21 maart 2017

iTunes bibliotheek verplaatsen naar een externe harde schijf of locatie

nieuw itunes logo voor Apple Music

Wie geen gebruik maakt van Apple Music heeft uiteraard zijn gehele muziekbibliotheek aanwezig op de harde schijf van zijn Mac of computer. Iedereen weet dat dit na tientallen albums kan oplopen tot de nodige gigabytes. Echt problemen geeft dit niet, alleen neemt het wel heel veel opslagruimte in beslag.

Daarom kun je er ook voor kiezen om de iTunes bibliotheek te bewaren op een externe harde schijf of bijvoorbeeld je Time Capsule. Zo heb je extra opslagruimte vrij op de harde schijf van je computer en kun je de muziek via een externe locatie afspelen.

iTunes bibliotheek verplaatsen naar externe locatie

• Sluit een externe harde schijf aan of maak verbinding via het netwerk
• Navigeer naar de externe locatie via Finder
• Open vervolgens een nieuw Finder venster (command⌘ + N)
• Ga hier naar de thuismap (je eigen folder in Finder)
• Open de map 'Muziek'
• Sleep hier de map iTunes naar het venster van je externe harde schijf

Onder Windows vind je deze map terug via: C:\Gebruikers\gebruikersnaam\Mijn muziek\iTunes\.

itunes bibliotheek verplaatsen in Finder

Wacht tot het verplaatsingsproces is voltooid, open daarna de iTunes applicatie op je Mac of PC. Ga nu naar de voorkeuren van iTunes. Dit doe je via de menubalk ▸ iTunes ▸ Voorkeuren. Open het tabblad 'Geavanceerd' om vervolgens bij de optie 'Locatie map iTunes Media' de opslagmap te wijzigen. Klik hiervoor op de knop 'Wijzig' en navigeer in het dialoogvenster naar je externe harde schijf. Selecteer hier de iTunes-map die je zojuist hebt gekverplaats. Bevestig door op 'OK' te klikken.

iTunes bibliotheek beheren in iTunes voorkeuren

Goed om te weten

Vanaf nu worden alle gegevens van iTunes op deze locatie bewaard, let wel op dat je altijd je externe hardeschijf dient te koppelen aan je computer voor het gebruiken van iTunes. Daarom is het handig deze te verbinden met bijvoorbeeld je Airport. Daarnaast kan ook een andere Mac, NAS of Time Capsule hiervoor gebruikt worden. Als je echt ruimte wilt besparen dan kun je het beste Apple Music en iCloud-muziekbibliotheek gebruiken.

Lees ook: Apple Music activeren en wat is iCloud-muziekbibliotheekReacties


 • Erwin

  21 maart 2017 om 14:07

  Bedoel je de externe harde schijf of de computer verbinden met een airport ?
  En wat is dan daar juist het voordeel van in relatie tot die externe harde schijf, voordeel dat er anders niet zou zijn ? Als ik een airport installeer maakt het toch niet uit waar die bibliotheek van iTunes op staat denk ik ?

 • Andrea

  13 april 2017 om 22:21

  Helaas krijg ik steeds de melding dat er een bepaald bestand uit mijn muziek bestanden niet gelezen of geschreven kunnen worden. Of dat een MP3 bestand niet over gezet kan worden.
  Alle apps etc zijn wel overgezet, maar mijn muziek lukt niet.
  Iemand tips?
  (Ik wil ze overzetten op een scandisk ultra sd)

 • Tom

  26 augustus 2017 om 14:15

  Nu de library op een Synology NAS staat en qua muziek goed werkt met alle apparaten is er nog een ander issue. Ook de APP-database is overgezet, maar als een iTunes client updates vaststelt en download gaan de oude revisions niet naar de prullenbak zoals vroeger met een locale database. Gevolg is dat de database op de NAS een data-boom zal kennen. Iemand gouden tips?

Een reactie toevoegen: