1 maart 2016

Airport: Beperk de toegang tot het internet met een toegangscontrole

Airport retina logo

Wanneer je een Airport Extreme of Time Capsule bezit dan kun je heel eenvoudig restricties op het gebruik van het Wi-Fi netwerk activeren. Wil je bijvoorbeeld niet dat je kinderen na 22:00 nog gebruik kunnen maken van het draadloze netwerk dan kun je dit zeer eenvoudig instellen.

Hiermee voorkom je dat je kinderen tot diep in de nacht met hun MacBook, iPhone, iPad of iPod Touch online kunnen zijn. Om de beperking te kunnen activeren heb je het mac-adres van het apparaat nodig, hoe je deze kunt terugvinden en je de beperking kunt opleggen lees je hieronder terug.

Procedure voor mac-adres OS X
Open op de Mac van je kinderen  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Netwerk ▸ Wi-Fi ▸ Geavanceerd ▸ Hardware ▸ hier vind je het MAC-adres terug.

iOS apparaten
Open op het iDevice Instellingen ▸ Algemeen ▸ Info ▸ hier vind je het MAC-adres terug bij 'Wi-Fi adres'.

Noteer het adres en open hierna het Airport configuratieprogramma in OS X. Selecteer het Airport basisstation en klik op de knop ‘Wijzig’. Klik hierna op het tabblad ‘Netwerk’ en vink de optie 'Toegangscontrole’ aan.

Toegang internet blokkeren

Klik op de knop ‘Tijdgebonden toegangscontrole’ en daarna op de plus-knop onder het veld ‘Draadloze clients’. Nu kun je hier het MAC-adres opgeven en een passende omschrijving. Hierna kun je via de sectie ‘Tijden draadloze toegang’ het tijdschema instellen voor een apparaat, daarbij heb je keuze uit verschillende mogelijkheden. Klik op de knop ‘Bewaar’ om de tijdgebonden toegangscontrole te activeren.

Let op! Verwijder niet de optie ‘Onbeperkt (standaard)’ uit de lijst, als je alle overige apparaten onbeperkt toegang wilt verlenen.

Lees ook: Een Airport apparaat herstarten met behulp van een MacReacties


 • ruud

  1 maart 2016 om 11:21

  Dit werkt helemaal niet, ik heb er ooit uren in geïnvesteerd maar het kan niet gerealiseerd worden omdat ik glasvezel heb en deze router kan niet anders de ip-nummers uitdelen de extreme staat in de brugmodes anders werkt hij gewoon nietJammer maar veel uitgegeven voor niksIk schakel nu gewoon elke avond de stoppenkast groep naar boven uit

 • Cees Kooijman

  1 maart 2016 om 11:55

  Nou Ruud, ik weet niet wat je doet maar het werkt prima hoor. Waarschijnlijk snap jij niet wat een MAC adres is.

 • David

  1 maart 2016 om 12:11

  @Ruud: deze instelling werkt alleen als de AirPort fungeert als router, in jouw geval waar deze als bridge geconfigureerd is werkt dit niet. Echter bevatten de meeste consumentenrouters vergelijkbare functionaliteit en kun je waarschijnlijk in je glasvezelrouter een vergelijkbare optie instellen.

 • Jos

  1 maart 2016 om 17:19

  @Ruud: Zet je glasvezelmodem/router in bridge (Ziggo-klanten: aanvragen bij de klantenservice) en zet je Apple Airport Extreme / Tim Capsule op NAT enz., dan heb je de gevraagde instellingen wel. Het leverde bij mij thuis zelfs een betere internetverbinding op!

 • julian

  2 maart 2016 om 8:13

  het grote nadeel van deze functie is dat het “gasten” netwerk ook deze lijst gaat gebruiken waardoor het geen gastnetwerk meer is…

 • Hans

  3 november 2016 om 17:52

  ik heb alles gedaan zoals het hoort maar mijn dochter heeft toch toegang met haar iphone
  we hebben ziggo en airport
  ziggo modem heb ik via ziggo in bridge gezet
  als ik het mac adres invoer via airport hulpprogramma wertk het niet
  iemand een idee?

  dank vast

Een reactie toevoegen: