15 januari 2017

ScreencastIf This Then That (IFTTT): Wat kun je ermee en hoe werkt het?

Vrijwel iedereen heeft wel al eens gehoord of iets gelezen over IFTTT (If This Then That), maar velen weten niet precies wat het is en wat je er mee kunt doen. IFTTT is erg uitgebreid en is een ideaal verlengstuk voor het hele digitale leven.

IFTTT is een dienst op het internet die je zowel via een webpagina kunt benaderen als via de IFTTT applicatie. Aan IFTTT kun je allerlei andere diensten koppelen om zo verschillende applets (voor heen recepten) uit te voeren. Om precies de werking van IFTTT uit te leggen maken we gebruik van een aantal voorbeelden.

Voorbeeld 1: Upload iedere gemaakte Instagram foto automatisch naar Dropbox
Voorbeeld 2: Plaats al je tweets automatisch ook op je Facebook account
Voorbeeld 3: Zodra de zon onder gaat kun je (alle) HUE-lampen inschakelen
Voorbeeld 4: Plaats je een nieuwe foto's op Facebook dan kun je dit melden op je Twitter

Bovenstaande voorbeelden zijn nog maar het topje van de ijsberg, er zijn ontelbare combinaties mogelijk. Letterlijk vertaald betekent IFTTT: Als dit dan dat, kortom als er een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt kan IFTTT hier een vervolg aan geven. Het klinkt erg ingewikkeld, maar de uitwerking is niet zo moeilijk.

Ontdek de mogelijkheden van ifttt

Wat zijn Triggers en Applets (voorheen recepten)

Onder triggers (service) verstaan we alle kanalen en gebeurtenissen die gebruik kunnen maken van IFTTT. Voorbeelden hiervan zijn Twitter, Philips Hue, Facebook, Evernote, Instagram, RSS Feeds, Feedly, WordPress, iOS, Android, etc. Al deze triggers hebben bepaalde gebeurtenissen die een handeling kunnen uitlokken. Denk hierbij aan een bepaalde hashtag op Twitter, het plaatsen van een foto op Facebook, het toevoegen van een notitie in Evernote, een nieuw bericht in een RSS feed, etc.

Al deze gebeurtenissen kunnen met behulp van een applet handelingen (acties) uitvoeren. Voorbeeld: Je maakt een schermafbeelding op de iPhone, deze trigger wordt doorgestuurd naar IFTTT en deze zorgt ervoor dat de schermafbeelding wordt geupload en geplaatst in Dropbox (actie).

Alle triggers die ifttt gebruikt

Gebruikmaken van IFTTT

Als eerste maak je een account aan op de webpagina van IFTTT of via de applicatie. Vervolgens kun je aan de slag om een applet aan te maken. We leggen het proces uit door het eerste voorbeeld hierboven te verwerken in een recept.

• Open de webpagina van IFTTT
• Log in met je account
• Klik in de menubalk op je account (⌄)
• Kies voor de optie 'New applet'
• Klik vervolgens op 'This'
• Selecteer of zoek naar 'Instagram' in de lijst van Channels
• Klik de eerste keer op 'Activate' om je Instagram te koppelen aan IFTTT
• Kies bij Triggers de optie 'Any new photo by you'

ifttt applets maken (recepten) en gebruiken

Nu heb je al de gebeurtenis waaraan je een handeling (actie) aan wilt koppelen. Klik op 'That', zoek vervolgens (in dit geval) naar Dropbox en selecteer de actie 'Add file from URL'. Hierna kun je nog enkele gegevens aanpassen, dit moet niet want standaard zal IFTTT een map aanmaken in je dropbox en alles keurig sorteren. Bevestig door op 'Create action' te klikken. Je applet is nu klaar voor gebruik, vul eventueel een titel/omschrijving in en schakel de optie 'Receive notifications when this Applet runs' in om push-meldingen te ontvangen op je iDevice. Activeer de applet door op 'Finish' te klikken.

Vanaf nu (tot je het handmatig uitschakelt) zullen al je instagram foto’s automatisch geupload worden naar dropbox. Deze manier van applet maken kun je toepassen voor alle applets, naast de webpagina kun je de recepten ook aanmaken via de applicatie. Dit werkt vrijwel hetzelfde als op de webpagina. Het maken van een applet in de app gaat via het tabblad 'My Applets' en tik daarna op de plus-knop.

Wat zijn Ingredients?

Bij het aanmaken van een applet kan het zijn dat de trigger of action een ingredient-suggesties geeft. Dit zijn standaard informatieblokken die je eenvoudig kunt toevoegen. Zo kun je bij bijvoorbeeld een RSS-feed direct de titel en omschrijving meer sturen. Dit is handig in verschillende situaties. Iedere trigger of action met ingredients bevatten een kleine omschrijving.

Bestaande applets gebruiken

Is het maken van een applet je iets te ingewikkeld dan kun je gelukkig zoeken tussen allerlei bestaande applets. Via de optie 'Discover' en 'Search' op de webpagina of in de app kun je deze catalogus raadplegen. Hierin vind je echt duizende bestaande applets die je met één druk op de knop kunt toevoegen aan je eigen profiel. Activeer eventueel de triggers en je kunt aan de slag. Het bovenstaande voorbeeldrecept hebben we uiteraard ook beschikbaar gesteld, deze kun je hier bekijken en activeren via de knop 'Turn on'

Zoeken in ifttt

Eigen actieve Applets beheren

Via de optie 'My Applets' op de webpagina en via de app kun je al je huidige applets bekijken. Open de applet en klik/tik op het tandwiel om deze te bewerken. Zo kun je allerlei triggers en actions aanpassen. Tijdelijk de applet uitschakelen kun je doen door op de 'On'-knop te klikken/tikken. Deze zal de status 'Off' krijgen en kan op dezelfde manier weer worden ingeschakeld. Na het tikken op het tandwiel kun je ook kiezen voor 'Delete' om de applet te verwijderen.

je eigen (My) applets bekijken in ifttt

IFTTT Applets van appletips

Omdat IFTTT voor sommige net iets te moeilijk vind je op onze website enkele leuke, handige en beste IFTTT-applets terug. Zo kun je eenvoudig deze applets toevoegen aan je eigen IFTTT account en er optimaal gebruik van maken. Al deze artikelen over IFTTT kun je hier terugvinden. Download de applicatie en maak een account aan zodat je gelijk aan de slag kunt. Hierdoor wordt IFTTT niet alleen toegankelijk voor gevorderden maar ook voor de beginnende web-gebruiker.

IFTTT is erg ruim ook iOS kan gebruikmaken van deze dienst. Zo kun je bijvoorbeeld schermafbeeldingen automatisch uploaden naar Dropbox of een iOS push-bericht (melding) ontvangen wanneer wij een nieuwe tip plaatsen (activeer hier).

IFTTT
IFTTTApple Watch app
Categorie: Productivity, Utilities
Ontwikkelaar: IFTTT Inc
iPad & iPhone  4+  64 MB DOWNLOAD GRATIS

Nog meer informatie over IFTTT vind je hier terug

Bijgewerkt artikel i.v.m. applets, origineel van 18/01/2015

Omdat IFTTT vaak door gebruikers als moeilijk wordt ervaren posten wij de leukste en handigste IFTTT-recepten. Je kan deze recepten eenvoudig toevoegen aan je eigen IFTTT account en gebruik van maken. Alle berichten over IFTTT kun je hier terugvinden.

Download de iOS applicatie (of Android app) en maak een account aan zodat je aan de slag kunt. Hierdoor wordt IFTTT niet alleen toegankelijk voor gevorderden maar ook voor de beginnende gebruikers.Reacties


 • Jochen

  18 januari 2015 om 16:47

  Zeer goede app. It just works!
  Genbruik hem zelf al van bij het begin, voor oa automatisch tweeten van de dingen die ik op Facebook plaats. Ik krijg ook een notificatie van zodra er binnen de 15min regen wordt verwacht.
  De mogelijkheden zijn eindeloos. Topper!

 • ton

  18 januari 2015 om 21:54

  Super App gebruik hem voor Hue daylight en sunset settings van mijn buitenlampen en voor mijn Nest themostaat en rookmelders

 • mike

  20 januari 2015 om 10:46

  Ik heb het geprobeerd, maar de app moet op de achtergrond van je iphone draaien om een melding te generen. Als ik de app opent dan krijg ik de melding wel.

  Heb je de app gesloten dan krijg ik niets en dat is jammer.
  Voor wie dit niet erg vind is het top.

 • Wesley Fabry

  20 januari 2015 om 10:54

  Het hangt er een beetje vanaf welke meldingen. Iedere dag bij zonsondergang worden alle HUE-lampen geactiveerd, hiervan krijg ik dagelijks een melding (ook als de app afgesloten is). Sommige meldingen en acties worden pas geactiveerd als de app geopend wordt of is.

 • robert groenendaal

  22 januari 2015 om 12:39

  ik had gehoopt om de lampen te kunnen laten knipperen als ajax een goal zou maken. heb ergens gelezen dat dit kan, in de hue espn app in ifttt komt de nederlandse competitie niet voor. iemand anders misschien een idee???

 • Michel

  26 juli 2015 om 13:33

  Is er ook een mogelijkheid om je WiFi en mobielegegevens automatisch te schakelen? Dat zou helemaal perfect zijn! Misschien een idee?

 • Stefan Segers

  6 november 2016 om 8:06

  Super app allen wat ik niet voor elkaar krijg is “applets” verwijderen.
  Iemand tips hoe dit te doen?!?

 • Wesley Fabry

  6 november 2016 om 8:10

  @stefan dit is nieuw en zijn eigenlijk de ‘recepten’, gewoon een andere naam en extra mogelijkheden.

 • Leo

  6 november 2016 om 10:38

  Hallo. Mijn vraag : Ik heb 1 Iffttt account. Echter. Een I pad mini. En een iPhone 6e . Kun je dan met toch 2 Apparaten Iffttt bedien instellen etc.
  Of moet het geheel op 1 Apparaat
  Groet Leo

 • Wesley Fabry

  6 november 2016 om 10:42

  @leo Je kunt één account gebruiken op meerdere appareten. Wil je iOS specifieke dingen toepassen per appraat dan moet je wel kijken of het een recept (applet) voor beide werkt of dubbel aanmaken op ieder apparaat afzonderlijk.

 • Eta Elektro

  11 november 2016 om 18:33

  Leo.groenendijk

  Wesley enorm bedankt !

  Groet Leo Eta elektro

 • backslash

  5 januari 2017 om 11:37

  werkt best goed en handige recepten voor vanalles, alleen groot nadeel IFTTT moet op achtergrond aan staan anders werkt het niet.
  zoiets vergeet je of wil je niet steeds doen.

 • Frank

  15 januari 2017 om 21:51

  Wat me nog niet duidelijk is, hoe zit het met de wachtwoorden? Moet ik mijn Dropbox wachtwoord aan IFTTT geven? In jouw voorbeeld, heeft die IFTTT dienst dan je wachtwoorden van Instagram en Dropbox? Hoe doen ze dat? Weinig kans dat ik ze mijn Dropbox wachtwoord ga geven.

 • Wesley Fabry

  16 januari 2017 om 7:23

  Het inloggen via deze diensten gebeurt precies hetzelfde als bij andere apps. Via een veilige verbinding log je in en worden de links via api’s met elkaar gelegd. Uiteraard is IFTTT niet in handen van je wachtwoord, slechts een beveiligde verbinding (toegang).

 • IOSme

  16 januari 2017 om 7:51

  Bedankt voor je Tips, Wesley!

  Lees dagelijks je pagina, en met deze Iftt tips kan ik ook eens extra aan de slag!

 • Frank

  16 januari 2017 om 9:48

  Oké duidelijk, bedankt Wesley.

 • ruud

  17 januari 2017 om 20:10

  de app is erg mooi en zal ook best goed werken. toch heb ik wel een probleem om alles te koppelen aan één app. het kan dan wel zo zijn dat ze mijn wachtwoorden niet zien maar alles wat je koppelt en regelt kunnen ze wel zien.
  wat doen ze hiermee?

 • Hans

  27 april 2017 om 18:36

  Ik schakel al mijn hue lampen aan en uit bij zonsop en ondergang. Erg handig, maar af en toe werkt met name het uitschakelen bij zondopkomst niet en branden mijn lampen de hele dag als ik eind van de middag thuis kom. Jammer dus
  Wat ik mijzelf ook afvraag als ik in het buitenland ben met mijn iphone en ipad in een andere tijdzone en ook niet altijd een internet verbinding heb werken die IFTTT apps voor HUE dan toch?

 • Wesley Fabry

  28 april 2017 om 9:01

  @Hans het kan voorkomen dat een sessie wordt overgeslagen omdat de communicatie tussen IFTTT en Hue niet optimaal is. Bij het instellen wordt de tijdzone bepaald en is daarna niet meer afhankelijk van je locatie. Als je de nieuwste Hue bridge hebt kun je ook met Woning app verwezenlijken: https://www.appletips.nl/taken-automatiseren-ios-woning/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!