15 juni 2016

WatchOS 3De watchOS 3 FAQ en functies die Apple niet heeft verteld

watchOS 3 tips logo Apple Watch

Samen met macOS Sierra, tvOS 10 en iOS 10 heeft Apple tijdens het WWDC watchOS 3 aangekondigd. In de korte geschiedenis van de Apple Watch is deze software-update misschien wel de belangrijkste ooit.

Met watchOS 3 wordt de Watch sneller, worden applicaties op de achtergrond geupdate en verdwijnen er een aantal opties en functies. Toch zorgt de update voor verwarring, de afgelopen dagen kregen we een aantal vragen. Deze en nog meer interessante informatie zoals functies die Apple niet heeft verteld, vind je terug in onderstaande FAQ.

Wanneer komt watchOS 3 beschikbaar?

watchOS 3 komt dit najaar beschikbaar voor alle Apple Watch gebruikers, waarschijnlijk kunnen we deze half september verwachten samen met de nieuwe generatie Apple Watch. In tegenstelling tot iOS 10 en macOS Sierra komt watchOS 3 niet beschikbaar als publieke beta, iedereen zal dus moeten wachten tot dit najaar.

Ben je ontwikkelaar of heb je jouw Apple Watch geregistreerd bij een bevriende ontwikkelaar? Dan kun je nu al de beta van watchOS 3 downloaden via developer.apple.com. Let wel, voor watchOS 3 is een iPhone met iOS 10 verreist.

Gaat de Apple Watch echt sneller worden dankzij watchOS 3?

Apple heeft een nieuw systeem ingebouwd waarmee apps onmiddellijk geopend worden zonder eerst ingeladen moeten worden. Applicaties worden nu op de achtergrond actief gehouden en ververst, wanneer je de app opnieuw opent is de informatie er onmiddellijk. Let wel, dit geldt voor actieve applicaties die aanwezig zijn in het nieuwe Dock, meer hierover lees je hieronder terug.

Wat is het Dock in watchOS?

Wanneer je nu éénmaal drukt op de zijknop van de Watch verschijnen je niet meer je vrienden, maar het Dock. In het Dock kun je applicaties vastzetten, op dit moment slechts 10 apps. Door op een app in het Dock te tikken wordt deze onmiddellijk geopend en is de info al geladen, ook apps die je benaderd vanuit een wijzerplaat of in het app-overzicht worden direct geopend mits deze aanwezig zijn in het Dock. Uiteraard kun je apps verwijderen uit het Dock en andere toevoegen via een handige 'Recent' optie. Een app die niet aanwezig is in het Dock zal iets trager opstarten, maar wel sneller dan onder watchOS 2.

dock in watchOS 3

Geen Vrienden meer in watchOS 3, wat verdwijnt er nog meer?

In watchOS 3 neemt Apple definitief afscheid van de optie 'Snelle blik', wanneer je nu omhoog veegt vanaf de wijzerplaat krijg je het bedieningspaneel te zien met opties zoals het geluid uitschakelen.

Krijgen we ook nieuwe wijzerplaten?

Zeker weten, je krijgt drie extra wijzerplaten genaamd: Mini Mouse, Activiteiten wijzerplaat en een simpele variant (Numerals) die het uur direct weergeeft met een groot cijfer. Ook krijgen oudere wijzerplaten aanpassingen zoals meerdere kleuren voor modulair. Verder kun je direct van de getoonde wijzerplaat naar links of rechts vegen om een andere wijzerplaat te activeren.

Kan ik mijn Activiteit-resultaten delen met andere?

Indien gewenst kun je vanaf watchOS 3 jouw activiteit delen met je vrienden, ook kun je hun activiteit bekijken. Zo kun je zien hoeveel stappen ze al gelopen hebben, of de ringen vol zijn, en meer. Op deze manier spoort de Watch je aan het tegen je vrienden op te nemen om nog meer te bewegen.

watchOS 3 preview

Ik las dat er nieuwe applicaties komen voor de Apple Watch, welke?

Herinneringen, Woning (HomeKit) en Zoek mijn vrienden zijn iOS applicaties die vanaf watchOS 3 ook te benaderen zijn vanaf de Apple Watch. Snel je herinneringen markeren, verlichting inschakelen en je vrienden zoeken kan dan vanaf je pols. Daarnaast heeft Apple ook nieuwe apps uitgebracht op gebied van gezondheid. Via de hartslag-app kun je jouw hartslag controleren, voorheen zat deze optie in een snelle blik. Hartslag is ook te benaderen als complicatie in een wijzerplaat. Ook 'Breath' is een nieuwe app, met behulp van deze applicatie kun je tot rust komen en zen worden via ademhalingsoefeningen. Ideaal om een work-out te starten of te eindigen.

Klopt het dat de Apple Watch straks ook geschikt is voor rolstoelgebruikers?

Ja, in watchOS 3 kun je aangeven dat jij een rolstoelgebruiker bent. Vanaf dan meet de Apple Watch hoe vaak je vooruit beweegt met je rolstoel aangedreven door je armen. Ook de staan-doelen worden voor deze gebruikers aangepast, zo krijg je de melding 'Tijd om te rollen’ in plaats van 'Tijd om te staan'.

Wat is anders bij het antwoorden op een bericht?

Wanneer je nu een bericht ontvangt moet je eerst op 'Antwoord' tikken, daarna kun je een keuze maken hoe je wilt antwoorden. Vanaf watchOS 3 wordt dit aangepast, je ontvangt een melding en direct zie het bericht met daaronder de antwoord mogelijkheden: Digital Touch, emoji, dicteren of een voorgeprogrammeerd antwoord. Ook kun je tekst 'typen' met de nieuwe Scribble-functie, op het scherm teken je de letters en deze worden omgezet naar tekst. Verder zal watchOS 3 alle nieuwe iOS 10 effecten met betrekking tot berichten ondersteunen.

watchOS 3 preview

Hebben jullie nog meer leuke functies en vernieuwingen ontdekt in watchOS 3?

wachtOS 3 is een fantastische update en zorgt ervoor dat de Apple Watch echt bruikbaar gaat worden. Hieronder vind je een lijst met bekende nieuwe functies en nog een aantal opties die Apple niet heeft verteld.

• Snel een noodnummer bellen in geval van nood
• Medisch ID ook beschikbaar op de Apple Watch
• Via een complicatie kun je een snelkoppeling plaatsen naar standaard apps
• Wijzerplaten kun je vanaf nu beheren, opmaken en instellen via de Apple Watch iPhone app
• Het maken van schermafbeeldingen op de Watch kun je uitschakelen
• Dikker lettertype in verschillende standaard applicaties voor een betere weergave
• Meer gegevens zichtbaar tijdens het uitvoeren van een work-out
• Verbeterde weer-applicatie met overzicht van meerdere steden
• Zoomen met behulp van de camera app
• Met behulp van een Apple Watch kun je inloggen op een Mac met macOS (meer info)
• De Apple Watch is te benaderen in 'Zoek mijn iPhone' via iCloud.com
• Als je een standaard app verwijdert in iOS 10, wordt deze ook gewist op de Watch (meer info)
• Tik op Mickey of Mini Mouse en de tijd wordt in hun stemmen voorgelezen
• Kleine verbeteringen voor Siri en de Siri interface

watchOS 3 preview


Uiteraard zijn er nog veel meer opties en functies in watchOS 3, deze zullen we de komende weken en vanaf de lancering bespreken en jullie voorzien van de nodige tips. Mocht je nog vragen hebben over watchOS 3? Aarzel dan niet en stel ze via onze genius community!

Blijf op de hoogte over watchOS 3 via onze Website, Twitter, Facebook en Google+ of accepteer onze Safari push notificaties.

Meer functionaliteit en een snellere Apple Watch door watchOS 3
Klik hier voor een overzicht van alle tips.Reacties


  • Peter

    15 juni 2016 om 18:36

    Jammer dat in watchOS 3 Vrienden en Snelle blik verdwijnen. Ik ben blind en gebruik vrienden om zeer snel m’n vriend(inn)en een seintje te geven via taps Bijvoorbeeld op feestjes : SOS in morse, of een T schrijven om aan te geven dat ik naar het toilet wil,…Zeer jammer dus. Waarom niet dubbeltik op hoofdtoets om dock, net zoals op iPhone ?Please  🙏

Een reactie toevoegen: