21 juli 2017

iOS 11iOS 11: Vernieuwd Bedieningspaneel aanpassen, gebruiken en meer

bedieningspaneel

In iOS 10 had Apple het Bedieningspaneel al volledig aangepast, maar vanaf iOS 11 is het Control Center weer compleet vernieuwd. Niet alleen is de interface gewijzigd, ook kun je het Bedieningspaneel persoonlijker maken door snelkoppelingen aan te passen of zelf te verwijderen.

Met behulp van 3D Touch (ook beschikbaar op niet ondersteunende apparaten) kun je meer acties uitvoeren en is het bijvoorbeeld mogelijk om een timer met zelfgekozen tijd te starten via het vernieuwde Bedieningspaneel. Het paneel kan veel meer dan je nu gewoon bent, alleen is de nieuwe interface wel weer even wennen.

Compleet vernieuwd design

Het Bedieningspaneel heeft een compleet nieuw design gekregen in iOS 11 en rekt zich nu uit over het volledige scherm. Wanneer je vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt wordt er een 'pagina' geopend. Hierin vind je alle snelkoppelingen terug, dit zijn ondermeer de vertrouwde, maar ook een hoop aantal nieuwe functies.

Bedieningspaneel in iOS 11

Apple heeft niet alleen de vormgeving aangepast, ook de plek waar bepaalde opties staan. Daarom zal je in het begin even aan het zoeken zijn naar alle opties. Bovenaan vind je twee vierkante vakken terug. Links de snelkoppelingen voor instellingen terug zoals wifi en bluetooth, rechts de muziekregelaars.

Daaronder heb je toegang tot het wijzigen van de helderheid, volume, AirPlay, schermrotatie en niet-storen. Een optie die je onmiddellijk zal gaan zoeken is AirDrop, deze is helaas erg verstopt en zit nu verscholen achter de snelkoppelingen voor instellingen. Deze kun je activeren met 3D Touch of door je vinger op het blok te leggen.

Meer opties dankzij 3D Touch

3D Touch heeft een centrale rol gekregen in het Bedieningspaneel, als voorbeeld nemen we het instellingen-blok. Wanneer je daar op drukt met 3D Touch krijg je extra opties te zien zoals persoonlijke hotspot of AirDrop. Heb je een apparaat zonder 3D Touch dan kun je dezelfde acties activeren door je vinger voor enige momenten op een snelkoppeling te leggen. In dit artikel spreken we voor het gemak alleen over 3D Touch, maar het kan dus ook door je vinger enige momenten erop te leggen. Over het algemeen kunnen de meeste snelkoppelingen in het bedieningspaneel extra opties weergeven met behulp van 3D Touch/vinger erop leggen.

3d touch gebruiken in het iOS 11 bedieningspaneel

In iOS 10 kreeg de Woning en Muziek applicatie een eigen paneel. Door de nieuwe interface is dit verdwenen en zal je op een nieuwe manier de opties moeten raadplegen. Door het Bedieningspaneel te open kun je bovenin met 3D touch op de media-toetsen drukken, direct wordt een uitgebreidere weergave voor muziek geopend. Ditzelfde kun je ook toepassen voor Woning, druk op het Woning-icoon om het extra paneel (te vergelijken met iOS 10) te openen.

Bedieningspaneel in iOS 11 aanpassen

Het Control Center kun je vanaf iOS 11 gedeelte aanpassen en 'persoonlijker' maken. Voorlopig hebben apps van derden nog geen toegang tot het paneel, wel kun je standaard opties wijzigen en toevoegen. Het bedieningspaneel kan alleen 'onderaan' aangepast worden. De twee vierkanten bovenaan, schermrotatie, niet storen, AirPlay, helderheid en volume blijven standaard op dezelfde plek staan en zijn niet te wijzigen. Alles daaronder wel, dit doe je met behulp van de onderstaande stappen.

• Open Instellingen
• Navigeer naar 'Bedieningspaneel'
• Alle mogelijke opties worden geopend
• Druk op de groene plus-knop om de snelkoppeling toe te voegen
• Druk op de rode min-knop om een optie te verwijderen
• Sleep de drie horizontale strepen naast een optie om deze te verplaatsen

bedieningspaneel aanpassen in iOS 11

Op dit moment zijn de volgende snelkoppelingen beschikbaar: Alarm, Apple TV afstandsbediening, begeleide toegang, camera, dictafoon, energiebesparingsstand, Woning, niet storen tijdens autorijden, notities, rekenmachine, schermopname, stopwatch, tekstgrootte, toegankelijkheidsopties, timer, vergrootglas, wallet en zaklamp.

Exclusieve functionaliteit in het Bedieningspaneel

Het paneel bevat twee exclusieve opties, de Apple TV afstandsbediening en schermopname. Met de afstandsbediening is het mogelijk je Apple TV te bedienen. Door de optie toe te voegen en vervolgens met 3D Touch deze te activeren in het bedieningspaneel verschijnt er een volledige afstandsbediening, deze kun je dan gebruiken om je Apple TV aan te sturen. Hiervoor heb je de losse Apple TV Remote applicatie niet nodig, je kunt dus je Apple TV bedienen zonder een speciale app te moeten gebruiken.

schermopname maken in iOS 11 via bedieningspaneel

Schermopname is nieuw in iOS 11 en exclusief voor het Bedieningspaneel. Via de instellingen kun je deze optie toevoegen aan het paneel, zodra op de snelkoppeling tikt wordt er een schermopname gestart. Deze neemt dan alle handelingen op het scherm op, het opnemen kun je stoppen door in het paneel op dezelfde knop te tikken of in de blauwe balk bovenin het scherm. Daarna wordt de video opgeslagen in de Foto's applicatie.

iOS 11 wordt dit najaar verwacht, de publieke beta is nu beschikbaar voor iPhone, iPad en iPod Touch (klik hier voor meer informatie). Welke apparaten iOS 11 ondersteunen en wat er allemaal nieuw is vind je terug in onze uitgebreide iOS 11 FAQ, waarin een hoop vragen worden beantwoord en nieuwe functies worden besproken.

Lees ook: Nieuwe iOS 11 functies die Apple niet heeft verteld

Bijgewerkt artikel, origineel van 13/06/17

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


  • Jake

    22 juli 2017 om 10:25

    Ik mag hopen dat nu ook eindelijk de locatievoorziening op het bedieningspaneel geplaatst kan worden. Het aan of uitzetten hiervan geeft al jaren grote ergenis. Bizar dat deze functie zo ver weg zit. Ook de extra vraag bij het uitzetten ervan lijkt me wat overdreven. We zullen zien.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!