4 juni 2017

Oplossingen wanneer een Mac niet meer opstart

macbook 12-inch met sierra

Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer je problemen ervaart met je Mac. Helemaal wanneer je Mac niet meer opstart. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen die je kunt toepassen om dit op te lossen.

Voor je aan de slag gaat moet je beeldschermproblemen uitsluiten. Probeer je Mac op te starten en controleer of je een opstartgeluid, de ventilator of actieve harde schijf hoort. Zie je indien beschikbaar een een sluimer-LED oplichten? Druk op de Caps Lock-toets op het toetsenbord, gaat deze oplichten? Als één van deze genoemde zaken wel werken is er dus een probleem met het beeld van je Mac en niet met de Mac zelf.

Sluit problemen met stroomvoorziening uit

Na bovenstaande stappen dien je de stroomvoorziening te controleren. Is de Mac goed aangesloten op het stopcontact, sluit ook problemen met het stopcontact of stekkerdoos uit. Probeer indien beschikbaar een andere kabel te gebruiken om je Mac te voorzien van stroom. Heb je problemen met een MacBook laadt deze dan eerst minstens 15-30 minuten op, hierdoor kan de accu bijladen en de Mac ingeschakeld worden. Dit moet je ook doen wanneer je deze aansluit via de kabel. Als de stroomtoevoer in orde is kun je onderstaande oplossingen proberen.

Mac start niet op, opstarten lukt niet

Oplossingen wanneer een Mac niet opstart

• Houdt de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt tot hopelijk het Apple logo verschijnt
Herstel de System Management Controller (SMC)
• Probeer een schijf-EHBO uit te voeren
• Ga na of je de Mac in veilige modus kunt opstarten
• Probeer de Mac te herstellen met behulp van fsck-fy en Single User Mode

Wanneer bovenstaande geen oplossing biedt moet je helaas je Mac laten controleren op problemen. Heb je ooit zelf het geheugen, harde schijf of andere hardware onderdelen vervangen dan moet je controleren of hier geen problemen zijn door ontstaan. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan een Apple Store of een Apple Premium Reseller om het probleem op te lossen. Let wel, wanneer je geen garantie of AppleCare meer hebt kunnen hier kosten aan verbonden zijn.

Lees ook: Een Mac opnieuw installeren (clean install)Reacties


 • Ury

  4 juni 2017 om 11:50

  Alles mooi en duidelijk , behalve, wat is:

  Fsck-fy en single User mode ?

 • Wesley Fabry

  4 juni 2017 om 12:50

  @Ury je kunt klikken op de link voor meer informatie

Een reactie toevoegen: