan de hand van een voorbeeld.

Schermvullende notitie applicatie

Stel je wilt een notitie aanmaken en ondertussen informatie raadplegen op Safari. Open dan de Notities applicatie en maak deze schermvullend door op het groene bolletje te klikken in de titelbalk van het venster. Verplaats nu de muisaanwijzer naar beneden van het scherm zodat het Dock tevoorschijn komt. Klik vervolgens op ‘Safari’, ook kun je met vier vingers naar rechts vegen op het trackpad om het bureaublad weer te geven om zo Safari te openen.

Klik nu bovenaan de titelbalk, houdt de klik vast en sleep het venster naar menubalk, Mission Control wordt geactiveerd. Sleep nu het venster in de navigatiebalk naar ‘Notities’ en je zal merken dat er een plus-icoon verschijnt op de voorvertoning van Mission Control, laat los om Split View te activeren.

mission control in El Capitan (split view)

Split View activeren vanuit Mission Control

Het is ook mogelijk om direct vanuit Mission Control applicaties samen te voegen tot Split View. Let wel dit kan ook alleen als één van de apps schermvullend is. Mission Control kun je activeren via de gelijknamige applicatie in Finder ▸ Programma’s of door met vier vingers omhoog te vegen op een trackpad.

De applicaties die Split View gebruiken kun je vanuit de navigatiebalk in Mission Control benaderen of door met vier vingers naar links te vegen tot je de apps ziet.

Lees ook: Wat is Mission Control en hoe werkt het?

Split View activeren in OS X

Via de scheidingslijn tussen de applicaties kun je de grootte van de apps wijzigen, zo kun je de ene meer ruimte op het scherm geven dan de andere. Meer dan twee applicaties naast elkaar draaien is niet mogelijk. Wel kun je meerdere Split Views aanmaken door steeds twee applicaties samen te voegen. Split View kun je beëindigen door één van de apps te sluiten of de schermvullende weergave van één app uit te schakelen.

Splitscreen activeren via de groene knop

Als laatste heb je ook de mogelijkheid om Split View te activeren met de groene knop in de titelbalk. Klik op de groene knop (het derde bolletje in de titelbalk) bovenin het venster en houdt de knop ingedrukt. Het venster wordt geopend in Split View en je kunt een kant kiezen. Daarna kun je in het niet benutte gedeelte een ander openstaand venster kiezen om naast de andere app te zetten.

Split View via groene knop

Het is lastig om de activering van Split View uit te leggen, daarom verduidelijken we het in onderstaande video. Het lijkt erg lastig, maar het is een kwestie van doorhebben en oefenen.

Lees ook: Twee applicatie tegelijkertijd gebruiken op een iPad

geupdate artikelReacties


 • escom 29 juni 2016 om 11:59

  Sinds wanneer kan dat dan ? Ik heb toch geen update 11.6 of een andere update gezien ?

 • Wesley Fabry 29 juni 2016 om 12:01

  @escom dit kan al vanaf de lancering van OS X El Capitan.

 • Dennis 29 juni 2016 om 18:42

  Dit kan al een redelijke lange tijd

 • dirkjan 29 juni 2016 om 20:36

  Valt niet mee hoor. Wat een gepriegel. Krijg het alleen op goed geluk voor elkaar.

 • escom 30 juni 2016 om 12:33

  OK , maar in het artikel van 29/06 zegt U ” eindelijk is het nu mogelijk” , en dat lijkt alsof het nu weer iets nieuws is.

 • Wesley Fabry 30 juni 2016 om 13:16

  @escom dat kan inderdaad beetje verwarrend zijn, ‘eindelijk’ slaat op ‘Het was een functie die veel OS X gebruikers wenste’.

 • Michael 12 juli 2016 om 17:17

  En wanneer gaan we nou eens naar 4 splits?

  Grr… waarom duurt dit zo lang.

 • Robin 24 juli 2016 om 18:58

  @Michael 4 splitst kan wel met de app “Magnet” uit de appstore

 • Robin 24 juli 2016 om 19:00

  Of gratis trouwens ook met het programma “spectacle”

Een reactie toevoegen: