4 november 2016

macOS SierraEen Mac opnieuw installeren met macOS Sierra (clean install)

OS X is verleden tijd en is nu vervangen door macOS. Wanneer er een nieuwe software-versie uitkomt voor de Mac zijn er een hoop Mac gebruikers die dan het liefst de Mac compleet opnieuw willen installeren doormiddel van een clean install (schone installatie).

Dit kent veel voordelen. Zo wordt rommel van de vorige versies gewist en start je vanaf een schone lei. Het grootste voordeel zal zijn dat macOS sneller zal aanvoelen. Ook is het aan te raden om je Mac opnieuw te installeren wanneer je problemen ondervindt met je Mac. Net zoals voorgaande versies is het mogelijk om macOS Sierra te gebruiken om je Mac opnieuw te installeren.

Lees ook: Alleen macOS (OS X) opnieuw installeren zonder gegevens te verliezen

Clean Install: macOS Sierra opnieuw installeren

Deze procedure is bedoeld voor Mac gebruikers die macOS Sierra al hebben geïnstalleerd. Heb je nog OS X El Capitan of eerder? Dan kun je deze ook opnieuw installeren en daarna updaten naar macOS Sierra of maak gebruik van een macOS Sierra installatie USB-stick. Voor je jouw Mac opnieuw installeert dien je al je belangrijkste bestanden naar een externe harde schijf of online dient zoals iCloud Drive, Dropbox of Google Drive te kopiëren.

• Herstart daarna je Mac
• Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
• Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet

Macintosh HD wissen

Harde schijf volledig wissen (formatteren)

Zorg ervoor dat je een werkende Wi-Fi verbinding hebt, klik hiervoor bovenin op het Wi-Fi icoon en maak verbinding met een netwerk. Kies hierna in de menubalk of in het verkregen venster op 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'. Selecteer vervolgens in de kolom je harde schijf (Macintosh HD harde schijf), klik op de 'tweede' schijf die uitspringt naar rechts, vervolgens klik je in de knoppenbalk op 'Wis'

Kies voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' in het menu 'Structuur', kies indien nodig bij indeling voor 'GUID-partitie-indeling', vul een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op 'Wis'. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster van schijfhulpprogramma sluiten.

opnieuw osx installeren (MAC)

Een Clean Install uitvoeren in combinatie met een Fusion Drive

Heb je een Mac met officiële Fusion Drive? Dan kun je bovenstaande ook gewoon uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Het beste kun je dus eerst macOS installeren, daarna bovenstaande uitvoeren en opnieuw installeren. Ondervind je problemen? Dan moet je een internet recovery uitvoeren.

macOS (opnieuw) installeren

Nu gaan we macOS Sierra opnieuw installeren. Selecteer in het hulpprogramma’s-venster 'Installeer macOS opnieuw' en klik op 'Ga door' en volg daarna de instructies op het scherm. Kies in het venster waarin je een schijf moet selecteren de huidige macOS-schijf (die je zojuist hebt gewist) in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Je Mac zal nu de meest recente versie van macOS downloaden. Als dit niet het geval is moet je na de herinstallatie via de Mac App Store de recente versie downloaden en installeren.

Houdt er natuurlijk wel rekening mee wanneer je harde schijf volledig wordt gewist en opnieuw voorzien van macOS. Hierdoor worden alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd. We benadrukken nogmaals dat het beste is alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf of je maakt een exacte kopie van je huidige harde schijf met een applicatie zoals SuperDuper (hoe lees je in dit artikel). Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle 'rommel' opnieuw mee.

Bekijk ook: Een Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac

Clean Install uitvoeren vanaf een oude OS X

Wil je OS X El Capitan of eerder wissen en direct macOS Sierra installeren dan moet je gebruikmaken van een installatie USB stick met macOS Sierra. Hoe je deze maakt en gebruikt lees je hier terug. Sluit na het wissen de USB Stick dan aan op je Mac om zo macOS te installeren.

Lees ook: Mac-opslag automatisch of handmatig optimaliseren in macOS

Bijgewerkt artikel, origineel van 20/09/16

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Barry

  21 september 2016 om 7:44

  Intressant artikel :)
  Maar is er een mogelijkheid om een Time-machine backup terug te plaatsen zonder (systeem)rommel?
  Zo nee….zou dit dan inhouden dat ik alles één voor één terug moet gaan zetten?
  Ik hoor het graag :)

 • Edwin

  21 september 2016 om 8:18

  Inderdaad, wat ik mis is een beschrijving om mail, video’s en andere belangrijke bestanden te saven en weer terug te zetten zonder rommel terug te krijgen . voor de rest, prima artikel.

 • Wesley Fabry

  21 september 2016 om 8:36

  In principe kun je gewoon een Time Machine reservekopie terug zetten, echter is het doel van een volledige clean install dan een beetje verloren. Een clean install moet je vergelijken met een nieuwe Mac aanschaffen. Dan ga je ook al-dan-niet handmatig de bestanden terugzetten en de apps en instellingen opnieuw toevoegen en aanpassen.

  Het beste is dus voor de clean install al je belangrijke bestanden veilig te stellen. Dit doe je via een online opslagdienst (aanbevolen) of via een externe schijf. Het beste is gebruik te maken van iCloud om alle gegevens zoals contacten, agenda, etc. te synchroniseren en automatisch opnieuw toe te voegen aan je mac. Enkele interessante links:

  Een Time Machine reservekopie terugzetten
  Wat is iCloud Drive en hoe werkt het
  Bestanden verplaatsen naar een externe harde schijf
  Hoe Time Machine instellen op een Mac

  Let op, een clean install is voor gevorderden Mac gebruikers

 • Gunther

  21 september 2016 om 9:37

  Ik heb gisterenavond volgens bovenstaande procedure een clean Install uitgevoerd op mijn iMac met fusion drive. Dit ging zonder problemen.

 • Wesley Fabry

  21 september 2016 om 9:39

  @gunther top! Bedankt voor je feedback

 • Jeff

  22 september 2016 om 9:43

  Bettreft clean install Hoe zit het dan met bootcamp windows10 wordt die dan ook verwijderd

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 11:58

  @Jeff volgens verschillende berichten op het internet blijft de bootcamp behouden omdat je alleen de mac-partitie formatteert. Echter kan ik dit niet bevestigen omdat ik geen ervaring heb met een Clean Install incl. bootcamp. Je kunt deze vraag ook stellen op https://genius.appletips.nl misschien hebben onze leden en experts meer ervaring hiermee.

 • Henrike

  23 september 2016 om 15:41

  Hoe zet ik van derden geïnstalleerde programma’s zoals Office, Lightroom en Photoshop weer terug?

 • Wesley Fabry

  23 september 2016 om 15:47

  @Henrike die kun je dan gewoon weer downloaden en installeren zoals hun dit aanbieden.

 • hans

  24 september 2016 om 14:04

  Vreemd. Wat ik ook doe, ik krijg op mijn Mac mini (late 2012) MacOS Sierra niet geïnstalleerd . Clean – nee, Alles nieuw geformatteerd nee. Op z’n kop, links recht, binnenstebuiten, alles niks Wegens een “intern” probleem kan de Sierra niet worden geïnstalleerd. Tot nu toe vind ik op internet geen soorgelijk probleem.
  Hardware test van Apple, alles prima maar installeren ho maar. Voorlopig maar weer El Capitan erop gezet (probleemloos).

 • Wesley Fabry

  24 september 2016 om 14:25

  @hans en via een USB stick? https://www.appletips.nl/bootable-usb-stick-macos-sierra/

 • Hans

  24 september 2016 om 19:56

  Wesley, dank voor je support. Spijtig genoeg helpt ook het inzetten van m’n bootable USB installer stick niet. De Mac mini blijft uiteindelijk hangen op “: macOS kan niet op je computer worden geïnstalleerd. Er heeft zich een interne fout voorgedaan Stop het installatieprogramma om de computer opnieuw op te starten en probeer het opnieuw”. Doet men dat komt hetzelfde eruit. Zo blijft het om zichzelf draaien.
  Mountain Lion, Yosemite en El Capitan waren geen enkel probleem.

 • Wesley Fabry

  24 september 2016 om 20:06

  @hans Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts of leden weten misschien een oplossing…

 • skeptic

  13 november 2016 om 11:18

  Ik vraag me heel erg al hoe nuttig dit is en als ik google kom ik niet echt ‘bewijzen’ tegen dat dit je mac sneller zou maken.
  Lees ook de reacties op dit clean install artikel op macrumors http://www.macrumors.com/how-to/macos-sierra-clean-install/

  Ik upgrade al jaren sinds Leopard, even upgraden en ik ga weer verder waar ik mee bezig was. En alles draait naar mijn gevoel nog net zo snel.

 • coen

  20 november 2016 om 23:33

  Stuurt IOS Sierra nu elke keer een foto als je app store start? voor update was dat niet het geval. Gelukkig wordt camera uitgezet door kaspersky. Wat erg dat Apple iedere keer een foto van je wilt hebben, of de FBI?

 • Jaap

  10 februari 2017 om 17:38

  Hallo,
  Ik heb een vraag
  Heb een extra SSD ingebouwd in een 2011 iMac.
  Heb nu Sierra gedownload en die vroeg waar ik die wilde installeren, heb toen de SSD opgegeven.
  Nu is de installatie klaar, maar ben ik de enige nieuwe gebruiker.
  Op de HD staan nog alle gebruikers/bestanden en programmas die we onder Lion (10.7.5) gebruikte, en ik heb een time-machine backup.
  Is er een mogelijkheid om de MAC naar de programmas en gebruikers/bestanden te verwijzen zodat alles was zoals voor de upgrade?
  Of zijn er andere mogelijkheden?
  Groeten,
  Jaap

 • Wesley Fabry

  11 februari 2017 om 8:30

  @jaap Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Norbert Joos

  1 maart 2017 om 17:20

  Maand geleden iMac aangeschaft, met Sierra. Voor het eerst Mac. Gebruik reeds zeer lang W7 en wil ervan weg, maar ook Linux Mint. Ben van bij het begin in de knoei geraakt met sleutelhanger. Had voorheen een Ipad met een Apple ID, maar die bleek niet (meer) herkend te worden. Na een blijkbaar ongelukkige interventie van de kleindochter, opent Mac steeds met Apple ID vraag en ondanks aanvraag nieuwe ID blijft het geknoei. Wil nu volledig herinstalleren, maar hoe ? Heb Fusion Drive.

 • Kevin

  20 juli 2017 om 9:06

  Hi, ik wil mijn oude MacBook Air verkopen en heb zojuist de opstartschijf gewist.

  Nu moet ik macOS weer opnieuw installeren, maar dat werkt niet. Ik klik op ‘Installeer macOS opnieuw’ > Ga door > Ga door > en dan krijg ik de tekst: “Als je macOS wilt downloaden en herstellen, wordt bij Apple gecontroleerd of je computer hiervoor in aanmerking komt”. 

En dan gebeurt er verder niks. Moet ik wachten? Zo ja, hoe lang? Zo nee, wat doe ik verkeerd?

  

Alvast bedankt,
  Kevin

 • Wesley Fabry

  20 juli 2017 om 9:15

  @kevin je kunt wachten, maar zou normaal binnen 10min wel gecontroleerd moeten zijn. Je kunt ook proberen internet recovery te doen: https://www.appletips.nl/mac-internet-recovery/ of de oorspronkelijke software installeren: https://www.appletips.nl/oorspronkelijke-softwareversie-mac-installeren/

  Als dat niet lukt zal je een usb-stick moeten maken om te herstellen: https://www.appletips.nl/bootable-usb-stick-macos-sierra/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!