31 juli 2011

10.7OS X Lion: Gebruik maken van de internet recovery

De meeste recente versie van de MacBook Air en Mac Mini die vorige week werden gelanceerd zijn voorzien van een hele handige Internet recovery functie. Deze functie is aanwezig in de firmware van de Mac en kan direct via een netwerkverbinding contact maken met de Apple servers.

Zowel een vaste als draadloze netwerkaansluiting kan hiervoor gebruikt worden, voorwaarde bij het gebruik van een draadloos netwerk is dat deze WPA2 ondersteunt. Dit heeft mogelijk te maken met een autorisatie richting de Apple servers die tijdens het proces wordt uitgevoerd.

Op iedere Mac die voorzien is van Mac OS X Lion krijg je met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + R tijdens het opstarten toegang tot de recovery partitie, daarmee is het mogelijk om OS X te herstellen of opnieuw te installeren.

Dankzij de internet recovery functie is het mogelijk om Mac OS X Lion te installeren op een (nieuwe) harddisk die geheel leeg is. Op een lege harddisk zal namelijk de 'normale' recovery niet werken omdat de partitie niet aanwezig is.

Door bij het opstarten de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + R te gebruiken start je de internet recovery functie. Deze zal de 600MB grootte recovery software vanaf de Apple servers downloaden en hierna opstarten. Vanaf dat moment werkt het herstellen op identiek dezelfde manier als de cmd⌘ + R optie.

Opmerkelijk is dat je geen draadloos netwerk hoeft te selecteren en ook geen wachtwoord hoeft op te geven, zoals je kunt zien in de onderstaande video. Blijkbaar worden deze gegevens opgeslagen in het PRAM of iets dergelijks, na een volledige reset van mijn MacBook Air kreeg ik echter wel de mogelijkheid om een netwerk te selecteren en was het ook noodzakelijk om het wachtwoord in te vullen.

Een kleine demonstratie video hoe simpel dat internet recovery werkt:Reacties


 • Nick

  31 juli 2011 om 11:13

  Wacht. Wel of geen ondersteuning voor WPA2? Staat een beetje raar in de post

 • Marnix

  31 juli 2011 om 12:10

  Volgens mij word er iemand om zeep gebracht aan het achtergrond geluid te horen @1:02.

 • Carsten Molewijk

  31 juli 2011 om 12:35

  Wat ik echt jammer vindt is dat je gewoon internet verbinding nodig hebt om je mac te recoveren. Wrom niet gewoon een partitie van 4 gig met de hele installatie erop! Of kan dit wel?

 • Johan

  31 juli 2011 om 13:31

  Hoe kom je op zo’n WPA2 beveiligd netwerk? Werkt het alleen als je al eerder op dat netwerk bent geweest, of kan er ook eem inlogvenster komen als dat nodig is?

 • Richard IJzermans

  31 juli 2011 om 13:45

  @Johan ▸ Ik heb een extra stukje tekst hierover toegevoegd.

 • Richard IJzermans

  31 juli 2011 om 13:46

  @Carsten ▸ Staat in de tekst, derde alinea.

  Persoonlijk vind ik het een geweldige vooruitgang, internet recovery…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!