16 maart 2017

macOS SierraiOS 10 en macOS Sierra: Het universeel klembord gebruiken

icon OS X iCloud

Vanaf iOS 10 en macOS Sierra krijg je als iCloud gebruiker een universeel klembord. Dit houdt in dat je wanneer je bijvoorbeeld tekst kopieert in iOS direct kunt plakken in macOS. Dit alles zonder dat je handmatig iets moet versturen of ondernemen.

De functie werkt geheel automatisch en is beschikbaar voor iedere iCloud gebruiker. De functie kent geen instellingen, deze wordt namelijk direct geactiveerd in macOS Sierra en iOS 10. Wel moet je aan een aantal eisen voldoen.

De apparaten die het iCloud klembord ondersteunen zijn: iPhone 5 of nieuwer, iPad 4e generatie, iPad Air of nieuwer, iPad mini of nieuwer, iPad Pro of nieuwer, iPod Touch 5e generatie, de MacBook Air midden 2011 of nieuwer, MacBook 12-inch midden 2015 of nieuwer, MacBook Pro midden 2012 of nieuwer, Macbook Pro retina, iMac laat 2012 of nieuwer, Mac mini 2011 of nieuwer, Mac Pro 2013 of nieuwer.

Eisen om het universeel klembord te kunnen gebruiken

Om gebruik te kunnen maken van deze dienst moeten je apparaten voorzien zijn van minstens iOS 10 en macOS Sierra. Op al deze apparaten moet ingelogd zijn met hetzelfde iCloud account. Deze kun je instellen in iOS via Instellingen ▸ iCloud (meer informatie) en in macOS via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud (meer informatie). Uiteraard moeten beide apparaten verbonden zijn met een (draadloos of mobiel) netwerk en Bluetooth moet geactiveerd zijn op beide toestellen. Verder moet handoff geactiveerd zijn, dit kun je inschakelen voor iOS via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Handoff. In macOS kan dit via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen ▸ vink 'Sta Handoff tussen deze Mac en je iCloud-apparaten toe' aan.

universeel klembord gebruiken in iOS 10 en macOS Sierra

Het automatisch klembord in macOS en iOS werkt niet

Als je aan de eisen voldoet en toch wordt het klembord niet gesynchroniseerd dan kun je het beste een aantal zaken controleren. Heb je de laatste versie van macOS en iOS geïnstalleerd? Dit kan voor iOS via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update en voor macOS via Mac App Store ▸ Updates. Als dit correct is kun je het beste jouw apparaten geforceerd herstarten. Klik hier voor de werkwijze van iOS en klik hier voor de werkwijze van macOS.

Als de optie dan nog niet werkt dan kun je in macOS 'Terug naar mijn Mac' activeren, in sommige gevallen helpt dit. Het is niet vereist om geactiveerd te zijn, maar het forceert wel een synchronisatieproces. Terug naar mijn Mac kun je activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud.

Video toont werking van het iCloud Klembord

Lees ook: Mac-opslag automatisch of handmatig optimaliseren in macOS Sierra

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Jan Willem

  30 augustus 2016 om 13:57

  Hoef je geen wifi of bluetooth aan te hebben staan?

 • Wesley Fabry

  30 augustus 2016 om 13:59

  Uiteraard moeten beide apparaten verbonden zijn met een netwerk (internet), dit moet niet hetzelfde netwerk zijn.

 • Jan Willem

  30 augustus 2016 om 14:11

  Ik ga nog eens proberen maar kreeg het tot op heden niet voor elkaar…

 • Jan Willem

  30 augustus 2016 om 15:35

  Ik voldoe aan alle eisen maar het werkt eenvoudig weg niet…

 • Jan Willem

  30 augustus 2016 om 15:41

  Wellicht handig om te vermelden dat deze functie alleen werkt als je op zowel je iPhone/iPad als Mac Bluetooth hebt ingeschakeld

 • Chris Laarman

  30 augustus 2016 om 17:17

  Onder de huidige omstandigheden gebruik ik hiertoe CloudClip:
  CloudClip by Thinkbitz Software Studio
  https://appsto.re/nl/xncLH.i   <<< iOS-uitgave

  Enkele van mijn apparaten zullen geen iOS 10 krijgen, dus…

  Er zijn volgens mij meer dergelijke apps, en ik ben vergeten wat ik met Pushbullet zou kunnen.

 • Wesley Fabry

  30 augustus 2016 om 18:03

  Bluetooth moet inderdaad actief zijn, het netwerk moet niet hetzelfde zijn.

 • Cindy

  20 september 2016 om 23:59

  Het lukt mij wel vanaf mijn mcbook naar mijn iphone, maar andersom niet ☹️

 • matmack

  22 september 2016 om 13:24

  Krijg het niet aan de praat via app notities kun je al langer teksten uitwisselen, wat dat betreft is het filmpje niet overtuigend. Nu ik de meeste van mijn aanmeld gegevens van mijn macbook moet halen omdat de iPhone 7 die niet overneemt is het heel mooi dat dit bij alle velden werkt maar helaas,.

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 13:33

  @matmack het heeft weinig te maken met notities. De tekst wordt gekopieerd vanaf een website in Safari en op de Mac geplakt (nu toevallig) notities, maar kan ook gewoon in iedere andere tekstverwerker. Als je aan de voorwaarden zoals hierboven staat omschreven voldoet werkt het automatisch.

 • matmack

  22 september 2016 om 16:08

  dank Wesley, toch lukt het me niet maar wat ik nu ook niet meer kan is de sessie van safari overnemen van mac naar Phone of andersom dat was voorheen wel zo, ik kan het niet vinden in de instellingen”schermdeling” is de naam. Misschien ligt daar de oplossing?

 • matmack

  22 september 2016 om 17:55

  Het werkt inmiddels (!) nadat ik ook Handoff had geactiveerd op OS en ios.

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 18:23

  @matmack Bedankt voor je feedback, gelijk toegevoegd aan het artikel.

 • S Maasdam

  6 oktober 2016 om 13:38

  Heb een iMac de meest uitgebreide en duurste van dat moment, van Dec 2009 maar Airdrop tussen OSX en IOS werkt niet, Siri werkt niet, Wifi contact verdwijnt na sluimerstand ontwaken of al bij inschakelen? En ook deze functie zit niet bij mijn OSX voorkeuren Algemeen. Fijne toestand.

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2016 om 13:50

  @S je kunt helaas niet verwachten dat een Mac altijd alle nieuwste technieken kan blijven ondersteunen. Helaas bevat jouw Mac niet de juiste hardware componenten (met name bluetooth) om de nieuwe opties te kunnen ondersteunen. Hoe duur ie ook was, de prijs dat ie het duurder maak zit hem natuurlijk in geheugen en snelheid. Problemen met de Wi-fi daarentegen kloppen natuurlijk niet. Misschien eens tijd voor een clean-install? https://www.appletips.nl/clean-install-mac/

 • S Maasdam

  6 oktober 2016 om 14:40

  Clean Install wil ik niet, daar heb ik veel te veel werk aan achteraf.

 • S Maasdam

  6 oktober 2016 om 14:43

  Ik post het nu in tweeën, misschien was dat de clou? Dat klopt niet, Apple waarschuwt niet voldoende, mijn Mac voldoet aan alle specificaties die nodig zijn voor Sierra en heeft wel degelijk BlueTooth. Airdrop werkt niet, kan ik nog mee leven alhoewel het onzin is dat Apple dat niet integreerde, het programma InstaShare doet het kunstje namelijk wel. Dan dat Siri niet werkt is echt belachelijk, daar doe je de update voor en ook dat klembord, waarom dat eruit gelaten, dat heeft niets met hardware beperkingen te maken, maar met policy.

  Deel 2 van mijn reactie. Zakelijk kocht ik jaren achtereen de nieuwste modellen, nu gepensioneerd minder, maar met IOS blijf ik telkens bij. Zouden ze het vooraf aankondigen wat er precies niet zou werken dan zou je mogelijk kiezen bij je oude systeem te blijven, ik in dit geval duidelijk wel.

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2016 om 14:48

  @S In de Mac App Store bij macOS Sierra kun je klikken voor ‘macOS Sierra ondersteuning’ Uiteindelijk kom je hier dan op uit: http://www.apple.com/nl/macos/how-to-upgrade/ In principe moet Siri werken, voor alle andere functie die jij noemt heb je bluetooth 4.2 nodig, iets wat jouw Mac niet kan hebben. Niet tevreden? Dan kun je feedback geven aan Apple zelf: https://www.appletips.nl/feedback-apple/

 • S Maasdam

  6 oktober 2016 om 14:54

  Dat van dat bleutooth 4.2 kan een oorzaak zijn en kan ik dan begrijpen en accepteren als Apple je even van tevoren had gewaarschuwd. Ik begrijp ook dat ondersteuning voor zo’n oude bak weg gaat vallen, maar het was geen goedkopere en ik hield in de gaten of ik nog meekon of niet. Dus ik voel mij wel belazerd, maar klagen helpt natuurlijk verder niet. Jammer dat mijn hele verhaaltje niet toegelaten wordt, kwestie van een paar lettertjes te veel ?

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2016 om 14:59

  @S Het heeft geen zin om de reacties te laten staan om te zeggen dat iets niet doorkomt. Onze website moet je ook even de tijd geven om de geplaatste reactie te laten werken in de cache.

  Om even terug te komen op jouw ‘Informatie’ probleem. De FAQ die wij iedere keer publiceren na de aankondiging van een software geven de ondersteuning weer: https://www.appletips.nl/macos-sierra-faq/ Bovendien laat Apple dit ook zien op hun website na aankondiging of vlak voor de release van een software. Ook wordt dit aangegeven in de Mac App Store. Los daarvan kan het misschien allemaal duidelijker, maar het wordt ten slotte allemaal vermeld op voorhand.

  Voor verdere vragen en discussies kun je het beste stellen op https://genius.appletips.nl

 • S Maasdam

  6 oktober 2016 om 15:08

  Ik had gelezen dat er enkele functies niet zouden werken, daarbij denk je toch niet aan Airdrop tussen IOS en OSX waar je inmiddels al jaren op zit te wachten en wat InstaShare wel doet. Ook dat Siri niet werkt maar dat zou het wel moeten doen, vreemd, Dan zit je ook niet op dat Wifi gedoe te wachten, daar hebben er meer last van. Ik begrijp ook dat je mijn tussen sprongetjes wist, logisch maar ligt het nu aan het aantal posities of niet, korte reactiespaat hij meteen en een iets langere komt gewoon niet door, of lezen jullie het eerst zelf, duidelijkheid daarin is handig om te weten, was ik te ongeduldig, dan houd ik daar vanaf nu ook rekening mee.

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2016 om 15:09

  @S je was waarschijnlijk iets te ongeduldig 😄

 • Funske

  1 januari 2017 om 18:15

  @Wesley…

  Dit werkt natuurlijk niet als je andere copy/paste programma’s gebruikt zoals in mijn geval ‘Copy’em Paste’?
  Of gaat dit toch, maar pakt hij alleen de laatste?

 • Berend

  1 januari 2017 om 21:25

  @Wesley, als ik alles heb geactiveerd zoals beschreven dan is het resultaat een zeer trage iPad en iPhone. Daarnaast functioneert het gezamenlijke clipboard niet. De vertraging begint nadat Handoff is geactiveerd en een tekst is gekopieerd. Ik heb het laatste model iPad Pro en de iPhone 6S met beide het laatste iOS. Enig idee hoe dit komt?

 • Wesley Fabry

  2 januari 2017 om 8:41

  @Funske Als je al andere programma’s gebruikt kan het inderdaad een beetje in de soep lopen, beste is dus alleen één dienst te gebruiken.

  @berend erg vreemd, heb je alle apparaten al eens geforceerd herstart? Lijkt erop dat er wat op de achtergrond plaatst vindt. Je iDevice kun je geforceerd herstarten via deze procedure: http://www.appletips.nl/de-meest-voorkomende-ios-problemen-oplossen-met-een-geforceerde-herstart/

 • Berend

  2 januari 2017 om 10:15

  @wesley, je suggestie heeft gezorgd voor minder vertraging. Dat de instellingen de apparaten (waarneembaar) vertragen is normaal? Hiermee bedoel ik, bijvoorbeeld, openen van nieuw bericht in mail, uitvoeren van de past-opdracht….

 • Wesley Fabry

  2 januari 2017 om 10:19

  @Berend het plakken kan inderdaad wat vertraging opleveren, dit omdat soms iOS/macOS er langer overdoet om te zoeken op het universele klembord.

 • Remco

  16 maart 2017 om 20:01

  @Cindy (en alle andere): heb exact hetzelfde: kopieren op MacBook Pro kan ik plakken op m’n iphone, andersom niet. Kopieren op iPhone (zoals in bovenstaande video) krijg ik niet geplakt in Notities op m’n MacBook.

  Nou is dit een verborgen pareltje, dat soms handig kan zijn. Ik wist van het bestaan niet af en had het eigenlijk ook nog niet gemist. Maar nu ik het weet, wil ik het werkend hebben ook!

  Suggesties welkom!

 • Felidae

  21 maart 2017 om 10:23

  Werkt perfect op iMac met Sierra en iPhone7+ en iPad Pro alle drie met de nieuwste Beta besturings-sytemen.
  Handige optie!
  Dankje Wesley

 • Alana

  19 mei 2017 om 15:47

  Het lukt mij niet :(
  Gaat om een iPhone 6s en Macbook Pro, allebei up to date. Bluetooth aan, wifi beschikbaar, handoff aan, zelfde iCloud… Nog iets dat ik kan proberen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!