13 juni 2016

macOS SierramacOS Sierra de opvolger van OS X El Capitan

macOS Sierra

Apple heeft vandaag tijdens de opening van het WWDC de opvolger van OS X 10.11 El Capitan aangekondigd. De software voor de Mac gaat voortaan door het leven als macOS 10.12 Sierra. Deze naamswijziging past beter in de huidige softwarelijn van iOS, tvOS en watchOS.

Naast de verbeteringen op stabiliteit, snelheid en opslagoptimalisatie zijn er ook een aantal nieuwe functies, opties en mogelijkheden aangekondigd die we straks allemaal kunnen gebruiken in macOS Sierra. Zo komt Siri naar de Mac en kun je inloggen met behulp van je Apple Watch.

Siri komt naar de Mac Siri

Vanaf macOS Sierra kun je de persoonlijke assistent van Apple raadplegen op de Mac. Siri kan net zoals in iOS antwoord geven op al je vragen, zo kun je het weerbericht of aandelenkoers opvragen, zoeken op het internet, instellingen raadplegen, je assisteren bij het opmaken van documenten en meer. Siri is te raadplegen vanuit de menubalk, via een app uit het Dock of met behulp van een toetscombinatie.

Siri in macOS

Auto Unlock: Inloggen met Apple Watch op een Mac

Vanaf macOS Sierra is het mogelijk om in te loggen met behulp van je Apple Watch. Als het slimme horloge om je pols zit en is ontgrendeld kun je gewoon de Mac open en zal deze automatisch inloggen zonder het te moeten invoeren van het wachtwoord.

Foto's 2.0

Een nieuw album met plaatsen om al je foto’s op de kaart te bekijken. Verder krijgt de app geavanceerde gezichtsherkenning, op deze manier kunnen gezichten en personen automatisch worden gegroepeerd in een album. Foto's weet precies wat er op een foto staat en daardoor is het mogelijk om te zoeken naar foto’s waar bergen op te zien zijn of bepaalde dieren. Uiteraard worden deze gegevens lokaal versleuteld bewaard. Al je foto's worden gekoppeld en verwerkt tot prachtige herinneringen die je via een speciaal tabblad kunt oproepen, hierdoor bekijk je nog eens oude foto’s en video’s. Al deze foto’s worden per onderwerp, periode of gebeurtenis automatisch als herinnering (memory) opgeslagen zonder dat jij dit moet doen.

Vernieuwde Berichten applicatie

Apple gaat de Berichten applicatie in macOS net zoals in iOS 10 voorzien van een hoop leuke en grappige effecten. Denk hierbij aan emoji's 3x zo groot weergeven, tekstballonnen voorzien van speciale effecten, woorden in tekst direct omzetten naar een overeenkomstige emoji, etc. Ook worden links, afbeeldingen, gedeelde muziek, video’s en meer beter weergegeven.

Berichten in macOS

Universeel klembord

Zie je interessante content op je iPhone of iPad en wil je deze tekst kopiëren en gebruiken op je Mac? Dan kan dat vanaf macOS Sierra. Het klembord wordt gesynchroniseerd via iCloud en is te benaderen op je Mac, iPhone en iPad.

universeel klembord

iTunes volledig vernieuwd

iTunes gaat dankzij Apple Music geheel op de schop, zo wordt de interface gewijzigd naar een zwart-wit thema en worden enkele tabbladen vervangen. Het tabblad ‘Nieuw’ maakt plaats voor ‘Ontdek’ (Browse) en richt zich vooral op het ontdekken van nieuwe en geselecteerde muziek. Connect lijkt een minder groot succes te zijn, het tabblad verdwijnt en maakt plaats voor een zoek-tabblad. Connect blijft wel nog beschikbaar via het tabblad ‘Voor jou’.

De nadruk in de nieuwe interface ligt nu vooral op de artwork van albums en wordt alles duidelijker weergegeven. Eerder was Muziek vooral een samenraapsel van allerlei tabbladen, content en gegevens, nu is het een beter samenhangend geheel. Bij het openen van een nummer in de app krijg je de titel, album en automatisch de songtekst te zien.

iTunes in macOS

Enkele overige nieuwe features:

• Tabbladen in alle applicaties die beschikbaar zijn op de Mac, ook van derde
• Oude bestanden worden bewaard in iCloud zodat je meer ruimte heb op je harde schijf
• Beeld-in-beeld weergave bij video's
• Apple Pay voor het web (nog niet in Nederland of België)
• Dekstop folder overal beschikbaar dankzij iCloud

Wanneer komt macOS Sierra beschikbaar?

macOS Sierra is dit najaar voor iedereen te downloaden, ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag de eerste beta installeren. Volgende maand komt de eerste publieke beta beschikbaar voor macOS gebruikers. Klik hier om je aan te melden voor publieke testversies van macOS.

Lees ook: Een hoop nieuwe functies voor iOS 10

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Felidae

  14 juni 2016 om 9:06

  Na de beta-update heet hij nog steeds El Capitan
  Versie 10.11.6 bèta (15G12a)
  En ik zie nog geen nieuwe functies, misschien even verder zoeken nog :)
  Ook de iPad heet na de update nog geen iOS 10 maar iOS 9.3.3
  Misschien wachten op de officiële release?

 • Wesley Fabry

  14 juni 2016 om 15:31

  Dat is de publieke beta, deze komt pas in Juli beschikbaar voor macOS en iOS 10.

 • Nico

  18 juni 2016 om 12:51

  Wil me niet lukken om in te loggen met de watch en vind ook de instellingen niet

 • Wesley Fabry

  18 juni 2016 om 12:58

  @nico dat klopt, in de release-notes is te lezen dat de functie nog niet aanwezig is in deze versie van macOS.

 • Pieter

  4 juli 2016 om 19:23

  Voor een beta (16A201w) werkt hij eigenlijk perfect geen bugs gevonden .
  Een programmaatje werkt niet iTube , voor de rest alles wat ik op mijn andere petitie aanklikt werkt gewoon ongelofelijk.
  Photoshop draait ook nog zonder Problemen alleen die moet je wel opnieuw installeren.

 • Fr Gobert

  23 september 2016 om 17:55

  Het ware voor mij al een succes moesten USB servers vsn Silex,Eltima,of Virtualhere,al werken op El Capitan

  Wat ben je met updates als er meerdere software en hardware niet meer werken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!