22 juni 2020

Apple gaat de Mac voorzien van eigen processoren

3 min leestijd
Apple gaat de Mac voorzien van eigen processoren
Nieuws
3 min leestijd

We wisten al een tijdje dat Apple plannen had om hun eigen Mac-chips te ontwikkelen en nu is het hoge woord eruit. Tijdens het WWDC 2020 gaf Apple meer informatie over hun eigen Mac processors die de naam Apple Silicon zullen krijgen. Verwacht nog niet meteen een nieuwe Mac met deze chip, deze verschijnen namelijk pas eind dit jaar.

Voor de iPhone en iPad maakt Apple al jaren hun eigen processors, maar bij de Mac waren ze nog steeds afhankelijk van Intel. Dit had flink wat nadelen, omdat Apple steeds moest wachten op Intel voor het introduceren van nieuwe Macs. Dit is met de komst van hun eigen Mac-chips verleden tijd en dat heeft alleen maar voordelen voor de consument.

Apple's eigen ARM-gebaseerde chip voor Mac

Apple's eigen processor voor de Mac is gebaseerd op de bekende ARM-architectuur die ook gebruikt wordt voor de iPhone en iPad-chips.

Apple's eigen ARM-gebaseerde chip voor Mac

Dankzij de nieuwe processors bieden de Macs straks betere CPU en grafische prestaties, ook de ondersteuning voor machine learning zal sterk verbeteren dankzij de aanwezige Neural Engine. Niet alleen worden de prestaties beter afgestemd op de Mac, ook zal deze energiezuiniger presteren waardoor de accu van de MacBooks beduidend langer mee zullen gaan. Tot slot zorgt dit systeem ervoor dat ook iOS en iPadOS-apps beter op de Mac kun worden gebruikt.

Voor ontwikkelaars komt er deze week een speciale Mac mini beschikbaar een zogenaamde 'developer transition kit' die is voorzien van een Apple A12Z. Dit is dezelfde processor die op dit moment ook aanwezig is in de nieuwste iPad Pro.

Extra werk voor ontwikkelaars

In 2005 stapte Apple over van PowerPC naar Intel-processors, alle apps moesten worden herschreven voor de Intel-processors. Dit zullen ontwikkelaars nu ook moeten doen voor Apple's eigen Mac-chips. Aan het einde van het jaar zullen de eerste Mac's met een Apple silicon beschikbaar zijn en zal de twee jaar durende transitie van start gaan.

Via de Developer-website kunnen ontwikkelaars extra informatie opvragen over de overstap naar Apple's eigen processoren voor Mac. Als ze hun apps niet optimaliseren kan het zijn dat de applicatie opeens niet meer goed functioneert.

Nieuwe apps ontwikkeld met de nieuwste Xcode zullen vanaf nu zowel Intel als Apple Silicon ondersteunen, dit worden zogenaamde Universal apps genoemd. Als er nog geen Apple Silicon versie van een app beschikbaar is dan zal Rosetta 2 ervoor zorgen dat de app gewoon werkt op een Apple Silicon Mac.

Apple Silicon Xcode

In 2005 duidde Apple de Rosetta software aan als 'The most amazing software you'll never see'. Dat kwam omdat de app volledig op de achtergrond draaide en ervoor zorgde dat je niet geoptimaliseerde PoerPC apps toch gebruikt konden worden op een Intel Max. Dit zal voor de overstap van Intel naar Apple's eigen processor ook het geval zijn.

ook interessant
macOS Big Sur: Frisse en vernieuwde interface voor de Mac
macOS Big Sur: Frisse en vernieuwde interface voor de Mac

macOS Big Sur komt dit najaar naar de Mac en voegt tal van vernieuwingen toe waaronder een compleet nieuwe gebruikersinterface!

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt22/06/2020 22:24
Categorie Keynotes, Nieuws
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  4 reacties

Reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store