Menu

18 januari 2015

If This Then That (IFTTT) wat kun je er mee en hoe werkt het?

iftttlogo2

Vrijwel iedereen heeft wel al eens gehoord of iets gelezen over IFTTT (If This Then That), maar velen weten niet precies wat het is en wat je er mee kunt doen. IFTTT is erg uitgebreid en is een ideaal verlengstuk voor het hele digitale leven.

IFTTT is een dienst op het internet die je zowel via een webpagina kunt benaderen als via de IFTTT applicatie. Aan IFTTT kun je allerlei andere diensten koppelen om zo verschillende recepten uit te voeren. Om precies de werking van IFTTT uit te leggen maken we gebruik van een aantal voorbeelden.

Voorbeeld 1: Upload iedere gemaakte Instagram foto automatisch naar dropbox
Voorbeeld 2: Plaats al je tweets automatisch ook op je Facebook account
Voorbeeld 3: Zodra de zon onder gaat kun je (alle) HUE-lampen inschakelen
Voorbeeld 4: Plaats je een nieuwe foto’s op Facebook dan kun je dit melden op je Twitter

Bovenstaande voorbeelden zijn nog maar het topje van de ijsberg, er zijn ontelbare combinaties mogelijk. Letterlijk vertaald betekent IFTTT: Als dit dan dat, kortom als er een bepaalde gebeurtenis plaatsvind kan IFTTT hier een vervolg aan geven. Het klinkt erg ingewikkeld, maar de uitwerking is niet zo moeilijk.

ifttt1

Wat zijn Triggers en Recepten

Onder Triggers verstaan we alle kanalen en gebeurtenissen die gebruik kunnen maken van IFTTT. Voorbeelden hiervan zijn Twitter, Philips Hue, Facebook, Evernote, Instagram, RSS Feeds, Feedly, WordPress, iOS, Android, etc. Al deze triggers hebben bepaalde gebeurtenissen die een handeling kunnen uitlokken. Denk hierbij aan een bepaalde hashtag op Twitter, het plaatsen van een foto op Facebook, het toevoegen van een notitie in Evernote, een nieuw bericht in een RSS feed, etc.

Al deze gebeurtenissen kunnen met behulp van een recept handelingen (acties) uitvoeren. Voorbeeld: Je maakt een schermafbeelding op de iPhone, deze trigger wordt doorgestuurd naar IFTTT en deze zorgt ervoor dat de schermafbeelding wordt geupload en geplaatst in Dropbox (actie).

ifttt2

Gebruik maken van IFTTT

Als eerste maak je een account aan op de webpagina van IFTTT of via de applicatie. Vervolgens kun je aan de slag om een recept aan te maken. We leggen het proces uit door het eerste voorbeeld hierboven te verwerken in een recept.

• Open de webpagina van IFTTT
• Klik op ‘Create a recipe’
• Klik vervolgens op ‘This’
• Selecteer of zoek naar ‘Instagram’ in de lijst van Channels
• Klik de eerste keer op ‘Activate’ om je Instagram te koppelen aan IFTTT
• Kies bij Triggers de optie ‘Any new photo by you’
• Klik op ‘Create Trigger’

ifttt3

Nu heb je al de gebeurtenis waaraan je een handeling (actie) aan wilt koppelen. Klik op ‘That’, zoek vervolgens (in dit geval) naar Dropbox en selecteer de actie ‘Add file from URL’. Hierna kun je nog enkele gegevens aanpassen, dit moet niet want standaard zal IFTTT een map aanmaken in je dropbox en alles keurig sorteren. Bevestig door op ‘Create action’ te klikken. Je recept is nu klaar voor gebruik, vul eventueel een titel in en vink de optie ‘Receive notifications when this Recipe runs’ om push-meldingen te ontvangen op je iDevice. Activeer het recept door op ‘Create recipe’ te klikken.

Vanaf nu (tot je het handmatig uitschakelt) zullen al je instagram foto’s automatisch geupload worden naar dropbox. Deze manier van recept maken kun je toepassen voor alle recepten, naast de webpagina kun je de recepten ook aanmaken via de applicatie. Dit werkt vrijwel hetzelfde als op de webpagina, het enige verschil is dat je hier op het kommetje en daarna op de plus-knop moet tappen (tikken) om het recept aan te maken.

Bestaande recepten gebruiken

Is het maken van een recept je iets te ingewikkeld dan kun je gelukkig zoeken tussen allerlei bestaande recepten. Via de optie ‘Browse’ op de webpagina of via het brilletje in de app kun je deze catalogus raadplegen. Hierin vind je echt duizende bestaande recepten die je met één druk op de knop kunt toevoegen aan je eigen profiel. Activeer eventueel de triggers en je kunt aan de slag. Het bovenstaande voorbeeldrecept hebben we uiteraard ook beschikbaar gesteld, deze kun je hier bekijken en activeren via de knop ‘Add Recipe’

ifttt4

Eigen actieve recepten beheren

Via de optie ‘My recipes’ op de webpagina en via het kommetje in de app kun je al je huidige recepten bekijken. Tap op het potloodje (of op het recept en daarna edit in de app) om deze te bewerken. Zo kun je allerlei triggers en actions aanpassen, tijdelijk het recept uitschakelen via de knop ‘Turn off’ (schakelaar voor de App), de logs bekijken of het recept in zijn geheel te verwijderen via de verwijder-knop (delete).

ifttt5

Recepten van appletips

Omdat IFTTT voor sommige net iets te moeilijk is gaan wij hier op appletips de leukste, handigste en beste IFTTT-recepten bespreken en delen. Je kan dan eenvoudig deze recepten toevoegen aan je eigen IFTTT account en er optimaal gebruik van maken. Al deze artikelen over IFTTT kun je (straks) hier terugvinden. Download alvast de applicatie en maak een account aan zodat je binnenkort gelijk aan de slag kunt. Hierdoor wordt IFTTT niet alleen toegankelijk voor gevorderden maar ook voor de beginnende web-gebruiker. IFTTT is erg ruim ook iOS kan gebruikmaken van deze dienst, meer hierover lees je binnenkort hier op appletips.

IFTTT
IFTTTApple Watch app
Categorie: Productivity, Utilities
Ontwikkelaar: IFTTT Inc
iPad & iPhone  4+  48 MB DOWNLOAD GRATIS

Nog meer informatie over IFTTT vind je hier terug

Omdat IFTTT vaak door gebruikers als moeilijk wordt ervaren posten wij de leukste en handigste IFTTT-recepten. Je kan deze recepten eenvoudig toevoegen aan je eigen IFTTT account en gebruik van maken. Alle berichten over IFTTT kun je hier terugvinden.

Download de iOS applicatie (of Android app) en maak een account aan zodat je aan de slag kunt. Hierdoor wordt IFTTT niet alleen toegankelijk voor gevorderden maar ook voor de beginnende gebruikers.
Gerelateerde tips:
Reacties


 • Jochen 18 januari 2015 om 16:47

  Zeer goede app. It just works!
  Genbruik hem zelf al van bij het begin, voor oa automatisch tweeten van de dingen die ik op Facebook plaats. Ik krijg ook een notificatie van zodra er binnen de 15min regen wordt verwacht.
  De mogelijkheden zijn eindeloos. Topper!

 • ton 18 januari 2015 om 21:54

  Super App gebruik hem voor Hue daylight en sunset settings van mijn buitenlampen en voor mijn Nest themostaat en rookmelders

 • mike 20 januari 2015 om 10:46

  Ik heb het geprobeerd, maar de app moet op de achtergrond van je iphone draaien om een melding te generen. Als ik de app opent dan krijg ik de melding wel.

  Heb je de app gesloten dan krijg ik niets en dat is jammer.
  Voor wie dit niet erg vind is het top.

 • Wesley Fabry 20 januari 2015 om 10:54

  Het hangt er een beetje vanaf welke meldingen. Iedere dag bij zonsondergang worden alle HUE-lampen geactiveerd, hiervan krijg ik dagelijks een melding (ook als de app afgesloten is). Sommige meldingen en acties worden pas geactiveerd als de app geopend wordt of is.

 • robert groenendaal 22 januari 2015 om 12:39

  ik had gehoopt om de lampen te kunnen laten knipperen als ajax een goal zou maken. heb ergens gelezen dat dit kan, in de hue espn app in ifttt komt de nederlandse competitie niet voor. iemand anders misschien een idee???

 • Michel 26 juli 2015 om 13:33

  Is er ook een mogelijkheid om je WiFi en mobielegegevens automatisch te schakelen? Dat zou helemaal perfect zijn! Misschien een idee?

 • Stefan Segers 6 november 2016 om 8:06

  Super app allen wat ik niet voor elkaar krijg is “applets” verwijderen.
  Iemand tips hoe dit te doen?!?

 • Wesley Fabry 6 november 2016 om 8:10

  @stefan dit is nieuw en zijn eigenlijk de ‘recepten’, gewoon een andere naam en extra mogelijkheden.

 • Leo 6 november 2016 om 10:38

  Hallo. Mijn vraag : Ik heb 1 Iffttt account. Echter. Een I pad mini. En een iPhone 6e . Kun je dan met toch 2 Apparaten Iffttt bedien instellen etc.
  Of moet het geheel op 1 Apparaat
  Groet Leo

 • Wesley Fabry 6 november 2016 om 10:42

  @leo Je kunt één account gebruiken op meerdere appareten. Wil je iOS specifieke dingen toepassen per appraat dan moet je wel kijken of het een recept (applet) voor beide werkt of dubbel aanmaken op ieder apparaat afzonderlijk.

 • Eta Elektro 11 november 2016 om 18:33

  Leo.groenendijk

  Wesley enorm bedankt !

  Groet Leo Eta elektro

Een reactie toevoegen: