20 september 2017

iOS 11iOS 11: Vernieuwd Bedieningspaneel aanpassen, gebruiken en meer

bedieningspaneel

In iOS 10 had Apple het Bedieningspaneel al volledig aangepast, maar vanaf iOS 11 is het Control Center weer compleet vernieuwd. Niet alleen is de interface gewijzigd, ook kun je het Bedieningspaneel persoonlijker maken door snelkoppelingen aan te passen of zelf te verwijderen.

Met behulp van 3D Touch (ook beschikbaar op niet ondersteunende apparaten) kun je meer acties uitvoeren en is het bijvoorbeeld mogelijk om een timer met zelfgekozen tijd te starten via het vernieuwde Bedieningspaneel. Het paneel kan veel meer dan je nu gewoon bent, alleen is de nieuwe interface wel weer even wennen.

Compleet vernieuwd design

Het Bedieningspaneel heeft een compleet nieuw design gekregen in iOS 11 en rekt zich nu uit over het volledige scherm. Wanneer je vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt wordt er een 'pagina' geopend. Hierin vind je alle snelkoppelingen terug, dit zijn ondermeer de vertrouwde, maar ook een hoop aantal nieuwe functies. Op de iPhone X open je het bedieningspaneel door vanuit de rechterbovenhoek omlaag te vegen.

Bedieningspaneel in iOS 11

Apple heeft niet alleen de vormgeving aangepast, ook de plek waar bepaalde opties staan. Daarom zal je in het begin even aan het zoeken zijn naar alle opties. Bovenaan vind je twee vierkante vakken terug. Links de snelkoppelingen voor instellingen terug zoals wifi en bluetooth, rechts de muziekregelaars.

Daaronder heb je toegang tot het wijzigen van de helderheid, volume, AirPlay, schermrotatie en niet-storen. Een optie die je onmiddellijk zal gaan zoeken is AirDrop, deze is helaas erg verstopt en zit nu verscholen achter de snelkoppelingen voor instellingen. Deze kun je activeren met 3D Touch of door je vinger op het blok te leggen.

Goed om te weten: Wanneer je via het Bedieningspaneel bluetooth of wifi wil uitschakelen zal je merken dat dit niet gebeurt. De schakelaar in de Instellingen blijft actief, toch wordt de verbinding verbroken. Hoe dat precies zit leggen we hier uitgebreid uit.

Meer opties dankzij 3D Touch

3D Touch heeft een centrale rol gekregen in het Bedieningspaneel, als voorbeeld nemen we het instellingen-blok. Wanneer je daar op drukt met 3D Touch krijg je extra opties te zien zoals persoonlijke hotspot of AirDrop. Heb je een apparaat zonder 3D Touch dan kun je dezelfde acties activeren door je vinger voor enige momenten op een snelkoppeling te leggen. In dit artikel spreken we voor het gemak alleen over 3D Touch, maar het kan dus ook door je vinger enige momenten erop te leggen. Over het algemeen kunnen de meeste snelkoppelingen in het bedieningspaneel extra opties weergeven met behulp van 3D Touch/vinger erop leggen. Sommige kun je ook openen door erop te tikken, Woning is daar een voorbeeld van.

3d touch gebruiken in het iOS 11 bedieningspaneel

In iOS 10 kreeg de Woning en Muziek applicatie een eigen paneel. Door de nieuwe interface is dit verdwenen en zal je op een nieuwe manier de opties moeten raadplegen. Door het Bedieningspaneel te open kun je bovenin met 3D touch op de media-toetsen drukken, direct wordt een uitgebreidere weergave voor muziek geopend. Ditzelfde kun je ook toepassen voor Woning, druk op het Woning-icoon om het extra paneel (te vergelijken met iOS 10) te openen.

Bedieningspaneel in iOS 11 aanpassen

Het Control Center kun je vanaf iOS 11 gedeelte aanpassen en 'persoonlijker' maken. Voorlopig hebben apps van derden nog geen toegang tot het paneel, wel kun je standaard opties wijzigen en toevoegen. Het bedieningspaneel kan alleen 'onderaan' aangepast worden. De twee vierkanten bovenaan, schermrotatie, niet storen, AirPlay, helderheid en volume blijven standaard op dezelfde plek staan en zijn niet te wijzigen. Alles daaronder wel, dit doe je met behulp van de onderstaande stappen.

• Open Instellingen
• Navigeer naar 'Bedieningspaneel'
• Alle mogelijke opties worden geopend
• Druk op de groene plus-knop om de snelkoppeling toe te voegen
• Druk op de rode min-knop om een optie te verwijderen
• Sleep de drie horizontale strepen naast een optie om deze te verplaatsen

bedieningspaneel aanpassen in iOS 11

Op dit moment zijn de volgende snelkoppelingen beschikbaar: Alarm, Apple TV afstandsbediening, begeleide toegang, camera, dictafoon, energiebesparingsstand, Woning, niet storen tijdens autorijden, notities, rekenmachine, schermopname, stopwatch, tekstgrootte, toegankelijkheidsopties, timer, vergrootglas, wallet en zaklamp.

Exclusieve functionaliteit in het Bedieningspaneel

Het paneel bevat twee exclusieve opties, de Apple TV afstandsbediening en schermopname. Met de afstandsbediening is het mogelijk je Apple TV te bedienen. Door de optie toe te voegen en vervolgens met 3D Touch deze te activeren in het bedieningspaneel verschijnt er een volledige afstandsbediening, deze kun je dan gebruiken om je Apple TV aan te sturen. Hiervoor heb je de losse Apple TV Remote applicatie niet nodig, je kunt dus je Apple TV bedienen zonder een speciale app te moeten gebruiken.

schermopname maken in iOS 11 via bedieningspaneel

Schermopname is nieuw in iOS 11 en exclusief voor het Bedieningspaneel. Via de instellingen kun je deze optie toevoegen aan het paneel, zodra op de snelkoppeling tikt wordt er een schermopname gestart. Deze neemt dan alle handelingen op het scherm op, het opnemen kun je stoppen door in het paneel op dezelfde knop te tikken of in de blauwe balk bovenin het scherm. Daarna wordt de video opgeslagen in de Foto's applicatie. Meer informatie over deze functie lees je hier.

Schermafbeeldingen maken, bewerken of snel opslaan in iOS 11


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Het bedieningspaneel raadplegen op een iPad

Het bedieningspaneel op een iPad kun je op ongeveer dezelfde manier activeren als voorheen. Veeg vanaf de onderkant van het scherm omhoog. Je zal merken dat dan het Dock wordt geactiveerd met apps. Dat is normaal, het bedieningspaneel kan namelijk via dezelfde beweging geactiveerd worden. Veeg (iets langzamer) omhoog vanaf de onderkant van het scherm. Zodra het Dock zichtbaar wordt veeg je door (ongeveer het midden van het scherm). Vervolgens zie je de appkiezer met het bedieningspaneel. Daarnaast kun je ook het bedieningspaneel snel raadplegen door tweemaal te drukken op de thuisknop.

Bijgewerkt artikel, origineel van 13/06/17

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Jake

  22 juli 2017 om 10:25

  Ik mag hopen dat nu ook eindelijk de locatievoorziening op het bedieningspaneel geplaatst kan worden. Het aan of uitzetten hiervan geeft al jaren grote ergenis. Bizar dat deze functie zo ver weg zit. Ook de extra vraag bij het uitzetten ervan lijkt me wat overdreven. We zullen zien.

 • Hans

  20 september 2017 om 13:08

  Zo te merken werkt de IOS11 afstandsbediening niet met oudere Appte TV’s.

 • Wesley Fabry

  20 september 2017 om 13:29

  @Hans Werkt inderdaad alleen met de Apple TV 4 of nieuwer.

 • Dennis

  20 september 2017 om 13:40

  Locatievoorzieningen zit nog steeds niet in het bedienings paneel erg jammer.

 • jay02

  20 september 2017 om 15:59

  handig dat je het onderste deel kan aanpassen, maar wel jammer dat je de niet gebruikte opties niet kan verwijderen (muziek in mijn geval). je kan het dus niet volledig personaliseren en dat vindt ik wel jammer

 • Füsun

  20 september 2017 om 21:59

  AirPlay weergave verdwenen in ios11. Nu is het allen mogelijk om synchrone weergave te kiezen. Of zie ik iets over het hoofd?

 • Wesley Fabry

  20 september 2017 om 22:09

  Je hebt synchrone weergave en de andere kun je kiezen door bij ‘muziek’ te tikken op de golfjes in de rechterbovenhoek.

 • Peter

  29 september 2017 om 20:48

  Kan je de onderste balk ook aanpassen op de i-pad.
  Nu komen de laatste drie apps in die balk te staan en dat zou ik graag uit willen zetten.

 • Wesley Fabry

  30 september 2017 om 8:41

  @Peter de recente apps in het Dock kun je verwijderen op je iPad, meer uitleg vind je hier: https://www.appletips.nl/ios-11-dock-ipad/

 • Peter

  30 september 2017 om 10:47

  Helaas heb ik het niet kunnen vinden of je dat uit kunt zetten. Ik bedoel die 3 rechtse automatische apps in de balk.

 • Wesley Fabry

  30 september 2017 om 12:54

  De recente apps kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Multitasking en Dock ▸ schakel ‘Toon aanbevolen en recente apps’ uit.

  Voor verdere vragen gelieve het forum te gebruiken: https://genius.appletips.nl

 • Ruit

  3 oktober 2017 om 12:35

  Ik heb IOs 11 op mijn iPad Pro 9.7 inch geïnstalleerd. Wat ik nu niet meer kan vinden is een bedieningpaneel voor onder andere volume van muziek of een mp3 op een site. Als je van onder af naar boven over het scherm ging kwam er een bedieningspaneel waarbij ook het volume kon regelen. Die zie ik niet meer als ik van onder naar boven over het scherm ga. Alleen een bedieningspaneel voor apps krijg ik in beeld.

 • Ruit

  3 oktober 2017 om 12:44

  Ik ben er al uit. Het werkt wel. Een beetje anders dan eerst.

 • Wesley Fabry

  3 oktober 2017 om 13:08

  @Ruit Het bedieningspaneel op een iPad kun je op ongeveer dezelfde manier activeren als voorheen. Veeg vanaf de onderkant van het scherm omhoog. Je zal merken dat dan het Dock wordt geactiveerd met apps. Dat is normaal, het bedieningspaneel kan namelijk via dezelfde beweging geactiveerd worden. Veeg (iets langzamer) omhoog vanaf de onderkant van het scherm. Zodra het Dock zichtbaar wordt veeg je door (ongeveer het midden van het scherm). Vervolgens zie je de appkiezer met het bedieningspaneel. Daarnaast kun je ook het bedieningspaneel snel raadplegen door tweemaal te drukken op de thuisknop.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!