18 juni 2020

Waarvoor dienen de verschillende APFS volumes?

4 min leestijd
Waarvoor dienen de verschillende APFS volumes?
Uitleg
4 min leestijd

Sinds macOS High Sierra (10.13) maakt Apple gebruikt van het Apple File System als bestandsysteem voor macOS en iOS. APFS maakt een veiligere opslag van gegevens mogelijk en is sneller dan zijn voorganger HFS+. In iedere versie van macOS wordt APFS verbeterd, zo ook nu weer in macOS Catalina 10.15.

Het Apple File System maakt gebruikt van een APFS container waarin meerdere volumes kunnen worden aangemaakt. Zo is bijvoorbeeld 'Macintosh HD', die standaard zichtbaar is in Finder, een apart volume. Wanneer je het Schijfhulpprogramma opent, dan krijg je afhankelijk van je macOS versie verschillende volumes te zien. In macOS 10.14 en eerder zie je 'Macintosh HD', vanaf macOS Catalina is daar ook 'Macintosh HD - Gegevens' bijgekomen.

APFS volumes controleren via Schijfhulpprogramma

  • Open Schijfhulpprogramma via Programma's ▸ Hulpprogramma's
  • Klik onder 'Intern' op de eerste Macintosh HD
  • Een weergave met extra informatie wordt geopend

schijfhulpprogramma apfs-macintosh HD gegevens

Je krijgt nu meer informatie over de harde schijf van je Mac te zien. Zo kun je zien welke macOS versie is geïnstalleerd en welk bestandsysteem gehanteerd wordt. Ook zul je zien dat onder de opslagcapaciteit de tekst 'Gedeeld door X volumes' wordt weergegeven. Wat zijn die andere volumes en waarvoor worden ze gebruikt? We leggen het hieronder uit.

ook interessant
Alle info over het nieuwe Apple File System (APFS)
Alle info over het nieuwe Apple File System (APFS)

iOS en macOS maken gebruik van het Apple File System, ook wel APFS genoemd. Wat is het, waarvoor dient het en wat moet jij ermee.

APFS volumes weergeven

Het Schijfhulpprogramma toont alleen basisinformatie over je harddisk/SSD. Wanneer je exact wilt weten hoe deze is ingedeeld dan moeten we Terminal gebruiken.

  • Open Terminal via Programma's ▸ Hulpprogramma's
  • Kopieer onderstaand commando (command⌘ + C)
  • Plak het commando in een leeg venster (command⌘ + V)
  • Druk op enter om het commando uit te voeren

diskutil apfs list

apfs volumes lijst

Na het uitvoeren van het commando krijg je in het Terminal venster een gedetaileerd overzicht van de APFS indeling te zien met o.a. ook de opslagruimte die wordt gebruikt door elk volume. De lijst toont alle volumes die zijn aangemaakt op je harddisk/SSD, deze wordt in het overzicht 'Physical Store Disk' genoemd.

Wanneer je van opruimen houdt zou je misschien denken dat niet alle volumes nodig zijn. Dit is echter niet juist, de verschillende volumes zorgen ervoor dat je Mac blijft functioneren en dat je deze kunt herstellen bij problemen. Hieronder vind je de verschillende volumes terug met de daarbij bijbehorende functie.

ook interessant
Touch ID gebruiken bij een sudo commando in Terminal en iTerm 2
Touch ID gebruiken bij een sudo commando in Terminal en iTerm 2

Touch ID kun je ook gebruiken onder macOS Terminal en iTerm2 om jezelf te autoriseren wanneer je gebruik wilt maken van het sudo commando.

Preboot volume

Dit volume wordt gebruikt bij het opstarten van je Mac wanneer deze volledig is uitgezet, dus niet bij een herstart. Preboot zorgt ervoor dat je je wachtwoord kunt ingeven om de Filevault decodering te activeren. Daarnaast kan dit volume ook onderhoudstaken uitvoeren op je harddisk/SSD. Het volume wordt automatisch na het inloggen gedeactiveerd en hierna zal het System volume het overnemen zodat macOS kan opstarten.

System volume

Alle macOS systeembestanden bevinden zich in dit volume, deze krijgt standaard de naam 'Macintosh HD' in de Finder app. Sinds macOS Catalina worden de gebruikergegevens en systeembestanden gescheiden gehouden. In macOS 10.15 Catalina vind je daarom in dit volume alleen de macOS systeembestanden terug. De gebruikersgegevens, zoals de inhoud van je thuismap, worden opgeslagen in het nieuwe Data-volume 'Macintosh HD - Gegevens'. In alle voorgaande macOS versies 10.14 en eerder worden de systeembestanden en gebruikergegevens samen opgeslagen in het System-volume (Macintosh HD).

Goed om te weten, vanaf macOS Catalina is het System volume ingesteld als een alleen-lezen volume. Hierdoor kunnen kritieke bestanden van het besturingssysteem niet worden overschreven door een virus, malware of de gebruiker zelf.

ook interessant
Aanrader: Mac en persoonlijke gegeven optimaal beveiligen met FileVault
Aanrader: Mac en persoonlijke gegeven optimaal beveiligen met FileVault

Het is iedereen met een Mac aan te raden deze te beveiligen met FileVault 2! Hierdoor kan niemand bij je persoonlijke gegevens of je Mac gebruiken. Hoe?

Data volume

Zoals hierboven staat beschreven bevat het System volume vanaf macOS Catalina niet meer je persoonlijke data en wordt dit alleen nog maar gebruikt door het systeem. Hierdoor worden gebruikersgegevens zoals apps, bestanden, instellingen, etc. en het systeem niet meer met elkaar gecombineerd zoals in eerdere versies van macOS. Het data volume herken je in schijfhulpprogramma onmiddellijk door de term 'Macintosh HD - Gegevens'.

Het scheiden van systeem- en gebruikersgegevens opent wellicht de deuren voor Apple om in de toekomst al je data in iCloud te plaatsen. Hierdoor zou je dan op iedere willekeurige Mac kunnen inloggen en direct toegang hebben tot al je bestanden en applicaties.

VM volume

Het VM volume kan door macOS worden gebruikt als virtueel geheugen. Wanneer je Mac niet genoeg geheugen heeft om taken te voltooien dan kan macOS dit volume gebruiken als 'swap'-geheugen. Daarnaast wordt dit volume gebruikt om een snapshot van het werkgeheugen te maken op het moment dat de batterij van je MacBook bijna leeg is. De inhoud van het werkgeheugen wordt dan op het VM volume weggeschreven en kan op een later tijdstip weer terug worden geplaatst in het werkgeheugen. Hierdoor gaan geen gegevens verloren en hersteld je MacBook zich op moment dat deze weer stroom krijgt.

Recovery volume

Op het moment dat er zich problemen met je Mac voordoen en deze bijvoorbeeld niet meer opstart zonder problemen dan kun je ervoor kiezen om macOS te herstellen met behulp van macOS Recovery. Hiervoor kun je gebruiken maken van de toetscombinatie command⌘ + R bij het opstarten van je Mac.

Op het Recovery volume is het macOS installatie hulpprogramma aanwezig, deze kan via een lokaal opgeslagen installatiebestand je Mac opnieuw installeren. Zijn de lokale installatie bestanden niet beschikbaar, dan kan via Internet recovery je Mac alsnog opnieuw worden geïnstalleerd.

ook interessant
Een Mac herstellen via Internet Recovery
Een Mac herstellen via Internet Recovery

Vanaf OS X Lion is het mogelijk om je Mac te herstellen via Internet Recovery, eenvoudig OS X en macOS herstellen met deze stappen.

info
Auteur Richard IJzermans
Datum18/06/2020 11:36
Categorie macOS, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Sinds de upgrade naar Big Sur zegt Time Machine backup geen backup te kunnen maken omdat 2 schijven dezelfde naam hebben. Namelijk Macintosh HD – Gegevens. ik heb die schijf al verschillende malen verwijderd, maar hij komt steeds terug. Hoe kan ik hem definitief verwijderen?

    Beantwoorden
  • Nadat ik een downgrade heb gedaan van Big Sur naar Catalina lijk ik data dubbel te hebben. Via de Terminal command zie ik nu twee APFS volumes met de rol “data”. Beide heten “Macintosh HD – Gegevens” maar de ene heeft als Mount Point “/Volumes/Macintosh HD – Gegevens” en de ander “/System/Volumes/Data”. Op beide staat veel data resp. 452 Gb en 175 Gb. Via Finder kan ik zowel Macintosh HD als Macintosh HD – Gegevens inzien. Beide hebben de mappen Apps, Bibliotheek, Gebruikers en Systeem. Het rare is dat als ik die mappen inzie en vergelijk, dat ik in “Macintosh HD – Gegevens” bijvoorbeeld bij de Apps de applicaties zie die ik vóór de downgrade had en die nu in Catalina niet onder de Launchpad te zien zijn. En ik zie onder Gebruikers ook alle gebruikers die er onder Catalina waren.
    Mijn vraag is: Kan ik ongestraft de inhoud van “Macintosh HD – Gegevens” kopieren naar “Macintosh HD” en vervolgens die mappen verwijderen?

    Beantwoorden
    1. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl
      Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

      Beantwoorden
  • Hallo, mijn harde schijf is verdeeld in twee containers, ieder van zo’n 500 GB. Alleen container disk1 is in gebruik, daar is nog zo’n 160GB beschikbaar. Container disk2 staat er nu nutteloos en onbereikbaar naast. Ik wil graag die twee containers samenvoegen, maar dat lukt niet via het Schijfhulpprogramma. Als ik google of er andere manieren zijn, kom ik alleen maar een oplossing tegen waarbij je via de terminal dingen moet aanpassen. Maar mijn computerkunde is te beperkt om deze stap zelf te durven zetten. Is er echt geen andere manier waarbij ik die halvering van mijn harde schijf in twee delen ongedaan kan maken? Ik heb wel een up-to-date time-machine kopie van wat er op dit moment op mijn Mac gaande is op een externe harde schijf staan.

    Beantwoorden
  • ik heb een ssd van 500 gb . mijn systeem heeft 2 partities en 5 volumes partitie 2 is onzichtbaar en neemt 435 gb in beslag hoe krijg ik deze ruimte weer vrij?

    Beantwoorden
  • Dag Richard,
    Bedankt voor jouw heldere uitleg!

    Beantwoorden
  • ik kan niks meer in de systeem-folder aanpassen. Ondanks dat ik beheerder ben sinds de update Catalina.
    Is er een mogelijkheid om hier terug rechten in te hebben? Nu zijn deze allemaal ‘alleen lezen’.
    Het is eigenlijk om het inlogscherm te veranderen, want ik wil een gepersonaliseerde achtergrond op mijn inlogscherm.
    Kan iemand van jullie me helpen?
    Thx

    Beantwoorden
  • Als je een superduperImage wil maken verschijnen die 2 volumes eveneens in beeld maar van welke maak je nu de bootable superduperkopie ?

    Beantwoorden
  • Bij mij komt “(HD naam)” en “(HD naam) – gegevens” niet enkel in het schrijfhulpprogramma voor maar staat eveneens in de navigatiekolom…Wel verwarrend.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store