15 juni 2016

macOS SierraDe appletips macOS Sierra FAQ

macOS Sierra tips 10.12 logo

Eerder deze week heeft Apple de opvolger van OS X El Capitan aangekondigd, het eerst wat meteen opvalt is de naamswijziging. Voortaan gaat OS X door het leven als macOS. Deze naam past beter in de huidige softwarelijn met benamingen als iOS en tvOS.

De afgelopen dagen hebben we regelmatig vragen over macOS 10.12 Sierra ontvangen. In deze FAQ bespreken we de meest gestelden vragen over de nieuwe software en vertellen we meer over de nieuwe functies en opties in macOS.

Wanneer kunnen we macOS Sierra downloaden?

De meest belangrijkste vraag is uiteraard wanneer zal macOS 10.12 Sierra beschikbaar komen? Apple heeft aangekondigd dat we dit najaar allemaal gratis de software-update kunnen installeren. Waarschijnlijk zal macOS eind september verschijnen. Ontwikkelaars kunnen macOS Sierra vanaf 13 juni al downloaden developer.apple.com. Als gewone Apple gebruikers kun je de publieke beta’s vanaf 7 juli installeren op je Mac, klik hier voor meer informatie.

publieke beta ios 10 en macOS Sierra

Welke apparaten ondersteunen macOS Sierra?

macOS Sierra kan worden geïnstalleerd op een MacBook (13-inch Aluminum begin 2009 of nieuwer en 12-inch midden 2015 of nieuwer), iMac (2009 of nieuwer), iMac Retina 5K (laat 2014 of nieuwer), MacBook Pro 13-inch en 15 inch ( 2010 of nieuwer), MacBook Pro Retina (midden 2012 of nieuwer), MacBook Air (2010 of nieuwer), Mac Mini (2010 of nieuwer) en Mac Pro (2010 of nieuwer). Weet je niet over welke Mac je precies beschikt? Controleer dit dan via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Overzicht.

Zijn er veel nieuwe features in macOS Sierra?

macOS bevat een hoop nieuwe functies, deze kunnen we niet allemaal opnoemen. Toch bespreken we enkele interessante nieuwe opties en mogelijkheden die deze software-update met zich meebrengt. Zo krijgt macOS ondersteuning voor Siri, inloggen met een Apple Watch, vernieuwde iTunes applicatie en meer.

MacOS Sierra voorvertoning 1

Gaat mijn Mac alle nieuwe functies ondersteunen?

Om het universeel klembord te kunnen gebruiken moet je in het bezit zijn van 1 van de volgende Macs: MacBook (begin 2015 of nieuwer), MacBook Pro (2012 of nieuwer), MacBook Air (2012 of nieuwer), Mac mini (2012 of nieuwer), iMac (2012 of nieuwer) of Mac Pro (eind 2013). Auto-unlock met de Apple Watch wordt ondersteund door Mac-modellen die midden 2013 of later zijn geïntroduceerd en vereist uiteraard een Apple Watch met watchOS 3 of nieuwer. Meer ondersteuning vind je hier terug.

Komt Siri naar de Mac?

macOS Siri logoGoed nieuws voor iedereen die graag gebruikmaakt van Siri, vanaf dit najaar kun je deze persoonlijke assistent raadplegen op de Mac. Siri kan net zoals in iOS antwoord geven op al je vragen, zo kun je het weerbericht opvragen, aandelenkoers, zoeken op het internet en meer. Siri is te raadplegen vanuit de menubalk of een speciale snelkoppeling in het Dock. Ook kun je een toetscombinatie koppelen aan Siri.

Je kunt niet alleen vragen stellen aan je persoonlijke assistent, ook kan deze je helpen bij het uitvoeren van taken of het opstellen van een document. Siri kun je bijvoorbeeld vragen te zoeken naar afbeeldingen die je dan direct kunt toevoegen aan een document zonder deze eerst te moeten downloaden. Let wel, om Siri te kunnen gebruiken moet je in het bezit zijn van een internetverbinding en een (interne of externe) microfoon.

Apple Watch voor de Mac, hoe werkt zo iets?

Het klinkt vreemd, maar vanaf macOS Sierra is het mogelijk om in te loggen met je Apple Watch. Wanneer je moet inloggen op je Mac zoekt macOS naar een gekoppelde Apple Watch in de buurt en wordt er onmiddellijk ingelogd. Uiteraard moet de watch om je pols zitten, ontgrendeld zijn en zich in de buurt van de Mac bevinden. De eisen om je Mac via ‘Auto Unlock’ te ontgrendelen met een Apple Watch zijn: Je Mac moet voorzien zijn van macOS Sierra, de Apple Watch van watchOS 3 en je iPhone van iOS 10. Helaas ondersteunt niet iedere Mac deze functie, zo moet je in het bezit zijn van een Mac midden 2013 of nieuwer. Als belangrijkste punt moet je iCloud (Apple ID) beveiligd zijn met twee-factor-authenticatie. Zonder dit zal de gehele functie niet werken.

Mac ontgrendelen met je Apple Watch

Wat is er nieuw in Safari?

Safari is volgens Apple veiliger, sneller en stabieler dan ooit en krijgt ondersteuning voor Apple Pay, hiermee kun je online betalingen verrichten via de betaaldienst van Apple (alleen voor landen die Apple Pay ondersteunen, NL en BE horen daar niet bij. Verder ondersteunt Safari de nieuwe standaarden op gebied van ontwikkeling en web. Safari 10 schakelt standaard automatisch Flash, Silverlight en Java uit, dit omdat Apple in de volgende update de nadruk legt op veiligheid, prestaties en batterijduur van een MacBook. De plug-ins kunnen wel actief zijn op je Mac, maar Safari 10 zal deze negeren. Websites die HTML5 ondersteunen zullen geen problemen ervaren, bezoek je een website die geen gebruikmaakt van HTML5 maar bijvoorbeeld Flash, dan krijg en een pop-up melding te zien waarin je Flash eenmalig of altijd voor deze website kunt activeren. Dit is momenteel ook al het geval, maar in mindere maten.

Wordt iTunes eindelijk vernieuwd?

Ja, iTunes wordt vernieuwd, maar helaas gaat het maar om een visuele verandering. Dit komt allemaal door Apple Music, de interface krijgt een nieuw lettertype en er wordt volop gebruikgemaakt van wittinten net zoals in iOS 10. De kleur in de app is afkomstig van alle albumcovers. Het tabblad 'Nieuw’ wordt vervangen door 'Blader’ (Browse) en richt zich vooral op het ontdekken van nieuwe en geselecteerde muziek. De werking van iTunes blijft gelijk, zo is de knoppenbalk gelijk gebleven en werkt het synchroniseren hetzelfde als voorheen.

Zijn er ook nieuwe opties in de Foto’s applicatie?

Gelukkig heeft Apple de Foto’s applicatie voorzien van enkele nieuwe functies, zo komt er een standaard album speciaal voor Plaatsen om foto’s op de kaart te bekijken en kun je Live Photos bewerken. Verder kun je in macOS markeringen aanbrengen op foto’s. Denk hierbij aan teksten, pijlen, lijnen, tekstballonnen en overige aantekeningen. Hierdoor neemt de Foto’s voor macOS enkele taken van de Voorvertoning app over zodat je meer in één applicatie kunt doen.

MacOS Sierra voorvertoning 2

Via gezichtsherkenning kan Foto's gezichten en personen automatisch op een geavanceerde manier gegroepeerd in een album. De app is erg slim in macOS, foto’s worden uitgebreid gescand en geanalyseerd zodat jij kunt zoeken naar foto’s met bergen, bepaalde dieren, etc. Doordat Foto’s alle foto’s analyseert en koppelt worden automatisch aandenkens gemaakt, deze vind je terug in het nieuwe tabblad ‘Aandenkens’, dit zijn automatisch gegenereerde albums op basis van locatie, tijdstip, feestdagen, gebeurtenissen etc. Op deze manier ontdek je foto’s en video’s weer opnieuw die je al een lange tijd niet meer hebt bekeken.

Hoe zit het met mijn privacy en de nieuwe Foto’s app?

Foto’s is erg slim en zal alle foto’s en video’s gaan analyseren en koppelen, toch moet je jouw geen zorgen maken over je privacy. Alle connecties en gegevens worden versleuteld verwerkt en opgeslagen op je Mac zelf, de resultaten worden via iCloud end-to-end encryptie gesynchroniseerd met al je gekoppelde Apple apparaten zoals iPhone, Apple TV of iPad.

Lees ook: Nieuwe macOS Sierra functies die Apple niet heeft verteld (video)

Wat kun je precies met universele tabbladen?

Apple heeft ervoor gezorgd dat je in macOS straks in bijna iedere applicatie tabbladen kunt gebruiken, dit houdt in dat je meerdere kaarten kunt openen in de gelijknamige applicatie, maar ook in apps van derde wordt het mogelijk om meerdere tabbladen aan te maken.

Hoe zit dat met documenten en het bureaublad in iCloud?

Vanaf macOS heb je de keuze om standaard de mappen 'Bureaublad' en 'Documenten' te bewaren in iCloud Drive. Wanneer je dus iets aanpast in deze mappen wordt dit direct gesynchroniseerd met iCloud en kun je de wijzigingen bekijken en gebruiken op andere apparaten waar iCloud Drive op actief is. Ook in iOS 10 kun je straks je desktop en documenten bekijken. Hierdoor wordt het alweer en stuk eenvoudiger om over te stappen naar een nieuwe Mac want deze bestanden zijn automatisch te benaderen vanuit iCloud.

bureaublad overal in macOS sierra

Wat is universeel klembord?

Vanaf macOS Sierra heb je geen lokaal klembord op je Mac, maar één in iCloud. Wanneer je iets kopieert wordt dit opgeslagen op het klembord in iCloud. Het voordeel hiervan is dat je het klembord op al je iCloud-apparaten kunt raadplegen. Kopieer je bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen, etc. op je Mac dan kun je deze plakken in een notitie op je iPhone.

Hoe gaat macOS de opslagruimte automatisch optimaliseren?

In macOS heb je de mogelijkheid om de opslagruimte automatisch te optimaliseren, dit houdt in dat je Mac straks in staat is om oude bestanden te verwijderen of op te slaan in iCloud. Bestanden die automatisch zullen worden verwijderd in macOS zijn ondermeer: Safari cache, oude iPhone reservekopieën, oude software-updates, inactieve downloads, mini voorvertoningen van Quick Look en meer.

Daarnaast kunnen bepaalde oude bestanden ook worden opgeslagen in iCloud, deze worden niet verwijderd van je Mac maar er wordt slechts een snelkoppeling bewaard. Zodra je dit bestand opent zal deze volledig worden gedownload en kun je deze gebruiken. Bestanden die worden opgeslagen in iCloud zijn: boeken die je hebt gelezen, films die je hebt gezien, volledige resolutie van afbeeldingen, algemene oude bestanden, Mac App Store apps die je zelden gebruikt, en meer.

Kun je alle nieuwe Berichten functies uit iOS 10 ook gebruiken in macOS?

De Berichten applicatie kan alle nieuwe effecten en berichten weergeven die gemaakt zijn op een iOS 10 apparaat. Ook worden links, afbeeldingen, muziek, video’s en meer geavanceerd weergegeven met een voorvertoning en interactie mogelijkheden. Helaas is het niet mogelijk om Digital Touch en extensies toe te passen op je Mac, wel kun je deze berichten bekijken. Verder is het momenteel niet mogelijk om woorden om te zetten naar emoji's, iets wat op de Mac meer dan handig was geweest.

macOS sierra berichten

Apple File System, wat is dat?

Apple File System is het nieuwe bestand-systeem voor iOS, OS X, tvOS and watchOS. Apple File System is geoptimaliseerd voor Flash en SSD drives, met ondersteuning voor encryptie, vrije ruimte deling, snapshots en het dupliceren van bestanden en mappen. AFS zorgt voor een verbeterde bestand-systeem functies, hierdoor werken nieuwe functies zoals optimaliseren van opslagruimte nog beter. Apple File System komt pas in 2017 beschikbaar.


Bekijk hier alle tips voor macOS Sierra. Mocht je nog vragen hebben over macOS 12? Aarzel dan niet en stel ze via onze genius community!

Blijf op de hoogte over macOS 10.12 Sierra via onze Website, Twitter, Facebook en Google+ of accepteer onze Safari push notificaties.

Lees ook: De appletips iOS 10 FAQReacties


 • Luka Dezuttere

  17 juni 2016 om 15:46

  Zal het universeel klembord alleen maar beschikbaar zijn op nieuwe iDevices met iOS 10 of ook op oudere toestellen? (Ik heb namelijk een iPhone 4!)MVG

 • Wesley Fabry

  17 juni 2016 om 15:55

  @luka, alleen in combinatie met iOS 10 helaas.

 • Luka Dezuttere

  17 juni 2016 om 17:43

  Helaas.

 • Antonius Nicola

  17 november 2016 om 21:14

  Het is een drama deze Sierra-noviteit, allerlei programma’s lopen voortdurend vast en moeten dan geforceerd stoppen en de tomtom van nieuwe kaarten voorzien is ook al niet meer mogelijk . . . Terug naar El Capitan wordt nog een hele toer, hopelijk gaat Apple dit op niet al te lange termijn oplossen. Ik werk al sinds 1986 met de Mac maar heb dit soort ellende nog nooit meegemaakt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!