14 mei 2021

Overstappen naar een Mac met Apple Silicon?

8 min leestijd
Overstappen naar een Mac met Apple Silicon?
Uitleg
8 min leestijd

In 2005 starte Apple de transitie van PowerPC naar Intel (x86) processors, dit jaar starten ze met een nieuwe transitie, van Intel naar Apple Silicon. Deze op de ARM structuur gebaseerde processoren worden door Apple zelf ontwikkeld en worden al in iPhones en iPads gebruikt.

De eerste Mac's met Apple Silicon zijn al volop verkrijgbaar en de 24-inch iMac met M1-chip wordt binnenkort geleverd. Heb je nog twijfel bij het overstappen? We leggen uit hoe Apple Silicon precies werkt en hoe Apple dit toepast in hun Macs, zodat je een goede keuze kunt maken.

Van processor naar SoC

Iedere computer, tablet of mobiele telefoon is voorzien van een CPU ook wel processor genoemd. Tot enkele jaren geleden was de processor in een mobiel apparaat een zelfstandig component zoals nu nog het geval is in de huidige PC's en Mac's.

In mobiele apparaten zoals de iPhone en iPad is dit de laatste jaren veranderd, de CPU is namelijk onderdeel geworden van een zogenaamde SoC (Systems on a Chip).

Apple M1 Chip

Een SoC zoals Apple's M1-chip voor Mac en A14 voor iPhone en iPad bestaat uit onder andere een processor (CPU), grafische processor (GPU), Neural Engine (machine learning), beveiligde enclave voor gevoelige gegevens en een centraal geheugen (RAM). Alle deze componenten zijn samengevoegd tot één enkele chip. De overige onderdelen van een apparaat zoals de radio's (Bluetooth, wifi, mobiel) bevinden zich buiten de SoC.

Door o.a de CPU, GPU en het geheugen te combineren in één chip wordt snelheid winst en efficiëntie behaald omdat de verschillende componenten van een SoC onderling kunnen communiceren, zonder tussen komst van een bus-controller.

Een SoC voor de Mac

De afgelopen jaren heeft Apple ruimschoots ervaring opgedaan met het ontwikkelen en fabriceren van de SoC's voor de iPhone en iPad. Hierdoor heeft Apple het ook mogelijk gemaakt om hun eigen chips te gaan gebruiken in Mac computers.

Een voordeel voor Apple is dat ze door het gebruik van de eigen SoC's niet meer afhankelijk zijn van Intel en besparen op de licentie kosten. Echter het allergrootste voordeel voor de gebruikers is dat Apple de hardware en chip volledig kunnen optimaliseren op macOS, iets dat ze al jaren met iOS doen.

De ontwikkelingen bij de Mac gaan minder snel dan bij iPhone en iPad, het gebruik van de eigen chips kan hier mogelijk verandering inbrengen. Nu Apple zelf de touwtjes in handen heeft op zowel CPU, GPU als Machine Learning zal dit resulteren in baanbrekende prestaties voor Mac.

Gevolgen voor Mac gebruikers

macOS 10.x en de huidige apps maken zijn gebaseerd op de Intel (x86) instructie sets. Dat betekent dat je de Intel code niet zomaar kunt laten werken op een M1 Apple Silicon om dat deze gebruikmaakt van de ARM instructie sets.

Zoals in 2005 heeft Apple daar een oplossing voor bedacht. Allereerst een volledig herschreven versie van macOS, namelijk macOS 11.0 Big Sur. Inderdaad, macOS 11.0 en niet meer 10.x. Big Sur komt beschikbaar in een zowel Intel als Apple Silicon (ARM) versie. De beide versies zijn identiek, hiervan zul je dus niets merken.

Voor macOS apps heeft het wel gevolgen, maar ook daar is een oplossing voor bedacht. Op dit moment zijn de apps die je kunt downloaden in de Mac App Store gebaseerd op Intel code. Op het moment dat een ontwikkelaar een nieuwe versie in de Mac Apps Store plaatst zal deze zowel beschikbaar zijn voor Intel als het ARM platform. Een app krijgt dan het label Universele app.

Voorbeeld universele apps macOS Big Sur

Is er nog geen ARM versie beschikbaar van een app dan zal Big Sur op Apple Silicon gebruikmaken van Rosetta 2. Dit is een onzichtbare schil die als het ware Intel code vertaald naar ARM code. Dit kan iets ten koste gaan van de performance maar maakt het wel mogelijk om je favoriete, maar nog niet ge-update apps, te blijven gebruiken op je splinternieuwe Mac met Apple Silicon. Op het moment dat de ontwikkelaar de app bijwerkt in Xcode komt deze direct beschikbaar in zowel een Intel als ARM versie.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat het niet mogelijk is om een externe grafische processor aan te sluiten, de eGPU wordt niet ondersteund.

iPhone en iPad apps gebruiken op een Mac

Een ander voordeel van Apple Silicon is dat je ook iOS en iPadOS apps kunt installeren onder macOS Big Sur zonder dat de ontwikkelaar de code moet aanpassen. Dit houdt in theorie in dat je straks alle apps die ook beschikbaar zijn in de iPhone en iPad App Store kunt installeren op je Mac. Van je favoriete games tot productieve apps. De ontwikkelaar van de iPhone of iPad app moet echter wel toestaan dat deze ook op een Mac met Apple Silicon mag worden geïnstalleerd.

Op een Intel mac is het niet mogelijk om een iOS/iPadOS app te gebruiken, althans zonder dat de ontwikkelaar de app geschikt moet maken via catalyst. Hoewel Apple zelf zegt dat dit met enkele klikken in Xcode mogelijk is, zijn de ervaringen met catalyst in de praktijk heel anders.

ook interessant
Project Catalyst: iOS apps gebruiken op een Mac vanaf macOS Catalina
Project Catalyst: iOS apps gebruiken op een Mac vanaf macOS Catalina

Uitleg over Project Catalyst waarmee het mogelijk is om iOS Apps te gebruiken op een Mac dankzij universele apps.

Virtualisatiesoftware en Boot Camp

Parallels of VMware worden vooral gebruikt om Windows virtueel te draaien op de Mac, dit kan in de toekomst problemen op leveren voor Mac met Apple Silicon processoren. Virtualisatiesoftware onder Apple Silicon is geen enkel probleem, zolang de geïnstalleerd virtuele software ARM-gebaseerd is. Rosetta 2 werkt helaas niet met x86-gebaseerde virtualisatiesoftware. De ARM-versie van Windows is voorlopig alleen voorgeïnstalleerd beschikbaar op Microsoft apparaten, er zijn nog geen plannen om deze als losse software aan te bieden. Wellicht dat dit in de toekomst zal veranderen.

macOS Big Sur Rosetta 2

Tot slot heeft Apple bevestigd dat Macs met een Apple Silicon geen Boot Camp mogelijkheid meer zullen krijgen, ook niet in de toekomst. Als je Windows op de Mac wil draaien moet je virtualisatiesoftware gebruiken. Omdat Windows voorlopig alleen x86-gebaseerde software aanlevert is het niet mogelijk deze te installeren op een ARM Mac. Ook Rosetta 2 kan er niet voor zorgen dat Boot Camp mogelijk wordt.

ook interessant
macOS Big Sur FAQ: Uitleg functies, ondersteunde apparaten en meer
macOS Big Sur FAQ: Uitleg functies, ondersteunde apparaten en meer

De macOS Big Sur FAQ: Antwoord op de meest gestelde vragen met o.a. uitleg functies, ondersteunde apparaten, releasedatum en meer

Is het verstandig om een Mac met Apple Silicon te kopen?

Apple brengt niets op de markt wat niet grondig is getest. Het kan natuurlijk bij nieuwe technieken voorkomen dat er zogenaamde kinderziektes ontstaan. Om hun reputatie te behouden zal Apple deze vanzelfsprekend zo snel mogelijk verhelpen als deze zich voordoen. De transitie van PowerPC naar Intel in 2005 is ook zonder al te veel problemen en bijna naadloos verlopen.

De volledige transitie naar Apple Silicon zal, volgens Apple, minstens twee jaar in beslag nemen . Daarmee wordt bedoeld dat alle Mac's in 2022 voorzien zijn van Apple Silicon.

Macs met een M1 chip

Heb je nu een nieuwe Mac nodig dan kun je kiezen voor een Silicon Mac, maar een op Intel gebaseerde Mac is nog steeds een optie. Apple heeft beloofd deze Macs te blijven voorzien van updates en ondersteuning. Pas eind 2022 zullen alle Mac's voorzien zijn van Apple Silicon. Waarschijnlijk zal het dan nog een jaar of 5 duren voordat Intel-Macs niet meer voorzien worden van updates.

Als je nog twijfelt dan raden we Apple Silicon aan. Je bent direct voorbereid op de toekomst en profiteert meteen van alle voordelen zoals de gigantische snelheidswinsten, langere batterijduur en ingebouwde 8-core CPU, GPU en supersnel centraal geheugen.

ook interessant
Alles over de eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac
Alles over de eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac

De eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac is onthult, deze is krachtiger, energiezuiniger en tal van extra's t.o.v. Intel chips.

M1 Prestaties en ervaringen

Sinds de introductie van de MacBook Air M1 beschikken wij over het goedkoopste model met 8 core CPU en 7 core GPU. Na deze enkele maanden te hebben gebruikt kunnen we constateren dat de M1 processor een superkrachtig monster is. De MacBook Air doet niet onder voor onze intel i7 6 core 16-inch MacBook Pro van eind 2019. Op sommige vlakken is de MacBook Air met M1 van €1130 zelfs sneller dan de bijna € 2700 kostende MacBook Pro i7.

Doordat de nieuwe iMac is voorzien van actieve koeling zullen de prestaties nog stukken beter zijn dan die van onze MacBook Air M1 zonder koeling. Dat bewijst de MacBook Pro 13-inch met M1-chip namelijk ook al. Gezien onze ervaringen met de MacBook Air M1 weten wij zeker dat de performance van o.a. de nieuwe iMac super zullen zijn!

Apple Silicon en de toekomst van iOS, iPadOS en macOS

Door gebruik te gaan maken van Apple Silicon in zowel de iPhone, iPad en Mac groeien iOS en macOS steeds dichter naar elkaar toe.

Op een Mac met Apple Silicon is het mogelijk om iOS apps zonder enige aanpassing te installeren, omdat iOS en macOS dezelfde onderliggende laag gebruiken. Dan is het omgekeerde natuurlijk technisch ook mogelijk. Apple heeft de iPad Pro 2021 al voorzien van een M1-chip. Mogelijk een opstapje voor macOS op een iPad? Wie zal het zeggen.

Niet alleen op hardware gebied groeien iOS en macOS naar elkaar, ook softwarematig beginnen ze steeds meer op elkaar te lijken. In iedere nieuwe versie van macOS vind je steeds meer iOS invloeden terug. Toch moeten we voorlopig geen macOS op een iPad verwachten, Apple heeft bevestigd dat ze geen toekomst zien voor Mac-software op een iPad, ook al draait de nieuwe iPad Pro op een M1-chip.

Mac met Apple Silicon kopen

In de appletips koopwijzer vind je alle Macs met een M1-chip terug. In deze prijsvergelijker voor Apple producten worden verschillende webshops vergeleken zodat jij altijd de voordeligste prijs betaald.

ook interessant
Koopwijzer: De prijsvergelijker voor Apple producten
Koopwijzer: De prijsvergelijker voor Apple producten

De appletips koopwijzer, de prijsvergelijker voor Apple producten. Waar is de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en meer het goedkoopst?

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt14/05/2021 14:56
Categorie Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  4 reacties

Reacties

  • Terechte opmerking, maar het ligt genuanceerder. Tijdens de presentatie vergeleek Apple steeds met de beste chip voor een Windows Laptop van dezelfde klasse, maar zeker geen 8-core Intel processor. Als je kijkt naar de MacBook Air is deze gemiddeld 3x sneller dan de MacBook Air van begin 2020. De MacBook Pro 13-inch is ongeveer 2x sneller dan die van begin 2020. De GPU is over de gehele lijn sterk verbeterd met 5x winst.

    Het is niet zozeer dat Intel heeft liggen slapen, maar intel maakt een product en het is aan bijvoorbeeld Apple en Windows de taak deze zo optimaal te benutten. Omdat Apple nu zelf de Mac chips gaat maken kunnen ze software en hardware beter op elkaar afstemmen.

    Daarnaast heeft de M1-chip ook een afzonderlijke 16‑core Neural Engine die maar liefst 11 biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren. Die wordt vooral gebruikt voor de dagelijkse en complexe taken zoals het opstarten van de Mac, beveiligen, gezichten herkennen op foto’s en in video’s, etc. Door vooral de combinatie die Apple zelf in de hand heeft zorgt dit ervoor dat de Mac uitblinkt in zijn snelheid en performance.

    Daarbij is het goed om te weten dat Apple alle MacBook Air modellen en alleen de ‘instapmodellen’ van de MacBook Pro en Mac mini heeft voorzien van Apple M1-chip. Bij de Pro heb je ook de keuze om een Intel-Mac te kopen. Wat hierbij opvalt is het feit dat de intel-processors op papier krachtig zijn.

    Wellicht is het verschil tussen de M1-chip en deze intel-processoren nog niet groot genoeg. Dat is dan mogelijk ook de reden waarom de 16-inch MacBook Pro en iMac nog niet voorzien zijn van Apple’s eigen processoren en dat daar nog aan gewerkt wordt.

    Beantwoorden
  • Meer een filosofische opmerking. Als de M1-chip voor Mac zo superieur is aan de 8-core Intel chips, zoals Apple ons wil laten geloven, betekent dat dan, dat Intel al die jaren heeft liggen slapen met de ontwikkeling van hun chips.

    Beantwoorden
  • We hebben het artikel aangevuld met extra informatie over virtualisatiesoftware en Boot Camp: https://www.appletips.nl/overstappen-apple-silicon/#3b

    Beantwoorden
  • Wat met windows 10 die draaien onder VMware en Parallels?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store