26 januari 2017

Split View voor Mac: Twee apps naast elkaar gebruiken

split view os x

Sinds OS X El Capitan is het mogelijk om twee applicaties naast elkaar te gebruiken in schermvullende weergave. Deze optie heet 'Split view' en was een veelgevraagde wens van Mac-gebruikers.

Helaas vergeten veel gebruikers de optie toe te passen omdat de activatie erg ingewikkeld is. Zodra je dit onder de knie hebt werkt Split View snel en is dit makkelijk in gebruikt. Alleen zal je wel even moeten oefenen en proberen de optie veelvuldig te gebruiken. Split View is vooral interessant voor gebruikers met een kleiner scherm zoals de 12" en 13" MacBooks.

Split View activeren in macOS (OS X)

De meeste applicatie van Apple en een select aantal applicaties van derde ondersteunen deze functie. Daarnaast kun je Split View alleen activeren wanneer er één van de twee applicaties schermvullend wordt weergegeven. We leggen de functie uit aan de hand van een voorbeeld.

eerste stap om spit view op een mac te activeren

Stel je wilt een notitie aanmaken en ondertussen informatie raadplegen op Safari. Open dan de Notities applicatie en maak deze schermvullend door op het groene bolletje te klikken in de titelbalk van het venster. Verplaats nu de muisaanwijzer naar beneden van het scherm zodat het Dock tevoorschijn komt. Klik vervolgens op 'Safari', ook kun je met vier vingers naar rechts vegen op het trackpad om het bureaublad weer te geven om zo Safari te openen.

Klik nu bovenaan de titelbalk, houdt de klik vast en sleep het venster naar menubalk, Mission Control wordt geactiveerd. Sleep nu het venster in de navigatiebalk naar 'Notities' en je zal merken dat er een plus-icoon verschijnt op de voorvertoning van Mission Control, laat los om Split View te activeren.

Split view gebruiken op een mac

Split View activeren vanuit Mission Control

Het is ook mogelijk om direct vanuit Mission Control applicaties samen te voegen tot twee naast elkaar draaiende apps. Let wel dit kan ook alleen als één van de apps schermvullend is. Mission Control kun je activeren via de gelijknamige applicatie in Finder ▸ Programma’s of door met vier vingers omhoog te vegen op een trackpad.

Sleep nu een geopend venster naar en schermvullende applicatie in de knoppenbalk in Mission Control. De plus-knop verschijnt en de naast-elkaar-weergave wordt geactiveerd.

Lees ook: Wat is Mission Control en hoe werkt het?

Split view via mission control

Splitscreen activeren via de groene knop

Als laatste heb je ook de mogelijkheid om Split View te activeren met de groene knop in de titelbalk. Klik op de groene knop (het derde bolletje in de titelbalk) bovenin het venster en houdt de knop ingedrukt. Het venster wordt geopend in Split View en je kunt een kant van het scherm kiezen. Daarna kun je in het niet benutte gedeelte een ander openstaand venster kiezen om naast de andere app te plaatsen.

Split View via groene knop

Split View aanpassen of afsluiten

Via de scheidingslijn tussen de applicaties kun je de grootte van de apps wijzigen, zo kun je de ene app meer ruimte op het scherm geven dan de andere. Meer dan twee applicaties naast elkaar draaien is niet mogelijk. Wel kun je meerdere Split Views aanmaken door steeds twee applicaties samen te voegen. Split View kun je beëindigen door één van de apps te sluiten of de schermvullende weergave van één app uit te schakelen.

Het is lastig om de activering van Split View uit te leggen, daarom verduidelijken we het in onderstaande video. Het lijkt erg lastig, maar het is een kwestie van doorhebben en oefenen.

Lees ook: Twee applicatie tegelijkertijd gebruiken op een iPadReacties


 • John

  26 januari 2017 om 11:45

  Ben zelf nog steeds meer gecharmeerd van de gratis (donatie wordt gewaardeerd) utility Spectacle: https://www.spectacleapp.com. Hiermee kan je je vensters met makkelijke shortcuts op allerlei manieren organiseren, zonder in full-screen mode te gaan.

 • Frits van der Veer

  26 januari 2017 om 14:39

  Dank!
  Ik heb me hier suf naar gezocht! Het kan/kon toch dat splitview veel eenvoudiger was op een windows machine (CMD of Windows en dat pijltjes) dan op een mac.

  Ik ga het vanavond direct uittesten.
  Ik zou graag een short-cut alla cmd -> hebben maar dit is second best.

 • Chris Laarman

  26 januari 2017 om 23:41

  Ik /heb/ niet-gratis SizeUp op mijn Macs, maar ik /gebruik/ het zelden. Zowel op desktops (behalve soms 27″ iMac) als op tablets verkies ik bijna altijd volledig scherm (en wisselen) boven verschillende vensters.

  Ieder zijn meug… :-)

 • Van Reeth Danny

  27 januari 2017 om 13:01

  De app sticker is veel gemakkelijker en sneller. Gebruikt ik al héél lang :-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!