9 augustus 2015

Foto’s voor OS X: Problemen oplossen door de fotobibliotheek te herstellen

Foto's voor OS X logo

Het kan voorkomen dat je problemen ondervindt met de nieuwe Foto’s applicatie in OS X, denk hierbij aan het missen van foto’s, miniaturen die niet worden weergegeven, etc. Dan is het mogelijk de fotobibliotheek te herstellen, er worden dan verschillende taken uitgevoerd om problemen op te lossen.

Denk hierbij aan het opnieuw opbouwen van de miniaturen, niet-gekoppelde foto’s herstellen, bestandsbevoegdheden controleren en ongebruikte ruimte in de databases opschonen. Hoe je dit moet doen lees je hieronder terug.

Er worden geen foto’s verwijderd tijdens het herstel proces, tenzij ze corrupt zijn en hierdoor dubbel in je bibliotheek staan. Echter raden we aan toch een back-up te maken van je foto’s.

fotobibliotheek herstellen

Navigeer naar Finder of het Dock om Foto’s voor OS X te kunnen open, druk de cmd⌘ + option⌥ toets samen in en open dan Foto’s voor OS X.

Foto’s wordt geopend en je krijgt de mogelijkheid om de fotobibliotheek te herstellen, dit doe je door op 'Herstel' te klikken. Vul eventueel je systeemwachtwoord in en de herstelling zal plaatsvinden, je kan het proces volgen in het Foto’s voor OS X venster.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • Cloverfield

  9 augustus 2015 om 12:25

  Een en al ellende met de iCloud bibliotheek. Hij is op iCloud, iPad, iPhone en Mac overal anders. Verschillende hoeveelheid foto’s, albums die automatisch verdwijnen en gezichten die geuntagged worden (want zijn niet meer zoekbaar).
  IPhone load nieuwe foto’s wel up maar het is allemaal te vaag en Apple weet van niks : “zal wel een instelling zijn die je verzet hebt”.

 • Berend

  9 augustus 2015 om 15:06

  #Cloverfield, een herkenbaar probleem. Bij mij is dit waarschijnlijk veroorzaakt doordat ik tijdens het activeren van de iCloud-bibliotheek alle devices tegelijk heb aangezet. Ik heb de volgende acties ondernomen en alles draait nu als een zonnetje: iCloud op alle devices gedeactiveerd, alle devices opnieuw opgestart. Daarna stuk voor stuk weer activeren. Ik ben met mijn MBP begonnen omdat hier de grootste bibliotheek op staat (6.000 foto’s en 50 filmpjes). Het uploaden duurt (heel) lang, een aantal uren. Laat dit bijvoorbeeld ‘s-nachts gebeuren en overtuig je ervan dat alles klaar is voordat je de volgende device synchroniseert. Geduld is een schone zaak!!!

 • Berend

  9 augustus 2015 om 15:10

  #Cloverfield, PS: wellicht een idee om, voordat je iCloud weer activeert, eerst de herstelprocedure voor je bibliotheek uit te voeren zoals door “Appletips” is beschreven.

 • Cloverfield

  9 augustus 2015 om 15:52

  Ik en er nu achter dat op iCloud de halve bieb staat. Die is nu ook op m’n iPad (optimized), bijna op m’n Mac (nog 23.990 te downloaden, maar langzaaaaaaam), en dan doe ik nog opnieuw m’n iPhone.
  Maar echt, dit kan Apple zo slecht. Moet voor 10 jaar uit allerlei losse foto’s albums gaan maken én wéér faces gaan doen. Wat in foto’s echt klote is.

  Ik wil iPhoto terug!

 • Berend

  9 augustus 2015 om 16:24

  Dat Gezichten voor een groot gedeelte weer moet worden gedaan (of Foto’s ziet meer gezichten dan iPhoto, dat weet ik niet) heb ik ook ervaren als een behoorlijke afknapper. Heb hier al een aantal uren aan besteed en ben er voorlopig nog niet. Dat ik hier weinig op internet over lees vind ik opvallend. Wellicht kan Wesley (Appletips) hier iets meer over vertellen.

 • Frans

  9 augustus 2015 om 19:55

  Top tip, was al maanden bezig om alles in sync te krijgen, iphone/ipad/imac, zonder succes. Nu na herstel van library is het sync proces gestart en het lijkt nu super te lopen.

 • AlbertTCB

  17 augustus 2015 om 12:01

  Ik heb een library herstel gedaan, maar nu geeft Photos aan dat het weer 18.000 foto’s aan het uploaden is? Mijn hele collectie was al gewoon via de cloud beschikbaar.

  Is dit een standaard gevolg wanneer je een herstel uitvoert?

 • Wesley Fabry

  17 augustus 2015 om 12:10

  Albert, hij gaat nu opnieuw uploaden, echter foto’s die al in iCloud staan zal hij niet nogmaals gaan toevoegen, in principe gaat hij er dus 18000 controleren en eventueel uploaden..

 • Samantha

  18 november 2015 om 16:43

  2 dagen bezig om alles naar iCloud bibliotheek over te zetten. Gelukt, via een nieuwe mac, en ook op iPhone 6s.
  16000 foto’s…. was er erg lang mee bezig, maar gelukt…. alleen….
  op mijn mac staan keurig alle ‘gezichten’ met afbeeldingen maar op mijn iphone allemaal ‘lege’ namen….
  heb ook al bibliotheek hersteld, maar helaas….
  Iemand een tip wat ik nog zou kunnen doen dat de gezichten ook op mijn iphone zichtbaar worden?

 • sam

  28 januari 2016 om 11:02

  Ik heb mijn apple id email adres aangepast, nu werkt de iCloud fotobibliotheek niet meer op mijn imac. Wel op de iphone. Heb ook de herstel procedure paar keer gedaan maar helaas.
  Als ik de iCloud fotobibilotheek even uit zet , en daarna weer aan, om te proberen dat hij dan weer werkt, ben ik dan niet al mijn foto’s kwijt?

  bedankt voor de tips alvast!

 • Wesley Fabry

  28 januari 2016 om 11:07

  @sam je kan het proberen, normaal blijven de foto’s actief op het Apple ID, mocht je zekerheid willen dan kun je beter eerst al je foto’s exporteren en dan proberen. http://www.appletips.nl/hoe-fotos-exporteren-uit-fotos-voor-os-x/

 • Nina

  6 augustus 2016 om 13:56

  Help!! Ineens zijn al mijn foto’s van 2016 niet meer vindbaar in iPhoto. Bij mijn laatste import staan allere foto’s van ergens 2015. Weet iemand waar dit aan kan liggen? Alvast vriendelijk bedankt!

 • Wesley Fabry

  7 augustus 2016 om 7:22

  @nina wij gebruiken iPhoto al een lange tijd niet meer. Het beste kun je deze vraag even stellen op http://genius.appletips.nl
  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Geralt Mulder

  20 september 2016 om 19:46

  Hoe kan het dat foto’s veranderen in video’s van 2 seconde ?

 • Wesley Fabry

  20 september 2016 om 19:47

  @Geralt dit zijn waarschijnlijk Live Photos: https://www.appletips.nl/ios-hoe-live-photos-maken/

 • Ingrid Hogeveen

  3 november 2016 om 11:17

  ik heb alleen maar IPhoto. Bij het programma foto’s krijg ik de navolgende foutmelding.
  Foto’s kan de systeemfotobibliotheek ‘Foto-‘bibliotheek.photoslibrary’ niet vinden.
  Als ik dan andere bibliotheek kies krijg ik de volgende melding:
  Er is onvoldoende schijfruimte beschikbaar om de bibliotheek te migreren.
  Wordt er gek van constant ook de melding dat mijn opstartschijf vol is.
  Zoveel heb ik niet op mijn pc staan. Alleen foto’s in iPhoto. Wat kan ik hieraan doen.
  Nu begreep ik van collega dat de apple store iets kan splitsen zodat ik meer geheugen krijg. Of moet ik toch extra geheugen kopen?

 • sieb

  19 december 2016 om 14:43

  Hoi,

  na het updaten van de OS Siera kan ik geen foto’s meer openen.
  help!
  Wat moet ik nu doen?

 • Henriette Huberts

  24 december 2016 om 11:05

  Ik heb nu na upgraden van mijn mac ook geen toegang meer tot foto’s. Herstelfunctie zoals beschreven opstarten werkt ook niet. Na 5% geeft hij dezelfde melding. Wie kan mij helpen.

 • Wesley Fabry

  25 december 2016 om 7:25

  @heriette je kunt dit nog proberen: https://www.appletips.nl/problemen-met-je-mac-en-os-x-oplossen/ als dat niet werkt dan kun je het beste Apple zelf contacteren via http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • Bob van Nunen

  5 januari 2017 om 20:00

  Na importeren van de foto’s genomen met mijn iPhone4 vanaf een Windows computer naar de iMac in oorspronkelijke iPhoto en nu dus al weer enige tijd Foto’s blijkt dat voor de meeste foto’s het uur en de minuten in het venster “Wijzig-datum-en-tijd-van-geselecteerde-foto’s” anders is dan in het venster “Info”. Het onderdeel seconden is wel steeds gelijk. Indien de geotag ontbreekt, zijn alle gegevens in beide vensters gelijk. Het is niet mogelijk om alle foto’s met deze fout tegelijkertijd te wijzigen. De afwijking in uren en minuten van de volgende foto is namelijk steeds anders. Indien de foto’s dus tegelijkertijd zouden worden gewijzigd, worden de gegevens voor uren en minuten van alle volgende foto’s zodanig aangepast dat uitsluitend de eerste foto nog de correcte uren en minuten heeft, alle overige foto’s in de selectie worden onjuist aangepast.
  Een klein aantal van de geïmporteerde foto’s heeft geen geotag en dan worden wel de juiste uren en minuten vermeld. Indien een foto automatisch van een geotag is voorzien, is dit in vrijwel alle gevallen een correcte geotag. Indien het veld “Tijdzone-dichtstbijzijnde-plaats” gevuld is, is dit meestal “Amsterdam – Nederland”, maar soms is dit “Kinshasa – Congo-Kinshasa” (West-Afrikaanse standaardtijd) welke plaats een uur tijdsverschil heeft met Amsterdam (Midden-Europese standaardtijd). Indien ik drie opeenvolgende foto’s selecteer en ze in tegelijkertijd op basis van de tijd van de eerste foto laat aanpassen, wordt de tijd van de eerste foto correct aangepast (logisch), de tijd van de tweede wordt teveel aangepast in minuten waarbij het aantal teveel minuten overeenkomt met de seconden die voor deze foto in beide schermen werd vermeld. Na wat onderzoek bleek dat er onder een oude gebruiker nog een versie iPhoto draaide. Deze gebruiker heb ik verwijderd, maar daarmee is het probleem natuurlijk niet opgelost. Ik ben nu bezig om tienduizenden foto’s handmatig aan te passen. Tussendoor kwam ik er achter dat als ik een foto, waarvan de uren en minuten waren aangepast, exporteerde en weer importeerde de oude uren en minuten weer opdoken.
  Nou dat was het. Duidelijker kan ik het niet uitleggen. Denk ervan wat je wilt. Ik ben nog wel even bezig. Succes met Foto’s!

 • Bob van Nunen

  6 januari 2017 om 13:00

  Overigens verder niets dan lof over dit programma Foto’s. Ik gebruik het veel en graag. Wat er bij mij mis is gegaan, is me niet helemaal duidelijk. Vandaag bleek dat er ook verkeerde geotags zijn toegewezen bij een bezoek aan het Teylers museum…. werd een foto naar Nauerna “verplaatst” en een aantal foto’s genomen in Overveen ook. Sterke magneetvelden?
  Deze reactie heb ik geplaatst om anderen die met Foto’s werken opmerkzaam te maken dat je geotag- en tijdstip-gegevens van geïmporteerde opnames nu en dan dient te controleren en aan te passen, opdat je niet achteraf voor vervelende verassingen komt te staan.

 • Sophie Jane

  18 januari 2017 om 22:58

  Ik probeer alle foto’s van mijn extern harde schijf te importeren maar het lukt niet somehow. Ik probeerde de fotobibliotheek te herstellen maar kreeg de melding:
  “Niets te importeren, Geen van deze bestanden kan in uw Foto’s-bibliotheek worden geïmporteerd.”
  Kan iemand mij helpen ik probeer al uren mijn foto’s te zien maar het lukt niet aaahh

 • Wesley Fabry

  19 januari 2017 om 14:18

  @sophie Beste is gewoon de foto’s op je harde schrijf te selecteren. Allemaal in één keer kan door 1 te selecteren (aan te klikken) en dan de toetscombinatie command⌘ + A uit te voeren. Open Foto’s en sleep daarna al deze gemarkeerde foto’s in de app en laat los. Ze worden nu toegevoegd.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!