9 december 2016

iCloud-sleutelhanger instellen en gebruiken. Uitgelichte afbeelding

iCloud-sleutelhanger activeren, instellen en gebruiken

Vanaf iOS 7 en OS X Mavericks kun je gebruikmaken van iCloud-sleutelhanger. Met behulp van deze optie worden je wachtwoorden en account gegevens gesynchroniseerd via iCloud. Via het online medium worden de wachtwoorden direct bij wijziging of toevoeging bijgewerkt.

Het internet is fijn, maar voor alles heb je tegenwoordig een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Met de komst van iCloud-sleutelhanger is het mogelijk al deze wachtwoorden en gebruikersnamen automatisch te laten invullen op de verschillende webpagina’s en apps. De sleutelhanger kun je gebruiken en raadplegen in iOS en OS X (macOS).

iCloud-sleutelhanger activeren in iOS

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'iCloud'
• Tik in de lijst op 'Sleutelhanger
• Schakel de gelijknamige optie in
• Volg de instructies op het scherm

icloud-sleutelhanger activeren in iOS en Mac

iCloud-sleutelhanger activeren in OS X (macOS)

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'iCloud'
• Schakel de optie 'Sleutelhanger' in
• Volg de instructies op het scherm

Wat is een iCloud-beveiligingscode?

Wanneer je de iCloud-sleutelhanger activeert, kun je een beveiligingscode instellen. Deze code wordt gebruikt om de bijkomende apparaten die gekoppeld zijn aan je iCloud account te configureren voor de online sleutelhanger. Deze code kan ook gevraagd worden om je identiteit te verifiëren wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe apparaat hebt dat je wilt instellen.

Hoe werkt iCloud-Sleutelhanger

Wanneer je navigeert naar een webpagina waar je een account hebt dien je indien nodig de eerste keer nog in te loggen. Tijdens het inloggen vraagt Safari om je het wachtwoord wilt bewaren. Door toe te stemmen zal je deze de volgende keer niet meer hoeven in te vullen en kun je je onmiddellijk aanmelden. Apple synchroniseert de gegevens versleuteld met een 256-bits-AES codering.

icloud-sleutelhanger wachtwoorden in iOS en MAc

Bezoek je een website waarvan de gegevens al bekend zijn in je sleutelhanger dan kun je deze eenvoudig opvragen. Tik op het veld om je gebruikersnaam of wachtwoord in te voeren. Boven het toetsenbord in iOS krijg je de mogelijkheid om direct het wachtwoord automatisch in te vullen. Op een Mac kun je op het sleutel-icoon klikken in het gebruikersnaam of wachtwoord veld.

Welke gegevens worden er bewaard?

Zodra de dienst is geactiveerd worden alle wachtwoorden, creditcardgegevens en gebruikersnamen die je invoert in OS X (macOS) en iOS opgeslagen. Dit zijn wachtwoorden van websites, Wi-Fi netwerken, internet-accounts, e-mail, etc. Deze worden gesynchroniseerd en up-to-date gehouden met al je iCloud apparaten, klik hier voor meer informatie over het toevoegen van creditcard gegevens.

Als een ontwikkelaars zijn of haar applicatie heeft geoptimaliseerd voor iCloud-sleutelhanger dan worden deze inloggegevens ook bewaard in je sleutelhanger. Daarnaast kunnen deze apps ook de gegevens uit je sleutelhanger (veilig) gebruiken.

Waar vind ik mijn wachtwoorden terug?

In iOS kun je jouw wachtwoorden terug vinden via Instellingen ▸ Safari ▸ Wachtwoorden. Let wel, dit zijn alleen de wachtwoorden die in safari worden gebruikt. De wachtwoorden van bijvoorbeeld Wi-Fi netwerken kun je niet raadplegen in iOS. Op een Mac kun je de inloggegevens terugvinden via de applicatie Sleutelhangertoegang die je terugvindt in Finder ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma’s. Klik in de kolom onder 'Sleutelhangers' op iCloud en kies voor de categorie 'Wachtwoorden'.

Vanaf iOS 11 kun je jouw wachtwoorden beheren en bekijken via Instellingen ▸ Accounts en wachtwoorden ▸ Wachtwoorden apps/sites. De werking is verder gelijk gebleven echter kun je de wachtwoorden nu niet alleen benaderen vanuit Safari, maar in alle apps in iOS (meer info).

Wachtwoorden in icloud-sleutelhanger bekijken

De gegevens worden niet online bewaard op de servers van Apple, iCloud-sleutelhanger zorgt er alleen voor dat de gegevens direct op al je gekoppelde apparaten worden bijgewerkt.

Lees ook: iCloud inloggen, instellen en gebruiken

Bijgewerkt artikel, origineel van 12/08/2016Reacties


  • martijn berk

    28 januari 2017 om 20:35

    Ik wil weten of het niet handig zou zijn de sleutelhanger in de cloud te bewaren zodat je bij een nieuwe iMac er gebruik van kan maken….(of is dat al zo?)

  • Wesley Fabry

    29 januari 2017 om 13:15

    @Martijn daar dient ondemeer de iCloud-sleutelhanger voor

Een reactie toevoegen: