6 januari 2017

iOS 10iOS 10: Het vernieuwde toegangsscherm en ontgrendelen

iOS 10 tips logo

In iOS 10 heeft Apple het toegangsscherm onder handen genomen en moet je deze op een nieuwe manier ontgrendelen. Voorheen veegde je van links naar rechts om je iPhone, iPad of iPod Touch te ontgrendelen, maar nu toont deze actie jouw widgets.

Wie in het bezit is van een iPhone of iPad met Touch ID krijgt er een extra mogelijkheid bij. Zo kunnen deze gebruikers het toegangsscherm ontgrendelen zonder deze te verlaten. Gebruikers zonder de vingerafdrukscanner moeten eerst hun iPhone of iPad ontgrendelen. Hierdoor kun je gebruikmaken van widgets en interactieve meldingen zonder het scherm te verlaten.

Hoe een iPhone of iPad ontgrendelen in iOS 10

Het ontgrendelen is simpel, in plaats van 'Veeg om te ontgrendelen' moet je nu de thuisknop indrukken om het beginscherm weer te geven. Is Touch ID ingeschakeld dan wordt je vingerafdruk gescand en direct het toestel ontgrendeld, heb je dit niet dan moet je jouw toegangscode invoeren. Het klopt dat mensen zonder Touch ID tweemaal moeten drukken op de thuisknop. Eerst ontgrendelen om toegang te krijgen tot de interactieve meldingen en daarna om toegang te krijgen tot de iPhone of iPad.

iOS 10 toegangsscherm ontgrendelen en mogelijkheden

Extra ontgrendel-opties

Om te weten te komen dat jouw iDevice is vergrendeld kun je de statusbalk van je iPhone of iPad raadplegen. Hier zie je een hangslot verschijnen wanneer deze is vergrendeld. Leg je vinger op de thuisknop met Touch ID om de vergrendeling op te heffen, het hangslot verdwijnt en je kunt het toegangsscherm gebruiken zonder beperkingen.

Via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Thuisknop ▸ kun je de optie 'Plaats vinger om te ontgrendelen' inschakelen. Dit zorgt ervoor dat je de iPhone of iPad met Touch ID kunt ontgrendelen zonder te drukken.

Lees ook: iPhone of iPad ontgrendelen met Touch ID i.p.v. drukken op thuisknop

Bijgewerkt artikel, origineel van 17/07/2016

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Felidae

  17 juli 2016 om 15:00

  Deze manier van ontgrendelen is al enige tijd zo, als ik op de thuisknop druk wordt gelijk de vinger ge-scant en is hij ook meteen ontgrendeld.
  Mijn vriendin zei al hij vergrendeld hem niet meer want kijk maar ik ben er gelijk in. Toen ik het probeerde met haar iPhone lukte dat natuurlijk niet en was ze overtuigd :) (iPhone 6s+)

 • Damla

  14 september 2016 om 18:26

  Ik wil graag dat bij de toegangscherm die thuis knop ding weg gaat. Want dan kunnen andere mensen ook op mijn telefoon en dat heb ik niet graag ik wil mijn eigen code

 • Wesley Fabry

  14 september 2016 om 18:28

  Bedoel je dat de meldingen en widgets weg moeten of gewoon de manier van ontgrendelen?

 • Adriaan

  15 september 2016 om 9:23

  De widgets op je toegangscherm uitschakelen doe je door via Instellingen/Touch ID en toegangscode/Vandaag-weergave uit te zetten

 • Tom

  15 september 2016 om 13:33

  Ik merk geen enkele verschil met met thuisknop vingerontgrendeling aan of uit
  Ook als deze uit staat en ik leg mijn vinger op de thuis knop ontgrendeld de iPhone dus hoe sowieso niet te drukken (wanneer geblokkeerd toegangsscherm aan is)

 • Gerben

  15 september 2016 om 22:33

  Ik wil graag weer van links naar rechts kunnen swipen om te ontgrendelen. Heb de widgets al uit gezet maar moet nog steeds de thuisknop indrukken. Zowel op iPhone 6 als op de iPad air.

 • Wesley Fabry

  15 september 2016 om 22:34

  @gerben dat is helaas niet mogelijk, kwestie van wennen.

 • Wendy

  17 september 2016 om 19:41

  Heb nu ook eindelijk de ios 10 erop staan.. maar ik kan niet meer op de oude manier de apps verplaatsen… hoe gaat dir nu???

 • Wesley Fabry

  18 september 2016 om 0:57

  @wendy toch opdezelfde manier: vinger er opleggen tot ze gaan wiebelen en dan verplaatsen.

 • Herman

  26 september 2016 om 13:02

  Sedert IOS 10 gaat mijn Iphone SE regelmatig te pas en onpas ongevraagd aan. Is dit normaal.

 • Wesley Fabry

  26 september 2016 om 13:04

  @herman dit is het automatisch activeren bij het optillen.m van de iPhone. Meer info en hoe je het kunt uitschakelen: https://www.appletips.nl/automatisch-scherm-activeren-optillen/

 • Alconichiwa

  26 september 2016 om 22:16

  Ben ik nou de enige of gaat die stembediening konstant aan als je die thuis knop te lang inhoud tijdens het ontgrendelen, echt hoogst irritant. doe mij maar slide-to-unlock weer terug

 • Karin

  27 september 2016 om 19:45

  Alonichiwa, ik vind het ook hoogst irritant. Van mij mag slide-to-unlock ook meteen weer terug komen

 • brigitte

  1 oktober 2016 om 21:17

  Ik heb een probleem (volgens mij sinds ios10) ik krijg mijn foto’s niet van mijn iphone.
  krijg een melding op mijn macbook vanuit Itunes dat er geen verbinding gemaakt kan worden omdat er een ongeldige reactie van het apparaat is ontvangen en bij iphoto de melding dat de foto’s niet kunnen worden geimporteerd omdat het apparaat is beveiligd met een toegangscode.
  mijn telefoon vraagt of ik de computer vertrouw en ook al klik op op vertrouw, doet ie niets…please help!!!

 • José

  2 oktober 2016 om 23:39

  Is mijn foto ook van het scherm af als ik update naar 10? De foto die er op staat op het begin scherm als mijn tel vergrendeld is bedoel ik?
  En zijn al mijn foto’s en albums dan ook veranderd?

 • Zaar

  3 oktober 2016 om 11:26

  Hellllllp. Hoe kan ik stembediening uitzetten. Ik word er helemaal gek van. Ik heb alle opties die worden aangegeven geprobeerd, maar ik kan onmogelijk stembediening uitzetten.

 • Wesley Fabry

  3 oktober 2016 om 11:51

  @zaar dit kan niet helemaal uitgeschakeld worden, probeer dit: https://www.appletips.nl/siri-en-voice-control-uitschakelen/

 • Ernst

  4 oktober 2016 om 10:26

  Hoe kan het dat het badgesymbool pas verschijnt als ik de applicatie mail open. Mijn instellingen zijn gelijklag die in OS9.

 • Piet

  5 oktober 2016 om 11:11

  Ik ben niet tevreden na de upgrade naar 10. Bellen werkt niet goed meer.
  De bluetooth handsfree in de auto werkt niet goed meer. Siri werkt niet goed meer. En zoals al aangegeven het ontgrendelen was toch ook goed? Waarom worden alle instellingen automatisch veranderd tijdens een update. Ik had geen problemen en was tevreden over hoe de telefoon werkte. Stel gewoon een vraag na een update wat de gebruiker eventueel wil veranderen in de instellingen. Ik wil toch zelf bepalen welke veranderingen ik wel en niet wil.

 • Jan-Willem Seip

  6 oktober 2016 om 14:18

  @Brigitte, is jouw gemelde probleem van 1-1-16 al opgelost? Zo ja, wat is de oplossing? Ik heb gisteren de iOS-update gedaan en kamp nu met hetzelfde:

  – een melding op mijn macbook vanuit Itunes dat er geen verbinding gemaakt kan worden omdat er een ongeldige reactie van het apparaat is ontvangen

  – bij iphoto de melding dat de foto’s niet kunnen worden geimporteerd omdat het apparaat is beveiligd met een toegangscode

  – de telefoon vraagt of ik de computer vertrouw en ook al klik op op vertrouw, doet ie niets.

  Graag je hulp. Dank je wel.

 • Mehmet

  9 oktober 2016 om 20:16

  Sinds iOS 10 is ontgrendelen met de vingerscan/thuisknop een irritante bezigheid. Te vaak wordt Siri gestart of moet ik meerdere pogingen doen om met mijn vinger te ontgrendelen. Verandering is OK, mits het verbeteringen zijn. Dat is hier duidelijk niet het geval. Slechte zaak van Apple, voor zo’n essentiele functie.

 • Erik

  12 oktober 2016 om 12:19

  Dat issue dat Mehmet beschrijft heb ik ook. Ik moet minstens drie keer op mijn thuisknop drukken om te ontgrendelen. De eerste keer verschijnt Siri. Om die weg te krijgen moet ik weer op de thuisknop drukken. Soms verschijnt dan het inlogscherm zonder vingerafdrukcode, maar soms ook gewoon het screen met de klok. Pas bij de derde keer verschijn mijn vingerafdrukcode en kom ik in het startscherm.
  Bloedirritant! Voor IOS 10 nooit last gehad!

 • Wesley Fabry

  12 oktober 2016 om 13:14

  @Eric dan houd je de thuisknop ingedrukt in plaats van kort drukken. Het is belangrijk dat je deze kort (nog geen seconde) indrukt. Als je een iPhone of iPad met Touch ID hebt kun je dit gebruiken: https://www.appletips.nl/ios-10-ontgrendelen-met-touch-id/

 • May Peeters

  17 oktober 2016 om 13:38

  Als ik een appje ood binnenkrijg komt dat voor op mn scherm. Als ik klik op bekijken, kom ik zo in mn telefoon. Zo kan iedereen dus zo in mn telefoon zonder mijn wachtwoord of mijn touch id. Gewoon dat appje aanklikken. Weet iemand hoe ik altijd een wachtwoord/touch id kan instellen? Zodat alleen ik mijn telefoon kan ontgrendelen. Bedankt voor jullie reactie alvast.

 • Wesley Fabry

  17 oktober 2016 om 15:53

  @may beste kun je dit eens bekijken; https://www.appletips.nl/ios-10-interactieve-meldingen-beta/

 • Daan

  20 oktober 2016 om 18:49

  Ik mijn oude berichtenreeksen weer terug. De nieuwe variant is erg irritant omdat overal doorheen moet scrollen; bovendien onduidelijk welk bericht ik nu wis omdat die geen relevante info bevat.

 • Diana

  21 oktober 2016 om 16:32

  Help!

  Mijn IPhone is ontgrendeld maar als ik mijn foto’s wil uploaden naar mijn mac blijft deze aangeven dat ik mijn telefoon moet ontgrendelen.

 • Piet Paaltjens

  24 oktober 2016 om 5:41

  Sinds IOS 10 worden niet meer alle stappen of fietsbewegingen geregistreerd. Ik merk dat Mn fietsafstanden die vroeger veel meer bewegingen opleverden nu veel minder stappen genereren. Herkent iemand dit probleem en wat eraan te doen?

 • Jack W

  1 november 2016 om 21:38

  Sinds de 3G iPhone gebruikten wij met plezier alle nieuw uitgekomen Versies van iPhone maar ik ga dat niet meer doen.Die Toestellen zijn voorzien met functies die waarschijnlijk geen mens gebruikt.De Concurentie (Samsung) wil Apple bijbenen met dingen waar de gewone gebruiker niks mee doet.

  Van de week is mijn vrouw overgestapt op mijn oude 5 een hele stap van 3G naar 5.Zelf heb ik de gewone 6 en die bevalt wel mits ik bijna alles uitschakel wat ik nooit gebruik.
  Wij zijn 65 plussers en wij willen geen Siri of Codes om in te loggen.
  Vanmorgen kreeg ik zoveel keer SMSjes dat ik gek werdt van die inlogcode intoetsen.Dus die ook maar uitgezet want gemak dient de mens.

  Als ik Apple was zou ik met een Standaard iPhone komen waar enkel Apps op staan die vrijwel iedereen gebruikt.Meer hoeft niet.
  iPhone is nog altijd een Telefoon en dat je kan emailen WhatsAppen SMSjes versturen vind ik best maar hou het simpel Apple.

  Ik weet niet of er meer mensen zo denken maar als ik zie hoe vlug je batterij leeg vliegt met FB Twitter Instagram enz enz is mij een doorn in het oog.
  Technisch kan alles maar wij hebben er geen behoefte aan.
  Jack_W

 • Kristof

  8 november 2016 om 23:53

  iPhone 7plus iOS 10. ID vinger scan actief. Maar iPhone ontgrendelt steeds als ik gewoon op thuis knop duw. Dus iedereen kan er in..??!

 • Hieclo

  9 november 2016 om 14:58

  IOS 10.1.1 / iPhone 6:
  Na een telefoongesprek komt ik niet terug in de (standaard) telefoon app maar een vergrendeld home scherm. Dan kan ik dus niet het gesprek beëindigen voordat ik het toestel heb ontgrendeld.
  Iemand enig idee?

 • Wesley Fabry

  9 november 2016 om 15:08

  @kristof Als je drukt dan scant ie direct je vinger en wordt de iPhone per direct ontgrendeld. Probeer maar eens met een vinger die je niet hebt toegewezen aan Touch ID

  @hielco beste kun je dan eens de instellingen herstellen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel alle instellingen

 • Ronald

  11 november 2016 om 16:42

  IOS 10.1.1 / iPhone 6:
  Na een telefoongesprek komt ik niet terug in de (standaard) telefoon app maar een vergrendeld home scherm. Dan kan ik dus niet het gesprek beëindigen voordat ik het toestel heb ontgrendeld.

 • alen

  3 december 2016 om 14:21

  op mijn i-phone 6 na update 10.1.1 kan ik niet siri-appsuggesties uitscakellen

 • As

  6 januari 2017 om 10:42

  Waar is het pop up gebleven bij vergrendeld toestel voor Foto, zaklamp, en timer functie
  Krijg nu muziek op deze plaats en dat gebruik ik niet,

 • Wesley Fabry

  6 januari 2017 om 10:44

  @as dan kun je het beste dit eens bekijken, hier staat alles uitgelegd hoe het werkt: https://www.appletips.nl/ios-10-bedieningspaneel-beta/

 • Bas

  6 januari 2017 om 10:57

  @As: even het muziekschermpje naar rechts swipen! ;-)

 • Alexa Ray

  8 januari 2017 om 12:13

  Ik heb ook een probleem met het ontgrendelen van mijn iphone 5c.
  Hij gaat wel gewoon naar het scherm waar je je sim code in moet vullen, maar als ik de goede code heb ingevuld blijft het laatste bolletje met het cijfer wat ik heb ingevuld wit. Zo blijft hij dan 2 min staan. Daarna komt er een soort laadsymbool op een zwart scherm en na een tijdje gaat ie weer terug naar het ontgrendelscherm. Heb hem opgeladen en opnieuw opgestart, maar niets werkt

 • Bart

  25 januari 2017 om 19:03

  Hoe haal ik het widget berichtenscherm weer weg zodat ik mijn normale bureaublad terugkrijg (bij een ontgrendelde iPhone 6)

 • Wesley Fabry

  25 januari 2017 om 20:02

  @bart door naar links te vegen of op de thuisknop te drukken.

 • Bart

  25 januari 2017 om 20:31

  @Wesley
  Beide werkt niet,

  Ik had normaal een leeg bureaublad met onderin iconen voor telefoon – safari – whatsapp – Music en verder vegend naar rechts twee schermen met iconen.

  Het eerste scherm daar staat nu het widget berichtenscherm en krijg het niet uit beeld…

 • Bart

  25 januari 2017 om 23:42

  Heb me scherminstellingen uiteindelijk gereset, zodoende kreeg ik me 4de swipe scherm weer terug. Heeft me even een uurtje gekost om de iconen te
  sorteren, maar heb weer een icoonvrij scherm terug…

 • Wesley Fabry

  26 januari 2017 om 8:54

  @bart gelukkig, het eerste scherm is inderdaad nu het widgetscherm (voorheen alleen spotlight) Dit is niet aan te passen, maar op de manier zoals jij het hebt gedaan is inderdaad een mogelijkheid om een leeg beginscherm te verkrijgen.

 • Jackk

  17 februari 2017 om 21:42

  ik heb mijn Iphone 7 met duimafdruk ontgrendelen ingesteld maar toch kan ik met een andere vinger ontgrendelen, zonder een toegangscode in te voeren.
  Weet iemand raad?

 • Wesley Fabry

  18 februari 2017 om 7:17

  @jack hier kun je controleren welke vingers je gekoppeld hebt aan Touch ID, het is vreemd dat alle vingers je iPhone ontgrendelen. Beste is deze dan in de lijst te verwijderen en opnieuw toe te voegen. https://www.appletips.nl/vingerafdrukken-herkennen-ios/ meer over touch id lees je hier: https://www.appletips.nl/touch-id-instellen/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!