13 juni 2016

iOS 10iOS 10: Een hoop nieuwe functies

iOS 10 concept logo concept functies

Tijdens het WWDC 2016 heeft Apple, niet geheel onverwacht de opvolger van iOS bekend gemaakt. We kregen een voorproefje te zien van de nieuwe software die we in het najaar kunnen installeren op de iPhone, iPad en iPod Touch.

De nadruk bij iOS 10 ligt vooral op ervaring en gebruiksgemak. Zo kun je in de nieuwe iOS snel widgets raadplegen vanaf het toegangsscherm of met behulp van uitgebreide interactieve meldingen reageren op notificaties. Zo kun je vanaf het toegangsscherm gehele conversaties voeren zonder de app daadwerkelijk te openen. Ook 3D Touch krijgt een hoop extra functies in iOS 10 zoals previews en meer.

Naast deze verbeteringen zijn er ook een hoop nieuwe functies, opties en mogelijkheden aangekondigd. Zo krijg je straks een geheel nieuwe Muziek en Foto's applicatie, leuke functies in Berichten en kunnen ontwikkelaars apps maken voor Siri, Kaarten en Berichten.

iOS 10 preview van interface

HomeKit krijgt eigen applicatie

HomeKit is volwassen geworden en krijgt in iOS 10 een eigen applicatie genaamd 'Home'. Via deze applicatie kun je een virtueel huis aanmaken en al je HomeKit apparaten aan koppelen zoals verlichting, thermostaat, rookmelders en meer. Via Home heb je de mogelijkheid om kamers aan te maken zodat je snel alle apparaten in een bepaalde kamer kunt aansturen. Dankzij de app kun je jouw apparaten beter aansturen via Siri, doordat deze gebruik kan maken van de gegevens die je toevoegt aan de app. Niet alleen via Siri en de App kun je HomeKit gebruiken, maar ook via het bedieningspaneel kun je snel je HomeKit apparaten raadplegen.

Foto’s krijgt grote update met slimme functies

Met behulp van 'Places' kun je al je foto’s op de kaart bekijken, handig om een rondtrip te bekijken of alle plaatsen op de wereld waar je ooit bent geweest. Ook krijgt de app gezichtsherkenning, op deze manier kunnen gezichten en personen automatisch worden gegroepeerd in een album.

iOS 10 preview van Foto's
iOS is zo slim dat je kunt zoeken naar foto’s waar bergen op te zien zijn of bepaalde dieren. iOS weet precies wat er op een foto staat, uiteraard worden deze gegevens lokaal versleuteld bewaard. Al deze connecties worden verwerkt tot prachtige herinneringen die je via een speciaal tabblad kunt oproepen, hierdoor bekijk je nog eens oude foto’s en video’s. Al deze foto's worden per onderwerp, periode of gebeurtenis automatisch als herinnering (memory) opgeslagen zonder dat jij dit moet doen.

Nieuwe muziek app dankzij Apple Music

Apple Music gaat na een jaar al geheel op de schop, zo wordt de interface gewijzigd naar een zwart-wit thema en worden enkele tabbladen vervangen. Het tabblad 'Nieuw' maakt plaats voor 'Ontdek' (Browse) en richt zich vooral op het ontdekken van nieuwe en geselecteerde muziek. Connect lijkt een minder groot succes te zijn, het tabblad verdwijnt en maakt plaats voor een zoek-tabblad. Connect blijft wel nog beschikbaar via het tabblad 'Voor jou'.

iOS 10 preview van Muziek

De nadruk in de nieuwe interface ligt nu vooral op de artwork van albums en wordt alles duidelijker weergegeven. Eerder was Muziek vooral een samenraapsel van allerlei tabbladen, content en gegevens, nu is het een beter samenhangend geheel. Bij het openen van een nummer in de app krijg je de titel, album en automatisch de songtekst te zien.

Leuke effecten in nieuwe Berichten applicatie

Apple gaat de Berichten applicatie in iOS 10 voorzien van een hoop leuke en grappige effecten. Niet alleen worden emoji’s 3 keer zo groot weergegeven (alleen als een bericht alleen bestaat uit emoji’s), ook kun je nu beter je foto’s en video’s bekijken en toevoegen aan een gesprek.

iOS 10 preview van berichten

Hieronder vind je een klein overzicht van alle nieuwe opties in Berichten.
• Betere weergave van links, afbeeldingen, gedeelde muziek, video’s en meer
• Tekst in berichten direct omzetten naar een overeenkomstige emoji
• Tekstballonnen kun je vanaf iOS 10 voorzien van speciale effecten
• Digital Touch voor Berichten net zoals op de Apple Watch
• Extensies voor Berichten van derde

Siri, Berichten en Kaarten nu beschikbaar voor ontwikkelaars

De grootste verandering voor Siri is misschien wel het openstellen voor ontwikkelaars. Hierdoor kan de persoonlijke assistent beter zoeken in apps van derde, maar ook functies uit andere apps gebruiken, toevoegen en bepaalde opties in- of uitschakelen. Ook Kaarten en Berichten kunnen vanaf nu gebruikt worden door ontwikkelaars om zo hun apps te koppelen aan Kaarten en Berichten.

iOS 10 overzicht

Enkele overige nieuwe functie:

• Zelflerende Siri bij QuickType toetsenbord (niet in Nederland en België)
• Alle meldingen in het berichtencentrum in één keer wissen
• Kaarten is pro-actief en krijg duidelijkere interface en betere zoekmogelijkheden
• Nieuwe kaarten met dynamische weergave ook beschikbaar via Carplay
• Nieuw design voor de Nieuws-applicatie in iOS (nog niet in Nederland en België)
• Voicemail berichten kunnen worden omgezet naar tekst (waarschijnlijk niet in NL en BE)
• Telefoongesprekken via derde zoals WhatsApp worden nu standaard geïntegreerd in iOS
• Live Photos bewerken
• Samen werken aan een notitie in de Notities applicatie
• Split View voor Safari (weergeven van twee websites naast elkaar)
• Alle nieuwe opties worden voorzien van end-to-end encryptie en verwerkt op het apparaat zelf

Wanneer komt iOS 10 beschikbaar?

iOS 10 is dit najaar voor iedereen te downloaden, ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag de eerste beta installeren. Volgende maand komt de eerste publieke beta beschikbaar voor iOS gebruikers. Klik hier om je aan te melden voor publieke testversies van iOS.

Lees ook: macOS Sierra de opvolger van OS X El Capitan

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 10!
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • niels

  13 juni 2016 om 21:06

  geen nieuwe hardware ….. ? das jammer:-(

 • michel

  13 juni 2016 om 22:21

  @Niels, daarom is het ook een Developers Conference ;-)

 • Gerben

  13 juni 2016 om 22:57

  Hoe werkt de Home app?
  Zag Fibaro er iok tussen staan maar kan nergens iets vinden dat ze homekit ondersteunen.

  Of voegt Home alle apparaten in verschillende apps samen in Home?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!