Menu

16 september 2015

iOS 9iOS 9: Split View, twee apps tegelijkertijd gebruiken

slide over split view

iOS 9 richt zich op productiviteit met name op de iPad, zo kun je wanneer je in het bezit bent van een iPad Air 2, iPad mini 4, iPad Pro of nieuwer de nieuwe functie Split View gebruiken. Dit is een functie die ervoor zorgt dat je twee applicaties tegelijkertijd naast elkaar kunt gebruiken op je iPad.

De functie is een verlengde van Slide Over die eigenlijk bijna alle iPads met iOS 9 ondersteunen, Slide Over activeer je door vanaf de rechterkant van je scherm naar links te vegen met één vinger (werkt alleen wanneer een app geopend is). Onmiddellijk wordt Slide Over geactiveerd, door in deze kolom vanaf de bovenkant naar beneden te vegen kun je een andere app kiezen.

Wanneer je bijvoorbeeld Safari actief hebt en daarnaast Agenda wilt openen en gebruiken dan kun je in Slide Over Agenda kiezen, in het midden links van de Slide Over kolom vind je een streepje, wanneer je deze naar links sleept kun je het scherm opdelen voor de twee applicaties.

Lees ook: Slide Over, snel toegang tot een app

Split View iPAd Air 2

Door dit te slepen kun je twee applicaties naast elkaar draaien, de rechter applicatie kan de helft of 1/3e van het scherm vullen, andere opties zijn niet mogelijk. Alleen de rechter applicaties kun je wijzigen door in deze kolom vanaf de bovenkant naar beneden te vegen om een andere app te kiezen. Zodra je op de thuisknop drukt verlaat je beide applicaties en wordt Split View gedeactiveerd.

Split View werkt alleen in combinatie met de applicaties die je kunt kiezen door naar beneden te vegen, dit zijn bijna alle Apple apps, applicaties van andere kunnen alleen in Split View modus gebruikt worden wanneer de ontwikkelaar hun app heeft geoptimaliseerd. Het is dus niet mogelijk om vanuit een niet ondersteunde applicatie Split View te activeren.

Split view op een iPad uitschakelen

Slide Over en Split View uitschakelen? Dat kan via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Multitasking ▸ Schakel ‘Sta meerdere apps toe’ uit.

Ter verduidelijking: Split View werkt alleen op de iPad Air 2, iPad mini 4, iPad Pro en toekomstige iPads. Slide Over werkt alleen op de iPad mini 2/3/4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro en toekomstige iPads.


A video posted by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • Katana 16 september 2015 om 12:03

  “zo kun je wanneer je in het bezit bent van een iPad Air 2, iPad mini 4, iPad Pro of nieuwer”

  Heb ik iets gemist? Wat is er nieuwer dan?

 • Wesley Fabry 16 september 2015 om 12:05

  Met oog op de toekomst ;-)

 • klaron 16 september 2015 om 12:14

  Niet voor de gewone iPad 2?
  Ben ik aan vervanging toe?

 • Wesley Fabry 16 september 2015 om 12:25

  Niet voor de ‘gewone’ iPad 2, deze zal in iOS 9 wel meer functies ‘niet bevatten’, vervanging is een aanrader, Apple heeft net de iPad-lijn geupdate, zit vast een mooi exemplaar tussen. Misschien de iPad Air 2? http://www.appletips.nl/koopwijzer/koopwijzer-ipad-air-2/

 • Lekzicht 16 september 2015 om 20:11

  Hij gaat met iPad 4 en iPad air 1 maar tot ⅓ . Is jammer een als ik ik word wil werken springt t andere schermpje terug, valt dus wel wat tegen. Of doe ik iets fout

 • Wesley Fabry 16 september 2015 om 20:42

  @leksicht, je doet niets verkeerd, dit is de slide over functie, split view kan niet op de iPads die je noemt.

 • Frank 17 september 2015 om 10:40

  Op mijn iPad 4 en iPad mini werkt slide over niet. Functie staat wel aan.

 • Wesley Fabry 17 september 2015 om 10:42

  @Frank dat is vreemd want Slide Over is alleen beschikbaar op de iPad mini 2/3/4, iPad Air, iPad Air 2 en iPad pro.

 • Frank 17 september 2015 om 11:21

  Wel vreemd dat Lekzicht wel slide over heeft op ipad 4. En ik had de gebaren schakelaar aan staan, dat bedoelde ik met functie staat aan….

 • Kaatje 17 september 2015 om 11:26

  @Frank Op mijn iPad 4 werkt het niet, op de iPad 3 van mijn vriend ook niet.

 • Katana 17 september 2015 om 13:39

  Werkt perfect………….op de net binnen gekomen iPad mini 4 !!

 • Marius Knip 17 september 2015 om 14:18

  Je kunt niet dezelfde app openen in split view, ik had het handig gevonden om bv mail 2x te openen en 2 verschillende mailtjes naast elkaar te hebben. Had handig geweest .

 • Jasper 17 september 2015 om 18:46

  Ik ben een Apple fan, echt, maar vind het toch kwalitatief uitermate teleurstellend, ook wel kut genoemd, dat dit niet op de iPad mini twee en drie kan. Resoluties en processoren kunnen dit prima aan. Ook de zoekfunctie die nu vanaf het home screen op twee manieren benaderd kan worden, door naar beneden te vegen, én naar links, is gewoon lachwekkend dubbelop en overbodig. Het nieuwe lettertype doet onder voor de gevestigde lettertypes door deze eeuw heen, en dus eigenlijk is er weinig écht lovends te zeggen over iOS 9, want verder er is bijna niets veranderd. behalve dat het lekker vlot werkt en dat Siri er als knight ridder uit ziet… Maar dat is mijn mening.

 • Robin 2 oktober 2015 om 11:13

  @Marius ik ben het met je eens dat het zeker goed zou zijn als Apple het mogelijk zou maken om meerdere malen een app op te hebben. Gelukkig zijn er ook andere apps dan Apple’s eigen apps die deze nieuwe split view / slide over functie ondersteunen of gaan ondersteunen.

  Qua internet browsers heb je bijvoorbeeld:
  – uSurf Universal
  – WebProtectMe Safe Browser with Parental Control

  Qua e-mail apps naast Apple eigen mail app heb je:
  – Microsoft Outlook
  – myMail

  Ik zweer bij de e-mail app CloudMagic op de iPad (en Spark op iPhone) ivm het goed en snel kunnen toevoegen van bijlages.

  Zie ook dit lijstje met apps die deze nieuwe functies ondersteunen: http://forums.macrumors.com/threads/os-9-apps-with-split-view-slide-over-and-pip.1915434/

  @Jasper ik had ook graag gezien dat de iPad mini2/3 Split view zouden ondersteunen. Ik heb zelf ook een iPad mini2. Gelukkig hebben we nog wel Slide Over en PiP. Qua internet browsers naast elkaar in een soort split view kunnen we gelukkig al wel langer deze apps gebruiken op onze iPad (en iPhones):

  – uSurf Universal
  – Split Screen Browser
  – Split Web Browser
  – Browse and Tube Free

 • dennmenn 10 oktober 2015 om 10:24

  Split view werkt heerlijk, alleen mis ik nog iets:

  De mogelijkheid om te bepalen welke apps je wel en niet in split view wilt gebruiken. Door deze bijvoorbeeld in de instellingen te kunnen activeren zoals dat ook kan met locatiegebruik of mobiel data gebruik!

  Verder mis ik een helder overzicht in de applestore waar zichtbaar is welke apps split view ondersteunen. Iets wat ook mooi weg gewerkt kan worden bij de instellingen.

 • Anoniem 15 oktober 2015 om 13:12

  Goed bedacht maar waarom niet voor alle apple producten? Ik heb een iPad Air 1 en hier kan het niet op. Dat slaat echt helemaal nergens op. Wel slecht dit. Ik vind dat het gewoon op alle iPads moet kunnen.

 • Wesley Fabry 15 oktober 2015 om 14:48

  De iPad moet ook krachtig genoeg zijn, twee apps tegelijkertijd draaien is zwaar, oudere iPads zijn hier niet bestand tegen.

 • Robin 5 november 2015 om 13:19

  Ter aanvulling vind je hier nog twee handige lijstjes met apps die Slide Over / Split View ondersteunen:
  http://forums.macrumors.com/threads/os-9-apps-with-split-view-slide-over-and-pip.1915434/

  Daarnaast zijn er ook nog een aantal apps die ook op oudere iPads (zonder jailbreak of met) zaken naast elkaar kunnen draaien (2 verschillende PDF documenten, twee websites) echter is dit een stuk beperkter. Zie ook mijn forum bericht hier:

  http://forums.macrumors.com/threads/side-by-side-split-view-apps-with-ios8-and-earlier.1934346/

 • wil 14 november 2016 om 18:04

  ik wil het uitschakelen maar lukt mij niet

 • Wesley Fabry 14 november 2016 om 18:05

  @wil in het artikel bij ‘Split view op een iPad uitschakelen’ staat precies wat je moet doen en werkt nog steeds.

Een reactie toevoegen: