16 september 2015

6 tips voor efficiënter geheugenbeheer op je iPhone 6s

iPhone 6s front

Ben je overtuigd van de iPhone 6s en besluit je deze aan te schaffen, dan kijk je wellicht toch nog even kritisch naar het beschikbare geheugen van de verschillende modellen. Je kunt al gauw een ruime 100 euro besparen op het basismodel met 16 GB opslaggeheugen ten opzichte van de 64 GB versie.

Vooral als je af en toe een film in HD wilt bekijken of regelmatig een foto of 4K-video wilt schieten is de kans groot dat je al vrij snel ruimte tekort komt. Als we de iPhone 6s en 6s Plus modellen vergelijken lijkt een gelijkwaardige investering in de 6s Plus versie interessanter dan de upgrade naar een 6s 64 GB versie.

Efficiënt om gaan met het beschikbare geheugen kan dus nogal wat verschil uitmaken. Zie hieronder 6 tips om te besparen op je geheugen. Hoe hard heb jij de extra GB’s écht nodig?

1. Schakel Live Photos uit

Live Photos zijn natuurlijk een leuke vernieuwing om dynamische foto’s te maken, maar een live photo neemt ook twee keer zoveel ruimte in beslag als een normale foto en de extra ruimte die benodigd is kan daardoor snel oplopen. Maak je veel foto’s, dan is het waarschijnlijk beter om live photos uit te schakelen via Instellingen ▸ Foto’s en camera.

'Unless you want to turn your life into a Harry Potter tapestry,
you don’t need Apple’s new Live Photos feature in your life,' – Wired

2. Verwijder normale foto’s bij gebruik HDR-functie

De HDR-functie is een geweldige functie die door het combineren van verschillende foto’s vaak mooie foto’s weet te creëren. Standaard wordt echter niet alleen de HDR-foto maar ook de normale foto opgeslagen en dat kost dus kostbare geheugenruimte. Het opslaan van de normale foto kan worden uitgeschakeld via Instellingen ▸ Foto’s en camera ▸ Bewaar normale foto.

HDR adv

3. Maak geen 4K-video’s

Het is leuk dat er met de nieuwe camera van de iPhone 6s eindelijk 4k-video’s kunnen worden geschoten, maar aangezien deze video’s zo’n 375MB geheugenruimte per minuut kosten, is het beter om hier geen gebruik van te maken wanneer je maar 16 GB opslaggeheugen hebt. Het kwaliteitsverschil met 1080p-video’s is bovendien is bovendien waarschijnlijk amper te zien.

4k video's advertentie foto

4.Maak optimaal gebruik van de cloud

Er zijn de laatste jaren steeds meer aanbieders van cloudopslag gekomen en met een gratis account bij Dropbox of Google Photo kun je (een deel van) je foto’s in de cloud opslaan om ruimte op de telefoon zelf vrij te houden.

5. Zorg voor goed opslagbeheer

Controleer ook regelmatig of er geen apps zijn die, misschien tegen de verwachting in, veel ruimte in beslag nemen en verwijder apps die je zelden of nooit gebruikt. Het is dankzij de App Store geen enkel probleem om apps die je zelden gebruikt opnieuw te downloaden en via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Gebruik ▸ Beheer opslag kan je in een oogopslag zien welke apps de meeste ruimte in beslag nemen.

6. Houd je software up-to-date

Tot slot raden we ook aan om het besturingssysteem regelmatig up te daten, zodat je maximaal kunt profiteren van vernieuwingen die ruimte kunnen besparen. Zo heeft Apple met iOS 9 het zogenaamde app thinning geïntroduceerd waarmee het voor makers van apps onder andere eenvoudiger is geworden om apps op te delen in losse delen en alleen de delen die ook daadwerkelijk worden gebruikt te installeren.


Het achterlaten van commentaar is niet (meer) mogelijk.Do NOT follow this link or you will be banned from the site!