23 september 2017

iOS 11iOS 11: Gebruikmaken van Drag & Drop op een iPad en iPhone

Vanaf iOS 11 kun je Drag & Drop toepassen op de iPad en zelfs een beetje op de iPhone. Met de nieuwe functionaliteit is het mogelijk om foto's, teksten, bestanden en meer van de ene naar de andere app te slepen.

De optie is vooral handig bij gebruik van Split View, maar ook wanneer je een tekst hebt gekopieerd en deze in een bericht of mail wilt plakken. De optie is een verlengde van de knip/kopieer/plak-tool in iOS en maakt het mogelijk om content te slepen. De functie vraagt de nodige oefening, maar uiteindelijk geeft het extra functionaliteit en productiviteit aan de iPad.

Drag & Drop gebruiken op een iPad

Het is moeilijk om een stappenplan te maken van deze optie, je kunt het namelijk toepassen op vrijwel alles wat je ziet. Zo kun je tekst slepen, maar ook foto's, apps, notities, mails, en meer. Over het algemeen werkt de procedure gelijk en kun je min of meer onderstaande schema toepassen:
• Leg je vinger op de content die je wilt slepen
• Wacht enige momenten tot de content gaat zweven
• Sleep de content vervolgens naar de gewenste plek
• Open eventueel een andere app
• Laat op de gewenste plek los om de plaatsen

Drag & Drop gebruiken op een iPad voor teskt

Tijdens het slepen kun je extra's toepassen, zo kun je bijvoorbeeld de thuisknop indrukken om de huidige app te verlaten en een nieuwe app te openen. Hierna kun je de content los laten om deze te plakken in de zojuist geopende app.

Voorbeeld: Markeer een stuk tekst, zodra de tekst gemarkeerd is leg je jouw vinger op de markering tot deze gaat zweven. Sleep vervolgens de tekst (zonder je vinger op te tillen) naar een ander gedeelte op het scherm of druk op de thuisknop (terwijl de andere vinger op het scherm blijft) om een andere app te openen. Sleep de tekst naar de gewenste plek en laat los.

Verschil tussen een app verplaatsen en slepen

Wanneer je op een iPad een app wil slepen met het Drag & Drop-syteem zal je merken dat dit niet gelijk is aan verplaatsen. Uiteraard kun je jouw vinger op een app leggen tot deze gaat zweven, vervolgens sleep je deze naar het dock, map of pagina en laat je de app los om deze te plaatsen. Echter kun je op deze manier ook Slide Over of Split View toepassen.

drag & drop met split view

Leg je vinger op een app tot deze gaat zweven, sleep kort en tik op een andere app om deze te openen. Vervolgens kun je de 'zwevende' app los laten op je scherm. Wanneer je de app loslaat in het midden van het scherm zal de app geopend worden als Slide Over. Dit houdt in dat de app zweven op de voorgrond wordt geplaatst.

Sleep je de app helemaal naar de rechterkant van het scherm zodat het gehele scherm opschuift en dan loslaat wordt Split View geopend. Beide apps worden dan naast elkaar weergegeven. Vanaf iOS 11 heb je dan nog eens de mogelijkheid om een derde app te openen in Slide Over-vorm bovenop de Split View.

Drag & Drop op een iPhone

Het slepen van content is vooral op de iPad van toepassing, op de iPhone kan dit maar in een beperkte vorm. Een voorbeeld hiervan lees je hier terug.

Lees ook: Meerdere apps tegelijkertijd verplaatsen met drag & drop

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.







Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:



Do NOT follow this link or you will be banned from the site!