17 september 2017

Face ID: Je iPhone X beveiligen met je gezicht, alle info

Demonstratie Face ID

De iPhone X heeft geen Touch ID meer, maar wordt beveiligd met Face ID. Deze geavanceerde gezichtsherkenning wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe TrueDepth-camera. Deze combineert een normale camera aan de voorkant met een infraroodcamera, dieptesensor en projector.

De TrueDepth-camera zit verwerkt in de inkeping aan de voorkant van het toestel en is dus een dubbele camera die diepte kan zien. Net zoals met Touch ID kun je Face ID gebruiken om je iPhone te ontgrendelen, maar ook wachtwoorden invoeren of aankopen verrichten. Daarnaast kun je de TrueDepth-camera ook gebruiken voor Animoji en AR-toepassingen.

Hoe werkt Face ID?

Via de instellingen op de iPhone X kun je Face ID activeren, daar maak je voor het eerst een scan van je complete gezicht en deze wordt opgeslagen op de iPhone zelf. De TrueDepth-camera plaatst 30.000 onzichtbare infrarode puntjes op je gezicht, zodat er een gedetailleerde 3D scan gemaakt kan worden. De nieuwe A11 Bionic-chip met neural engine gaat aan de slag om de scan te vergelijken met de eerder scans van je gezicht. Als deze overeenkomt wordt je iPhone ontgrendeld, ingelogd of aankopen verricht. Dit alles gebeurt in enkele honderdste van een seconde.

TrueDepth-camera iPhone X

Om Face ID te kunnen gebruiken moet je naar het scherm van de iPhone kijken. Daarvoor hoeft de iPhone X niet vlak en recht voor je gezicht houden. Ligt deze bijvoorbeeld voor je op tafel of heb je deze lager in je hand en kijk je met open ogen naar het scherm dan werkt Face ID. Wanneer je met gesloten ogen 'kijkt' werkt de gezichtsherkenning niet.

Werkt ook in het donker, met bril, baard, hoed, sjaal en in de toekomst

Omdat Face ID gebruikmaakt van infraroodtechnologie werkt dit ook in het donker. De camera maakt namelijk geen foto van je gezicht die daarna vergeleken wordt, het maakt dus niet uit of het licht of donker is. Daarnaast kun je Face ID ook gebruiken wanneer je een bril, hoed, hoofddoek, pet of sjaal draagt. Zelfs de meeste zonnebrillen zullen werken omdat het infraroodsignaal daar doorheen kan 'kijken'.

Ook gelaatsveranderingen zal de camera herkennen en doorvoeren in zijn berekening. Of je nu je baard laat staan of er een rimpel bij krijgt, Face ID zal je ook in de toekomst herkennen.

Face ID dots

Hoe werkt het ontgrendelen met Face ID?

De iPhone X heeft ook ondersteuning voor 'Raise to awake', dit houdt in wanneer je de iPhone opheft en naar je toe brengt het scherm aan zal gaan. Op dat moment wordt de TrueDepth-camera geactiveerd en je gezicht gescand als je naar het scherm kijkt. Je iPhone X scherm kun je ook activeren door tweemaal te tikken op het scherm, door het nieuwe Folio-hoesje te openen of door de aan/uit-knop kort in te drukken. Mocht Face ID niet werken (na herstart) of iemand anders wil je iPhone ontgrendelen dan kan dat met de toegangscode.

Face ID is veiliger dan Touch ID, maar slechts voor één persoon per iPhone

Tijdens de presentatie wist Apple te melden dat de kans 1 op 50.000 is dat iemand met een soortgelijke vingerafdruk Touch ID kon 'misleiden'. Voor Face ID is de kans 1 op 1.000.000, wat dus behoorlijk veilig is. Face ID moet een 3D scan kunnen maken, vanaf een foto zal dit dus niet lukken. Ook maskers zouden geen schijn van kans maken.

Nadeel aan deze hoge veiligheid is wel dat de iPhone X slechts één gezicht kan opslaan en scannen, je kunt dus niet het gezicht van je partner toevoegen. Iets wat met Touch ID wel kan door de meerdere vingerafdrukken. Animoji, portretmodus en andere AR-technologieën kunnen wel gebruikt worden door andere personen.

Alles blijft op je iPhone

Alle scans worden opgeslagen op de iPhone zelf en ook daar vindt de verwerkingen en controles plaats. Er wordt dus niets gedeeld met servers van Apple of online.

Zorgt voor extra privacy

Tot slot willen we een handige toepassing uitlichten van Face ID met betrekking tot de inhoud van je meldingen. Wanneer je een melding ontvangt laat deze de inhoud van het bericht zien. Vanaf iOS 11 kun je ervoor kiezen om de inhoud van alle meldingen te verbergen wanneer je iPhone vergrendeld is. Wanneer je de 'beveiliging' opheft kun je de inhoud bekijken.

Dankzij Face ID wordt dit veel eenvoudiger wanneer deze optie is ingeschakeld. De inhoud is verborgen, maar zodra je naar je iPhone kijkt zullen deze zichtbaar worden omdat je gezicht herkend wordt. Zo kun je altijd de inhoud verbergen voor andere, maar niet voor jezelf.

Lees ook: Alle informatie over de iPhone X op een rijReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!