15 juni 2016

iOS 10De appletips iOS 10 FAQ

iOS 10 tips logo

Op maandag 13 juni heeft Apple iOS 10 aangekondigd, zoals iedere jaar verzamelen we de belangrijkste vragen over het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Wij kunnen niet wachten om alle tips omtrent iOS 10 uit de doeken te doen. Apple heeft al een aantal nieuwe opties, functies laten zien tijdens de presentatie. Toch zijn er een hoop vragen omtrent iOS 10, deze beantwoorden we hieronder.

Wanneer komt iOS 10 beschikbaar?

De meest belangrijkste vraag is uiteraard wanneer zal iOS 10 beschikbaar zijn? Daar kunnen we erg kort in zijn: dit najaar. Waarschijnlijk kunnen we iOS 10 half september verwachten samen met de nieuwe generatie iPhone.

Er is goed nieuws voor wie niet kan wachten. Als gewone Apple gebruikers kun je de publieke beta’s vanaf 7 juli installeren op je Mac, klik hier voor meer informatie. Ben je ontwikkelaar of heb je een iPhone, iPad of iPod Touch geregistreerd bij een bevriende ontwikkelaar? Dan kun je nu al de beta’s van iOS 10 downloaden via developer.apple.com.

publieke beta ios 10 en macOS Sierra

Welke apparaten ondersteunen iOS 10?

iOS 10 zal alleen beschikbaar komen voor de iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4 en de iPod Touch 6e generatie.

Wordt mijn oudere iPhone of iPad trager door iOS 10?

Dat is momenteel nog niet vast te stellen, beta’s zijn van oorsprong traag omdat deze allerlei extra gegevens moeten verwerken. Of iOS 10 daadwerkelijk je oudere iPhone of iPad trager gaat maken weten we pas bij de officiële release en eigenlijk pas bij iOS 10.1.

Gaat mijn iOS apparaat alle nieuwe functies ondersteunen?

Uiteraard kun je de nieuwe 3D Touch opties alleen gebruiken op een iPhone 6s (Plus). Apple heeft wel laten weten dat niet-3D touch apparaten straks op één of andere manier de uitgebreide (rijke) meldingen kunnen gebruiken. ‘Raise to Wake’, in het Nederlands: Til op om te activeren, werkt alleen op de nieuwste iPhones met een M9-coprocessor of nieuwer. In dit geval zijn dat de iPhone 6s (Plus) en de iPhone SE. Met behulp van deze functie wordt het scherm direct actief wanneer je jouw iPhone optilt om het scherm en meldingen te kunnen bekijken. Het universeel klembord wordt alleen met een beperkt aantal Mac, klik hier voor meer info.

Zijn er veel nieuwe features in iOS 10?

Als we alle nieuwe features moeten gaan opnoemen zijn we nog even bezig. Apple heeft tien belangrijke opties en functies toegevoegd aan iOS 10. In deze FAQ bespreken we deze en andere functies binnen iOS 10, een uitgebreider overzicht van de aankondiging kun je hier terugvinden. Daarnaast hebben we ook een aantal functies al eerder besproken die Apple nog niet heeft verteld, deze kun je hier teruglezen.

Ik zag tijdens de presentatie een geheel nieuw berichtencentrum, wat is dat?

In iOS 10 gaat het berichtencentrum volledig op de schop, zo is het tabblad 'Vandaag' verdwenen en kun je nog alleen maar alle gemiste meldingen bekijken. Hierdoor heb je direct een overzicht van alles wat je gemist hebt, met één tik op de knop kun je alle meldingen verwijderen.

Uiteraard zijn de widgets niet verdwenen, deze hebben nu een andere plek gekregen en zijn uitgebreider geworden. Door van links naar rechts te vegen op het toegangs- en beginscherm is het mogelijk om alle widgets te bekijken. Ontwikkelaars kunnen net zoals in eerdere versies van iOS eigen widgets aanleveren. Via de standaard widgets kun je bijvoorbeeld het weer bekijken, toekomstige afspraken, nieuws, siri-suggesties, batterijen, telefoon-favorieten en meer. Het zal een totaal nieuwe beleving worden op gebied van widgets op de iPhone en iPad.

Widgets in iOS 10 preview

Toch widgets in het berichtencentrum?

Het lijkt om een bug te gaan maar soms kun je in het berichtencentrum naar rechts vegen om de widgets weer te geven. Het zou dus kunnen dat je in de uiteindelijke versie ook de widgets kan benaderen vanuit het berichtencentrum.

Krijgt HomeKit een eigen applicatie?

Ja, eindelijk is HomeKit volwassen geworden en krijgt deze in iOS 10 een eigen applicatie genaamd 'Woning'. Via deze applicatie kun je een virtueel huis aanmaken en al je HomeKit apparaten aan koppelen zoals verlichting, thermostaat, rookmelders en meer. Via de app heb je de mogelijkheid om kamers aan te maken zodat je snel alle apparaten in een bepaalde kamer kunt aansturen. Dankzij de applicatie kun je jouw apparaten beter aansturen via Siri, doordat deze gebruik kan maken van de gegevens die je toevoegt aan de app.

Zijn er veel veranderingen op gebied van Apple Music?

De interface van Apple Music gaat na een jaar al op de schop! Apple neemt afscheid van de drukke weergave en brengt rust in de Muziek applicatie door gebruik te maken van een nieuw lettertype en wittinten. De kleur in de applicatie is afkomstig van alle albumcovers. Het tabblad 'Nieuw’ wordt vervangen door 'Blader’ (Browse) en richt zich vooral op het ontdekken van nieuwe en geselecteerde muziek. Connect lijkt een minder groot succes te zijn, het tabblad verdwijnt en maakt plaats voor 'Zoek'. Connect blijft wel nog beschikbaar via het tabblad 'Voor jou'.

Apple Music in iOS 10 preview

Kan ik nu eindelijk standaard Apple applicatie verwijderen?

Eindelijk, na negen versies van iOS is het in de tiende versie mogelijk om de standaard applicaties te 'verwijderen' op je iPhone, iPad of iPod Touch. De app wordt niet in zijn geheel verwijderd op je iDevice maar verborgen, wel wordt de snelkoppeling, gebruikersgegevens en data gewist. Later kun je eventueel de verborgen apps weer opnieuw downloaden in de iOS App Store.

Lees ook: Standaard Apple applicaties verwijderen in tiende versie van iOS

Krijgt Foto’s veel nieuwe functies en opties?

Foto’s is één van de applicaties in iOS die voorzien wordt van een hoop nieuwe functies. Zo krijgt de app een nieuw album genaamd 'Plaatsen' om foto’s op de kaart te bekijken. Verder kun je Live Photos bewerken en is het mogelijk om markeringen zoals tekst, lijnen en tekeningen aan te brengen op foto’s. Via gezichtsherkenning kan iOS gezichten en personen automatisch op een geavanceerde manier gegroepeerd in een album. Foto’s is erg slim in iOS 10, foto’s worden uitgebreid gescand en geanalyseerd zodat jij kunt zoeken naar foto’s met bergen, bepaalde dieren, etc. Doordat Foto’s alle foto’s analyseert en koppelt worden automatisch aandenkens gemaakt, deze vind je terug in het nieuwe tabblad 'Aandenkens', dit zijn automatisch gegenereerde albums op basis van locatie, tijdstip, feestdagen, gebeurtenissen etc. Op deze manier ontdek je foto’s en video’s weer opnieuw die je al een lange tijd niet meer hebt bekeken.

iOS 10 preview van Foto's

Hoe zit het met mijn privacy door die nieuwe Foto’s app?

Foto’s is erg slim en zal alle foto’s en video’s gaan analyseren en koppelen, toch moet je jouw geen zorgen maken over je privacy. Alle connecties en gegevens worden versleuteld verwerkt en opgeslagen op het toestel zelf, de resultaten worden via iCloud end-to-end encryptie gesynchroniseerd met al je gekoppelde Apple apparaten.

Wat zijn de veranderingen voor het Bedieningspaneel?

Het bedieningspaneel in iOS 10 heeft een likje verf gekregen en ziet er anders uit, de interface is te vergelijken met het nieuwe berichtencentrum en widgets. Op een 3D Touch toestel is het zelfs mogelijk om 3D Touch toe te passen op bepaalde onderdelen. Het bedieningspaneel bestaat uit meerdere 'pagina’s', de eerste pagina toont alle huidige snelkoppelingen voor instellingen en apps. De volgende pagina toont een bedieningspaneel voor 'Muziek' met mediatoetsen en meer informatie over het nummer dat wordt afgespeeld. Maak je gebruik van HomeKit dan kun je nog een derde bedieningspaneel activeren met snelkoppelingen voor je Woning.

Bedieningspaneel iOS 10 preview

Komt de Nieuws-app ook beschikbaar in Nederland en België?

Sinds iOS 9 is de Nieuws applicatie beschikbaar in een aantal landen, momenteel zal Nieuws niet beschikbaar komen in Nederland en België. Wanneer wel is onduidelijk, wel zal je merken dat er een 'Nieuws' widget aanwezig is. Deze is te vergelijken met het huidige nieuws in iOS 9 in Spotlight.

Is Apple Pay ook beschikbaar in Nederland en België?

Helaas, Apple Pay zal vanaf juli worden uitgebreid naar ondermeer Zwitserland. Wanneer deze dienst naar Nederland en België komt is momenteel niet bekend. Apple Pay krijgt overigens in iOS 10 een uitbreiding voor het web. Hiermee wordt het mogelijk om online aankopen te verrichten met behulp van Apple Pay, helaas is dit alleen beschikbaar voor landen met Apple Pay ondersteuning.

Er was veel te doen om de Berichten applicatie, wat is er nieuw?

Apple gaat de Berichten applicatie in iOS 10 voorzien van een hoop leuke en grappige effecten. Zo worden links, afbeeldingen, gedeelde muziek, video’s en meer beter weergegeven. Kun je tekst in berichten direct omzetten naar een overeenkomstige emoji. Allerlei schermvullende effecten versturen en kun je de tekstballonnen vanaf iOS 10 voorzien van speciale effecten. Net zoals bij de Apple Watch kun je digital touch (kleine tekeningen, taps en hartslag) versturen via de Berichten applicatie en kunnen ontwikkelaars extensies maken voor de Berichten app.

Voorvertoning van de berichten applicaite in iOS 10

Extensies voor Berichten, wat is dat?

Met behulp van extensies kunnen ontwikkelaars handige opties en mini-apps aanleveren voor de Berichten applicatie. Denk hierbij aan stickers, maar ook een mogelijkheid om betalingen te versturen via de Berichten app.

Ik las iets over standaard ondersteuning van bellen via WhatsApp, hoe zit dat?

Dankzij de publieke API’s van ondermeer WhatsApp en Skype is het straks in iOS 10 mogelijk om direct vanuit de Contacten of Telefoon applicatie te bellen (VOIP) via WhatsApp. Ook het ontvangen van oproepen ziet er beter en uit en werkt hetzelfde als bij een normaal telefoongesprek.

Hoe is de Kaarten applicatie gewijzigd in iOS 10?

De Kaarten applicatie is voorzien van een grondige update en beschikt nu over nog meer details. De zoekbalk is verplaats naar de onderkant van de app en hier kun je direct je favorieten bekijken en zoekresultaten. De app geeft je onmiddellijk pro-actieve informatie zoals het weer of een route aan de hand van je afspraken in Agenda. Verder kun je stops toevoegen aan je route en krijg je bij turn-by-turn navigatie een dynamische weergave met duidelijke informatie.

Kaarten in iOS 10 preview

Kan ik straks echt alle applicaties aansturen met Siri?

Apple heeft Siri opengesteld voor ontwikkelaars, echter zal de persoonlijke assistent niet alle applicatie kunnen benaderen. Apple heeft met SiriKit slechts zes 'categorieën' de toestemming gegeven tot het gebruik van Siri. Het gaat hier om apps die kunnen audio/video bellen, berichten versturen, verzenden en ontvangen van betalingen, zoeken in foto's, starten van work-outs en het boeken van ritten (trein, taxi, etc.).


Klik hier om alle tips over iOS 10 te bekijken. Mocht je nog vragen hebben over iOS 10? Aarzel dan niet en stel ze via onze genius community!

Lees ook: Nieuwe iOS 10 functies die Apple niet heeft verteld

Blijf op de hoogte over iOS 10 via onze Website, Twitter, Facebook en Google+ of accepteer onze Safari push notificaties.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Patrick

  14 september 2016 om 15:31

  Hoe stel ik optillen voor ontgrendelen in?

 • Wesley Fabry

  14 september 2016 om 15:34

  @patrick Kan alleen voor iPhone 6s (Plus), iPhone 7 (Plus) en iPhone SE via instellingen ▸ Beeldscherm en helderheid ▸ Til op om te activeren.

 • Luuk

  15 september 2016 om 16:29

  Hoe haal ik de albums Personen en Plaatsen weg bij foto’s?

 • Wesley Fabry

  15 september 2016 om 17:09

  @luuk dat kan helaas niet, dit zijn nieuwe standaard albums. Meer over personen: https://www.appletips.nl/ios-10-personen-gezichten-fotos/

 • Irma

  19 september 2016 om 16:15

  Sinds de update naar iOS 10.1 is de verbinding tussen mijn apple Watch en de app op de iPhone weg. En koppelen schijnbaar niet meer mogelijk? Kan iemand mij helpen?

 • Wesley Fabry

  19 september 2016 om 17:53

  @irma dat is erg lastig, hopelijk heb je een icloud back-up gemaakt van je iPhone. Daar zit de update van apple watch ook in. Dan kun je de Apple Watch herstellen en opnieuw koppelen. Herstellen kan via apple watch – instellingen – algemeen – stel opnieuw in. Daarna kun je koppelen en weer de reservekopie terugzetten. Anders als nieuw instellen.

 • Marcello

  21 september 2016 om 10:47

  in de vorige versie zag ik bij het eerste tabblad als ik naar links veegde, met wie ik het laatst contact heb gehad, dit zie ik niet meer, is dit nog in testellen?

 • Wesley Fabry

  21 september 2016 om 10:55

  @Marcello helaas niet meer, Alleen nog je favorieten kun je zien of nu de recente chats via WhatsApp.

 • Marcello

  21 september 2016 om 11:11

  @Wesly erg jammer, de recente chat via whatapp blijft leeg bij mij.

  Een geheel andere vraag sind deze nieuwe versie kan ik geen muziek meer afspelen via bluetooth, de auto ziet mijn telefoon wel de telefoonfuntie werkt ook maar muziek afspelen weer niet, hebben andere daar ook last van?

 • Wesley Fabry

  21 september 2016 om 11:13

  @marcello Veeg dan eens het bedieningspaneel open door met één vinger omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm. Veeg naar het tweede paneel en tik onderaan op het driehoekje met de cirkels. Kies hier dan je auto, helpt dit?

 • Marcello

  21 september 2016 om 11:17

  @ Wesley vanmiddag als ik weer naar huis rij, ga ik deze tip zeker uitproberen, laat het je weten of het werkt, thanks voor de tip

 • Marcello

  21 september 2016 om 11:23

  @Wesley even snel naar buiten gelopen maar hij ziet de auto niet, alleen maar het iphone tekentje, erg vreemd want bij de vorige versie geen enkel probleem. ik luister graag naar italiaanse radio zenders deze liet ik altijd via mijn iphone lopen naar de auto. vreemd genoeg na de update doet hij het niet meer.

 • Wesley Fabry

  21 september 2016 om 11:26

  @Marcello misschien even de koppeling van de auto opnieuw toevoegen. Het probleem is dat auto’s zo verschillend zijn en vaak voor dit soort problemen zorgen. Uiteraard kan de fout ook bij iOS liggen, helaas kan ik dit niet testen.

 • Renske

  22 september 2016 om 22:25

  @wesley

  Ik heb een iphone 6s, maar nu als ik nu een app wil verwijderen lukt dit niet vanwege 3D touch. Wat kan ik hier aan veranderen?

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 22:29

  @renske kun je het beste de intensiteit op stevig te zetten via deze tip: https://www.appletips.nl/iphone-6s-de-intensiteit-van-3d-touch-wijzigen/ ook moet je echt de vinger laten rusten op het scherm en niet drukken.

 • Jeanny

  23 september 2016 om 11:55

  Sinds de update van iOS 10 raakt m’n batterij heel snel leeg. Ik heb een iPhone SE. Ik moet het constant opladen. Ik heb van alles geprobeerd…herstellen downgrade. Nog steeds raakt m’n batterijen leeg. Wat kan ik verder doen? Groetjes

 • Wesley Fabry

  23 september 2016 om 12:20

  @jeanny bekijk eens deze tips: https://www.appletips.nl/ios-10-bugs-problemen/

 • Wesley

  25 september 2016 om 10:37

  Waarom is het horloge gezakt op de schermbeveiliging? Als je een cover hebt dat juist daar uitgesneden. Is staat dit nu belachelijk laag en zie je de datum eronder niet meer 😕

 • Lin

  25 september 2016 om 18:19

  Fijn dat overal antwoord op komt! Misschien kun je mijn vraag ook beantwoorden: hoe kan ik tips voor de iPhone bij Apple neerleggen? Zoals de vraag wanneer ze eens locatie-instellingen op het bedieningspaneel toevoegen… Superirritant om dit altijd via 4 klikken en scrollen te doen bij Instellingen. Ik ben geen fan van Samsung maar in 1 klik naar locatie-instellingen ben ik jaloers op ;) Afijn, de contactpagina van apple daar kan ik geen wijs uit worden, enig idee?

 • Wesley Fabry

  25 september 2016 om 19:42

  @wesley geen idee wat je bedoeld

  @lin hier kun je feedback geven aan apple: https://www.appletips.nl/feedback-apple/

 • Jan

  28 september 2016 om 20:57

  Ik heb een iPhone 5s nu met iOS10. Hierbij is na de update de statusbalk weg bij mijn toegangs-en beginscherm. Hoe kan ik dit oplossen?

  En wanneer ik vanaf een app naar het beginscherm wil, moet ik eerst 2 x op de thuisknop klikken en dan op het beginscherm, i.p.v. dat ik naar het beginscherm ga door 1 x op de thuisknop te drukken. Kan ik dit veranderen?

 • Anna

  5 oktober 2016 om 13:49

  Sinds ios 10 krijg ik geen oproepen binnen via whatsapp. Als iemand mij belt krijg ik dit alleen te zien als gemiste oproep. Wie weet hoe dit op te lossen is?

 • Otto

  7 oktober 2016 om 17:53

  Mijn iPhone 5 is door iOS 10.0.2 een stuk trager.
  Komt bij dat de telefoon (notabene) vastloopt! Ook andere apps.
  Echt niet te geloven.
  Als ik het geweten had, was ik bij 9 gebleven.
  Hartelijke groet. Een afrader wat mij betreft.

 • Peter

  7 oktober 2016 om 19:03

  iOS 10.0.2 geïnstalleerd.
  Helemaal waardeloos.
  In plaats van makkelijk te swipen en je iPad te ontgrendelen nu vaak klikken, te traag dan krijg je Siri, te snel dan gebeurt er niks.
  Allemaal berichten waR je niet op zit te wachten.

  Niet installeren.

 • Thijs

  13 oktober 2016 om 19:18

  Sinds de nieuwe iOS op mijn iPhone staat maakt mijn numeriek bij het intoetsen van een telefoonnummer en bij de calculator geluid, erg hinderlijk, en ik heb geen idee hoe ik dat uit kan krijgen (behalve mijn hele telefoon op stil te zetten). Iemand die mij hierbij kan helpen?!

 • Roesja

  18 oktober 2016 om 9:44

  Beste,

  Sinds ik de nieuwe update van IOS 10 heb gekregen op mijn Iphone krijg ik geen meldingen meer binnen van mijn agenda/kalender. Ik heb alles goed ingesteld (denk ik) en ontvang niks meer en dit vind ik erg vervelend omdat ik alles in mijn telefoon zet en nu dingen ga vergeten.
  hoe kan ik dit oplossen zodat ik wel de meldingen ontvang?

 • Wesley Fabry

  18 oktober 2016 om 10:00

  @roesja welke dienst gebruik je voor agenda? iCloud, gmail, hotmail?

 • Marga van Oekel

  24 oktober 2016 om 19:28

  Ik heb na de update geen verschillende ringtone meer voor bellen en whats app bellen. Kan dit niet meer?

 • Wim

  22 november 2016 om 10:23

  De woningapp werkt niet meer geeft aan dat iCloud moet datsynchronisatie bezig is ??? Siri werkt niet

 • Suus

  26 januari 2017 om 8:58

  Ik heb een Iphone 7, (met IOS 10.2) maar nu werkt de voorvertoning van what’s app niet meer goed, ik kan deze alleen nog wissen en niet meer bekijken. Kan ik dat ergens aanpassen?
  Thanks.

 • Wesley Fabry

  26 januari 2017 om 9:07

  @suus de nieuwe meldingen werken vanaf iOS 10 anders, dit op deze manier: https://www.appletips.nl/ios-10-interactieve-meldingen-beta/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!