1 april 2017

macOS SierraDe oorspronkelijke softwareversie van je Mac opnieuw installeren

Wanneer je problemen ervaart met je Mac is het soms aan te raden om macOS (OS X) opnieuw te installeren. Je kunt een clean install uitvoeren die zowel de schijf leegmaakt en de software opnieuw installeert. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om alleen de software opnieuw te installeren zonder verlies van gegevens.

Wanneer de huidige OS je niet bevalt kun je er ook voor kiezen om de oorspronkelijke softwareversie van je Mac opnieuw te installeren. Dit is al enige tijd mogelijk via Internet Recovery, echter vanaf macOS Sierra 10.12.4 is het eenvoudiger dan ooit om de oorspronkelijke softwareversie van je Mac opnieuw installeren.

Oorspronkelijke softwareversie opnieuw installeren

Volg onderstaande stappen om de oorspronkelijke softwareversie van je Mac opnieuw te installeren. Als deze niet meer beschikbaar is bij Apple wordt de eerst volgende, maar wel de oudste geïnstalleerd.

Herstart je Mac en druk onmiddellijk en tegelijkertijd de toetsen shift⇧ + option⌥ + command⌘ + R in. Blijf deze toetsen indrukken tot het herstelscherm tevoorschijn komt. Volg nu de stappen op het scherm om het proces te voltooien.

Internet Recovery op een Mac uitvoeren voor clean install

Naast deze toetscombinatie kun je ook de laatste versie van macOS installeren. Herstart je Mac en druk de toetsen option⌥ + command⌘ + R in. Je Mac zal nu de laatste officiële versie van macOS die compatibel is met je Mac downloaden en installeren.

Bij beide opties wordt alleen het besturingsysteem (macOS/OS X) opnieuw geïnstalleerd. Er worden geen gegevens, bestanden, etc. verwijderd. Instellingen zullen misschien wel opnieuw moeten worden afgestemd op je persoonlijke voorkeuren. Meer info vind je terug in dit geupdate artikel van Apple.

Lees ook: Een installatie USB stick maken voor macOS Sierra

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • Norbert

  1 april 2017 om 22:44

  Kunnen jullie gedachten lezen?
  Net anderhalve dag mee bezig geweest.
  Compleet opnieuw op de totaal gewiste schond schijf. En nu loopt-ie weer als een speer. En dat op ’n 10 jaar oude Mac.
  Veel plezier gehad van Dropbox, Box, Onedrive en vooral Stack. Daarop had ik alles bewaard.
  Vanaf de oorspronkelijke cd 10.6
  Nu op 10.11.6. Hoger mag ik niet van meneer Apple.

 • Hans teunissen

  2 april 2017 om 16:41

  Ik kan drukken wat ik wil ,maar de mac start net als anders op
  Bij alle 2 de opties

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!