15 februari 2017

Touch ID instellen op iPhone, iPad en Mac

Touch ID logo iOS 9

Je iPhone, iPad en sinds kort ook je Mac kun je beveiligen met je eigen vingerafdruk. Tegenwoordig bevatten zowel de iPad, iPhone als de nieuwste MacBook een vingerafdrukscanner. Deze optie heet Touch ID en is de beste beveiliging voor je device.

Met Touch ID kun je jouw toestel niet alleen beveiligen maar ook ontgrendelen, hierdoor moet je geen wachtwoord meer invoeren. Daarnaast moet je minder vaak de toegangscode of wachtwoord invoeren. Touch ID kun je standaard activeren bij het instellen van je nieuwe iPhone, iPad of Mac. Vanzelfsprekend kun je achteraf Touch ID activeren of extra vingerafdrukken toevoegen.

Wat is Touch ID en waarvoor dient het?

Het beste is je smartphone of computer te beveiligen met een toegangscode of wachtwoord. Helaas doet niet iedereen dit, dat is zonder want steeds meer persoonlijke gegevens bevinden zich op deze toestellen. Dankzij Touch ID kun je jouw apparaten beveiligen met een code of wachtwoord zonder dat je deze iedere keer moet invoeren. In plaats van de code leg je je vinger op de Touch ID-lezer. Deze scant je vingerafdruk en ontgrendeld het toestel wanneer deze afdruk is gekoppeld aan iOS of macOS.

Niet alleen kun je Touch ID gebruiken voor het ontgrendelen van het toestel, maar ook voor het beveiligen van notities en kun je er aankopen mee verrichten. In de App Store kun je in plaats van je wachtwoord ook de vingerafdruk scannen om je identiteit te bevestigen. Daarnaast kun je dit ook gebruiken om Apple Pay betalingen uit te voeren. Meer informatie over de beveiliging van Touch ID en je bewaarde vingerafdrukken lees je hier terug.

Touch ID instellen op een iPhone of iPad

• Open Instellingen
• Navigeer naar de optie 'Touch ID en toegangscode'
• Vul je toegangscode in als je deze al hebt geactiveerd
• Tik op 'Voeg een vingerafdruk toe'

Touch ID instellen op een iPhone, iPad of Mac

Leg nu je de vinger waarvan je de afdrukt wilt koppelen aan iOS op de thuisknop. Het is belangrijk dat je de vinger erop legt en niet drukt. Je zal merken dat de rode lijnen een afdruk gaan vormen. Hef na iedere trilling of volle lijn je vinger op en leg deze weer op de thuisknop. Herhaal dit tot de afdruk gevormd is. Daarna moet je dit nogmaals doen maar moet je de greep aanpassen en meer de zijkanten van de vinger scannen. Zodra dit is voltooid moet je eventueel een toegangscode opgeven en wordt de afdruk toegevoegd aan iOS. Herhaal dit voor meerdere vingers, in totaal kun je vijf vingers toevoegen aan iOS.

Lees ook: Snel vingerafdrukken herkennen voor Touch ID in iOS

Touch ID inschakelen voor ontgrendelen en aankopen

• Open Instellingen
• Navigeer naar de optie 'Touch ID en toegangscode'
• Vul je toegangscode in

Schakel hier de opties 'iDevice-ontgrendeling' en/of 'iTunes en App Store' in. Als Apple Pay beschikbaar is kun je hier ook Apple Pay activeren. Dit houdt in dat je voor deze optie Touch ID kunt gebruiken i.p.v. een wachtwoord.

Touch ID instellen op een Mac

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar het voorkeurenpaneel 'Touch ID'
• Klik op de plus-knop om een nieuwe vingerafdruk toe te voegen
• Vul je wachtwoord in om deze te kunnen toevoegen
• Leg je vinger op de vingerafdrukscanner (aangeduid op het Touch Bar)
• Volg de aanwijzingen op het scherm

Touch ID instellen en gebruiken op een Mac

Je kunt maximaal drie vingerafdrukken toevoegen aan macOS per gebruiker. Onderaan dit venster vind je terug wat je op dit moment kunt doen met Touch ID. Schakel de opties uit die je niet wilt gebruiken. Gebruiken meerdere mensen de Mac? Dan kunnen zij inloggen met Touch ID vanaf het inlogscherm. Onmiddellijk wordt dit account geactiveerd. Klik hier voor meer informatie. /macos-touch-id

Lees ook: Tips voor een veilig en eenvoudig te onthouden wachtwoordReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!