10 mei 2012

ScreencastFinder: Bestanden verplaatsen naar een externe harddisk

icoon Externe harde schijfWanneer je veelvuldig gebruik maakt van een externe harddisk of usb-stick dan zal je ook geregeld bestanden van je harddisk verplaatsen naar de externe harddisk. Wanneer je dit doet wordt er automatisch een kopie van het bestand gemaakt op de externe harddisk, hierdoor blijft het originele bestand aanwezig op je harddisk van je Mac.

In de meeste gevallen is dit geen probleem, wanneer je het bestand niet meer op je Mac wilt bewaren dan kun je deze eenvoudig verwijderen van je harddisk. Wanneer je dit proces niet wilt uitvoeren kun je ook eenvoudig het bestand verplaatsen naar de externe harde schijf en direct het originele bestand verwijderen.

Volg onderstaande stappen om een bestand te verplaatsen tussen verschillende externe harde schijven.

• Open de externe harddisk in Finder
• Open een nieuw venster in Finder (cmd⌘ + N)
• Selecteer in het nieuwe venster het te verplaatsen bestand
• Verplaats het bestand met behulp van een sleepbeweging naar de externe harddisk
• Houdt tijdens het slepen de cmd⌘-toets ingedrukt

Het bestand wordt nu gekopieerd van de lokale harddisk naar de externe harddisk, hierna wordt het originele bestand automatisch verwijderd. Je kunt deze methode ook gebruiken in combinatie met meerdere bestanden en/of mappen.

Screencast:Reacties


 • Louis vD

  10 mei 2012 om 9:39

  En andersom, voor slepen op dezelfde harddisk (waar verplaatsen de standaard-actie is), kun je met option/alt juist kopieëren forceren.

 • Mowat

  10 mei 2012 om 9:45

  Ik gebruik al jaren die cmd toets om bestanden te verplaatsen tussen verschillende HD’s , USB sticks e.d. en dat werkt perfect. Sinds Lion is er echter een probleem . Dat verplaatsen lukt niet meer met MS officebestanden die beveiligd zijn met een wachtwoord. Tot nu toe kon niemand me een oplosing geven. Zowel Lion als office hebben al hun updates steeds gehad.

 • milk

  19 september 2013 om 23:53

  Vraagje:
  Ik wil graag mijn foto’s downloaden op een externe harde schijf. Ik heb verschillende toestellen dus mijn nummering per geheugenkaartje loopt niet door. Daardoor krijg ik mijn bestanden ( waarvan sommige dus hetzelfde nummer hebben maar wel andere foto’s zijn) niet op de harde schijf.
  Het eerste discje lukt, daarna herkent hij hetzelde nummer en wil het bestand vervangen…hoe los ik dit op????

 • leroy

  9 december 2013 om 21:55

  ik heb een vraagje waarom kan ik geen bestanden op een externe schijf zetten

 • sw

  24 december 2013 om 13:46

  Als ik de cmd⌘ toets ingedrukt hou bij het verplaatsen worden de mapjes gekopieerd naar de externe harde schijf en niet verplaatst

 • Peter

  4 juni 2014 om 23:51

  Als ik bestanden naar mijn externe harddisk kopieer staat het bestand er vaak 2x op 1 keer zoals het hoort en 1x met ._ ervoor.
  Het bestand met ._ werkt niet de ander wel.
  op de Mac is dat bestand niet te zien, maar wel op andere apparaten.

  Wie kan helpen?

 • Ana

  5 mei 2015 om 1:26

  Het kopiëren en verplaatsen van de foto’s/mappen lukt niet met bovengenoemde stappen. Werkt dat met Photos anders dan met iPhotos?

 • Frans

  29 februari 2016 om 12:41

  Ik heb een macbook pro en wil films over zetten op externe harde schijf. Deze ook gebruikt voor Windows.
  Met cmd toets krijg ik niets verplaatst naar de externe harde schijf.

  graag uw oplossing.

  Frans

 • Theo

  30 juni 2016 om 19:09

  Ik heb pas mijn mac laten upgraden met een SSD schijf. Daarvoor moest ik mijn oude schijf even backuppen op een externe harddisk. 1 gekocht, geformatteerd naar EXFAT en uiteindelijk alles naar de externe disk gesleept.
  Nu heb ik vandaag mijn Mac weer terug met de super heerlijk snelle SSD, maar nu wil ik de bestanden van de Externe disk weer terug op mijn mac zetten…. En wat blijkt…. Het zijn alleen nog maar snelkoppelingen!!! Ben ik nu alles kwijt?! Heeelp!!! Er zitten ook zakelijke documenten en documenten waar echt veel werk in zat op de schijf. Iemadn enig idee of dat terug te halen is? DOe ik iets verkeerd en zijn de bestanden (hopelijk) toch wel netjes gekopieerd naar de extrene schijf?? Ik hoop dat iemand hier mij kan helpen. Alvast bedankt voor je reactie in ieder geval.
  Hartelijke groet,
  Theo

 • Wesley Fabry

  30 juni 2016 om 19:27

  @theo ik vrees dat je bestanden verloren zijn, Het beste kun je deze vraag even stellen op http://genius.appletips.nl
  Misschien weten onze experts een oplossing…

 • Meike

  11 november 2016 om 10:10

  Hallo,
  Ik heb net een externe harde schijf van WD Elements gekocht om foto’s en bestanden op te zetten omdat mijn max OS X vol is. Hij is wel bij finder te zien, maar ik kan er geen bestanden heen slepen, dan blijft er zo’n rondje met een streep door bij staan. Ook als ik de Cmd toets ingedrukt houd. Weet iemand hoe ik dit probleem kan verhelpen?

 • niels

  12 november 2016 om 16:25

  @Meike

  ik heb net hetzelfde probleem (Ook WD gekocht, my passport ultra). Kan iemand een oplossing bieden?

 • Margriet

  2 december 2016 om 14:28

  @Niels @Meike,

  Ik heb dezelfde gekocht, ik kan wel de bestanden naar de schijf slepen maar wanneer alle bestanden er naartoe gesleept (en gekopieerd) zijn komt er een scherm met “de volgende bestanden konden niet verplaatst worden” (of zoiets), en dan worden vervolgens bijna alle bestanden opgesomd. Hebben jullie dat ook ?

 • Tim

  14 december 2016 om 10:33

  Bestanden verplaatsen lukt mij wel, maar als ik een complete map met submappen wil verplaatsen naar een externe disk lukt me niet. Ik heb nogal wat losse bestanden die ik netjes heb gerubriceerd in hoofdmappen en submappen. Om nu deze mappen te openen en de losse bestanden te gaan verplaatsen is een enorm tijdrovende klus.Heeft iemand hiervoor een truck om complete mappen te verplaatsen cq kopieren naar een externe harddisk?

 • Wesley Fabry

  15 december 2016 om 11:48

  @Tim in principe moet het eigenlijk gewoon kunnen. Je kunt altijd een zip-bestand maken van de gehele map. Deze dan kopiëren naar je externe harde schijn en daar op de gewenste locatie uitpakken. https://www.appletips.nl/een-zip-bestand-aanmaken-met-behulp-van-finder/

 • Femke

  14 februari 2017 om 13:48

  Hoi,
  Ik wil bestanden (wel groot) naar een andere schijf overzetten, maar krijg steeds foutmelding -36. ‘Sommige onderdelen kunnen niet worden gelezen of geschreven.
  Wat kan ik hieraan doen?

 • Ron

  18 september 2017 om 17:59

  Vraag: ik heb een backup op een externe schijf gezet met Seagate Backup plus slim. Ik wil al mijn foto’s van mijn harde schijf verwijderen. Hoe werkt dit nu? Blijven mijn foto’s terug te vinden op de backup? Als ik namelijk op photolibrary klik op de externe schijf zie ik de foto’s niet meer terug die ik van de harde schijf heb gehaald. Ik snap er niets van!!

 • Wesley Fabry

  19 september 2017 om 8:39

  @Ron in Finder kun je gewoon alle bestanden/mappen selecteren en dan in de menubalk ▸ Archief ▸ Verplaats naar prullenmand kiezen, daarna moet je de prullenmand legen. Als je een externe app voor gebruikt weet ik het helaas niet, moet je even de documentatie van die app bekijken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!