16 september 2015

BETAVroegtijdig (publieke) beta iOS en OS X (macOS) verwijderen

Veel iOS en macOS (OS X) gebruikers waren dolblij toen Apple de mogelijkheid bood om deze beta's ook op hun eigen apparaten te installeren met behulp van een publieke beta. Echter zijn er toch een hoop iOS en Mac gebruikers die nu spijt hebben en het liefste terug willen.

Onderstaande tip is dus bedoeld voor beta-gebruikers die een versie hoger zitten dan de officiële. Voorbeeld: iOS 10 terwijl iOS 9 de huidige versie is, macOS Sierra terwijl OS X El Capitan de huidige versie is. Heb je bijvoorbeeld beta iOS 10.1 geïnstalleerd dan kun je eenvoudiger je afmelden.

Lees ook: Alleen afmelden voor betasoftware-updates en later overstappen naar de officiële versie van iOS of macOS

Vroegtijdig iOS publieke beta ongedaan maken

In onze tip 'Publieke beta's installeren' hebben we duidelijk aangegeven dat het enorm belangrijk was om een reservekopie te maken via iTunes (niet via iCloud op je iDevice). Deze heb je nu namelijk nodig om de beta ongedaan te maken zonder verlies van data, heb je deze niet dan moet je jouw iPhone, iPad of iPod Touch volledig herstellen en als nieuw installeren en ben je dus al je gegevens en instellingen kwijt en moet je apps opnieuw (gratis vanuit je aankopen) downloaden.

Voor je van start moet je jouw eerst afmelden bij het iOS beta-programma, dit kan via deze pagina, scroll naar beneden, klik op 'Sign in' en volg de stappen.

herstelmodus ipad

Daarna moet je jouw iPhone, iPad of iPod Touch herstellen in iTunes via Recovery mode (herstelmodus) en hierna de gearchiveerde reservekopie terug te zetten op je iDevice. Om je iDevice te herstellen via Recovery mode dien je het apparaat volledig uit te schakelen. Steek de USB-kabel in je Mac of PC, druk de thuisknop (home button) in van je iDevice en sluit terwijl je de thuisknop indrukt de kabel op je iDevice aan, wacht enkele seconden. Laat de thuisknop los wanneer je het iTunes logo ziet verschijnen op je iDevice, klik in iTunes op 'Herstel' in het pop-up venster. Tijdens het herstelproces kun je de gearchiveerde reservekopie terugzetten. Meer info vind je hier.

Ben je ontwikkelaar? Dan kun je heel eenvoudig iOS downgraden, hoe lees je hier

Vroegtijdig OS X / macOS beta ongedaan maken
OS X (macOS) kun je ook alleen verlaten door een Time Machine-reservekopie (back-up) terug te zetten of je Mac als nieuw te installeren. Deze reservekopie heb je ook voor het installeren van de publieke beta gemaakt. Tijdens de beta periode heb je vast belangrijke bestanden aangemaakt, plaats deze eerst op een externe harde schijf of USB-stick voor je de beta ongedaan maakt!

opnieuw osx installeren (MAC)

Start vervolgens je Mac opnieuw op en kies druk cmd⌘ + R tegelijkertijd in, klik in het venster op 'Zet terug van Time Machine-reservekopie. Vervolgens kun je een reservekopie te kiezen, let wel op dat je de juiste kiest met een OS X van voor de beta (controleer OS X versie). Klik op verder en het herstelproces wordt geactiveerd, daarna kun je de eerder genoemde bestanden terugzetten. Meld je vervolgens via deze Apple website af door op de knop 'Leave program' te klikken onderaan de pagina. Hoe je jouw Mac opnieuw kunt installeren (clean install) lees je hier terug.Reacties


 • tijmen

  16 september 2015 om 10:56

  je kan toch ook doorgaan testen met 9.1 ev?

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 11:27

  Uiteraard dat kan ook, je hebt de keuze om terug te gaan naar iOS 8 of gewoon iOS 9.1 beta, etc

 • Philip

  16 september 2015 om 13:23

  Jammer, we zijn dus alle app data die we in beta mode hebben verzameld kwijt na overstap naar gm. Ik denk niet dat ik nog ga testen in de toekomst

 • test

  16 september 2015 om 20:41

  Er is een betere optie:

  installeer de IPSW van iOS 9

  Je kunt vanuit iTunes het ipsw-bestand van iOS 9 op je iPhone of iPad installeren. Dat doe je als volgt:

  Download het ipsw-bestand voor jouw apparaat op een website zoals ipsw.me. Deze verschijnt pas nadat Apple iOS 9 heeft uitgebracht.
  Sluit de iPhone of iPad aan op een computer met de kabel.
  Open iTunes.
  Ga in iTunes naar het apparaat in kwestie.
  Druk op Maak reservekopie om voor de zekerheid een backup te maken.
  Druk met shift (Windows) of alt (OS X) ingedrukt op Zoek naar update.
  Selecteer het zojuist gedownloade ipsw-bestand.

 • Peter

  6 december 2015 om 9:19

  Ik heb de laatste beta versie van OS X El Capitan geinstalleerd en wil weer terug, maar als ik mijn mac opnieuw opstart met de cmd + r toets dan kom ik niet in het hulpprogramma’s menu, maar krijg ik het volgende te zien.
  “Klik op ga door om de installatie van OS X te configureren” Hierna een scherm met OS X installatie macintosh HD en dan krijg ik de melding “U kunt deze versie niet bijwerken omdat er een nieuwere versie is geinstalleerd”

 • Wesley Fabry

  6 december 2015 om 9:22

  @peter, Het beste kun je deze vraag even opnieuw stellen op http://genius.appletips.nl Met een foto van het scherm dat je te zien krijgt en extra info.

Een reactie toevoegen: