7 juli 2016

BETAPublieke beta iOS 10 en macOS Sierra installeren

iOS 10 en macOS beta

Sinds vandaag is het mogelijk om een publieke beta van iOS 10 en macOS te installeren op je iPhone, iPad, iPod Touch en Mac. De afgelopen maanden kon je via de speciale beta-pagina van Apple jezelf beschikbaar stellen voor Apple beta’s.

Publieke beta's zijn stabieler dan de beta’s voor ontwikkelaars, dit omdat Apple sommige functies nog niet heeft geactiveerd of verbeterd heeft. Echter raden we aan de beta's alleen te installeren op apparaten die je niet dagelijks gebruikt. In dit artikel wordt al snel duidelijk dat het terugdraaien van een beta erg complex is.

Aanmelden voor publieke beta’s van iOS of macOS

Door in te loggen met je Apple ID op deze pagina is het mogelijk om je aan te melden voor de publieke beta’s. Klik hier voor meer informatie over het aanmelden van publieke beta’s.

Let op! Beta's kunnen traag zijn, bevatten vaak nog een groot aantal bugs en kunnen een negatief effect hebben op de batterijduur. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde apps problemen ondervinden. Een beta installeren is niet zonder risico's kan resulteren in een volledige herinstallatie van je iPhone, iPad, iPod Touch of Mac!

Hoe publieke beta iOS 10 installeren

Als eerste raad Apple (en ook wij) je aan een reservekopie van je iDevice met iOS 9 te maken via iTunes (niet via iCloud op je iDevice). Archiveer deze back-up zodat je deze altijd kunt gebruiken. Mocht iOS 10 beta je niet bevallen kun je altijd terug naar iOS 9, echter kun je alleen een iOS 9 back-up terugzetten en geen iOS 10 back-up. Hoe je een reservekopie moet archiveren lees je hier terug op appletips.

Voer vervolgens onderstaande stappen uit op het iDevice waarop je iOS 10 wilt installeren:
• Ga naar deze webpagina
• Klik bovenin op ’Sign in'
• Log in met je Apple ID
• Klik vervolgens bovenin op 'Enroll Your Devices'
• Kies voor de optie (tabblad) 'iOS'.

iOS 10 publieke beta installeren op iPhone of iPad

Download bij stap 2 het profiel, installeer deze. Zodra deze is geïnstalleerd op je iDevice kun je de beta installeren via een software-update. Die vind je terug via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update. Alle toekomstige beta-updates vind je ook hier terug.

Lees ook: Alle vragen over iOS 10 beantwoord in de appletips FAQ

iOS 10 publieke beta ongedaan maken

Dit kun je doen door je iPhone, iPad of iPod Touch te herstellen in iTunes via Recovery mode en hierna de gearchiveerde reservekopie terug te zetten op je iDevice. Om je iDevice te herstellen via Recovery mode dien je het apparaat volledig uit te schakelen. Druk de thuisknop (home button) in van je iDevice en sluit je iDevice aan op je Mac of PC met de USB-kabel terwijl je de thuisknop indrukt. Laat de thuisknop los wanneer je het iTunes logo ziet verschijnen op je iDevice, klik in iTunes op 'Herstel' in het pop-up venster. Tijdens het herstelproces kun je de gearchiveerde reservekopie terugzetten, nogmaals dit kan alleen met een iOS 9 en geen iOS 10 reservekopie!

Publieke beta macOS installeren

Als eerste raad Apple (en ook wij) je aan een reservekopie te maken van je belangrijkste bestanden en apps van je Mac. Wil je ooit de beta ongedaan maken dan moet je een Time Machine reservekopie hebben, deze moet je dus maken (klik hier).

Lees ook: Alle vragen over macOS Sierra beantwoord in de appletips FAQ

• Ga naar deze webpagina
• Klik bovenin op ’Sign in'
• Log in met je Apple ID
• Klik vervolgens bovenin op 'Enroll Your Devices'
• Kies voor de optie (tabblad) 'macOS'.

beta macOS in de mac App Store

Ga daarna naar stap 2 en klik op 'Redeem code'. Per direct wordt de Mac App Store geopend en zal je de code inwisselen voor de publieke beta (klik hier voor meer informatie). Deze app wordt gedownload net zoals een gewone OS X update. Als macOS is geïnstalleerd kun je de publieke beta’s downloaden en installeren via de Mac App Store ▸ Updates

Lees ook: macOS Sierra beta installeren op extra partitie of externe harde schijf

macOS 12 publieke beta ongedaan maken

macOS kun je ook alleen verlaten door een Time Machine-reservekopie (back-up) terug te zetten of je Mac als nieuw te installeren via een Clean Install. Deze reservekopie heb je voor het installeren van de publieke beta moeten maken. Tijdens de beta-periode heb je vast belangrijke bestanden aangemaakt, plaats deze eerst op een externe harde schijf of USB-stick voor je de beta ongedaan maakt!

opnieuw osx installeren (MAC)

Start vervolgens je Mac opnieuw op en druk cmd⌘ + R tegelijkertijd in. Klik in het venster op 'Zet terug van Time Machine-reservekopie. Vervolgens kun je een reservekopie kiezen. Let wel op dat je de juiste kiest met een OS X van voor de beta (controleer OS X versie). Klik op verder en het herstelproces wordt geactiveerd, daarna kun je de eerder genoemde bestanden terugzetten.

Afmelden voor publieke beta’s

Ben je teruggekeerd naar iOS 9 of OS X El Capitan dan kun je het beste je afmelden voor de publieke beta’s. Hoe je dit precies moet doen leggen we uit in dit artikel op appletips.

Let op: Alle beta's van Apple (ook de publieke) verlopen na een bepaalde tijd. Dit is meestal ± 10 dagen na de lancering van een nieuwe beta of officiële versie. Zorg ervoor dat je de nieuwe update voor die tijd hebt geïnstalleerd anders volgt een volledige herstel van je apparaat.

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 10!
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Felidae

  8 juli 2016 om 9:12

  Zojuist macOS Sierra geïnstalleerd
  Zie nog weinig verschil
  Ik mis nog steeds de extra functies in de berichten.app

 • Felidae

  8 juli 2016 om 9:14

  Oh Siri werkt wel
  Leuke vraag Zing eens een stukje
  Lachen om het antwoord :)

Een reactie toevoegen: