24 maart 2017

ScreencastiOS: Automatisch tekst vervangen of invoeren met tekstvervanging

quick type logo toetsenbord

Wist je dat je in iOS een 'persoonlijke woordenboek' aanwezig is, ook wel beter bekend als tekstvervanging. Het 'woordenboek' bestaat uit zelf gedefinieerde trefwoorden. Met deze erg handige functie is het mogelijk om bepaalde lettercombinaties of woorden automatisch te vervangen door een zin of woord.

Wanneer je bijvoorbeeld 'at' intypt kun je dit automatisch laten vervangen door 'appletips'. Deze functie is bijvoorbeeld erg handig in om snel URL's, e-mailadressen, symbolen, emoji's, standaard zinnen, etc. in te voeren. De trefwoorden en vervangingen worden automatisch gesynchroniseerd met al je apparaten via iCloud.

Tekstvervanging inschakelen en toevoegen

Om gebruik te maken van tekstvervanging moet je eerst de trefwoorden en zinnen toevoegen aan jouw persoonlijke woordenboek. Dit kun je doen via onderstaande procedure.
• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'Algemeen'
• Selecteer op 'Toetsenbord'
• Open 'Tekstvervanging'

tekst vervangen in iOS met tekstvervanging

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle tekstvervangingen waaronder enkele standaard vervangingen. Tik op de plusknop om een nieuwe tekstvervanging toe te voegen.

Vul bij 'zin' het woord, zin of symbool in dat je wilt gebruiken wanneer je het trefwoord intypt. Voer vervolgens bij trefwoord een gewenste afkorting in. Tik op 'Bewaar' om de tekstvervanging toe te voegen. Een vervanging kun je verwijderen door met één vinger van rechts naar links over de vervanging te vegen.

Hoe automatisch tekst vervangen in iOS?

Om de vervanging te gebruiken in een tekst typ je het trefwoord (bijvoorbeeld at) gevolgd door een spatie, het trefwoord zal door vervangen worden door het opgegeven woord, symbool of zin. Deze procedure kun je ook toepassen wanneer iOS bijvoorbeeld automatisch een woord of tekst verkeerd vervangt via de spellingscontrole. Dit gebeurt vooral vaak met e-mailadressen en locaties.

Zoals al eerder vermeld worden alle tekstvervangingen gesynchroniseerd via iCloud met al je iOS en OS X apparaten. In OS X kun je de tekstvervangingen raadplegen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Tekst. (klik hier voor meer info)

Lees ook: Woordenboeken beheren en gebruiken in iOS


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • Norbert

  24 maart 2017 om 21:38

  Dit tekstvervangen is idd erg makkelijk en gebruik ’t al een tijdje. Ik type tt en ’t wordt ‘t.
  Het wordt meteen gesynchroniseerd tussen phone en pad.
  En nou komt-ie: niet naar de mac en dat vind ik eigenlijk inconsequent omdat vrijwel alles mooi synchroon loopt.
  (Goeie site id dit. Leer d’r veel van. Thx)

 • Wesley Fabry

  25 maart 2017 om 6:24

  @norbert dank je wel! Leuk om te lezen. Normaal moet dit ook worden synchroniseerd met je Mac. Welke software heb je daarop geïnstalleerd? De synchronisatie vindt plaats via iCloud, dus op alle toestellen moet hetzelfde account actief zijn.

 • Manon

  10 april 2017 om 12:34

  Op mijn vorige iPhone 5s gebruikte ik tekstvervanging heel vaak. Sinds een paar dagen heb ik een iPhone 7 , maar de testvervanging is leeg en ik kan er ook geen nieuwe dingen aan toe voegen. Wat zou ik kunnen doen?

 • Wesley Fabry

  10 april 2017 om 12:57

  @manon toevoegen zou normaal geen probleem moeten zijn. Had je op je 5s iCloud actief? Zo ja dan wordt de inhoud van tekstvervanging normaal gesynchroniseerd met je nieuwe iPhone. Als dat het geval is kun je het beste iCloud even opnieuw instellen: https://www.appletips.nl/icloud-herstellen-en-veilig-uitschakelen/

 • ashley

  21 juni 2017 om 11:50

  hallo,

  normaal gesproken kan je als je een woord verkeerd heb getypt kan je zegmaar een letter op je toetsenbord heel even indrukken zodat je weer terug kan”scrollen” naar dat woord om het aan te passen..(als ik normaal probeer met een vinger heb ik nogal problemen ermee..)
  weet iemand waar ik dat kan vinden bij me instellingen??

  alvast bedankt!

 • Wesley Fabry

  21 juni 2017 om 12:14

  @ashley bedoel je dit? https://www.appletips.nl/iphone-6s-gebruik-het-toetsenbord-als-trackpad/
  gebruik je het standaard toetsenbord in iOS of een alternatief? Daarnaast kan het vegen en slepen wel wat vertraging oplopen, dat komt vooral door het universele klembord. iOS gaat dan in iCloud opzoek naar eventueel gekopieerde content: https://www.appletips.nl/universeel-klembord-beta/

 • ashley

  23 juni 2017 om 15:12

  @Wesley Fabry ja dat bedoel ik..ondanks dat 3d touch aanstaat doet die het als nog niet.. ik heb de iphone ook al herstelt via de computer maar nog steeds niks..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!