16 april 2016

OS X: Tekstvervanging gebruiken om automatisch trefwoorden te vervangen

systeemvoorkeuren OS X icoon

Een handige optie in OS X is 'tekstvervanging', hiermee is het namelijk mogelijk om bepaalde lettercombinaties of woorden automatisch te vervangen door een zin of woord.

Wanneer je bijvoorbeeld ‘at’ intypt kun je dit automatisch vervangen door ‘appletips’. Deze functie is bijvoorbeeld erg handig in om snel standaard zinnen, webadressen, e-mailadressen, symbolen, emoji’s, etc. in te vullen. De trefwoorden en vervangingen worden automatisch gesynchroniseerd met al je apparaten via iCloud.

Tekstvervanging inschakelen en toevoegen

Om gebruik te kunnen maken van deze vervanging moet je eerst de trefwoorden en zinnen toevoegen aan jouw persoonlijke woordenboek. Dit kun je doen via onderstaande procedure.
• Open systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Toetsenbord'
• Selecteer het tabblad 'Tekst'

Tekstvervanging in OS X, automatisch tekst vervangen

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle tekstvervangingen waaronder enkele standaard vervangingen. Klik op de plusknop onderaan de kolom om een nieuwe vervanging toe te voegen.

Vul bij ’Vervang' een gewenste afkorting in, vervolgens vul je bij 'Door’ het woord, zin of symbool in dat je wilt gebruiken wanneer je het trefwoord intypt. Druk op enter om de tekstvervanging toe te voegen. Een vervanging kun je verwijderen door deze te selecteren en op de minknop te drukken.

Tekstvervanging gebruiken

Om de tekstvervanging te kunnen gebruiken in een tekst volstaat het om het trefwoord te typen (bijvoorbeeld at) gevolgd door een spatie, het trefwoord zal automatisch vervangen worden door het opgegeven woord, zin of symbool.

Zoals al eerder vermeld worden alle tekstvervangingen gesynchroniseerd via iCloud met al je iOS en OS X apparaten. In iOS kun je de tekstvervangingen raadplegen via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Tekstvervanging (klik hier voor meer info)

Lees ook: Tekstvervanging in OS X exporteren en importerenReacties


 • Kor

  16 april 2016 om 11:01

  De afkorting voor Appletips zou bij mij nooit at zijn, want dan krijg ik problemen in Engelse teksten. Daarom zet ik voor mijn afkortingen altijd een X, dus in dit geval zou het xat worden. Er zijn weinig woorden die met een X beginnen, dus de kans op een conflict is klein.

  Zijn je wensen voor tekstvervanging een stuk uitgebreider, bijvoorbeeld als je ook scripts (bijv. om de huidige datum en tijd toe te voegen), plaatjes ed. wilt gebruiken om in de vervangingen, dan kun je ook Apps zoals aText of TextExpander gebruiken.

 • mariska

  9 juli 2016 om 9:25

  het is geweldig, ik zet voor al mijn afkortingen een 1, ook handig.

  Sinds een tijdje werkt het alleen niet meer Outlook. Iemand een idee waar dat aan kan liggen??

 • Caroline

  17 juli 2016 om 9:35

  Ik heb dit ingesteld, maar het werkt alleen in apple programma’s, helaas.

 • Anne-Mieke Bovelett

  24 september 2016 om 17:14

  Weet jij ook een manier om er selectief van af te komen? Want als ik op mijn ene Mac zo’n tekstvervanging uit het lijstje verwijder, dan komt hij via mijn andere Mac weer keihard terug. Al jaren. Ik snap niet waarom dat dan niet ook in iCould verwijderd wordt. Weet jij raad?
  Groetjes,
  Anne-Mieke

 • haremsmac

  19 november 2016 om 13:54

  Ik kies een combinatie van 3 letters, meestal de 1e. De woorden met 3 dezelfde beginletters achter elkaar zijn zo goed als onbestaand. Voor mijn adres meiboomstraat tik ik mmm
  Heel handig en snel =]

 • Frank Bourgondien

  30 november 2016 om 11:39

  Als ik mijn naam wil gaan afkorten dan krijg ik de melding dat er geen spaties mogen voorkomen in de vervanging. Weet iemand de oplossing hoe meerdere woorden af te korten…? Bijvoorbeeld een complete NAW tekst.
  Groet Frank

 • Wesley Fabry

  1 december 2016 om 9:21

  @Frank het is gewoon mogelijk spaties te gebruiken via bovenstaande tip. Eventueel kun je de vervangende tekst kopiëren en plakken in het vervang-veld.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!