16 september 2015

iOS 9iOS 9: Pro-actieve Siri en nieuwe Spotlight

Siri logo iOS

Apple heeft Siri in iOS 9 slimmer gemaakt, deze is nu pro-actief, maar wat houdt dit in? Enkele voorbeelden zijn: Siri onthoudt welke apps je op welk tijdstip gebruikt en laat deze dan iedere dag rond dit tijdstip zien, via Spotlight kun je Siri suggesties bekijken met betrekking tot apps en contacten.

Deze opties zijn standaard aanwezig en zijn niet uit te schakelen tenzij je alle Siri-suggesties uitschakelt via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Zoek met Spotlight ▸ schakel 'Siri-suggesties' uit.

Nieuws uitschakelen kun je doen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Zoek met Spotlight ▸ schakel de optie 'Spotlight-suggesties' uit.

De pro-actieve Siri vind je vooral terug in Spotlight, deze optie kun je raadplegen door omlaag te vegen op het scherm of door van links naar rechts te vegen op het beginscherm tot je Spotlight ziet, hier krijg je direct de Siri-suggesties te zien.

pro-actieve Siri

Naast suggesties en het nieuws kun je ook zoeken in Spotlight, voorheen kreeg je vooral resultaten te zien van gegevens die op je toestel aanwezig waren, nu krijg je ook websitesuggesties, apps, beste resultaten te zien en kun je bijvoorbeeld ook conversies uitvoeren. Zo kun je in Spotlight dollars naar euro’s converteren of berekeningen uitvoeren.

Je zal de eerste dagen niets merken van de pro-actieve Siri, dit heeft tijd nodig. Siri moet namelijk je gewoontes en app-gebruik leren kennen. Luister je bijvoorbeeld iedere ochtend een bepaalde afspeellijst, dan zal Siri deze iedere ochtend klaarzetten zodat je hem kunt beluisteren, ook zal de muziek app automatisch opstarten wanneer je een headset aansluit.

Daarnaast kan Siri als je gebeld wordt door een onbekend nummer zoeken in al je informatie naar een mogelijk contactpersoon en is het mogelijk om Siri automatisch je afspraken uit een e-mail direct te plaatsen in je agenda. Dit kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Mail, Contacten, Agenda ▸ Contacten uit Mail en Activiteiten uit Mail.Reacties


 • Peter

  16 september 2015 om 21:37

  Hoe kun je bij siri suggesties / nieuws bepaalde bronnen niet laten zien? Ik wil bijvoorbeeld die foutste krant van NL nooit ergens zien… dus ook niet in nieuws suggesties. Zie wel AD en Nos en Nu maar ook die foute krant, hoe krijg ik die weg ?

 • Wesley Fabry

  16 september 2015 om 22:40

  Dat is niet mogelijk, je kan proberen alleen op de andere kranten te openen, wie weet verdwijnt langzaam de telegraaf als Siri het ‘door heeft’ ;-)

 • Frank

  17 september 2015 om 13:10

  Hoe krijg ik recente contacten weg in spotlight, in iOS 8 kon je het uitschakelen…echter in iOS 9 in ieder geval niet op dezelfde manier als onder 8. Wie weet een oplossing?

 • Wesley Fabry

  17 september 2015 om 13:20

  @frank Deze opties zijn standaard aanwezig en zijn niet uit te schakelen tenzij je alle Siri-suggesties uitschakelt via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Zoek met Spotlight ▸ schakel ‘Siri-suggesties’ uit.

 • mandy

  17 september 2015 om 13:51

  ik heb de iPod touch 5 maar hoe krijg ik het zoek scherm aan de linker kant te zien wand ik krijg hem alleen als ik hem naar beneden veeg en niet aan de linker kant dat vind ik juist zo handig kan iemand mij helpen

 • Ruud

  18 september 2015 om 13:14

  Sinds iOS9 werkt de microfoon binnen Siri niet meer : sorry ik kon je niet verstaan. De voice dictafoon werkt wel dus microfoon niet stuk

 • Mandy

  18 september 2015 om 19:56

  Kan iemand misschien antwoord op mij vorige vraag geven

 • Jeroen

  19 september 2015 om 12:04

  Ik zag idd dat het muziekje-icoon rechts onderin beeld verscheen toen ik mijn headphones inlugde. Allemaal leuk, maar onderweg luister ik naar Spotify (bij KPB kan dat buiten je data-bundel). Zou Siri uit leren dat hij/zij Spotify dan moet starten???

 • Peter

  21 september 2015 om 17:56

  iOS 9 onthoud de contactgroep instelling niet? Ik wil alleen contact personen in mijn lijst geen email hoe dit in te stellen? Het selecteren van een groep wordt niet opgeslagen?

 • Tom Lemmens

  23 september 2015 om 17:52

  Sedert mijn update naar ios9 werkt mijn zoekfunctie niet meer goed. Waar vroeger mijn contacten bovenaan stonden, zijn deze niet meer te vinden via de zoekfunctie, ik krijg wel vb van mails, muziek ect… . Wie heeft hier een oplossing voor? Welke instelling moet ik wijzigen.

 • Maarten

  30 september 2015 om 14:24

  Ik heb de optie ‘contacten uit mail’ wel aan staan, maar als er iemand belt met een nummer wat ik zeker ergens in een mailtje heb staan, dan zie ik die naam er niet bij staan. Iemand een idee wat ik verkeerd doe?

 • Chantal

  2 oktober 2015 om 21:49

  Is er nog een mogelijkheid om de favoriete contactpersonen alleen te laten zien in spotlight? Bij ios 8 kon je namelijke voor recente of favoriete contactpersonen.

 • Wesley Fabry

  2 oktober 2015 om 22:24

  Chantal, dat is helaas niet meer mogelijk..

 • just

  20 oktober 2015 om 14:05

  Hallo, de foto’s bij de sirisuggesties, Ik vraag me af waar ‘ siri’ die haalt ? Op basis waarvan ? Weet iemand dat?

 • Marlène

  21 november 2015 om 18:36

  Op de Siri spotlight verschijnt ook iedere keer voor login in iTunes. Hoe is dit uit te zetten

 • Baan

  31 januari 2016 om 12:55

  Na terugkomst uit het buitenland (vliegtuig modus is aangeweest) krijg ik ineens geen nieuws meer op m’n spotlight pagina. Heb al geprobeerd op de functie aan en uit te zetten in “Siri suggesties”. Helaas zonder succes. Meestal na opnieuw opstarten werkt het wel weer. Is dit een bug? Hebben hier meer mensen last van? Of zie ik wat over het hoofd? Het betreft een iPhone 6S

 • rob

  14 maart 2016 om 20:00

  Sorry ik kan je niet verstaan , ik gebruikte Siri om straat namen op te zoeken , werkt op eens niet meer , heel jammer exit siri
  Heel slecht dat zomaar de software maf word

 • Ad van Brunschot

  30 maart 2016 om 22:01

  Sinds de update naar 9.3 geeft Siri geen gesproken feedback meer. En de instelling ‘gesproken feedback’ staat op altijd. De volumeknop staat op maximaal en nog steeds geen geluid. Wie heeft hiervoor de oplossing?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!