11 april 2016

ScreencastiOS: Automatisch tekst vervangen of invoeren met tekstvervanging

quick type logo toetsenbord

Wist je dat je in iOS een ‘persoonlijke woordenboek’ aanwezig is, ook wel beter bekend als tekstvervanging. Het ‘woordenboek' bestaat uit zelf gedefinieerde trefwoorden. Met deze erg handige functie is het mogelijk om bepaalde lettercombinaties of woorden automatisch te vervangen door een zin of woord.

Wanneer je bijvoorbeeld ‘at’ intypt kun je dit automatisch laten vervangen door ‘appletips’. Deze functie is bijvoorbeeld erg handig in om snel URL’s, e-mailadressen, symbolen, emoji’s, standaard zinnen, etc. in te voeren. De trefwoorden en vervangingen worden automatisch gesynchroniseerd met al je apparaten via iCloud.

Tekstvervanging inschakelen en toevoegen

Om gebruik te maken van tekstvervanging moet je eerst de trefwoorden en zinnen toevoegen aan jouw persoonlijke woordenboek. Dit kun je doen via onderstaande procedure.
• Open ‘Instellingen'
• Navigeer naar ‘Algemeen'
• Selecteer op ‘Toetsenbord'
• Open ‘Tekstvervanging'

tekstvervanging in iOS toevoegen en gebruiken op een iPhone en iPad

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle tekstvervangingen waaronder enkele standaard vervangingen. Tik op de plusknop om een nieuwe tekstvervanging toe te voegen.

Vul bij ‘zin’ het woord, zin of symbool in dat je wilt gebruiken wanneer je het trefwoord intypt. Voer vervolgens bij trefwoord een gewenste afkorting in. Tik op ‘Bewaar' om de tekstvervanging toe te voegen. Een vervanging kun je verwijderen door met één vinger van rechts naar links over de vervanging te vegen.

Hoe automatisch tekst vervangen in iOS?

Om de vervanging te gebruiken in een tekst typ je het trefwoord (bijvoorbeeld at) gevolgd door een spatie, het trefwoord zal door vervangen worden door het opgegeven woord, symbool of zin. Deze procedure kun je ook toepassen wanneer iOS bijvoorbeeld automatisch een woord of tekst verkeerd vervangt via de spellingscontrole. Dit gebeurt vooral vaak met e-mailadressen en locaties.

Zoals al eerder vermeld worden alle tekstvervangingen gesynchroniseerd via iCloud met al je iOS en OS X apparaten. In OS X kun je de tekstvervangingen raadplegen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Tekst. (klik hier voor meer info)

Lees ook: Een alternatief toetsenbord installeren en gebruiken in iOS
Reacties


 • Berend 11 april 2016 om 13:05

  Deze (overigens perfecte) functie werkt bij niet in bv Word en Excel voor de Mac. Is hier een oplossing voor?

 • ruud 11 april 2016 om 21:11

  Ik gebruik dit al jaren, werkt perfect als ik bv rabo type staat er gelijk mijn iban nummer als ik op de spatie balk klik dit geld ook voor mijn sofi nummer en ing enz 😀

 • Berend 12 april 2016 om 7:46

  Op mijn iOS werkt alles perfect, maar op mijn MacBook (ElCapitan) in Word/ Excel niet. In de overige applicaties (mail bv) wel weer. Vreemd toch? Hopelijk heeft iemand de gouden tip!

 • Wesley Fabry 12 april 2016 om 8:44

  Word en Excel maken blijkbaar geen gebruik van deze opties in OS X. Wellicht dat ze een eigen vervanging hebben binnen de apps. Misschien weten onze leden op http://genius.appletips.nl meer.

 • Rene 14 april 2016 om 11:42

  Sinds enkele dagen nieuwe iphone, nu leest Siri mijn tekstvervangingsteksten voor.
  Erg irritant, hoe schakel ik dit uit? Ik kom er niet uit

 • Rene 14 april 2016 om 21:32

  Aah, gevonden: Instellingen: Algemeen: Toegankelijkheid: Spraak: spreek invultekst uit

 • Marty 19 september 2016 om 16:33

  Sinds ik de IOS 10 geïnstalleerd heb ben ik al mijn Tekstvervangings woorden kwijt. Alles is weg. Daarna weer even terug gekregen en weer weg. Ik heb mijn opslag op mijn pc en niet via iCloud.

 • Wesley Fabry 19 september 2016 om 17:46

  @marty hebben inderdaad meer mensen last van, helaas weinig aan te doen dan een oude reservekopie terug te zetten. iCloud is het beste om te gebruiken, dan blijven de tekstvervangingen online ook bewaard.

Een reactie toevoegen: