9 juni 2017

iOS: Oplossingen voor een trage Safari

iOS safari icoon

Heb je een iPhone, iPad of iPod Touch en merk je dat Safari ontzettend traag reageert of duurt het lang voordat een website is ingeladen dan kun je de volgende oplossingen proberen om Safari weer sneller te maken.

Safari houdt ontzettend veel data en overige websitegegevens bij in de cache, dit zorgt ervoor dat websites sneller worden geladen. Maar op een gegeven moment kan dit voor problemen zorgen, zeker op oudere toestellen. Heb jij last van een trage Safari dan kun je onderstaande oplossingen proberen om dit te verhelpen.

Sluit tabbladen af

De grootste boosdoener is vaak het te veel aan openstaande tabbladen in de Safari applicatie. Open de app en tik onderaan in de navigatiebalk op de twee overlappende vierkanten. Veeg vervolgens van rechts naar links over de tabbladen om deze af te sluiten of gebruik het kruisje in het tabblad. Tabbladen eisen altijd energie op tijdens het surfen of op de achtergrond. Wil je in één keer alle Safari tabbladen sluiten, dat kan vanaf iOS 10? Volg dan deze tip.

Oplossingen voor een trage Safari

Synchroniseren van tabbladen maakt Safari traag

Het kan gebeuren dat Safari trager wordt door het veelvuldig synchroniseren met iCloud, bladwijzer, maar ook tabbladen worden gesynchroniseerd met deze online opslagdienst zodat je deze content kunt gebruiken op al je overige apparaten. Door dit uit te schakelen zal Safari snellere reageren omdat er een proces minder moet worden uitgevoerd. Het synchroniseren kun je uitschakelen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Schakel 'Safari' uit.

Oplossingen voor een trage Safari instellingen

Safari cache legen en JavaScript

De Safari cache kun je verwijderen door te navigeren op je iDevice naar Instellingen ▸ Safari ▸ tik hier op 'Wis geschiedenis en websitedata'.

Als laaste redmiddel kun je JavaScript uitschakelen, alleen heeft dit een groot nadeel. De meeste websites maken hier gebruik van voor de opmaak en functies van de site. Door dit uit te schakelen kan het zijn dat een hoop websites niet goed of zelfs niet meer kunnen worden weergegeven, we raden dit dus eigenlijk af. JavaScript kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Safari ▸ Geavanceerd ▸ schakel 'JavaScript' uit.

Lees ook: Wat te doen bij de iOS melding ‘opslagruimte vol’?Reacties


 • Ronald

  9 juni 2017 om 10:39

  Jammer dat jullie niet beschrijven dat het ook mogelijk is om in één keer alle openstaande tabbladen van safari te sluiten door in de navigatiebalk de twee overlappende vierkantjes lang ingedrukt te houden of 3d touch hierop toe te passen. Dan verschijnt er namelijk een pop-up waarmee je alle tabbladen in één keer kunt sluiten.

 • Wesley Fabry

  9 juni 2017 om 11:27

  Dank je wel voor het advies, ik heb het toegevoegd met een link naar het artikel. De reden dat het er eerst niet in stond is het feit dat de omschreven procedure voor alle iOS versies werkt. Alle tabbladen in één keer sluiten slechts vanaf iOS 10.

 • Rene

  2 oktober 2017 om 8:42

  Aan Ronald, het staat er wel Ronald je moet alleen ff op een linkje in het verhaal klikken.
  Safari: Alle tabbladen in één keer afsluiten

  • Open Safari
  • Leg je vinger op de twee overlappende vierkantjes in de knoppenbalk
  • Kies voor de optie ‘Sluit [aantal] tabbladen’

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!