11 augustus 2015

BasisEen ZIP-bestand aanmaken met behulp van Finder

Finder icoon

In OS X is het mogelijk een zip-bestand aan te maken, dit is een gecomprimeerd archief bestand met als inhoud mappen, documenten, bestanden, enzovoorts.

Dit is handig wanneer je iemand bijvoorbeeld een map met foto’s wilt doorsturen, je maakt er een zip-bestand van zodat je slechts één bestand hoeft door te sturen in plaats van een aantal losse bestanden. Voordeel hier bij is dat de bestanden ook gecomprimeerd worden, in het geval van foto's zal de compressie echter beperkt zijn. In onderstaande stappen leggen we uit hoe je bestanden kunt comprimeren tot een zip-bestand.

• Open Finder
• Navigeer naar de bestanden die je wilt comprimeren
• Selecteer de bestanden
• Klik met je secundaire klik (rechtermuisknop) op de geselecteerde bestanden

zip-bestand aanmaken

Kies vervolgens in het contextmenu de optie 'Comprimeer X onderdelen' en onmiddellijk zal OS X er een zip-bestand van maken. Hierna kun je het bestand delen, elders bewaren, etc. de inhoud van het zip-bestand is dezelfde inhoud als de geselecteerde bestanden of mappen.

Het uitpakken is zeer simpel, dubbelklik op het bestand en de originele bestanden verschijnen weer.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Meer over Finder kun je hier terugvinden.Reacties


 • jo quaedvlieg

  11 augustus 2015 om 19:57

  Dit is nu eens een goede tip, wist ik niet bedankt!

 • AlbertTCB

  13 augustus 2015 om 16:32

  Nadeel is wel dat Windows-gebruikers na het uitpakken van deze zip-files diverse extra Mac mappen/bestanden krijgen te zien. Is voor sommige mensen verwarrend en komt niet netjes over. Er zijn in de Mac Appstore ook comprimeer-apps die zip-files kunnen maken zónder dat deze Mac-only mappen worden toegevoegd.

 • esther

  30 december 2016 om 8:49

  Ik zie na het klikken met mijn rechtermuisknop niet de optie comprimeer staan. Is dit te installeren? Ik maak gebruik van een Retina desktopmodel.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!