16 februari 2017

Super Mario Run: 20 tips en tricks

super mario run logo

Hoera! Super Mario Run is te downloaden vanuit de iOS App Store en staat nu al op nummer 1. Eindelijk heeft Nintendo de stap gezet om games te maken voor de smartphone. Heb jij Super Mario al geïnstalleerd op je iPhone of iPad, dan hebben we een aantal tips en tricks die je helpen alles uit het spel te halen.

Super Mario Run kun je gratis downloaden in de iOS App Store. De eerste drie levels spelen en kennis maken met de overige mini-games, races en meer. De overige levels (einde wereld 1 en de werelden 2-6) kun je ontgrendelen via een in-app aankoop. Let wel, omdat er gebruik wordt gemaakt van een in-app aankoop houdt dit in dat je deze niet kunt delen binnen gezinsdeling. De aankoop is gekoppeld aan je account en alle leden uit een gezin moeten zelf het spel aanschaffen.

In Super Mario Run rent Mario automatisch over het scherm van links naar rechts. Hetgeen wat jij moet doen is Mario begeleiden op zijn avontuur door op het juiste moment op het scherm tikken. Hierdoor zal Mario springen en kun je ook kort terugkeren, naar boven bewegen en meer. Volgens Nintendo is het een bewuste keuze om Mario automatisch te laten rennen, hierdoor is het spel geschikt om met één hand te spelen. Wil je alles uit het spel halen? Check dan zeker onderstaande tips, tricks, hacks en meer.

Super Mario Run
Super Mario RunCategorie: Games, Action, Arcade
Ontwikkelaar: Nintendo Co., Ltd.
iPad & iPhone  4+  185 MB DOWNLOAD GRATIS

De volledige versie van Super Mario Run kopen?

Voor we starten met de tips leggen we in het kort uit hoe je de volledige versie kunt kopen. Open het spel en tik op 'Reis', onderaan het overzicht van alle levels vind je de 'Super Mario Run'-knop terug met daaronder 'Naar aankoopscherm'. Tik hierop om de in-app aankoop van (op dit moment) €9,99 uit te voeren. Je krijg toegang tot alle levels en krijgt als bonus 20 racetickets, 3000 munten en 1 vraagteken-blok.

Belangrijk: De aankoop wordt gekoppeld aan je Nintendo account en Apple ID, deze kun je dus het beste eerst aanmaken (zie hieronder tip 13). Doordat deze gekoppeld wordt kun je ook op andere apparaten met hetzelfde Apple ID en Nintendo account het volledige spel ontgrendelen. Lukt het niet om op andere apparaten het volledige spel te ontgrendelen, installeer de app dan opnieuw en log in met hetzelfde Nintendo account.

20 tips en tricks voor Super Mario Run

1: Kies de goede sprong

Mario rent zelf, zelfs over obstakels zal de loodgieter kort springen. Maar er zijn verschillen, door te tikken en te blijven drukken op het scherm (tik vasthouden) zal Mario hoger en verder springen. Door te tikken, vast te houden en daarna nogmaals te tikken zal hem laten draaien (spinnen). Wil je een beetje terug? Tik dan, houdt vast en veeg naar links.

2: Gemiste coins pakken door terug te keren

In het spel is het niet mogelijk terug te keren naar een locatie, dit omdat Mario altijd vooruit rent. Wil je een klein stukje terug dan kun je gebruikmaken van een muur, pijp, blok of ander obstakel. Spring tegen dit object en Mario zal een sprong terug maken. Hierdoor kun je gemiste coins toch verzamelen of omhoog 'klimmen'.

3: Volg de pijlen

Tijdens een level zal je merken dat er regelmatig pijlen je een kant willen opsturen. Het is raadzaam deze pijlen te volgen want ze leiden altijd naar coins, extra's en meer. Boxen met pijlen vooruit zullen je loop versnellen zodat je verder kunt springen.

4: Zoek alle roze en overige gekleurde munten

Ieder level bevat naast de gouden munten ook andere gekleurde munten. In eerste instantie zijn dit roze munten, deze zijn vooral bedoeld om de speler uit te dagen ze allemaal te verzamelen. Als je ze allemaal in een level verzameld hebt krijgen ze een andere kleur. Deze munten zijn dan weer op andere (moeilijkere) plekken te vinden. Uiteraard krijg je een kleine beloning wanneer je alle munten hebt verzameld

Super Mario Run springen

5: Open meerdere blokken tegelijkertijd

Tijdens het rennen kom je blokken (boxen) tegen, met of zonder vraagteken. Probeer deze altijd te raken door tegen het blok te springen. Deze zal openen en strooien met coins, power-ups (paddenstoel), etc. Staan er meerdere blokken naast elkaar spring dan precies in het midden tussen de blokken (op de grens). Hierdoor worden beide blokken geopend.

6: Speel het level opnieuw en opnieuw

Super Mario Run heeft op dit moment niet heel veel levels, het spel bestaat immers uit maar 6 werelden met elk 4 levels. Toch zit de uitdaging in het spel door de levels steeds opnieuw te spelen. Elk level bevat verborgen extra's, paden en meer. Ga opzoek en ontdek al deze geheimzinnige schatten.

7: Neem even pauze met de pauze-blok

Tijdens het spel kom je regelmatig een pauze-blok tegen. Door op dit blok te staan pauzeert het spel en kun je rustig rondkijken. Het is raadzaam altijd op dit blok te gaan staan, meestal toont deze dan waar de speciale munten zich bevinden en overige extra's.

8: Trucje om de vlag te kunnen pakken in Super Mario Run

Op het einde van een level is het de bedoeling dat je de vlag op de vlaggenmast probeert te pakken. Lastig klusje, maar er is een trucje. Probeer ten eerste zo hoog mogelijk te komen via de paden, blokken, pijpen, etc. Maak je dan klaar voor een extra lange hoge sprong. Tik op het scherm, houdt de tik vast en laat los op het hoogste punt. Tik daarna meteen weer op het scherm om te spinnen waardoor je nog iets hoger komt. Met wat oefening kun je altijd hoog eindigen in de vlaggenmast.

Super Mario Run extra's

9: Gebruik de luchtbel om terug te keren

Wanneer je valt of 'dood' gaat keer je terug in het spel aan de hand van een luchtbel. Deze laat je zweven en gaat achteruit, je bepaalt zelf waar je de bel doorprikt en verdergaat met het spel. Kies slim waar je je laat neerzetten want op deze manier kun je gemist munten en extra's toch verzamelen. Let wel op de tijd!

10: Gebruik de schildpadden om andere obstakels uit de weg te ruimen

Wanneer je op een schilpad springt zal deze in zijn schelp kruipen en vooruit bewegen. Als deze dan andere vijanden tegenkomt zullen deze uit de weg worden geruimd. Ook kun je op deze manier boxen die op de grond staan openen.

11: Versla de vijand op zijn zwakste plek

Op het einde van iedere wereld moet je de vijand proberen te verslaan. Iedere vijand heeft een zwakke plek. Met behulp van de omgeving kun je vaak de vijand verslaan. Zo kun je bijvoorbeeld achter Bowser op de bijl springen om de brug te laten instorten.

12: Breid je koninkrijk uit en bouw een ideale wereld

Drama, Bowser heeft het koninkrijk vernietigd, dat zag je gebeuren de eerste keer dat je het spel opstartte. Vanaf het startscherm kun je onderaan tikken op 'Bouwen'. Hier kun je items kopen met de muntjes die je verzameld hebt door de levels te spelen. Sommige accessoires, huisjes en versieringen kun je direct kopen. Andere komen pas beschikbaar wanneer je andere kleuren Toads hebt verzameld in de Toad-race. De meeste items zijn bedoeld als decoratie, andere zoals huisjes en paddenstoelen bevatten mini-games waar je extra Toad-tickets of munten kunt verdienen.

13: Maak een Nintendo account aan

Het is een aanrader om een Nintendo account aan te maken. Dit heeft verschillende voordelen, zo blijft je voortgang bewaard en gesynchroniseerd met al je apparaten. Daarnaast kun je punten en beloningen verzamelen. Heb je nog geen account aangemaakt? Tik dan in het koninkrijk op 'Koppelen', dit vind je rechtsboven in het scherm terug.

14: Andere karakters ontgrendelen

Door je koninkrijk aan te passen kun je andere karakters ontgrendelen. Zo kun je Luigi verkrijgen door het huisje van Luigi te bouwen in je koninkrijk. Peach komt beschikbaar wanneer je ze hebt bevrijdt door alle levels in de Wereldreis uit te spelen. Bouw het huisje van Toadette en Yoshi je koninkrijk om beide karakter te verkrijgen. Koppel de game aan je Nintendo account (zie tip 13) en ontvang Toad als beloning die je terugvindt via Koninkrijk ▸ My Nintendo ▸ Beloningen ▸ Toad. Tik op de cadeaubox om sommige karakters te verkrijgen nadat je bovenstaande hebt uitgevoerd.

Super Mario Run tips koninkrijk

15: Speel levels en Races met andere karakter

Wisselen van personage is erg eenvoudig. Open een level in de wereldreis-modus of start een race. Tik naast de speel-knop op het karakter-icoon. Via deze weg kun je een andere kiezen en het spel met dit karakter spelen. Handig, want peach blijft bijvoorbeeld bij een sprong langer in de lucht.

16: Verzamel punten en verkrijg extra's

Door missies te voltooien krijg je punten, deze punten kun je dan inwisselen naar munten, toad-tickets en extra's voor in je koninkrijk. Let wel, hiervoor moet je een Nintendo account gekoppeld hebben (zie tip 13). Tik in je koninkrijk op 'My Nintendo' en kies voor 'Missies'. Als je een missie hebt volbracht kun je de punten claimen en toevoegen. Bij beloningen kun je de punten inwisselen.

17: Overschat jezelf niet bij de Toad-race

In de Toad-race neem je het op tegen iemand anders, de inzet zijn je Toads. Dit aantal vind je bovenaan in het midden van het scherm terug (of bovenin bij toad-race). Bij de tegenstander zie je ook het aantal Toads staan. Hoe meer Toads, hoe meer je er kunt winnen, maar ook verliezen. Overschat jezelf niet.

18: Kies verschillende kleuren bij de Toad-race

Wanneer je gaat racen kun je een tegenstander kiezen. Zorg ervoor dat je niet steeds dezelfde kleur kiest, maar speel verschillende. Hierdoor kun je alle kleuren Toads verzamelen, deze heb je nodig om het koninkrijk weer volledig op te bouwen. De kleur van de Toads zijn niet hetzelfde als de kleur van de avatar, het gaat echt om de 'paddenstoeletjes'.

19: Blijf springen en stunten tijdens het racen

Om Toads te verzamelen moet je springen en stunten om indruk te maken. Blijf dit dus voortdurend doen tijdens het racen en verzamelen van munten. Alleen zo kun je winnen, het gaat niet altijd om 'de snelste'.

alle Super Mario Run tips

20: Bespaar je batterij

Super Mario Run kan een energievreter van je iPhone of iPad zijn. Gelukkig kun je dit terugdringen. Tik in het koninkrijk op 'Menu' en daarna op 'Instellingen'. Kies voor opties, tik op de knop naast 'Renderkwaliteit' om hoog naar laag te veranderen. Doe dit ook voor 'Grafische kwaliteit'. Door dit aan te passen wordt er minder stroom verbruikt.

Bijgewerkt artikel i.v.m. in-app aankoop, origineel van 16/12/16Reacties


 • Jonas

  16 december 2016 om 12:21

  Bedankt voor de leuke en handige tips. ;)

 • Jeroen Brouwers

  16 december 2016 om 15:24

  Als ik nu de app koop werkt dit dan ook op de iPad zodat ik het niet twee keer hoeft aan te schaffen?

  Bedankt.

 • Wesley Fabry

  16 december 2016 om 17:31

  @Jeroen De aankoop wordt gekoppeld aan je Nintendo account (tip 13). Verricht op één toestel de aankoop. Op je ander toestel moeten de werelden dan ook ontgrendelen. Als dit niet het geval is moet je de app even opnieuw installeren op het apparaat waar je de aankoop niet hebt op verricht en opnieuw inloggen met je nintendo account.

 • Jeanette

  5 januari 2017 om 20:22

  Ik kan niet vinden hoe ik meer levels erbij kan kopen Heb de app al verwijderd en opnieuw gedownload. En ik heb een nintendo account aangemaakt.

 • Wesley Fabry

  5 januari 2017 om 20:53

  @jeanette bij de aankoop heb je een nintendo account moeten aanmaken. Met deze moet je opnieuw inloggen, als dit niet lukt kun je het beste dit melden via deze procedure: https://www.appletips.nl/geld-terugvragen-iphone/

 • Isabella

  11 januari 2017 om 21:23

  Als. Je voor de 2e ster gaat bij het eerste spel waar is dan de laatste ster?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!