9 juli 2015

BETAPublieke beta iOS 9 en OS X El Capitan installeren

Apple grijs logo

Sinds 9 juli is het mogelijk om een publieke beta van iOS 9 of OS X El Capitan te installeren op je iPhone, iPad, iPod Touch en Mac. De afgelopen maanden kon je via de speciale beta-pagina van Apple jezelf beschikbaar stellen voor Apple beta's, niet iedereen kan de beta's installeren, je moet zijn uitgekozen door Apple.

Door in te loggen op deze pagina kun je controleren of je in aanmerking komt voor de beta van iOS 9 of OS X El Capitan, ook nieuwe aanmeldingen kunnen in aanmerking komen om de beta's te testen. Publieke beta's zijn stabieler dan de developer beta's, dit omdat Apple sommige functies nog niet heeft geactiveerd of verbeterd heeft. Echter raden we aan de beta's alleen te installeren op apparaten die je niet dagelijks gebruikt. Zo heeft iOS 9 bijvoorbeeld nog steeds last van 'spookopslag' waardoor je iCloud opslagruimte toeneemt zonder dat deze daadwerkelijk gebruikt wordt!

Beta's kunnen traag zijn, bevatten vaak nog een groot aantal bugs en kunnen een negatief effect hebben op de batterijduur. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde apps problemen ondervinden. Een beta installeren is niet zonder risico's kan resulteren in een volledige herinstallatie van je iPhone, iPad, iPod Touch of Mac!

Hoe publieke beta iOS 9 installeren

Ga naar deze webpagina en log in met je Apple ID, klik vervolgens bovenin op 'Enroll Your Devices' en klik daarna op 'iOS'. Als eerste raad Apple (en ook wij) je aan een reservekopie te maken via iTunes (niet via iCloud op je iDevice), archiveer deze backup zodat je hem altijd kunt gebruiken. Hoe je dit doet lees je hier terug op appletips. Na deze procedure dien je op je iDevice naar de AppleSeed-pagina te gaan om een profiel te installeren. Met dit profiel kun je de update uitvoeren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update.

publieke beta van iOS 9 en El Capitan

iOS 9 publieke beta ongedaan maken
Dit kun je doen door je iPhone, iPad of iPod Touch te herstellen in iTunes via Recovery mode en hierna de gearchiveerde reservekopie terug te zetten op je iDevice. Om je iDevice te herstellen via Recovery mode dien je het apparaat volledig uit te schakelen. Druk de thuisknop (home button) in van je iDevice en sluit je iDevice aan op je Mac of PC met de USB-kabel terwijl je de thuisknop indrukt? Laat de thuisknop los wanneer je het iTunes logo ziet verschijnen op je iDevice, klik in iTunes op 'Herstel' in het pop-up venster. Tijdens het herstelproces kun je de gearchiveerde reservekopie terugzetten.

Publieke beta OS X El Capitan installeren

Ga naar deze webpagina en log in met je Apple ID, klik vervolgens bovenin op 'Enroll Your Devices' en klik daarna op 'OS X'. Als eerste raad Apple (en ook wij) je aan een reservekopie te maken van je belangrijkste bestanden en apps van je Mac, wil je ooit de beta ongedaan maken dan moet je een Time Machine reservekopie hebben, deze moet je dus maken. Daarna kun je op de knop 'Download the OS X El Capitan Public Beta' klikken. Vervolgens kun je de 'Beta Access Utility’ tool downloaden die je Mac voorbereid op het downloaden van Beta’s.

publieke beta van iOS 9 en El Capitan

OS X El Capitan publieke beta ongedaan maken
OS X kun je ook alleen verlaten door een Time Machine-reservekopie (back-up) terug te zetten of je Mac als nieuw te installeren. Deze reservekopie heb je ook voor het installeren van de publieke beta gemaakt. Tijdens de beta periode heb je vast belangrijke bestanden aangemaakt, plaats deze eerst op een externe harde schijf of USB-stick voor je de beta ongedaan maakt!

cleaninstall

Start vervolgens je Mac opnieuw op en kies druk cmd⌘ + R tegelijkertijd in, klik in het venster op 'Zet terug van Time Machine-reservekopie. Vervolgens kun je een reservekopie te kiezen, let wel op dat je de juiste kiest met een OS X van voor de beta (controleer OS X versie). Klik op verder en het herstelproces wordt geactiveerd, daarna kun je de eerder genoemde bestanden terugzetten. Meld je vervolgens via deze Apple website af door op de knop 'Leave program' te klikken onderaan de pagina. Hoe je jouw Mac opnieuw kunt installeren (clean install) lees je hier terug.

Let op: Alle beta's van Apple (ook de publieke) verlopen na een tijd, dit is meestal ± 10 dagen na de lancering van een nieuwe beta of officiële versie. Zorg ervoor dat je de nieuwe update voor die tijd hebt geïnstalleerd anders volgt een volledige herstel van je apparaat.

Eerder hebben we al de meest gestelde vragen over iOS 9 en OS X El Capitan beantwoord in twee handige FAQ's, deze vind je hier terug.Reacties


 • dirkjan

  10 juli 2015 om 14:54

  Iemand al ervaring met de performance van iOS9 op een iPhone 4S ? Ben zeer benieuwd

 • Daniël uit Rotterdam

  10 juli 2015 om 23:55

  icloud verbinding lukt niet…

 • Quinten Mares

  11 juli 2015 om 0:13

  @Daniël
  Er zijn op het internet 2 oplossingen te vinden voor iCloud werkende te krijgen:

  Start je mac op in veilige modus (shift-toets ingedrukt bij opstart) en verwijder de inhoud van volgende map Library/Application Support/iCloud/Accounts .

  Werkt dit niet dan moet je twee-staps vertificatie uitschakkelen op je iCloud: http://appleid.apple.com .

  Dat laatste hielp bij mij.

 • jasper

  12 juli 2015 om 19:50

  Welke beta versie is dit van ios 9 de gm ?

 • Quinten Mares

  13 juli 2015 om 11:43

  Momenteel is het nu beta 3 en public beta 1. De Golden Master zal pas in de herfst worden gelanceerd (rond september). Dit zal dan ongeveer beta 6 moeten zijn.

 • Suleyman

  20 juli 2015 om 22:40

  We lijken wel proef konijnen met al die bèta’s .. Natuurlijk is niemand verplicht om het te installeren.. Ik hoop in ieder geval dat de iOS zeer goed geoptimaliseerd word voor de a5 chip want iOS 8 is een groot drama met 500 mb ram verbruik.. Met een schone multitasking balk.. iPod touch 4g voelt veel vlotter aan dan de iPod touch 5g die toch flink beter zou moeten doen..

 • Gerard

  23 juli 2015 om 10:25

  Probleem:
  Een van onze kids heeft ios9 beta op iPad geïnstalleerd. Deze is nu verlopen, en omdat we op vakantie zijn hebben we geen macbook bij ons.
  Kan de iPad opnieuw worden geïnstalleerd zonder tussenkomst van iTunes ?
  Graag tips!

  Greetz from Spain.

 • Wesley Fabry

  23 juli 2015 om 14:19

  Gerard, normaal kun je hem gewoon updaten via instellingen – software updates, anders kan het alleen via iTunes..

 • arvid

  11 augustus 2015 om 20:19

  Beste allemaal, Ik zit op iOS 9 public beta 1 en wil naar public beta 3. Deze kwam er in Italië ook te staan maar downloaden ging niet op de camping. Nu zegt ie dat de software up-to-date is maar dat klopt niet. Beta profiel al een keer verwijderd en er weer opgezet. Helpt allemaal niks? Zijn er mensen die nog suggesties hebben? Bij voorbaat dank.

 • Jack

  13 september 2015 om 19:55

  Heb El Capitan GM er op gezet, ben nu alle instellingen zoals die van mijn email kwijt. Wat te doen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!