22 september 2017

iOS 11iOS 11: Het nieuwe Dock op een iPad gebruiken en aanpassen

iOS 11 op een iPad

De iPad krijgt dankzij iOS 11 een hoop nieuwe functies en mogelijkheden, dit alles om de productiviteit van het apparaat te verbeteren. Een mooi voorbeeld daarvan is het compleet vernieuwde Dock dat duidelijk geïnspireerd is op de Mac-variant.

Vanaf iOS 11 kun je het Dock altijd en overal benaderen, dat is een optie die veel iPad gebruikers hebben gemist. Ook is er plaats gemaakt voor recent gebruikte apps. In voorgaande versies van iOS kon je maximaal zes applicaties in het Dock plaatsen, vanaf iOS 11 is dit maximaal dertien (inclusief recente apps).

Het Dock uitbreiden en wijzigen

Het toevoegen van apps aan het Dock is ongewijzigd gebleven. Leg je vinger op een app tot deze begint te zweven en sleep deze naar een gewenste positie in het Dock. Laat los om de app te plaatsen. Op deze manier kun je een app ook verplaatsen of verwijderen uit het Dock.

Recent gebruikte apps en handoff raadplegen op een iPad

Vanaf iOS 11 vind je aan de rechterkant van het Dock naast de scheidingsstreep je recent gebruikte apps terug. In dit gedeelte van het Dock worden ook de apps die je via handoff kunt raadplegen getoond. De recente apps kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Multitasking en Dock ▸ schakel 'Toon aanbevolen en recente apps' uit. Handoff schakel je uit via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Handoff.

iOS 11 dock op iPAd voorbeeld

Het iOS 11 Dock raadplegen in apps

Wat meteen opvalt aan het nieuwe Dock is dat deze niet meer gekoppeld zit aan de rand van het scherm en deze op de voorgrond zweeft. Hierdoor kun je het Dock ook raadplegen wanneer een app geopend is, dat werkt als volgt. Veeg met één vinger vanaf de onderkant van het scherm kort omhoog om het Dock te openen. Direct kun je het Dock gebruiken en eventueel wisselen tussen apps. Ook kun je op deze manier je slide over of split view activeren.

Het is belangrijk dat je kort omhoog veegt. Wanneer je met één vinger langzaam omhoog en door veegt open je namelijk het bedieningspaneel en de appkiezer. Deze kun je overigens nog steeds openen door tweemaal te drukken op de thuisknop.

iOS 11 Dock openen in apps

Dock maakt Slide Over en Split View eenvoudiger

Het gebruiken van slide over en split view was in voorgaande versies van iOS een behoorlijke klus. Vanaf iOS 11 is het nog niet makkelijk, maar wel eenvoudiger. Open een app en veeg kort omhoog vanaf de onderkant van het scherm om het Dock te openen. Leg vervolgens je vinger op de app die je wil openen in slide over of split view, wacht tot deze gaat zweven. Laat in het midden los om de app op de voorgrond weer te geven (slide over), sleep helemaal naar rechts om split view te activeren.

Bekijk ook: Slide Over gebruiken op een iPad met Drag & Drop

Widgets van apps openen via het Dock

Op een iPhone met 3D Touch kun je stevig drukken op een app om snelkoppelingen en de widget te openen. Op een iPad is dit niet het geval, maar sommige apps krijgen dankzij iOS 11 en het Dock extra functionaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld bij de app Bestanden en Pages een widget openen die de recente documenten weergeeft. Het werkt alsvolgt: leg je vinger op de app in het dock tot deze gaat zweven en de widget verschijnt. Laat daarna los om de bestanden in de widget te openen. Dit werkt niet voor alle applicaties zoals op een iPhone, maar bij de documenten-apps van Apple in ieder geval wel.

widget bestanden gebruiken in iOS 11 dock

Lees ook: Eenvoudig documenten en bestanden beheren op je iPhone of iPad

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Arno Kruijer

  23 september 2017 om 10:05

  Eerst even mijn dank uitspreken voor alle duidelijke uitleg die jullie geven over de nieuwe functies van iOS. Ik lees ze met veel plezier. Toch een vraag: Heel handig die nieuwe Dock, maar hoe kun je een split screen scherm sluiten?
  En waarom is er eigenlijk geen iPad app van appletips?

 • Wesley Fabry

  23 september 2017 om 10:31

  @arno ontzettend leuke reactie, dankjewel, we doen het met plezier. Split view sluit je nog steeds op dezelfde manier af, sleep het streepje tussen de twee vensters helemaal naar rechts. https://www.appletips.nl/ios-9-split-view-twee-apps-tegelijkertijd-gebruiken/ De iPad app komt er later dit jaar aan 😉

 • Arno

  23 september 2017 om 14:57

  Dank voor je reactie Wesley!
  Ben benieuwd naar de iPad app…

 • Maria

  24 september 2017 om 9:21

  Dank voor heldere uitleg! Heb ik nog een vraag, op iPad mini vind ik Dock niet handig, veel te prominent in beeld.
  Kan ik Dock behalve minimaliseren tot 4 apps, ook verbergen?

 • Wesley Fabry

  24 september 2017 om 9:30

  @maria dankjewel voor je reactie, leuk om te lezen. Helaas is het Dock altijd zichtbaar in het beginscherm met de apps. Dit kan niet worden uitgeschakeld. In apps is het Dock altijd verborgen.

 • Robin

  1 oktober 2017 om 10:53

  Hoe vewijder je apps van de iPad, want de oude manier werkt niet meer

 • Wesley Fabry

  1 oktober 2017 om 11:06

  @robin oude manier werkt nog steeds, alleen moet je langer je vinger laten liggen op de app tot die gaat wiebelen. Via Instellingen ▸ Algemeen ▸ iPad opslag kan het ook. Problemen en vragen gelieve te stellen op https://genius.appletips.nl

 • Cees

  5 oktober 2017 om 11:56

  kan ik de icoontjes in het dock ook verkleinen?

 • Wesley Fabry

  5 oktober 2017 om 11:57

  Neen dat is niet mogelijk Cees.

 • R Vermeeren

  9 oktober 2017 om 9:13

  In Dock krijg is als extra de Facebook app met een klokje rechtsboven in. Waarom is dat en hoe zet ik het uit?

 • Wesley Fabry

  9 oktober 2017 om 9:24

  @R dit zijn suggesties van Siri omdat je deze app vaak op dat tijdstip gebruikt. Dit kun je uitschakelen door via instellingen – multitasking en Dock – schakel ‘toon aanbevelingen en recente apps’ uit. Inderdaad recente apps verdwijnen dan ook.

 • Joke Markslag

  9 oktober 2017 om 16:29

  Heb sind kort een iPad pro en daar kon ik met mijn vinger vanaf de home knop een extra Dock met allerlei apps het veld op slepen sind ik de laatste u- date heb gedaan ben ik die functie kwijt, heb jij misschien enig idee??

 • Wesley Fabry

  9 oktober 2017 om 17:55

  @joke heb je bij Instellingen – algemeen – Multitasking en Dock – alles ingeschakeld?

 • R Vermeeren

  9 oktober 2017 om 18:37

  THX

 • Joke Markslag

  9 oktober 2017 om 18:42

  Ja die staan allemaal op groen

 • Leendert

  9 oktober 2017 om 20:46

  Beste medewerkers
  Na de update 11.02 te hebben ingebracht in mijn I pad Air 2 werkt de logbox app niet meer,
  Ik heb de I pad gereset en in instellingen logout en opnieuw mijn ID ingevuld, maar zonder resultaat

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2017 om 9:39

  Vragen en problemen met betrekking tot iOS 11 melden jullie het beste op https://genius.appletips.nl of op het iOS 11 bugs artikel: https://www.appletips.nl/ios-11-bugs-problemen/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!