30 juli 2014

Controleer de opslagruimte van je Mac via deze handige optie

os x algemeenWie in het bezit is van een Mac weet dat na verloop van tijd de harddisk of SSD vol begint te geraken. Dat is uiteraard logisch, maar het is dan wel handig dat je weet hoe het komt dat deze zo vol is gelopen.

In OS X zit standaard een handig overzicht ingebouwd waarmee je de opslag capaciteit van je Mac kunt bekijken. Zo weet je onmiddellijk of er veel muziek, films, foto’s, applicaties of andere content aanwezig is op je Mac. Hoe je dit overzicht eenvoudig kunt bekijken lees je terug in onderstaande stappen.

• Navigeer naar de menubalk en klik op het -logo
• Selecteer hier de optie ‘Over deze Mac’
• Klik op ‘Meer info’
• Open het tabblad ‘Opslag’

opslag mac

Direct krijg je een overzicht van hoeveel opslag je in totaal hebt en hoeveel er nog beschikbaar is. Verder wordt met behulp van kleuren aangegeven hoe de opslagruimte is verdeeld en hoeveel deze inneemt op je Mac. Vooral ‘Overige’ zal veel GB’s bevatten, dit komt omdat heel veel sectoren onder deze noemer vallen.

Denk hierbij aan persoonlijke documenten, cache van applicaties, plugins, bestanden die niet door Spotlight worden herkend, zip-bestanden, enzovoorts. Naast je harde schijf heb je ook de mogelijkheid om aangesloten externe harde schijven te controleren op hun opslag. Wanneer je ruimte te weinig hebt is het aan te raden te snoeien in je collectie door een aantal bestanden te verwijderen.

Meer over geheugen kun je hier terugvinden.Reacties


 • Jeroen

  30 juli 2014 om 9:39

  De App CleanMyMac is ideaal voor het opruimen van je Mac, dit is wel een betaalde App

 • testpiloot

  30 juli 2014 om 16:59

  Handige tip! Denk ook dat iedereen hier wat aan heeft! Menigeen wist nog niet dat dit zo werkte denk ik..

 • martin

  31 juli 2014 om 11:58

  “Meer info” en tabblad “Opslag”?
  Werkt niet onder Snow Leopard neem ik aan…?

 • Frank

  21 oktober 2014 om 17:53

  Ik heb ook de betaalde App “CleanMyMac” gebruikt om mijn Mac op te schonen. Echter na Automatic Cleanup kreeg ik een totaal vertekend overzicht van mijn opslag. Zo had ik bijvoorbeeld voor 260 Gig aan programma’s op mijn HD staan terwijl ik een opslagcapaciteit heb van 120 Gig.

  Na wat googelen heb ik de HD opnieuw laten analyseren door bij Spotlight -> Privacy eerst de HD toe te voegen en vervolgens weer te verwijderen.

  Wanneer ik nu kijk in het overzicht krijg ik nog steeds verkeerde informatie. Zo heb ik voor 1.6 Gig aan programma’s op mijn HD staan en 50 Gig onder het kopje overig.

  Heeft iemand een idee hoe ik dit weer kan fixen?

 • Patrick

  5 oktober 2015 om 14:00

  Weet iemand hoe het komt dat ik ruim 65gb aan foto’s zie onder ‘over deze mac, opslag’ maar dat ik deze niet kan vinden in finder. hoe kan ik dan deze foto’s verwijderen?

 • Demi

  22 februari 2016 om 19:07

  Ik heb op mijn macbook nog 120 GB vrij en toch krijg ik de melding dat mijn opstart schrijf vol is hoe kan dit ? en hoe kan ik dit oplossen?

 • miray

  28 oktober 2016 om 12:57

  wat is de capaciteit van de harde schijf mensee????? antw s nel aub!!!!

 • Wesley Fabry

  28 oktober 2016 om 13:08

  @miray tsjah dat hangt af van je Mac, staat bij ‘Over deze mac’ zie tip 😄

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!