12 juni 2016

iOS: Oplossingen voor een trage Safari

iOS safari icoon

Heb je een iPhone, iPad of iPod Touch en merk je dat Safari ontzettend traag reageert of duurt het lang voordat een website is ingeladen dan kun je de volgende oplossingen proberen om deze trage app weer sneller te maken.

Safari houdt ontzettend veel data en overige websitegegevens bij in de cache, dit zorgt ervoor dat websites sneller worden geladen. Maar op een gegeven moment kan dit voor problemen zorgen, zeker op oudere toestellen. Heb jij last van een trage Safari dan kun je onderstaande oplossingen proberen om dit te verhelpen.

Sluit tabbladen af

De grootste boosdoener is vaak het te veel aan openstaande tabbladen in de Safari applicatie. Open de app en tik onderaan in de navigatiebalk op de twee overlappende vierkanten. Veeg vervolgens van rechts naar links over de tabbladen om deze af te sluiten of gebruik het kruisje in het tabblad. Tabbladen eisen altijd energie op tijdens het surfen of op de achtergrond.

Oplossingen voor een trage Safari

Synchroniseren van tabbladen maakt Safari traag

Het kan gebeuren dat Safari trager wordt door het veelvuldig synchroniseren met iCloud, bladwijzer, maar ook tabbladen worden gesynchroniseerd met deze online opslagdienst zodat je deze content kunt gebruiken op al je overige apparaten. Door dit uit te schakelen zal Safari snellere reageren omdat er een proces minder moet worden uitgevoerd. Het synchroniseren kun je uitschakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Schakel 'Safari' uit.

Oplossingen voor een trage Safari instellingen

Safari cache legen en JavaScript

De Safari cache kun je verwijderen door te navigeren op je iDevice naar Instellingen ▸ Safari ▸ tik hier op 'Wis geschiedenis en websitedata'.

Als laaste redmiddel kun je JavaScript uitschakelen, alleen heeft dit een groot nadeel. De meeste websites maken hier gebruik van voor de opmaak en functies van de site. Door dit uit te schakelen kan het zijn dat een hoop websites niet goed of zelfs niet meer kunnen worden weergegeven, we raden dit dus eigenlijk af. JavaScript kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Safari ▸ Geavanceerd ▸ schakel 'JavaScript' uit.

Lees ook: Wat te doen bij de iOS melding ‘opslagruimte vol’?Reacties


  • Nick Seamore

    12 juni 2016 om 16:07

    Lekker handig, alle handige dingen die dus verzonnen worden moeten uitgezet worden?

Een reactie toevoegen: