25 januari 2011

OS X Finder: Een alias aanmaken

Het is in Mac OS X mogelijk om een ‘alias' aan te maken naar een map, applicatie of bestand. Een alias is niets meer dan een snelkoppeling die je vanaf een alternatieve locatie toegang geeft tot de gekoppelde map, applicatie of bestand.

In OS X Finder kan je met de rechtermuisknop (of control+klik) en de context menu optie “Maak alias aan” een alias aanmaken. Klein nadeel van deze optie is dat de alias in de zelfde map wordt aangemaakt en dat is natuurlijk niet de bedoeling van een alias.

Er bestaat nog een andere methode om een alias aan te maken.

Dit doe je door de alt⌥ + cmd⌘ toets ingedrukt te houden en de map, applicatie of bestand uit het Finder venster te slepen. Hierdoor kan je de alias direct in de gewenste map plaatsen.

Bijkomend voordeel hiervan is dat de alias niet wordt voorzien van het ‘Alias van'-tekstlabel. Een alias is altijd te herkennen aan het pijltje wat linksonder aan het icoon wordt toegevoegd.Reacties


 • Drliter

  25 januari 2011 om 8:47

  Aliassen zijn ook handig icm dropbox. Als je een alias aanmaakt naar een folder buiten de dropbox folder, dan wordt deze meegenomen in de synchronisatie en dus backup. Handig voor bijv. mailfolders.

 • technobeats

  25 januari 2011 om 10:39

  @Drliter en ook geen dubbel schijfgebruik?

 • Tom

  25 januari 2011 om 10:58

  kan iemand mij eens uitleggen op welke manier een alias verschilt van een symlink?

  thnx

 • drLiter

  25 januari 2011 om 12:25

  @technobeats Uiteraard zit je wel vast aan de standaard 2GB (of meer als je ervoor betaalt). Voordeel is echter dat je in OSX zélf geen rariteiten hoeft uit te halen met het verplaatsen van systeemmappen ;-)

 • Marijn

  25 januari 2011 om 15:26

  @DrLiter
  Kan ik op die manier dan ook een iphoto bibliotheek of iweb-site syncen en bewerken op verschillende computers? Lijkt me handig.

 • technobeats

  25 januari 2011 om 21:55

  nee bedoel met schijfgebruik op de mac zelf. Dan hoef je niet de map “school” in documenten hebben staan (300 mb schijfgebruik) en nog eens een map school (als back-up) in je dropbox folder (nog eens 300 mb schijfgebruik). Als ik correct ben?

  (spreek over dekstop-client van dropbox waardoor je mappen van dropbox ook op je locale HD staan)

 • Drliter

  26 januari 2011 om 7:46

  @technobeats een snelkoppeling is nooit een duplicaat van de map waar je naartoe linkt. Dus zie je lokaal een snelkoppeling in je dropbox folder, online zie je de gehele school folder staan met inhoud. Hij synct dus dan buiten de standaard db folder om.

 • Drliter

  26 januari 2011 om 7:48

  @marijn In principe wel. Wij delen op kantoor database bestanden van ftp ’s van websites. Dat gaat goed. We hebben wel eens geprobeerd virtual machines te sharen, alleen bij elke wijziging gaat hij meer dan 1gb syncen

 • Drliter

  26 januari 2011 om 7:49

  @marijn … Waarbij de image dus niet werkt. Ook iphoto gebruikt grote bestanden. Denk niet dat die daar stabieler van worden. Maar goed, een test is zo gedaan :-)

 • Drliter

  26 januari 2011 om 7:52

  Overigens zie ik nu dat t symbolic links zijn, en geen shortcuts … (http://m.lifehacker.com/5154698/sync-files-and-folders-outside-your-my-dropbox-folder)

 • Eddy

  26 januari 2011 om 11:55

  wel ironisch eigenlijk dat er op een site speciaal voor apple gebruikers de Windows term “snelkoppeling” gebruikt wordt om uit te leggen wat een Alias is… :)

 • Ruud

  6 februari 2011 om 23:02

  Ik heb een QNap 219p+ NAS-server met daarop een map Movies met films erin. Met een ‘normale’ externe schijf maak ik met boven vermelde manier een alias, plaats die in de map Movies en kan vanuit FrontRow keurig bladeren. Een Alias maken van de map Movies op de NAS-server lukt mij niet met bovengenoemde manieren. Iemand een andere suggestie? Of een uitleg wat ik verkeerd doe?

 • rob

  31 januari 2012 om 12:54

  Ik heb een heel aantal nog niet opgeruimde documenten ‘even’ in een map geplaatst.
  Nu ik een paar dagen later de documenten op wil ruimen blijken het aliassen te zijn geworden.
  Ben ik de documenten nu definitief kwijt? Of staan ze nog ergens?

  Kan ze niet vinden met spotlight.
  ‘Toon origineel’ werkt ook niet net zo min als ‘herstel alias’.
  Ik heb niets geks gedaan, alleen wat documenten in een mapje gesleept!

 • Jan Paulus

  7 oktober 2016 om 13:01

  Bij mij gaat er met de snelkoppeling iets niet helemaal goed.
  Het gaat om een snelkoppeling op mijn Desktop naar een html-file in één van mijn applications-mappen.
  Als ik deze html-file vanuit Finder opstart dan gaat alles prima.
  De url is dan ook file:///Applications/heblex/heblex1.html.

  Maar de snelkoppeling laat alleen maar een window met tekst zien.
  De url is hier: file:///Users/janpaulus/Desktop/heblex1.html

  Hoe krijg ik dit goed?

Een reactie toevoegen: