5 februari 2017

CarPlayiOS 10: Snel je geparkeerde auto terugvinden in Apple Maps (Kaarten)

Kaarten logo apple

De Kaarten applicatie (Apple Maps) is in iOS 10 geheel voorzien van een nieuw uiterlijk. Maar ook van een aantal handige nieuwe functies. Zo geeft bijvoorbeeld de app je suggesties naar huis of vaak bezochten plaatsen op dat tijdstip.

Daarnaast onthoudt iOS waar je auto staat geparkeerd. De functie werkt niet zomaar en je moet wel aan een aantal eisen voldoen. Echter weet je dan altijd wel waar je auto staat geparkeerd en kun je direct een route uitstippelen naar je auto.

Om gebruik te kunnen maken van deze functie moet je iPhone gekoppeld zijn via je bluetooth of carplay in je auto. Schakel bluetooth in op je iPhone via Instellingen ▸ Bluetooth. Zoek naar je auto en leg de verbinding. Raadpleeg eventueel de handleiding van je auto om de verbinding tot stand te brengen. Klik hier voor meer informatie over CarPlay. Daarnaast moeten 'Veelbezochte locaties' ingeschakeld zijn via Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen ▸ Systeem ▸ Veelbezochte locaties ▸ schakel deze optie in.

Je geparkeerde auto terugvinden in Kaarten

iOS zal altijd je auto onthouden als deze eerste verbinding heeft gemaakt via bluetooth of CarPlay. Zodra je de auto hebt verlaten kun je de Kaarten applicatie openen. Veeg het zoekveld omhoog om je bestemmingen te bekijken. Hier vind je de optie 'Geparkeerde auto' terug.

Geparkeerde auto terugvinden in iOS 10 kaarten

Zodra je op de optie 'Geparkeerde auto' hebt getikt wordt deze weergegeven op de kaart en kun je eventueel een route starten naar de auto. Daarnaast kun je een foto en notitie van de parkeerlocatie toevoegen voor extra informatie. Zodra je weer verbinding hebt gemaakt met de auto via eerder genoemde wegen zal de optie verdwijnen in Kaarten.

Goed om te weten, ben je in de buurt van je thuisadres dan zal de optie niet tevoorschijn komen in Kaarten. De app weet namelijk dat je thuis bent en de auto in de buurt is, tenzij deze een paar straten verder staat geparkeerd.

Parkeerlocatie in of uitschakelen

Via Instellingen ▸ Kaarten ▸ Toon parkeerlocatie kun je de optie in of net uitschakelen. Als je gebruik wilt maken van deze optie moet je uiteraard aan bovenstaande criteria voldoen en de optie 'Toon parkeerlocatie' inschakelen.

Lees ook: Nieuwe interface en opties in de iOS 10 Kaarten app

CarPlay is beschikbaar vanaf de iPhone 5 en wordt actief wanneer je de iPhone aansluit met de USB-kabel op een CarPlay compatible auto-entertainmentsysteem. Klik hier voor alle tips over CarPlay.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Ralph

  20 september 2016 om 13:57

  Werkt volgens mij alleen wanneer je CarPlay hebt geactiveerd niet wanneer je alleen een bluetooth verbinding met je auto hebt gemaakt. Ik rij BMW.

 • Wesley Fabry

  20 september 2016 om 14:00

  Neen, werkt met zowel via Bluetooth als Carplay. #getest
  Eens opnieuw verbinden, uiteraard moet iOS de auto wel als auto zien en niet als speaker. Kun je handsfree bellen bijvoorbeeld? Dan zit het goed.

 • Ralph

  20 september 2016 om 17:00

  Hoi Wesley. Ja hoor je kunt vrijwel alles activeren onder bluetooth. De enige keer wanneer ik uit mijn auto stap en een melding krijg van zijn locatie is bij gebruik van CarPlay.

 • Wesley Fabry

  20 september 2016 om 17:05

  Maak je dan wanneer je geen carplay gebruikt, gebruik van bluetooth? Zo ja dan is het waarschijnlijk alleen carplay omdat je iPhone hiervoor is geconfigueerd.

 • Ralph

  20 september 2016 om 18:53

  Zowel CarPlay als telefoon, muziek ed althans in een BMW met Idrive maken gebruik van beutooth. BMW ziet CarPlay en als je op het stuur de ‘spraak button’ langer ingedrukt houdt activeer je CarPlay niet eerder. Wellicht werkt het bij ander auto’s wel op de wijze welke je aangeeft? Mooie functie overigens als het werkt!!

 • Ralph

  20 september 2016 om 18:55

  Zowel CarPlay als telefoon, muziek ed althans in een BMW met Idrive maken gebruik van bleutooth. BMW ziet CarPlay en als je op het stuur de ‘spraak button’ langer ingedrukt houdt activeer je CarPlay niet eerder. Wellicht werkt het bij andere auto’s wel op de wijze welke je aangeeft? Mooie functie overigens als het werkt!!

 • Gerard

  26 september 2016 om 10:42

  Ik ben in het bezit van een iPhone 5s met het besturingssysteem 10.02
  en het lukt mij niet om in de kaarten app de Parkeerlocatie aan het werken te krijgen.
  De auto is een Mercedes C180 van 2012 Bluetooth is ingeschakeld en werkt ook prima. De telefoon al een keer opnieuw aangemeld maar het mag allemaal niet baten.
  Ik heb er ook voor gezorgd dat de locatie beschikbaar was voordat ik de auto uit gezet heb.
  Hopelijk heeft iemand een oplossing hiervoor.
  Vriendelijke groet Gerard

 • Jack

  5 oktober 2016 om 12:29

  In bezit van Corsa 2016 en iPhone6S. Werkt prima, ook als carplay niet geactiveerd is. Bluetooth staat standaard wel aan bij mij.

 • Jannie

  6 oktober 2016 om 13:27

  Bij mij werkte het eerst wel maar is plotseling gestopt en krijg ik hem niet meer aan de praat. Ik heb geen CarPlay

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2016 om 13:45

  iOS 10 ondervindt de nodige problemen met bluetooth, vooral met auto’s. De verbinding verbreken en opnieuw verbinden kan helpen.

 • Jonas

  8 oktober 2016 om 22:19

  Sinds ik op iOS 10 draai kan ik wél nog bellen via Bluetooth, en werkt Siri ook nog over Bluetooth, maar die parkeerfunctie lukt maar niet. Er zijn nog wel zo’n dingen, zoals bvb het feit dat ik sinds mijn update naar iOS 10 mijn “adresboek” in mijn bluetooth module van mijn auto niet meer gesynced krijg met mijn iphone :( … iemand een idee?

 • Wesley Fabry

  8 oktober 2016 om 22:20

  Nogmaals: iOS 10 ondervindt de nodige problemen met bluetooth, vooral met auto’s. De verbinding verbreken en opnieuw verbinden kan helpen.

 • Jonas

  8 oktober 2016 om 22:24

  @Wesley : i tried :) … Helaas, helpt niet :(

 • Wesley Fabry

  8 oktober 2016 om 22:26

  Dan is het even afwachten, iOS 10.1 gaat de bluetooth-problemen oplossen. Helaas zijn auto’s erg verschillend met technologie die achterloopt 😔

 • Marco

  22 oktober 2016 om 10:57

  Het werkt uitstekend op mijn (zakelijke) iPhone SE, maar niet op mijn (prive) iPhone 5. Werkt dit maar op één toestel of is het en soort ‘first come, first serve’ mechanisme (De SE was als eerste in mijn auto aangesloten, de 5 gebruik is voornamelijk in het weekend aangesloten). Ook wanneer de 5 aangehaakt is geweest wordt er niets opgepikt.

 • Wesley Fabry

  22 oktober 2016 om 11:35

  @marco ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar misshien is de 5 te oud voor deze functie. Dit jaar heeft Apple niet officieel naar buiten gebracht welke functies op welke iDevices worden ondersteund.

 • Frank

  24 oktober 2016 om 20:52

  Bij werkte het eerst ook niet, maar je moet wel veelbezochte locaties aan hebben staan, misschien helpt dat

 • Wesley Fabry

  25 oktober 2016 om 13:22

  @Frank bedankt voor het melden !

 • jeb

  10 december 2016 om 15:32

  Parkeerlocatie werkt wel met een SE icm een parrot carkit. Werkt niet met een 6plus in een ford met SYNC2.0 interface. Beide telefoons 10.1 en zelfde iCloud account. Kan je meerdere auto’s en parkeerlocaties in 1 iCloud account hebben?

 • Henk

  3 januari 2017 om 15:51

  Hoe werkt het eigenlijk als je met meerdere gebruik maakt van een auto en een Parrot GPS systeem?

  Bijv: als mijn maat mijn auto gebruikt en is ingelogd op het Parrot GPS, kan ik dan altijd zien waar de auto staat of heeft hij alleen zien waar de auto staat omdat hij als laatst gebruik gemaakt heeft van de Parrot GPS?

 • Wesley Fabry

  3 januari 2017 om 15:56

  @henk het wordt in iOS zelf geregeld en is puur gekoppeld aan de bluetooth verbinding tussen iPhone en Auto. Als je de auto verlaat en de verbinding wordt verbroken dan krijgt Kaarten een seintje. Meer niet eigenlijk.

 • Henk

  3 januari 2017 om 16:07

  Ok, dus in feite kan ik zien waar hij heen gaat en andersom. Niet dat het heel spectaculair is maar gaat me ook meer om de privacy.

  Of verdwijnt het van mijn IOS zodra hij is ingestapt in de auto en er mee vandoor gaat?

 • Wesley Fabry

  3 januari 2017 om 17:16

  @henk neen jij kan niet zien waar een ander of auto is, alles wordt lokaal geregeld op de iPhone. Alleen hij kan de melding zien en waar de auto geparkeerd is vanuit deze optie van iOS. Zodra je instapt en weer verbinding maakt met de auto verdwijnt de melding.

 • Chris

  11 april 2017 om 22:39

  Als ik Gent zit, kan ik dan met dit systeem zien waar mijn auto Bvb in Brussel geparkeerd staat ?

  grtn,

 • Wesley Fabry

  12 april 2017 om 8:12

  @chris hij onthoudt alleen de laatste locatie op de manier zoals in de tip wordt vermeld. Het is dus niet mogelijk je auto te volgen op afstand. Hoe lang de locatie bewaard wordt is mij niet duidelijk omdat ik na een aantal uur altijd terugkeer naar de auto.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!