30 april 2017

Finder: Snel een alias aanmaken van een bestand, map of applicatie

Finder icoon

In macOS (OS X) kun je een alias aanmaken naar een map, applicatie of bestand in Finder. Een alias is niets meer dan een snelkoppeling die je vanaf een alternatieve locatie toegang geeft tot het gekoppelde bestand, applicatie of map.

In Finder kun je een alias aanmaken door met een secundaire klik (rechtermuisknop) te klikken op een bestand een alias aanmaken. In het contextmenu verschijnt de optie 'Maak alias aan'. Het enige nadeel hiervan is de extra stappen en het feit dat macOS de snelkoppeling in dezelfde map plaatst. Daarna moet je vooralsnog de alias verplaatsen naar een andere locatie. Dit kan sneller met een handig trucje.

Een alias aanmaken in Finder

Open twee Finder vensters en navigeer in één venster naar het item waarvan je een alias wil aanmaken. Open in het ander venster de nieuwe locatie. Druk nu de option⌥ + command⌘ tegelijkertijd in en blijf deze indrukken. Sleep nu het item waarvan je een alias wil aanmaken naar de nieuwe locatie terwijl je de toetscombinatie indrukt. Laat vervolgens los om de snelkoppeling aan te maken.

Alias aanmaken in macOS Finder

Je zal merken dat macOS (OS X) een alias (snelkoppeling) maakt van het bestand, map of applicatie dat je zojuist gesleept hebt. Dit gebeurt volledig automatisch, wanneer je de snelkoppeling opent wordt het gekoppelde item geopend. Een alias is te herkennen aan het pijltje onderaan het icoon. Aliassen zijn slechts verwijzingen naar een item, wanneer je het originele item wist zal de snelkoppeling niet meer werken.

Lees ook: Slimme mappen gebruiken in FinderReacties


 • Rob

  1 mei 2017 om 8:19

  Handige tip en heldere uitleg wat een alias is…
  Is het misschien nog iets meer dan een (Windows)snelkoppeling? Is het niet zo, dat de alias blijft werken ookal verplaats je het origineel? Iets wat bij Windows niet kan?

 • Wesley Fabry

  1 mei 2017 om 8:42

  @Rob correct, het maakt niet uit waar het originele bestand staat op je Mac, de alias vindt deze altijd. Geen idee hoe het bij Windows precies zit.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!