3 april 2011

FSCK: Controleren en herstellen van de Mac OS X opstart partitie

Wanneer er zich problemen voordoen met het opstarten van je Mac dan is het mogelijk dat het 'filesystem' corrupt is geraakt om wat voor reden dan ook. Gelukkig zijn dat soort problemen in een groot aantal gevallen op te lossen met behulp van het opstarten in Single usermode. Alleen in deze mode is het mogelijk om de systeempartitie van Mac OS X te controleren op fouten en deze eventueel te herstellen.

Mochten er zich problemen voordoen bij het opstarten van je Mac schakel deze dan uit en start hem opnieuw op met de cmd⌘ + S toets ingedrukt om toegang te krijgen tot de safemode. Je dient de toetsen ingedrukt te houden totdat je het 'Boing!' geluid hoort.

Nadat de Single usermode is gestart verschijnt er een console scherm. Je kunt de systeem partitie controleren op fouten en repareren met het commando:

fsck -fy

Nadat het fsck proces is afgerond kun je je Mac weer opnieuw opstarten. Wanneer er zich problemen voordeden met het filesystem dan zijn deze naar alle waarschijnlijkheid verholpen en zal je Mac weer als vanouds opstarten.

Weer je gebruik maakt van een SSD dan zul je zien dat fsck ook trim ondersteund, in de het statusoverzicht verschijnt dan de extra regel 'Trimming unused blocks'.Reacties


 • Dennis

  3 april 2011 om 10:35

  uhh..bij mij verschijnt er een safe mode inlog scherm en vraagt om wachtwoord. na wachtwoord start macbook “gewoon” op met normale desktop, alleen met een minder mogelijkheden ( geen keyboard verlichting enz)
  Als ik dan console start, zie ik wit scherm en geen root. Wat doe ik fout?

 • Wim

  3 april 2011 om 11:01

  Bij mij lukt dit alleen als ik in single-user mode opstart en niet in de safe-mode dus met appletje-s (command-s)

 • Richard IJzermans

  3 april 2011 om 11:11

  Oops! ik had zelf een foutje gemaakt in de tekst! is nu aangepast…

 • Mausy

  3 april 2011 om 11:15

  Oh, je bedoelde geen safe-mode, maar single user mode.
  En, met respect, het is fsck -fy , niet -ffy. Kleinigheidje, maar toch.

 • Dennis

  3 april 2011 om 16:21

  single user werkt! thanks. Alleen ondersteunt mijn SSD (intel) geen trim? “trimming unused blocks” verscheen niet

 • Paul Sondervan

  4 april 2011 om 12:58

  fsck -fy is voor normale harde schijven
  fsck -ffy is voor SSD schijven (TRIM-functie)

  Zie:
  http://www.hardmac.com/news/2011/03/31/the-fsck-command-also-supports-trim

 • ppl

  6 april 2011 om 14:30

  Waarbij TRIM dan alleen ondersteund wordt bij de 2011 MBP met een officiële Apple SSD. Andere ssd’s zijn via een hack werkend te krijgen maar dan is de vraag in hoeverre dat goed gaat (Apple kan het aangepast hebben zodat het het beste werkt met haar eigen ssd’s). Kortom, er zitten heel veel haken en ogen aan dat TRIM verhaal.

 • melissa

  14 april 2011 om 17:48

  oke,

  ik starte m’n macbook op en ik zie een appeltje en een ronddraaiend wieltje verder kom ik niet maar ik durf zelf niks te doen en ik zit op school dus hopen dat hewt probleem morgen verholpen wordt bij ict hopelijk hebben jullie ook nog sugesties en ik heb dit ook al geprobeerd!!!

 • jdr

  14 april 2011 om 21:46

  ik heb hetzelfde probleem als bovenstaand op mijn mac. Heeft iemand nog een andere oplossing

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!