4 januari 2014

De iTunes bibliotheek verplaatsen naar een externe harddisk

ITunes_11_LogoWie geen gebruik maakt van iTunes Match heeft uiteraard zijn gehele muziekbibliotheek aanwezig op de harddisk van zijn Mac. Iedereen weet dat dit na tientallen albums kan oplopen tot vele gigabytes. Echt problemen geeft dit niet, alleen neemt het wel hee; veel opslagruimte in beslag.

Daarom kun je er ook voor kiezen om de iTunes bibliotheek te bewaren op een externe harde schijf of bijvoorbeeld je Time Capsule. Volg onderstaande stappen om je gehele muziek bibliotheek te verplaatsen naar een externe harde schijf en deze dan vanaf hier te benaderen.

• Sluit een externe harde schijf aan of maak verbinding via het netwerk
• Open de externe harde schijf in Finder
• Open vervolgens een nieuw Finder venster (cmd⌘ + N)

itunesmapverplaats1

• Ga hier naar de thuismap (je eigen folder in Finder)
• Open de map ‘Muziek’
• Sleep hier de map iTunes naar het venster van je externe harde schijf

Wacht tot het kopieer proces is voltooid, wanneer deze klaar is kun je de iTunes applicatie openen op je Mac.

itunesmapverplaats2

Open via de menubalk in de iTunes applicatie het iTunes-menu en vervolgens de voorkeuren. Navigeer hier naar het tabblad ‘Geavanceerd’, hier kun je bij de optie ‘Locatie map iTunes Media’ de opslagmap wijzigen. Klik hiervoor op de knop ‘Wijzig’ en navigeer in het dialoogvenster naar je externe harde schijf en selecteer hier de iTunes-map die je zojuist hebt gekopieerd. Bevestig door op OK te klikken.

Vanaf nu worden alle gegevens van iTunes op deze locatie bewaard, let wel op dat je altijd je externe hardeschijf dient te koppelen aan je Mac voor het gebruiken van iTunes. Daarom is het handig deze te verbinden met bijvoorbeeld je Airport. Daarnaast kan ook een andere Mac, NAS of Time Capsule hiervoor worden gebruikt. Als je echt ruimte wilt besparen dien je iTunes Match te gebruiken.

Meer over iTunes kun je hier terugvinden.
Reacties


 • Roko 4 januari 2014 om 10:20

  Dat kan handiger.

  Als je in iTunes met de knop ‘wijzig’ aangeeft op welke externe locatie (NAS, USB) je de iTunes bibliotheek wilt hebben staan, zorg dan dat je de opties “Werk map ‘XXX’ bij” en Kopieer bestanden naar…” hebt aan gevinkt. Dan ga je in iTunes naar het menu “Archief”- “Bibliotheek” en klik op “Orden bibliotheek…”. iTunes zal zelf alles overzetten naar de nieuwe locatie.

 • nog handiger 4 januari 2014 om 11:00

  Meest handig is om de map Itunes te kopiëren naar de nieuwe locatie en de oude te verwijderen. Start Itunes op, en hij vraagt zelf naar een nieuwe locatie. Klaar is kees.

 • Mitchie 4 januari 2014 om 11:11

  Op dit moment maak ik gebruik van Itunes Match wat op zich goed werkt alleen kost dit +/- 25 euro per jaar. Maar dan heb ik wel op elke ipad, apple tv en iphone toegang tot mijn muziek collectie zonder dat mijn macbook pro aanstaat

  Als ik nu mijn gehele muziek collectie (rond de 150 gb) verplaatst naar mijn Time Capsule zoals ik het bovenstaande staat uitgelegd kan ik dan ook op elke ipad, apple tv en iphone toegang tot mijn muziek collectie of moet dan wel mijn macbook pro aanstaan ?

 • Anton 4 januari 2014 om 11:53

  Allemaal nog de beste wensen voor 2014.
  Persoonlijk vind ik het hele zwakke tip. als je een hele afspeellijst van zo’n 400 nummers tot op ’n 1/100 sec. hebt gemonteerd werkt dit absoluut niet via Time-Capsule. Ik zit nu met pauzes tussen m’n nummers. De vertraging tussen de computer en Time-Capsule is ruim 1,5 seconde…..Daar hebben jullie dan weer niet zogvuldig over nagedacht. Eerst goed onderzoek doen dan pas ’n TIP geven Lijkt mij!!! Alles weer lekker terug zetten.

 • Eric 4 januari 2014 om 12:06

  Sorry hoor anton maar dit zegt niets over de tip maar jouw ongeduldigheid. De tip gaat erover wanneer je bibliotheek te veel ruimte inneemt je deze ook gewoon op een externe locatie kunt bewaren. Als je de pauze te extreem vindt kun je ook gewoon een externe harde schijf aansluiten op je Mac en deze gebruiken als opslag voor de muziek. Dan zit de vertraging er niet in. Denk dat appletips vaak genoeg heeft bewezen voldoende onderzoek te doen naar hun tips. Dit is wederom een erg goede tip voor de mensen die hier last van hebben.

 • Frank 4 januari 2014 om 12:40

  Je kunt er voor kiezen je muziek op een andere locatie te zetten, het is niet verplicht.

 • Wouter Rensink 4 januari 2014 om 13:13

  Kun je ook je hele bibliotheek extern zetten, zoals hier, maar wel een kleine bibliotheek hebben voor onderweg? Bijv met enkele films en toegang tot iTunes Match streaming?

 • APPLEHARRY 4 januari 2014 om 15:05

  Als je video’s in je bibliotheek hebt, hoe kun je ze dan benaderen ? Ik kan ze niet meer vinden…..

 • Julsa 4 januari 2014 om 17:43

  Of hiervoor de app “Tunespan” gebruiken.
  Deze automatiseert alle bovenstaande taken maar maakt het daarnaast ook mogelijke gedeeltes over te zetten (bijv. alleen films of bepaalde albums, genres, etc.)
  Heeft daarnaast nog een handige opruim functie.
  Gebruik deze al een tijd naar volle tevredenheid !
  En, eh, ik sta niet op de loonlijst van de developer ;-)

 • Joerian 4 januari 2014 om 19:00

  @Wouter Rensink
  Dat moet kunnen, ik heb een test gedaan waarbij ze nog allebei op mijn mac staan. Je moet hiervoor een nieuwe bibliotheek aanmaken.
  Dit doe je op Mac door de ALT toets ingedrukt te houden bij het opstarten van iTunes. Bij windows Shift.
  Je dient je opnieuw in te loggen bij iTunes Match en voilà.
  Er staat onder jou naam bij iTunes wél twee computers geregistreerd van de maximaal 5. Maar dit hoeft geen probleem te zijn als je er nog geen 5 computers had geregistreerd.

  Joerian

 • Wouter 5 januari 2014 om 5:32

  Heb dit al eerder zoals omschreven staat gedaan, heb hier echter hele slechte ervaringen mee. iTunes ‘vergeet’ met grote regelmaat dat je de map verplaatst hebt en zoekt dan op de originele plek naar je nr’s. Het resultaat is dat dan je hele bibliotheek aangemerkt wordt als ‘onvindbaar’. Nu mag je dus je hélé bibliotheek verweideren en opnieuw toevoegen. Is een hopeloze programmeerfout van Apple. Heb na 6 maanden frustratie maar gewoon weer alles op de ssd gepropt. Zou het dus echt niet adviseren

 • Maurice Hooijmans 5 januari 2014 om 13:28

  Ik had vroeger altijd mijn iTunes (voor windows) op een externe harde schijf staan. Alleen was het super onhandig! Moest je elke keer als je je laptop ergens mee wou nemen en wou iTunes gebruiker heel die schijf mee sjouwen :-(

 • Peter 5 januari 2014 om 14:30

  Ik heb dezelfde ervaring als Wouter. Al mijn muziek staat op mijn NAS, maar telkens als ik mijn MacBook opnieuw opstart is iTunes vergeten dat de muziek extern staat. Is hier geen oplossing voor te bedenken? Heeft iemand een tip?

 • jan 6 januari 2014 om 15:14

  @peter @wouter heb net dezelfde exercitie gedaan (pff). Uiteindelijk werkt het door het bibliotheekbestand te verhuizen naar je NAS/schijf en met alt iTunes starten en de nieuwe locatie van dit bestand op de NAS aanwijzen.
  Bij mij verloor hij de connectie als ik mn Macbook uit deed en de NAS aanliet, maar dat heb ik verholpen mbv een andere tip van deze site: de NAS toevoegen aan apparaten die automatisch worden geopend bij het inloggen: gebruikers > inloggen > NAS toevoegen door te slepen.
  Succes!

 • Stijn Van Wijmeersch 7 januari 2014 om 9:55

  Ik heb me onlangs een nieuwe MacBook Air gekocht ter vervanging van m’n MacBook Pro.

  De MBP gebruik ik nog steeds om als DJ op fuiven te gaan draaien, maar thuis gebruik ik vooral m’n MBA. Is het mogelijk om de bibliotheek op een externe schijf op beide Mac’s in te laden?

 • niwayo 7 januari 2014 om 18:42

  Het is mij gelukt om iTunes vanaf mijn externe harde schijf te laten werken, maar mijn oorspronkelijke doel: ruimte te maken op mijn macbookair is niet gerealiseerd. Nog steeds hetzelfde geringe aantal (7) gb vrij. En dit terwijl ik de hele map iTunes verwijderd heb van mijn MBA. Ra ra, weet iemand wat ik anders/ nog meer had moeten verwijderen?

 • wivaku 9 januari 2014 om 11:32

  de suggestie van Joerian is de beste en simpelste: de alt/option toets ingedrukt houden bij het opstarten van iTunes. Je wordt dan gevraagd of je een bibliotheek wilt aanmaken of kiezen.

 • Daniël 10 januari 2014 om 21:55

  Ik heb ook de bibliotheek (index) op de externe harde schijf, werkt beter…

 • Jimmy Smith 12 januari 2014 om 12:56

  Ik heb mijn bibliotheek al geruime tijd verplaatst naar mijn externe harde schijf.
  Ik synchroniseerde mijn iPod classic voor die tijd altijd gewoon dmv iTunes, maar dit lukt nu niet meer nu de bibliotheek verplaatst is.
  Iemand tips hoe ik dat toch kan realiseren?

 • Masl 12 januari 2014 om 18:10

  Ik maak hier via een externe schijf al jaren gebruik van. Werkt bij mij prima.
  Nu ondervind ik het probleem dat alle apps die ik in de loop der jaren verzameld heb kleine 500 wel gewoon op mijn vaste schijf ruimte lopen op te vreten.

  je zou zeggen met de huidige icloud zitten ze daar toch allemaal in maar daar kan ik apps waar de naam even van vergeten ben niet zomaar terug vinden dus. mijn verzoek is er een mogelijkheid die ook extern op te slaan?

 • LiGielen 12 januari 2014 om 18:14

  @Stijn Van Wijmeersch
  Het delen van de Bibliotheek door verschillende computers lukt niet, tenminste niet gelijktijdig. Je kan wel zorgen dat iedere computer een eigen Bibliotheek krijgt maar wel dezelfde bestandslocatie van de nummers gebruikt.
  Dit heb ik gedaan:
  1. De volledige map iTunes naar een NAS kopiëren.
  2. De map iTunesMedia buiten de map iTunes plaatsen.
  3. In de iTunes voorkeuren de nieuwe locatie van iTunesMedia aanwijzen.
  4. iTunes sluiten.
  5. Op de NAS de map iTunes dupliceren en logische naam geven: bijvoorbeeld iTunes_MB.
  6. iTunes op MacBook starten (eventueel met [Alt] ) en de bibliotheek in de map iTunes_MB aanwijzen. (de verwijzing naar iTunesMedia staat nog in de bibliotheek).
  7. Plaats het externe volume in de lijst opstartitems in de systeemvoorkeuren.

  Let op: Als je met het ene programma een nummer toevoegt moet je het in het andere programma even importeren vanuit de map iTunesMedia.

 • LiGielen 12 januari 2014 om 18:16

  @niwayo De map Downloads is vaak een onvermoede ruimtevreter…
  (en vergeet de Prullenbak niet)

 • nico 16 januari 2014 om 16:19

  Het is bij mij mislukt ik kan nu mijn muziekvideo ,s niet meer afspelen en ik heb dubbele mappen hoe krijg ik nu mijn normale iTunes weer terug .

 • René 10 maart 2014 om 16:35

  @Wesley (topic starter).

  Ik heb alle stappen doornomen die jij vermeld hebt. Echter na het opnieuw opstarten van iTunes. Een willekeurig nummer aanklikken. Daarna rechtermuisknop -> Toon info -> Onderaan bij Plaats staat gewoon nog mijn originele directory op mijn vaste schijf…

  Iemand enig ID?

 • René 31 maart 2014 om 22:58

  Beste Apple vrienden,
  ook ik worstel met het “probleem” van Mitchie:
  Ik ben mijn muziekcollectie in iTunes aan het inlezen op mijn mac. Via Apple air express heb ik verbinding met mijn stereo. So far so good. Echter ik miet mijn mac aan laten staan EN iTunes activeren, anders kan ik via mijn iPad niet de muziek selecteren en laten afspreken. Ik vind het te gek om € 25 euro per jaar te betalen voor iTunes Match (het zijn nb mijn eigen cd’s!).
  Ik zou erg graag via mijn iPAd muziek willen selecterenzonder de mac aan te moeten zetten.
  Nu heb ik de beschikking over een NAS, maar ik kom hoopjes problemen tegen, ik weet niet goed wat ik moet kopiëren (kan de juiste bestanden niet vinden). Wie kan me helpen met een (voor dummy’s) geschikte aanwijzingen hoe ik mijn muziek op de NAS kan krijgen en rustig via de iPad kan selecteren en afspelen?

 • jeppie 12 juni 2015 om 22:48

  Klantvriendelijkheid slechter dan belgacom :

  Allereerst wil ik u meedelen dat ik goed snap dat het bijzonder vervelend is als u door dit probleem met de beveiligingsvragen geen toegang heeft tot uw account.

  Bovendien begrijp ik dat het onprettig is dat het niet gelukt is om de beveiligingsvragen opnieuw in te stellen via uw hersteladres omdat u geen koppeling ziet. Het probleem is in deze dat u geen hersteladres aan uw account heeft gekoppeld, waardoor deze optie dus niet beschikbaar is.

  Daarbij zijn de beveiligingsvragen aan het account gekoppeld om daarmee de veiligheid van het ID te garanderen, dit is niet iets wat te omzeilen is of op de één of andere manier kan worden verwijderd. De enige manier om de beveiligingsvragen opnieuw in te stellen is door de correcte antwoorden te geven of door te worden geverifieerd door mijn collega’s van het Account Security Team. Daarbij heb ik simpelweg niet de mogelijk om u per mail te verifiëren, alleen het telefonische Account Security Team kan dat doen.

  Ik zag dat u recent contact had opgenomen met mijn collega’s en dat het niet gelukt is om u te verifiëren en de vragen opnieuw in te stellen, dat is natuurlijk erg spijtig om te horen. Ik kan dan ook moeilijk anders dan u te adviseren nogmaals goed na te denken over de antwoorden op uw beveiligingsvragen of nog eens te proberen contact op te nemen met mijn collega’s van de telefonische support. Mijn excuses voor het ongemak.

 • jeppie 12 juni 2015 om 22:51

  Dan daarna een zekere Mathijs uit Ierland. Zeker niet Belgie want dan zijn ze wettelijk totaal niet in orde . geklets uit de nek :

  Wij hebben uw bericht in goede orde ontvangen. Mijn naam is Matthijs, ik ben een iTunes Store Senior Advisor en ben door Apple bevoegd namens het management te spreken. Ik zal u verder te woord staan over de beveiligingsvragen.

  Ik begrijp heel goed dat het vervelend is dat het tot op heden nog niet is gelukt om uw beveiligingsvragen opnieuw in te stellen. De verificatie voor u als accounthouder is echter een vereiste om deze vragen opnieuw in te kunnen stellen. Dit is conform het privacybeleid van Apple, waarmee wij de persoons- en betaalgegevens van onze klanten beschermen. Het gaat om een universeel beleid waarvan wij niet zullen afwijken.

  De verificatie die door ons Account Security-team wordt uitgevoerd is gebaseerd op gegevens van uw account. Dit kan door middel van beveiligingsvragen, tijdelijke PIN-codes via http://appleid.apple.com, apparaatgegevens en creditcardinformatie. Deze gegevens dienen echter wel op het moment van verificatie aan uw account gekoppeld te zijn. Oudere gegevens, zoals een eerder gebruikte creditcard, kunnen niet gebruikt worden,

  Als u een aangetekende brief over ons privacybeleid wenst te versturen, dan kunt u deze richten aan het Europese hoofdkantoor van Apple Customer Support in Ierland. Het adres is als volgt:

  Apple Customer Support
  Hollyhill Industrial Estate
  Hollyhill, Cork
  Republic of Ireland

  Ik verzoek u om verdere vragen over uw beveiligingsvragen telefonisch te richten aan onze Account Security-afdeling, aangezien zij de verdere mogelijkheden hebben om u hiermee verder te ondersteunen. Het ondersteuningsteam van de iTunes Store Support heeft deze mogelijkheden niet. Ik wil u vragen om uw begrip hiervoor.

  Mocht u nog andere vragen of opmerkingen over de iTunes Store, reageer dan alstublieft op deze e-mail. Ik help u dan met alle plezier verder. Ik wens u nog een prettige dag toe.

  Met vriendelijke groet,

  Matthijs
  iTunes Store Senior Advisor

  iTunes Store Customer Support

 • jeppie 12 juni 2015 om 22:53

  Nog een leugen van uw kant :

  Dit is de eerste keer dat u iets download van deze pc…daarom vragen wij … enz.

  Een pc die ik al 8 jaar heb.

  graag reactie van u.

 • jeppie 12 juni 2015 om 22:54

  Ik lees in de algemene voorwaarden niets over “Dit is conform het privacybeleid van Apple” in verband met “wie is je eerste liefje” enz.

  Welke gegevens dient u te hebben over de creditcard gegevens om het account te de-blokkeren ? Merk op dat ik een boekhouding voer en onzin van uwentwege snel kan pareren.

  “Deze gegevens dienen echter wel op het moment van verificatie aan uw account gekoppeld te zijn. ”
  >>ok, welke gegevens wilt u om de account te deblokkeren ?

  “Ik wil u vragen om uw begrip hiervoor.” Ik ken security genoeg. Ik wil een oplossing en u dient daar voor te zorgen.

  Graag een adres in Belgie.

  “De verificatie” zegt u. graag meer uitleg.

Een reactie toevoegen: