15 september 2015

iOS 9Aanrader: Bereid je iPhone, iPad of iPod Touch voor op iOS 9

Logo voor iOS 9

Op 16 september aanstaande kan iedereen iOS 9 downloaden voor zijn of haar iPhone, iPad en iPod Touch. Dat is goed nieuws! Want iOS 9 brengt een hoop vernieuwing, maar ook een hoop verbeteringen naar de verschillende iOS apparaten.

Het is ten eerste erg belangrijk dat een iDevice goed voorbereid wordt op de nieuwe iOS release die je binnenkort gratis via je toestel kunt downloaden. Aan de hand van dit artikel kun je een iDevice optimaal gereed maken voor iOS 9 en de nieuwe functies!

Stap 1: Ondersteunt mijn iPhone, iPad of iPod Touch iOS 9?
iOS 9 zal beschikbaar komen op alle iOS 8 toestellen, dit houdt in dat de iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 plus, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, de iPod Touch 5e generatie en 6e generatie iOS 9 kunnen draaien en gebruiken.

Stap 2: Zorg voor voldoende vrije ruimte
Apple heeft aangekondigd dat iOS 9 minder ruimte in beslag zal nemen op je iDevice en tijdens het installeren. Toch heb je minstens 1,3 GB vrije ruimte nodig op je iPhone, iPad en iPod Touch wanneer je iOS 9 wil installeren. Dit kun je controleren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Gebruik ▸ Opslag ▸ Beheer opslag. De beschikbare ruimte kun je hier controleren en eventueel applicaties verwijderen.

gebruik iPhone controleren

Stap 3: Beschik je over de juiste versie van iOS?
Om iOS 9 te kunnen installeren moet je in het bezit zijn van iOS 8. Dit houdt in dat wanneer je nog iOS 7 of lager gebruikt op je iPhone, iPad of iPod Touch je deze moet updaten. Dit kan via iTunes of via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update. Let hierbij wel op dat je iDevice straks ook daadwerkelijk iOS 9 kan installeren, dit kun je terugvinden in stap 1.

Stap 4: Update al je applicaties
Zeker in de dagen voor de lancering is het aan te raden om alle applicaties op je iPhone, iPad of iPod Touch te updaten naar de laatste versie. Vaak zijn deze dan al iOS 9 ‘proof’ en kun je ze onmiddellijk na de systeemupdate gebruiken. In sommige gevallen werken bepaalde apps niet onder iOS 9, veel ontwikkelaars brengen daarom vlak voor iOS 9 een update uit voor hun applicatie. Hierdoor kunnen deze niet voor problemen zorgen als de nieuwe software op je iDevice staat.

Stap 5: Zorg ervoor dat je een iCloud account hebt
In iOS 9 wordt iCloud nog belangrijker dan in voorgaande versies, het moet niet, maar het is aan te raden een iCloud account te hebben. Je moet overigens niet persé een @icloud.com domein aanmaken, je kan ook al een iCloud account aanmaken met je huidig e-mailadres. Een iCloud account wordt gekoppeld aan je Apple ID, mocht je deze in het bezit hebben ga dan naar Instellingen ▸ iCloud en log in met je Apple ID. Heb je deze nog niet, maak hem dan gratis aan via de Instellingen ▸ iCloud ▸ Vraag een gratis Apple ID aan. Vul de gegevens in en kies dan of je jouw huidig e-mailadres wil gebruiken of een gratis nieuw wil aanmaken. iCloud is een handige dienst vol met extra’s, bovendien synchroniseert hij vele gegevens met al je apparaten. Meer tips over iCloud vind je hier terug op appletips.

icloud-aanmaken-nieuw

Stap 6: Zorg voor een goede back-up
Nieuwe software, er bestaat altijd een kans dat je iPhone, iPad of iPod Touch volledig zal moeten worden hersteld omdat er iets mis gaat tijdens het uitvoeren van de update. Dat is jammer, maar kan gelukkig opgelost worden door het terugplaatsen van een back-up (reservekopie). Deze kun je vanzelfsprekend maken via iTunes. Sluit je iDevice aan op je Mac of PC en navigeer naar het overzicht van je iDevice, klik hier 'Maak reservekopie'. Daarnaast kun je ook online een back-up maken via iCloud, dit kan vanaf je iDevice via Instellingen ▸ iCloud ▸ Opslag en reservekopie ▸ Maak nu reservekopie.

Stap 7: Extra veiligheidsmaatregelingen
Vanaf iOS 9 is twee-staps-verificatie 'verplicht' in iOS, door in te loggen met je Apple ID of iCloud moet je naast het opgeven van je wachtwoord ook een controlecode invullen. Deze code wordt verstuurd naar je telefoonnummer via SMS of kun je raadplegen op een vertrouwd apparaat. Wil je snel gebruikmaken van twee-staps-verificatie dan kun je hem beste nu activeren, want de activatie duurt drie dagen, hoe je dit doet lees je hier terug op appletips, doe je dit niet dan zal iOS tijdens de installatie vragen twee-staps-verificatie te activeren, daarna kun je iOS 9 gewoon gebruiken en na drie dagen voltooien.

tweestaps ipadvoorbeeld

Stap 8: Wees voorbereid op de nieuwe iOS

Bij de aankondiging van iOS 9 hebben we de meest gestelde vragen verzameld in een handig overzicht. Hierin worden de nieuwe functies en opties besproken die iOS 9 met zich meebrengt. Ook achteraf hebben we deze FAQ geupdate zodat het laatste nieuws erin vermeld wordt. Klik hier en lees dezer dagen eens de FAQ door en je bent optimaal voorbereid op de nieuwe iOS!

Stap 9: APPLETIPS!
Vanaf de lancering van iOS 9 vind je hier dagelijks meerdere tips terug over de nieuwe iOS. Op een toegankelijke manier maken we je wegwijs in de nieuwe iOS en onthullen we bekende, minder bekende zaken en geheimen. Je kunt ons op verschillende manieren volgen, het eenvoudigste is dagelijks onze website bezoeken.

Verder kun je ons volgen op Twitter, Facebook en Google+, download onze iOS applicatie of accepteer onze Safari push notificaties. Via deze wegen word je dagelijks op de hoogte gehouden met allerlei tips voor iOS, OS X, interessante apps en alle overige soft- en hardware van Apple. Vragen over de (nieuwe) soft-of hardware? Stel ze dan op appletips genius.

UPDATE 12/09 naar aanleiding van lancering iOS 9 aanstaande woensdag, origineel artikel van 02/09/2015Reacties


 • Cloverfield

  2 september 2015 om 17:26

  Juist. Komkommertijd nog?

 • Denise

  2 september 2015 om 17:52

  @Cloverfield komkommertijd? Het is net fijn dat deze post online is gekomen, nu kan ik mijn iPhone voorbereiden nu ik nog de tijd heb. Bedankt!

 • Eric

  2 september 2015 om 17:53

  Zitten enkele handige tips bij, zeker tweestaps! Bedankt!

 • jan

  2 september 2015 om 19:35

  AT bedankt voor DEZE HELDERE EN NUTTIGE POST, bedankt

  negeer zure cloverfield-komkommers maar

 • Mike

  2 september 2015 om 21:43

  Top !!!Ik wacht de update af. Is het nog mogelijk met iTunes + kabel te updaten?

 • Wesley Fabry

  2 september 2015 om 21:45

  @mike dat is zeker nog mogelijk..

 • Jasper

  7 september 2015 om 9:38

  Hey Wesley, het lijkt mij goed om aan het bericht toe te voegen dat je Apple je 3 dagen (!) laat wachten voordat je je twee-staps verificatie in kan stellen en voltooien.

  Mocht IOS 9 nu woensdag al uitkomen en tweestaps verificatie is vereist, dan kan ik deze ‘pas’ donderdagochtend installeren.

 • Bimmer

  12 september 2015 om 9:29

  Very informative and clear as ever. Thnx!

 • Tom de Boer

  12 september 2015 om 23:42

  Samengevat lijkt het mij het beste om de upgrade uit te voeren via iTunes op je PC/Mac. Je ondervangt dan een hoop potentiële problemen.
  1. Je hebt altijd voldoende geheugenruimte.
  2. Er wordt automatisch een reservekopie gemaakt.
  3. De Apps kunnen worden geupdated voordat de upgrade wordt uitgevoerd.
  4. Daarna kan de upgrade naar iOS worden uitgevoerd.

 • Ssbbr

  14 september 2015 om 9:39

  Hoe zit het met de gebruikers die public beta draaien op iDevice, ontvangen zij ook een automatische update of eerst herstellen naar ios 8?

 • Wesley Fabry

  14 september 2015 om 9:57

  iOS 9 publieke beta gebruikers kunnen nu updaten naar iOS 9 beta 1..

 • Philip

  15 september 2015 om 23:30

  Wesley, is het voor public beta testers mogelijk om naar iOS 9 te gaan ? Ik wil even afstappen van de beta, maar iOS 9.1 is nog altijd beta …

 • Frank

  16 september 2015 om 7:52

  In welke gevallen heb je dan twee-staps verificatie nodig? Ik heb geen telefoon, dus SMS gaat niet en mijn iMac staat gewoon thuis. Ik gebruik mijn iPad ook onderweg voor o.a. lezen, email en Internetten. iCloud ook, voor muziek, Pages en Numbers.

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 9:45

  @Philip Publieke beta testers blijven in beta (iOS 9.1), wil je dit niet dan moet je dit volgen: http://www.appletips.nl/publieke-beta-ios-9-en-os-x-el-capitan-verwijderen/

  @Frank Goede vraag, Apple gaf aan dat ze twee-staps-verificatie willen verplichten, maar er komt een nieuwe versie aan, wellicht wachten ze hier op.

 • Frank

  16 september 2015 om 13:55

  Zal ik dan wachten met het installeren van iOS 9 op mijn iPad 2?

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 14:01

  @frank je hebt voorlopig nog een telefoonnummer voor SMS nodig, dus je kunt nog afwachten. Maar het is onduidelijk of apple het verplicht gaat maken, even de media in de gaten houden de komende dagen.

 • Frank

  16 september 2015 om 22:01

  Ik las op een andere site dat die twee-staps verificatie alleen voor nieuwe devices geldt, daarom heb ik toch iOS 9 geïnstalleerd. Ging prima, iPad draait nu onder iOS 9. Hopelijk gaat mijn batterij nu wat langer mee.

 • Jolanda dekker

  20 september 2015 om 17:24

  O ik hoop dat het niet verplicht word ondervind nu alleen maar problemen en word gek van al het invullen van codes. Dan zet ik het gauw weer uit!

Een reactie toevoegen: