30 juli 2017

iOS 10iOS 10: Automatisch scherm activeren bij optillen (raise to awake) uitschakelen

instellingen ios logo 7 retina

Het is altijd zo geweest dat je een fysieke knop moest indrukken om het scherm van je iPhone te activeren. Vanaf iOS 10 komt daar verandering in voor bepaalde iPhones.

Wie in het bezit is van een iPhone met een A9-chip of nieuwer kan automatisch het scherm laten activeren wanneer je deze optilt. Deze functie wordt tijdens het installeren van iOS 10 automatisch geactiveerd. Wanneer je de iPhone optilt en naar je toe brengt zal het scherm automatisch aangaan.

Automatisch scherm activeren bij optillen uitschakelen

Wanneer je niet op deze functie zit te wachten is het mogelijk dit uit te schakelen. Dit kun je doen via onderstaande stappen.

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'Beeldscherm en helderheid
• Schakel de optie 'Til op om te activeren' uit

Automatisch scherm activeren bij optillen

Vanaf nu kun je de iPhone alleen laten ontwaken door een knop in te drukken. Til op om te activeren werkt op moment van schrijven op de iPhone 6s (Plus), iPhone 7 (Plus) en de iPhone SE.

Lees ook: Het vernieuwde toegangsscherm en ontgrendelen vanaf iOS 10


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Bijgewerkt artikel, origineel gepost op 18/09/16

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Mark

  19 september 2016 om 14:30

  Door deze functie loopt de batterij bijna automatisch leeg. Ik heb het idee dat deze functie ook wordt geactiveerd wanneer de telefoon in de broekzak zit en dus telkens aan/uit gaat. Normaal gebruik was voor IOS10 een dag op een batterij, maar nu red ik amper de helft.

  Net de functie uitgezet en nu even kijken of het dit is….

 • Wesley Fabry

  19 september 2016 om 14:41

  @mark de functie kan normaal niet automatisch geactiveerd worden. Zo wordt ie niet geacticeerd als scherm omlaag ligt en de omgevingslichtsensor is afgedekt. iOS 10 zet de helderheid van het scherm wel op maximum, dit is één van de oorzaken voor snelle leeglopende batterij.

 • Hans

  20 september 2016 om 11:45

  Ik heb deze optie niet. Ik heb een iPhone 5 en de update naar IOS 10 uitgevoerd. Heeft iemand een idee hoe dit kan?

  Bvd.

 • Wesley Fabry

  20 september 2016 om 11:46

  @Hans in het artikel staat welke iPhones deze optie ondersteunen, de 5 valt daar buiten.

 • Hans

  20 september 2016 om 13:11

  @Wesley bedankt voor j ereactie. Had geen idee of ik een A9 of nieuwere chip heb.

 • Alice

  8 oktober 2016 om 22:17

  Mijn vriend en ik delen een Apple account, waardoor onze wederzijdse telefoongesprekken al een poosje in elkaars belgeschiedenis verschijnen. Ook gemiste oproepen, wat op zich al allemaal onhandig is. Sinds iOS 10 komen hier ook nog alle whatsapp-gesprekken bij. Is er een manier om de vervuiling in mijn eigen lijst gemakkelijk op te lossen?

 • Wesley Fabry

  8 oktober 2016 om 22:19

  @alice dat kan zeker, je eigen icloud aanmaken: https://www.appletips.nl/icloud-inloggen-instellen/ en gezinsdeling inschakelen: https://www.appletips.nl/ios-8-hoe-werkt-gezinsdeling-en-wat-kun-je-ermee/ een icloud is persoonlijk en zoals je nu merkt, erg onhandig om te delen.

 • Jan Willem

  18 oktober 2016 om 16:03

  Een voor mij erg handige functie. Toch heb ik het idee dat terwijl mijn telefoon in mijn broekzak zit (in een sleeve) deze weleens aangaat door deze functie. Ik kan dat merken aan een behoorlijke warm apparaat…

 • Nick Seamore

  18 oktober 2016 om 22:36

  Ik weet 100% zeker dat de phone wel eens aan gaat ook in je broekzak. Merkte het met ineens overslaan van tracks. Functie uitgezet en voilà, geen probleem meer. Heb niet het idee dat mijn batterij nu ineens veel langer mee gaat en denk dat het één van de bugjes is welk nog verholpen worden in de toekomst.

 • Marc

  19 oktober 2016 om 7:25

  En nu nog een tip om stembediening via de homebutton uit te schakelen!!!

 • Rob

  19 oktober 2016 om 12:57

  Als je de telefoon op zijn kop in je broekzak steekt zal het scherm niet oplichten. Probeer het maar uit door de telefoon op zijn kop op te laten lichten.

 • Marjan

  21 januari 2017 om 22:44

  Hallo ik heb een iPad 4 mini en die vergrendeld automatisch als ik de hoes dicht doe wat echt heel handig is nu heb ik om mijn iPhone se dezelfde hoes gedaan en die doet dat niet is er een instelling voor dat dat ook kan ??? Groet Marjan

 • Wesley Fabry

  21 januari 2017 om 23:31

  @marjan neen dat kan helaas niet, het is een iPad-only functie. Er zijn inderdaad hoesjes voor iPhone, maar die missen de magneten in het scherm wat dit mogelijk maakt.

 • Chantal Hulsink

  18 juli 2017 om 15:58

  Hoi,

  Ik heb de SE Iphone en deze roteert niet meer bij foto’s en video’s
  Heb vergrendeling in bediening rotatie aan en uit gehad.

  Krijg het niet voor elkaar heb verschillende dingen geprobeerdt via forums.

  Mijn waterpas doet ook niet .

  Groetjes Chantal

 • Wesley Fabry

  18 juli 2017 om 16:38

  @chantal al eens geforceerd herstart? Je apparaat kun je geforceerd herstarten via deze stappen: https://www.appletips.nl/geforceerd-herstarten/

 • Bert

  30 juli 2017 om 10:00

  Mijn vrouw en ik gebruiken dezelfde icloud en dat kan soms verwarrend zijn als wij allebij ons eigen Icloud gaan gebruiken werkt de functie Find my Iphone dan nog voor beide toestellen en kan ik dan ook de foto’s van haar zien

 • Wesley Fabry

  30 juli 2017 om 10:06

  @bert het beste is inderdaad elk een eigen Apple ID / icloud. Dan kunnen jullie gebruikmaken van gezinsdeling: https://www.appletips.nl/ios-8-hoe-werkt-gezinsdeling-en-wat-kun-je-ermee/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!