10 oktober 2017

iOS 11iOS 11: Split view activeren op een iPad en twee apps naast elkaar weergeven

slide over split view

Wie een iPad heeft zal heel blij zijn met iOS 11, de iPad wordt namelijk productiever dan ooit. Zo zijn er veel nieuwe opties toegevoegd en worden bestaande functies sterk verbeterd. Een mooi voorbeeld hiervan is de Split View in combinatie met de Slide Over functie.

Vanaf iOS 11 kun je Drag & Drop gebruiken, met de nieuwe functionaliteit is het mogelijk om foto's, teksten, bestanden en meer van de ene naar de andere app te slepen zonder gedoe. Hoe je Drag & Drop kunt toepassen op een iPhone en iPad lees je hier uitgebreid terug. Split View kun je ook vanaf iOS 11 activeren met Drag & Drop en werkt op een andere manier als in voorgaande versies van iOS.

Wat is Split View

Sinds iOS 9 kun je Split View (ook bekend als splits screen) gebruiken op een iPad. Tenminste waneer je in het bezit bent van een iPad Air 2, iPad mini 4, iPad Pro of nieuwer. Dit is een functie die ervoor zorgt dat je twee applicaties tegelijkertijd naast elkaar kunt gebruiken op je iPad. De functie is een verlengde van Slide Over die eigenlijk bijna alle iPads met iOS 9 of hoger ondersteunen.

Split View: Twee apps tegelijkertijd gebruiken op een iPad

Om Split View te kunnen toepassen moet je Slide Over onder de knie hebben en dat is even oefenen. We leggen het activeren Split View uit met een voorbeeld, we willen Safari en de Bestanden app naast elkaar weergeven.

• Open Safari
• Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm om het Dock te openen
• Leg je vinger op het Bestanden icoon tot deze gaat zweven
• Sleep het icoon naar de linker of rechterkant van het scherm
• Safari zal nu opschuiven
• Laat los om Bestanden te plaatsen naast het Safari venster

Split view activeren op een iPad en twee apps naast elkaar weergeven

Wanneer de app die je in het tweede venster wilt openen niet aanwezig is het Dock kun je ook via het app-overzicht Split View activeren. Navigeer naar het app-overzicht en leg je vinger op de app die je wilt openen naast een andere app. Wacht tot de app gaat zweven en houdt dit vast, tik nu op de tweede app om deze te openen. Sleep vervolgens de het icoon dat je vast houdt naar de linker of rechterkant van het venster. Laat los om deze in Split View-weergave te openen.

Grootte van het venster aanpassen

Wanneer twee apps naast elkaar worden weergegeven zie je een scheidingslijn met een klein streepje in het midden. Door deze naar links of rechts te slepen kun je de grootte van de vensters aanpassen naar 1/3 of 1/2 van het scherm.

Split View voor twee apps sluiten

De Split View weergave kun je eenvoudig uitschakelen door het kleine streepje in de scheidingslijn helemaal naar links of rechts te slepen. De apps worden gescheiden en er blijft één zichtbaar op het scherm.

Bonus app

Voorheen kon je maar twee apps tegelijkertijd draaien, vanaf iOS 11 kun je nog een derde app toevoegen door middel van Slide Over (meer info).

Split screen op een iPad uitschakelen

Slide Over en Split View volledig uitschakelen? Dat kan via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Multitasking en Dock ▸ Schakel 'Sta meerdere apps toe' uit.

Ter verduidelijking: Split View werkt alleen op de iPad Air 2, iPad mini 4, iPad Pro en toekomstige iPads. Slide Over werkt alleen op de iPad mini 2/3/4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro en toekomstige iPads.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Hugo Aerts

  11 oktober 2017 om 13:18

  Een probleem. Met Safari krijg ik steeds twee websites te zien. Wegswipen van de ene lukt niet.

 • Wesley Fabry

  11 oktober 2017 om 14:11

  @hugo dat is een aparte weergave speciaal voor safari, meer uitleg: https://www.appletips.nl/ios-10-split-view-safari/

 • Jan

  11 oktober 2017 om 17:46

  Bij het kopje de “bonus app” werkt het linkje meer info niet

 • Wesley Fabry

  11 oktober 2017 om 17:48

  Dankjewel voor het melden, aangepast 👍

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!