2 januari 2017

Terminal: De cursor verplaatsen van woord naar woord

terminal logo OS X

Tijdens het typen van commando's onder Terminal kan het gebeuren dat je een typefout maakt en dat je het commando moet aanpassen. Je kan dan met behulp van de cursortoetsen links en rechts per karakter teruggaan of vooruit gaan naar de gemaakt fout in het commando.

Het is ook mogelijk om tussen de verschillende woorden in het commando te springen met behulp van een speciale toetscombinatie. Als je deze toetscombinatie kunt onthouden, dan zal hij je veel tijd besparen.

Terminal cursor verplaatsen met een toetscombinatie

Om te kunnen springen naar het vorige of volgende woord in Terminal gebruik je de alt/option-toets in combinatie met de pijltoetsen links en rechts.

alt/option⌥ + pijltoets links: spring naar het vorige woord.
alt/option⌥ + pijltoets rechts: spring naar het volgende woord.

2016-12-12-11_25_07

Je kunt overigens ook de standaard Linux toetscombinaties gebruiken om de cursor tussen woorden te verplaatsen, deze zijn iets lastiger om te onthouden.

Esc + B: (backward) ga naar het vorige woord.
Esc + F: (forward) ga naar het volgende woord.

De bovenstaande toetscombinaties werken zowel onder OS X Terminal als onder de verschillende Linux distributies zoals bijvoorbeeld Ubuntu, CentOS, Kali, RedHat, etc.

Terminal cursor verplaatsen met de muis of trackpad

In OS X terminal (vanaf OS X 10.10) heb je nog een extra mogelijkheid om de cursor te verplaatsen in het venster. Verplaats de muisaanwijzer naar de plaats waar je de cursor in het terminal venster wilt plaatsen. Druk op alt/option⌥ en klik op de muisknop, de cursor zal nu automatisch verplaatst worden naar de gewenste positie. Doe je dit in een commando dan kun je deze direct aanpassen.

2016-12-12-11_30_13

Mocht je vaak gebruik maken van OS X Terminal en kun je de bovenstaande handelingen onthouden dan kun je jezelf een hoop typ-werk (en ergernis) besparen. Het navigeren in het Terminal venster wordt hierdoor een stuk handiger.

Lees ook: De Mail applicatie sneller maken met Terminal

Meer over terminal kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!